Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: 2017-2018 Masal'ın Bakım Planı.

• *
  • Donatan Temsilcileri
2017-2018 Masal'ın Bakım Planı.
OP: 19 Eylül 2017, 10:55:20
Masal, bize geleli tam 5 yaz geçti.
İçimden bir ses, Kasım ayında tekneyi karaya alıp Şubat'a- Mart'a kadar kışlamasını yapmamın doğru olacağını söylüyor.

Diyorum ki, karaya alıp hemen zımparalayım. Öylece 4 ay kalsın. Martta zehirlisini atayım.
Yelkenlerini söküp Marmaris'te bir yere bakıma/kışlamaya göndereyim.
Zamanım bol olacağı için, vanalarını değiştireyim
Elektrik sisteminde bir problem yok ama, şöyle bir sahici kontrolünü sağlayayım.
Su tanklarını temizleyeyim.
Armayı kontrol edeyim.
Halatları söküp yumuşatıcı da bekletip, rodalayım, dursunlar bir yerde.
Ana yelken arabasının halatları eskimiş, onları değiştireyim.
Sonsuz halat yapayım.
Güneş paneli toplam 160 watt, yeterli gelmiyor, şöyle 300 filan yapayım.
Yer bulursam gri su tankı yaptırayım.
Esay'ın da gönlü olsun, kamara süngerlerini değiştireyim.
Bir yer daha bulursam, aklımda var, çekmece tipi bir buzdolabı ekleyeyim, küçük bir şey.
Sancak kamaranın kaporta sorununu çözemedim, çözeyim.

Başka?
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

Z

Ziya Gunes

Ynt: 2017-2018 Masal'ın Bakım Planı.
#1: 19 Eylül 2017, 11:05:38
Bunlara ek olarak, "bir malpraktis davası bulayım" da olabilir
  • IP logged

• *
#2: 19 Eylül 2017, 11:05:55
Başka? ile ilgili fikir beyan edebilecek yetkinlikte değilim ama yapmayı planladığın, yapacağım işlerde kolaylıklar diliyorum. Her şey kolayına olsun rast gelsin. Selametle...
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#3: 19 Eylül 2017, 11:07:09
Bunlara ek olarak, "bir malpraktis davası bulayım" da olabilir

O 5 yılda bitiyor :)
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
    • instagram
#4: 19 Eylül 2017, 11:08:41
Lumbozlar var, bakmak lazım... Mağdurum...

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
  • Donatan Temsilcileri
#5: 19 Eylül 2017, 11:10:09

İşte kaporta. Bir de doğru düzgün kapat sen de :)
  • IP logged

• *
    • instagram
#6: 19 Eylül 2017, 11:11:58

İşte kaporta. Bir de doğru düzgün kapat sen de :)
Evet...

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
#7: 19 Eylül 2017, 11:16:23
Istralyaları değiştireceksen direği indirip direkteki ekipmanların bakımını yapabilirsin. Puntel ve vardevelalar da elden geçebilir. Tüm portuçları boşaltıp iç dış detaylı temizlik yapılabilir. Yakıt deposu temizlenebilir.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#8: 19 Eylül 2017, 11:19:24
Ağzından yel alsın, ıstralyaların değişmesine gerek olmasın. Bağlantı yerleri için de Erman'ı direğe çekip, mapaları değiştirebilirim. :) Vardevala değişmeli, evet.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 19 Eylül 2017, 11:21:40 Gönderen: Bülent Büyükdağ »

T
  • *
#9: 19 Eylül 2017, 11:35:09
Sevgili Hakkı Algın abi, bir ara kışlama için yaptıklarını yazmıştı. Benimde çok hoşuma gitmiş not almıştım. Belki bakım yaparken aklına gelip, işine yarayacak maddeler olabilir diye paylaşıyorum.
Kışlama zamanı gelmişken en azından belki birilerinin işine yarar

TEKNEMİ KIŞLAMA İÇİN KARAYA ALIRKEN YAPTIĞIM İŞLER
Tekneyi karaya almadan önceki hazırlıklar aslında 8-10 gün önceden başlıyor. 1. Tuvaletlerin pissu depolarını boşaltıp tatlı su doldurulup içinede ikişer litre sirke döküyorum, depo içindeki kireçlenmeyi eritmek için.  3-5 gün sonra depoları boşaltıp, tekrar tatlı su doldurup  içinede birer şişe üstünde çaydanlık resmi olan porçözden koyuyorum.  3-4 gün sonra  bunuda boşaltıp, tekrar tatlı su ile  koku giderici  losyon koyuyorum , 1-2 günde böyle kalıyor, karaya çıkmadan önceki gece bunuda boşaltıyorum. Koku giderici katılmış su hariç diğerleri  açık denize deşarz edileceğinden ve tekrar tatlı su gerektiğinden peryotlar iyi planlanmalıdır.
Hazırlıklara marinada devam ediyorum. Marinada ilk önce tekneyi , bordasını, tüm branda aksesuarları,zincir ve zincirliği , demiri,  suyun ulaşabıldiği yere kadar direği vs. bol ve tazzikli su ile yıkıyorum . Tuvaletleri ve teknenin içini temizliyorum.
2. Banyo giderlerini pompa öncesi filtrelerini söküp, bir kova içinde yıkayıp, temizleyip yerlerine takıyorum.
3. Yelkenlerin indirilmesi : yelkenleri sökülmesi meterolojik koşullara bağlı olduğundan  meteroloji takip edilmeli ve marinada rüzgarsız hava bulunur bulunmaz bu işlem yapılmalıdır. Yelkenler indirilmeden önce açıyor  sonrada parti parti mandar bırakılarak katladıkça indiriyorum Sökülen yelkenleri tobalarına koyup , yıkanması ve depolanması için yelkencime teslim ediyorum.
4. Sahile veya pontona aldığım botun içine su doldururup, içine sökülmüş  ve boşta kalan ipleri, halatları  koyuyorum . Birgün sonra bu suyu boşaltıp tekrar dolduruyor ve içine  bir litre yumuşatıcı koyuyorum . Ertesi gün suyun içinden ipleri durulamadan alıp , valvedela tellerine asıp kurutuyorum. Kuruyan halatlatları ambarlardaki yerlerine yerleştiriyorum .
5. Dinginin bakımı: şişme botu sahile veya pontona alıp, plastik temizleyicilerle temizleyip, yıkıyor, kuruyunca söküp, katlayıp arka kamaralardan birisine indiriyorum.
6. Usturmaçalarıda dingi gibi temizliyor, gene yerlerine asıyorum. Usturmaça ları karaya çıkmak için teknenin altına kayışlar takılırken toplayıp, misafir tuvaletine depoluyorum.
7. Bot motorunun  deposundaki benzini boşaltıyorum, sonra botu bir kovanın içine dik olarak oturtuyor, kovayada devamlı su veriyor ve motoru çalıştırıyorum , motor çalışırken benzine kattığım yağdan bir su şişesi kapağı kadar depoya döküyorum. Karbüratördeki benzin bitince motor stop ediyor, motoru salona indiriyor, kolunun üstüne yatırıyorum. ( BU BAKIM İKİ ZAMANLI  MOTORLAR İÇİNDİR)
8. Honda 2 kw jenaratörün deposundaki benzini boşaltıp, karburatördeki benzin bitene kadar çalıştırıyorum. Benzin bitince motor stop ediyor. Sonra karterindeki yağı boşaltıp, tekrar temiz yağ dolduruyor ve jenaratörü salona indiriyorum.
9. Layzibek (ana yelken torbası)  , serpinti körüğü  ve biminiyi söküyor ve  arka kamaralardan birisine indiriyorum. Tamire ihtiyaçları varsa yıkanmak ve onarılmak üzere yelkencime bırakıyorum. Serpintikörüğünü katlarken mikaların katlanmamasına ve üstüne başka bir malzeme koymamaya özen gösteriyorum.
10. Mazot deposunu çanta bidonla mazot ilave ederek ağzına kadar dolduruyorum.
11. Güvertedeki depo kapaklarının ( pissu, mazot , su) oringlerini yapışmaması için vazelinliyorum.
12. Tekneden zeytinyağı, sirke, şeker,tuz, çay gibi malzemeler hariç, meşrubatlar dahil hertürlü  yiyecek malzemesini  tahliye ediyorum.
13. Yıkanmaya ihtiyacı olmayan özel tekne kıyafetleri dışındaki hertürlü giysi, yatak takımlar vs. yi yıkanmak üzere tekneden tahliye ediyorum .
14. Paserellayı yıkayıp kurutup, salona indiriyorum.
15. Karaya çıkış öncesi teknenin dört bir yanına palamar halatlarını hazır ediyorum. Heçleri ve motor vanası hariç tüm vanaları kapatıyorum . ( teknenin altı yıkanırken tekne içine su kaçmaması için )
16. Tekne karaya alınınca askıdayken altını yıkatıyorum.
Tekne sehbaya konup, yerine yerleştirildikten sonra:
17. Servisine kışlık bakımını yaptırıyorum . ( son motor bakımı 70 saat önce yapıldığından, sadece motor tatlı su ve sonrasında da antifirizle yıkandı)
18. Buzdolabını temizliyor ve kapağını  açık bırakıyorum.
19. Tüm vanalara dışarıdan sıvı gres sıkıyorum.
20. Tüm kromları eski bir bulaşık süngeri yardımıyla vazelinliyorum.
21. Zinciri ve demiri zincir locasından zincir sehbasına alıyorum .
22. Tüm elektrik anantarlarını ve ana şalterleri kapatıyorum,  şalterler kapalı iken güneş panellerim aküleri beslemeye devam ediyor, aküleri her zaman full yapıyor.
23. Bir çeşmeyi açıp hidroforun basıncını sıfırlıyorum.
24. Mastır kabin tuvaletinin ve arka kamaraların tavan heçlerini aralık bırakıyor , diğer heçleri kapatıp kitliyorum.
25. Teknenin içindeki tüm kapıları açık bırakıyorum.
26. Teknenim örtüsünü yelkencim gelip takıyor. Örtü yaz başında çıkınca yınkanıp, gerekiyorsa onrılıp depolanması  onun tarafından yapılıyor.
27. Tekne evraklarını yanıma alıp, teknenin kapı anahtarından bir tanesini marina ofisine bırakıyor ve teknemden ayrılıyorum.
  • IP logged

• *
#10: 19 Eylül 2017, 11:35:21
  • IP logged

• *
#11: 19 Eylül 2017, 12:16:26
Renk filan beceremediğim için yanlarına düşüncelerimi BÜYÜK harfle yazdım. Bağırmıyorum yani...
Bazı sorularım ya da yorumlarım kıl olabilir ama biri böyle yapmazsa teknelere gereksiz iş-eşya yüklüyoruz, keyif olmaktan çıkıyor.
İki konu da alta yazdım.

Masal, bize geleli tam 5 yaz geçti.
İçimden bir ses, Kasım ayında tekneyi karaya alıp Şubat'a- Mart'a kadar kışlamasını yapmamın doğru olacağını söylüyor.

Diyorum ki, karaya alıp hemen zımparalayım. Öylece 4 ay kalsın. Martta zehirlisini atayım.  OK
Yelkenlerini söküp Marmaris'te bir yere bakıma/kışlamaya göndereyim.  BU DA TAMAM
Zamanım bol olacağı için, vanalarını değiştireyim  NİYE? VANA ZAMAN BOL İÇİN DEĞİL, ÇALIŞMIYORSA, SERTSE, YA DA KOROZYONA UĞRAMIŞSA DEĞİŞİR
Elektrik sisteminde bir problem yok ama, şöyle bir sahici kontrolünü sağlayayım. PROBLEM YOKSA KAŞIMA
Su tanklarını temizleyeyim. NİYE? PİS Mİ?
Armayı kontrol edeyim.  NASIL?
Halatları söküp yumuşatıcı da bekletip, rodalayım, dursunlar bir yerde.  OK
Ana yelken arabasının halatları eskimiş, onları değiştireyim.  MUHAKKAK
Sonsuz halat yapayım.  NİYE? 5 YIL ONSUZ KULLANMADIN MI?
Güneş paneli toplam 160 watt, yeterli gelmiyor, şöyle 300 filan yapayım. TAMAM
Yer bulursam gri su tankı yaptırayım. NE GEREK? KİMDE VAR Kİ? (SADECE TÜRKİYE'Yİ KASTEDMİYORUM)
Esay'ın da gönlü olsun, kamara süngerlerini değiştireyim. (MUHAKKAK)
Bir yer daha bulursam, aklımda var, çekmece tipi bir buzdolabı ekleyeyim, küçük bir şey. OLUR
Sancak kamaranın kaporta sorununu çözemedim, çözeyim. HALİYLE

Başka?

Muhtemelen motor VOLVO Sail Drive. Volvo der ki: "her 7 yılda saildrive contasını değiştir" En son ne zaman değişti?
Hortumların durumu nasıl?
  • IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

• *
  • Bilen bilir
#12: 19 Eylül 2017, 12:49:02
Bülent kaptanım.
Ben teknemi aldığımda ilk işim tüm döşeme süngerlerini gri sünger denilen 32 densite süngerin soft olanı ile değiştirdim.
Evdeki lateks uzay teknolojisi denilen çoook pahalı yatağımdan daha rahat geliyor bana.
Tabiiki açık sarı renk kadife ile de salon döşemelerini yeniledim.
Kimseyi de tuzlu mayo ile oturtmuyorum.
Akşamları hava soğuyunca artan nem tuzlanmış minderlerde ıslaklık oluşturmuyor böylece ;)
Burak kaptanın yazısından bu yana da mandarları kaliteli halatlar ile değiştirme hevesim var :-\
Arıza vermiyen her türlü donanımın eğer aşınmış ve korozyona uğramış olduğunu tesbit etmediğin sürece,servis de söylemiyorsa değiştirilmesi bana yanlış gelir hep. ?0-?
  • IP logged
DeDe

• *
  • Donatan Temsilcileri
#13: 19 Eylül 2017, 14:29:53
Kaan sağolasın, iyi ki paylaştın.
Utku dede, not ettim yazdıklarınızı.
Vanaları olmadık bir zamanda başıma iş açmasın diye değiştirmeyi düşünüyorum. Nihayetinde Masal 2002 model ve yalnızca beş yıldır bende.
Elektrik sisteminde sorun yok. Ama aynı nedenle, seneye kadar neye uğrayacağını bilmiyorum, kontrol etmekte ne zarar var?
Gri su tankı, koylarda bulaşıkta ortalık köpürdüğü için istiyorum. Ne kadar turmepa kullanırsanız kullanın, illa köpürüyor, kimi atıklar koya boşalıyor. O nedenle düşündüm.
Sonsuz halat şu nedenle; Göründü ki artık, çoğu seyrimi tek-el yapıyorum. Bu durumda işimi kolaylaştıracak ne varsa olmalı diye düşünüyorum.
Arma kontrolü; benim aklım ancak mapalara liftinlere yeter, diğer parçalar için bilen birine baktıracağım ya da ona uygun alet kullanacağım.
Contayı yazmayı unutmuşum, kesin doğru.

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#14: 22 Mayıs 2018, 11:54:35
Masal bu hafta karaya çıkıyor bir terslik olmazsa, hayat beni iyiden iyiye delirtmezse.
De-Marin zehirli aldım DADD üzerinden. Onu uygulayacağım.
Tikler üzerinde rakı içmeye ve hiç bir şey yapmamaya devam ediyorum.
Contayı usta, denizde kontrol etti. İyi görünüyor. Bir de karada kontrolünü yapacağım.
Bu yıl orijinal filtre kullanmayacağım. Piyasadan alacağım. Hem bolca yedeğim de olur.
Usta kullanmamaya çalışacağım, yapabildiğim kadar.
Adımları yazar, paylaşırım.

• IP logged

Yukarı git