Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Alüminyum Tekneler

• *
  • Donatan Temsilcileri
Ynt: Alüminyum Tekneler
#15: 24 Eylül 2017, 11:24:29
Biri Ersin'e Çağla'yı göstersin.

Biri Ersin'e Schleadagg'ı da göstersin. Sabah kahvelerimizi onu seyrederek içerdik.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
  • Arayanlar bulamaz , bulanlar arayanlardır
Alüminyum Tekneler
#16: 24 Eylül 2017, 18:28:01
Aluminyum teknelerin altlarının kekamoz tutmadığı her daim temiz kaldığı ve karaya almaya gerek olmadığı doğrumu?
  • IP logged
« Son Düzenleme: 26 Eylül 2017, 11:26:24 Gönderen: Hasan Toparlak »
I need your clothes your boots and your motocycle

• *
  • Donatan Temsilcileri
#17: 26 Eylül 2017, 10:12:06

Paran varsa yap bir aluminyum tekne, üzerine 20.000 dolarlık hain bir laci boya yaptir, güvertesini de teak döşe bakalım ; dönüp bakınca bu kayik soğuk görünüyor ama...diyecek misin ?

Abi işte sihirli tümce burada, beğensek de paramız yetmiyor.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
#18: 26 Eylül 2017, 14:36:36

Paran varsa yap bir aluminyum tekne, üzerine 20.000 dolarlık hain bir laci boya yaptir, güvertesini de teak döşe bakalım ; dönüp bakınca bu kayik soğuk görünüyor ama...diyecek misin ?

Sevgili Bülent,

tekneni ahşap, çelik veya ( kalıptan çıkmamış ) özel üretim fiber de yapsan ; " boyacı esnafı"mız yine aynı parayı isteyecek, fark etmez ki  ?
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#19: 26 Eylül 2017, 14:59:14

Sevgili Bülent,

tekneni ahşap, çelik veya ( kalıptan çıkmamış ) özel üretim fiber de yapsan ; " boyacı esnafı"mız yine aynı parayı isteyecek, fark etmez ki  ?

Sahi soru; o zaman neden Alüminyum tekneler için maliyet ön plana çıkıyor?
  • IP logged

• *
#20: 26 Eylül 2017, 15:40:29
Toplam, anahtar teslimi maliyeti mi kastediyorsun ?
Hesap kitap aluminyum teknenin başka malzemeden mamul bir tekneden çok da pahalı olmayacağını gösteriyor...
Malum bitmiş tekne kabuğu maliyeti teknenin toplam maliyetinin % 20'sidir.
Diğer malzemeleri bir kenara bırakalım, çelikle aluminyumu karşılaştıralım ; şu an piyasa fiyatlarını bilemiyorum, çok geçmişte aluminyum çelikten 7-8 kat pahalı idi, özgül ağırlığı ise üçte biri...

Yani 100.000 dolarlık bir çelik teknenin kabuğu 20.000 dolara mal olacaksa ayni projeyi aluminyum yaptığımızda kabuk maliyeti bunun yaklaşık 2.3 katı, 46.000 dolar olacak. Kaldı ki bu çok kaba ve aslen yanıltıcı , yanliş bir hesap , sanki tüm maliyet malzemeden oluşacakmış gibi düşünüyoruz. Halbuki  kabuğun tabii ki maliyetinin esas kısmı malzeme değil, el işçiliği ; adam/saat maliyeti. Bu da kullanilan malzemeye göre asla 2 misli fark etmez.

Dolayısıyla Falan tasarımcinin projesini çelik yaparsam 100.000 dolara mal edeceksem, aluminyumdan yaptiğımda azami 146.000'e mal edeceğim ( kaldı ki bu kabul hala eksik, çelik yerine aluminyum kullandığımda kabuk hafifleyeceğinden misal safrasında çok daha az döküm veya pahalı malzeme olan kurşun kullanacağim, buradan da bir maliyet kazancim olacak ). Bence gerçek maliyet olsa olsa 20-25.000 dolar fark edecektir, 45-46.000 dolar değil.

Peki o zaman piyasadaki aluminyum tekneler niye çok pahalı ?

Bu bence alıcının tercih ve taleplerinden kaynaklanıyor...Ucuz ve harcialem malzeme çelik yerine aluminyumu tercih eden müşteri teknenin kalan % 80'ini oluşturan iç işçiliğinde de, donanımında da en iyi ve pahalı malzemelere yöneliyor  bu da fiyati yükseltiyor.

Hazir satılan projelere bakarsan sac tekne için su borularından direk imalini öneren tasarımcıya bile rastlarsın. Maksat ucuza sağlam bir tekne imal edip, kendini denizlere salmaksa, niye olmasın ? Ama emsal bir tekneyi aluminyumdan yaptırmış bir yatçı muhtemelen paranın alabileceği en hafif ve pahalı direği alıp takacaktır. Birincisi yelkenlerinin Çinde imal edilmiş olmasına aldirmazken, diğeri performans yelkenleri imal ettirecektir, biri sanayide sabit kanatli pervane döktürürken diğeri 3.000 Avroluk katlanır pervane takacaktır vs vs vs.

Fiyat da böyle böyle şişecektir.

Ama geçmişte Jongert'in yaptığı gibi, çeliği ucuzluğundan değil, üretim alışkanlıklari ve firma felsefesi gereği kullanan blr lüks tekne üreticisi çelik yerine aluminyum kullandığında fiyatın ağaca çikacağını sanmıyorum...
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#21: 26 Eylül 2017, 15:46:55
Ama emsal bir tekneyi aluminyumdan yaptırmış bir yatçı muhtemelen paranın alabileceği en hafif ve pahalı direği alıp takacaktır. Birincisi yelkenlerinin Çinde imal edilmiş olmasına aldirmazken, diğeri performans yelkenleri imal ettirecektir, biri sanayide sabit kanatli pervane döktürürken diğeri 3.000 Avroluk katlanır pervane takacaktır vs vs vs.

Fiyat da böyle böyle şişecektir.

Güvenlik ve verim  açısından bu verdiğiniz örneklerdeki farklılıklar ne denli esasa etkendir?
  • IP logged

• *
#22: 26 Eylül 2017, 17:46:13

Güvenlik ve verim  açısından bu verdiğiniz örneklerdeki farklılıklar ne denli esasa etkendir?

Ihtiyacımı  ( emekliyim, keyif için kullanırım, yıllardır uzun yola gitmem...) Toyota da mükemmelen görür, Mercedes S serisi  almam için bir kenarda ihtiyacım olmayan epey bir birikimim olması gerekirdi ; yok .

Bu da böyle bir mesele. 40-45 feet civarı iddialı ( ve hafif) yapılmış seri imalat performans  teknelerinin fiyat listelerine bakıyorum ( zaten hafif olan) aluminyum direğin yerine karbon direk veya standart yelkenlerinin yerine özel yelkenler  için istenilen fiyat farkına biz burada ev alabiliyoruz...

Global kapitalizmin güzel pazarlama taktikleri. Sonra Bati dergilerinde kadrolu bile olmayan, yazı başına üç kuruş ödemeyle nefsini körelttiğini bildiğim denizcilik dergisi yazarı mesela 70.000 Avroluk karbon direk farkınin şart olduğunu, hatta   "böyle bir teknenin standardında bir aluminyum direk sunulmasının yakışık almadığından " filan dem vuruyor...Yerse ! " Bu seçenek abestir ! " diye yazsa zaten işsiz kalırdı.

Parası olanın da nasıl harcayacağına ben karışmam. Ayrıca bu takım önce çok egzotik ve pahalı çözümler bir kaç on sene sonra makul ölçülere çekilip, bizcileyin ortalama insanların da belki faydalanabileceği hale gelebiliyor, bu da kötü bir şey değil tabii.

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#23: 26 Eylül 2017, 19:59:06
Ben daha çok su  borusu metaforundan bahsetmistim. Ama anladim sanıyorum
  • IP logged

• *
#24: 26 Eylül 2017, 20:58:40
Bugün Fenerbahçe de gördüm.. Alüminyumun da  hali bir başka oluyor canım.. Yapmış işte adamlar.. Hem de yawl.. schledagg a benziyor sanki biraz..  :)

• IP logged
« Son Düzenleme: 26 Eylül 2017, 21:01:30 Gönderen: Ersin Böke »

• *
  • Donatan Temsilcileri
#25: 26 Eylül 2017, 21:56:22
Yok. Yawl ya da ketch  degildi
  • IP logged

• *
#26: 26 Eylül 2017, 22:34:52
 :)
  • IP logged

T
  • *
#27: 26 Eylül 2017, 22:43:30
Schledagg'ı merak ettim ne menem bir şeydir ?

Hz google'a sorum sadece 2 foto attı önüme ama...
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#28: 26 Eylül 2017, 22:55:53
Schledagg'ı merak ettim ne menem bir şeydir ?

Hz google'a sorum sadece 2 foto attı önüme ama...

15 metrelik bir Reinke
  • IP logged

T
  • *
#29: 26 Eylül 2017, 23:07:03
Çirkin güzellerden yani..
  • IP logged

Yukarı git