Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Alüminyum Tekneler

• *
  • Donatan Temsilcileri
Ynt: Alüminyum Tekneler
#30: 26 Eylül 2017, 23:13:06
Neye çirkin dedigimize bağlı olarak doğru.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

T
  • *
#31: 26 Eylül 2017, 23:19:48
Bana göre,
yumuşak, sıcak bir biçimi olmamasına rağmen, çirkin estetiği denilebilecek çekiciliğe sahip.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#32: 27 Eylül 2017, 00:21:18
  • IP logged
« Son Düzenleme: 27 Eylül 2017, 00:25:19 Gönderen: Bülent Büyükdağ »
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
#33: 27 Eylül 2017, 03:36:25
Tamda aşk bu otada ...vakası.

Ben gerçekten merak ediyorum bu teknenin nesini beğendin? Tek bir estetik çizgisi yok. Hani arasam tarasam örnek olarak göstersem ancak bu tekneyi örnek gösterebilirdim Aali ye..

Metal tekneler, saç ya da aluminyum, madde özelliklerinden dolayı keskin hatları olan tekneler. Ahanda rainke.. Ne kadar boyarsan boya.. Kimisi bu sert hatları sever. Bülent örneğinde olduğu gibi.

Ancak , " birisi Ersin'e Reinke yi göstersin " dedin mi aslında iş değişiyor. Bence hoş bir üslup değil. Ben şöyle bir üslup kullansam beni tefe koyar çalarsınız herhalde..

Alüminyum , genelde soğuk bir malzeme. O yüzden doğrama örneğini verdim. Tekne yapımında da çok dayanıklı bir malzeme olduğu su götürmez. Ancak bu benim alüminyum teknelerden hoşlanmamı gerektirmiyor.

Verdiğimiz Türkiye de yapılan örneği de çok iyi biliyorum. Havuzluğunda oturmuşluğum var. Son derece başarılı, örnek gösterilecek bir uygulama. Yine de benim fikrim değişmiyor. Bu benim şahsi tercihim elbette. Senin şahsi tercihinin reinke olması gibi. Sen reinkeyi beğendin diye ben de reinkeyi beğenmek durumunda değilim.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#34: 27 Eylül 2017, 08:10:03
Elmayı da :)
Evet dediğin gibi hem benim hem Matay 'in birisi ile başlayan tümcesi çok masabaşı ağzı  olmuş.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#35: 27 Eylül 2017, 08:11:28
Ne kızıyon ki. :)
  • IP logged

• *
#36: 27 Eylül 2017, 08:34:16
Kızmıyom.. Ne kızıcam..  :) ben bi punduna getirir seni delirtirim yine,,  :)
  • IP logged

• *
#37: 27 Eylül 2017, 16:37:14
Bence çok hoş bir üslup... Çok beğenerek yazdım.
Ersin kendince kaşıyor; ben de kendimce...  :o

Evet masabaşı; çünkü masabaşından yazıyorum.   ;)
  • IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

• *
  • Donatan Temsilcileri
#38: 27 Eylül 2017, 17:14:35
Eğer böyleyse sahiden ; yine mi güzeliz yine mi çiçek! :)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 27 Eylül 2017, 17:27:49 Gönderen: Bülent Büyükdağ »

• *
#39: 27 Eylül 2017, 21:59:08
Ersin, sen malzeme ile tasarımı karıştırıyor olmayasın ?

Sana metal tekneleri ( çelik veya aluminyum ) antipatik gösteren sakın malzeme değil de ; posta formu olmasın ?
Çeneli posta ( hard chine ) gövde tasarımı ( amatörlere )  yapım kolaylığı sağladığı için tercih edilir. Yoksa dünyanın neresinde olursa olsun bir tersaneye metal tekne müşterisi diye gitsen sana yuvarlak tekne yapmayı teklif ederler.  Tekne yuvarlak postalı ve boyalı ise onun ahşap mi, fiber mi, metal mi, beton mu olduğunu nasıl anliyorsun ?

Centerbord'cuların geçmışten beri aldırmadığı , yadırgamadığı ; ama yatçıların bir türlü benimseyemediği çeneli tekne tasarımı da son yıllarda birdenbire sosyetik de oluverdi, işte tüm fiberglas seri üretimciler hiç olmazsa kıç formlarına çeneli postayı soktular...
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#40: 27 Eylül 2017, 22:19:40
Iyi de güzel abim, siz de anlatmıyorsunuz ki dogrusunu bilip Ersin'e çökelim.
  • IP logged

• *
#41: 27 Eylül 2017, 22:22:09
O Ersin ne hınzırdır : herşeyi bi güzel bilir !
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#42: 27 Eylül 2017, 22:33:27
Biliyorum, en son et şöyle pişirilir diye anlatmaya kalktı bana. Düşünün bana ! Ama bi dinle bak öyle değil deyince he ya demeyi de çoğu kişiden ıyi bilir o adam.
  • IP logged

• *
#43: 27 Eylül 2017, 22:45:23
Iyi de güzel abim, siz de anlatmıyorsunuz ki dogrusunu bilip Ersin'e çökelim.

Sevgili Bülent resim eklemeyi beceremeyeceğim için internette araştırıp örnek bulup, buraya koyamıyorum.
Onun için lafla, biraz kuru kuru anlatacağım.

Alıştığımız bildiğimiz yuvarlak postalı tekne gövdesini yapabilmek için üretim malzemesinin iki ayrı eksende bükülmesi gerekir. Yani hem tekne boyuna malzeme kavis almak zorundadır, hem de yukarıdan aşağıya doğru...

Fiberglas imalat sırasında oluşan bir malzeme olduğundan, ahşap da ince ve dar kaplamalar halinde kullanıldığından tekne üzerinde istenilen şekli rahatça veya ittirip kaktırarak alırlar. Geniş levhalar halinde kullanılan ve sert malzemeler olan çelik ve aluminyum ise istenilen formu gönüllü olarak almazlar. Ya presten geçirir, önceden eğersin, ya çekiçle döverek şekil verirsin vs...Dolayısıyla elinde gerekli ekipmanı ve metale şekil verme tecrübesi olmayanlar yuvarlak omurgalı metal tekne yapımında başarısız olurlar. Bu nedenle van de Stadt, Reinke, Dudley Dix ve pek çok başka tasarimci yuvarlak posta formunu az veya çok kırıklı ( köşeli ) posta formlariyla degıştirerek metal tekne inşa zorluğunu ortadan kaldırmışlardır. Bu posta formunda kaplama malzemesi sadece tekne boyuna, bir yönde kavislendirileceğinden bunu mengeneler vs vasıtasıyla kolayca yapıp, levhaları kaynaklamak mümkün olur.

Postaların bu kırık, köşe noktaları sonuçta tekne boyunca uzanan bir eğik çizgi oluşturur. Kimi tasarımcı bunu az köşeyle ve bu çizgiyi olabildiğince su hattı seviyesine çekerek biraz gözden gizler. Kimi tasarımcı ise çok köşe noktası kullanır, bu takdirde de tekne ( bence ) pek sevimli görunmez, tekne köşeleri çok belirgin, suda yüzen dev bir muza benzer.

Yine bu tasarımcılardan kimisi aynı tasarımı hem köşeli, hem yuvarlak posta formu için projelendirir. Fazla zahmeti ve işçiliği göze alan aynı metal projeyi yuvarlak omurgalı olarak imal edebilir.
  • IP logged

• *
#44: 28 Eylül 2017, 09:35:28
Burada hoş bir örnek var, ben keyifle izledim, paylaşmak istedim.
umarım konuyu dağıtmaz...
https://www.youtube.com/watch?v=pO4Wf8KrKtA
  • IP logged

Yukarı git