yaklaşık bir senedir, denize düşersem nasıl geri çıkarım diye bazı çalışmalarda bulunuyorum, geçen senelerde hep yalnız gezdiğimden, öncelikle jackline ları çok gergin bir şekilde orta kemereye yakın döşüyorum. gergin olması için liftin kullanıyorum. Ayrıca bağlanma halatlarım çok kısa ve iki kilitli,
bir de gördüğüm bir videodan esinlendiğim bir tekneye geri dönüş sistemim var: her uzun yol gezgini gibi tekne arkasından 50 m yüzen halat salıyorum, ama birçok kereler denedim eğer ilk 10 m de yakalamışsanız kendiniz geri çekme şansınız, eğer tekne 5-6 mil yapmıyor ise , biraz var; ama 5-6 mil süratle giden bir tekneye halatla ulaşmanıza imkan yok. Bu nedenle bu halata yine yüzen 4 mm lik 50 m bir el incesi bağladım sonuna da kuvvetle çekmemi sağlayabilecek bir trapez tutacağı koydum.
Bu ipi çekince vardevalaya bağlı bir makaradan geçen 50+50 m yine yüzen 8 mm halata bağlı,
Can Simidi braketi ile vardevelaya bağlı bir can simidi, vardeveladan kopup size geliyor.Bu can simidinin arkasında ipin diğer ucuna bağlı bir deniz demiri var. Can simidi size ulaştığında deniz demirini serbest bırakıyorsunuz, teknenin hızı ile deniz demiri dolduğunda sizi tekneye doğru çekiyor ve tekneye ulaştırıyor. Denemelerimin sonuncusunu iki hafta önce tamamladım, sistem çalışıyor. Eğer denize düştüğünüzde kendinizde olursanız kurtulma şansınız çok yüksek olabilir.
Kendi denemenizi yapmanızda yarar.