Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Albatros'un Kanadında, Sema -Aygün Özçer

• *
  • Donatan Temsilcileri
Korint'ten karşıya geçtiler.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Korint'ten karşıya geçtiler.

Epey yol aldılar şanslarına hava sert gidiyor.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Albatros İtalya da
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
  • Donatan Temsilcileri
Geciktiler işin doğrusu.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
Ne güzel keyif keyif geziyorlar .Yetişmek zorunda oldukları bir yer yok.
Birkaç sene sonra ben de belki...?
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
  • Donatan Temsilcileri
Belki birlikte
  • IP logged

• *
Belki birlikte
Ne güzel, gerçekleşmesi dileği ile...
  • IP logged

• *
inşallah sağlıklı olursak.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
Koltuk halatlarınızı da ben alırım inşallah. :)
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
    • sy-gezgn
Aslında bir kaç tekne şöyle küçük bir filotilla ile ne güzel olurdu

Tüm yelkenci dostlarıma nasib olur umarım uçsuz bucaksız sulara yelken açmak...

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
5 yıl sonra.
  • IP logged

• *
Sevgili reisler merhaba,
Sizlere Ankara dan yazıyorum. Albatros, İtalya nın Roccella İonica kasabasındaki Marina Del Grazie limanında bağlı, bizler hasrete ve ısrarlara dayanamayıp bir süre için ara verdik, baharın ilk ayında yola devam.
Bizi yola devam etmekten alıkoyan diğer birkaç husus daha var. Birincisi Shengen, vizelerimiz 5 er yıllık ancak altı ayda 90 gün Shengen ülkelerinde kalabilme zorunluluğu, bizi zamanı iyi kullanmaya zorluyor. Önümüzdeki yol bizi devamlı yol yapmaya mecbur kılacak, biz de bunu hiç ama hiç istemiyoruz, biz gezelim diye çıktık. Diğeri daha tali bir unsur, havalar, malum kış geldi, yol yapmak için sabah erken çıkalım diyoruz, sabah saat 08.00 de aydınlanıyor ve 17.00 gibi de karanlık basıyor, bilmediğimiz limanlara gece karanlığında girmekten de çekiniyoruz. Mesela bu sene update edilmiş Chartplotter da bir şey gözükmez iken Roccella girişinde tehlikeli hemen su altında batık gemi var. Her limana girerken Navionics HD kullanıyorum. Hatta bizim Chartplotter yine Trizonia civarında sapıttı, bizi karaya çıkmış gibi gösterdi, ona uyup gitsek sığlığa çıkacağız, dalga ve rüzgar birleşince denizin derinliği gözle pek belli olmuyor, yine Navonics HD imdada yetişti,(reklam gibi oldu ama haketti), whatsapp tan sordum, orayı burayı kurcaladım, GPS in yanında madeni bir şey varmı diye baktık, sonunda Ekber reis (Bişeyle oynamayın, orada hep olur düzelir dedi), 15 mil sonra kendiliğinden düzeldi. Yani tavsiyem karaya yakın yerlerde lütfen yedek bir harita sisteminiz olsun.
Havalar oralarda da iyice soğudu, ortalıkta ne tekne ne insan filan kalmamış, gittiğimiz yerlerin hemen hepsi yazlık, lokantalar, marketler, cafeler vs. kapanmış, bir kaçı açık. Gerçi herkesin yer bulamadığı, Trizonia, Argostoli vs gibi yerlere biz aborda oluyorduk, rahat oluyordu ama yine de insan insan görmek istiyor. Hava güzelse, keyifli oluyor, gezmesi filan iyi de hava kötü ise insan sıkılıyor, bir ara rüzgar ve yağmur dan Argostoli de teknenin kışlık kapatmasını yarım kapattım ki, dışarıda oturabilelim,  tekne içine hapsolmayalım.
Elimde, Yunan adaları kitabından başka, kayınbiraderim Rıza Aycan ın hediye ettiği Rod Heikel ın 2017-2018 Mediterranean Almanac ı da var, tüm Akdeniz deki önemli noktaların marinaların bilgilerini içeriyor, buralarda satıldığını görmedim, Almanya da fuardan almış, çok faydası oluyor, uzun yol yapanların edinmesinde fayda var. Ayrıca Mediterranean Weather for Sailors kitabı var, iyice okudum ve artık öyle Posedion, sail grib la seyahat etmiyorum. Mezo scale denen detaylı haritalara ulaşım frekanslarını ve adreslerini veriyor, tavsiye ederim. Yolunuz 1 dereceden (60 mil) fazla ise genel değil daha dar ölçekli haritalara ihtiyaç oluyor. Yani genel haritada 12 knot diye geçiştirilen bir yolda 30 knot a kadar hava oluyor. Ekber reisin dediği gibi devamlı hazır olmalısınız.
Geçen bir arkadaşım, yahu 2-3 metre dalga vardı dediğim yer için "atma ben baktım 1,2 m gösteriyordu" demişti, bizi en çok dalga yordu, yine bir arkadaş ne güzel rüzgar hep apaz diyordu, biz ise apaz rüzgar olunca yolumuz uzayacak diye hayıflanıyorduk, çünkü rüzgar 25-30 knot civarında ve apaz ise dalga da apaz geliyordu ve büyük dalgaları bordadan yememek için rüzgara değil dalgaya göre gitmek zorunda kalıyorduk. Son olarak İon denizi geçişinde dalga haritasında hiç dalga yönü göstermeyen ama 1,5 m dalga gösteren , İtalya nın tam taban boşluğuna gelen bir yeri gördük, çamaşır makinesinde yol yapmak öyle birşey olmalı, sadece çalkalanıyorsunuz, bunu meşhur gezginlerin kitaplarında okuyordum, biz küçük ölçekte bir tanesini gördük.
Pilot kitapları iyice okumanın bir yararını da Kefolanya ya yaklaşırken gördük, Heikell şöyle rüzgar olur,5-6 bofor eser vs diye bir dolu dikkat çekiyordu, tüm adaların en yüksek dağı olan bu dağın  eteklerinin çok rüzgarlı olduğundan bahsediyordu, biz rahat bir yelken seyriyle tam arma adaya yaklaştık, dağ kuzeyde rüzgar güney, güney batı, diyoruz ki rüzgarı dağın diğer tarafındakiler düşünsün, ama yine de ana yelkeni 3. camadana genoa yı 2. camadana indirdik, adanın altına doğru yol alıyoruz, ilerden rüzgarın geldiğini görünce kitapta yazılanlardan dolayı korkudan genoa yı kapattım, ama hala güney esiyor, biraz sonra 30 knot ı aşan önce  batı sonra kuzeybatıya dönen bir rüzgarla karşılaştık ve sonraki 12 mil hep böyle idi Argostoliye girene kadar da 25 ten aşağı düşmedi.
Şimdilik bu kadar, bunlar bizim bu seyahetten edindiğimiz derslerden bir kaçı, daha bir dolu var, gezdiğimiz yerlere yönelik uyarıcı noktaları kendimce yazmaya çalışıyorum,  fırsat buldukça yine yazarım.
Kalın sağlıcakla
Aygün Özçer
S/Y Albatros
  • IP logged
YOLO
You Only Live Once

• *
Çok faydalı bilgiler. Teşekkürler Aygün Reis.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Aygün reis hoşgeldiniz..

Notlarınızı dikkatle okuyorum.
Keşke daha sık yazsanız..

Selam ve sevgiler..
  • IP logged

Yukarı git