Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Colin Archer Setting Sails

T
  • *
Colin Archer Setting Sails
OP: 15 Eylül 2017, 12:50:52
Klasik yelken basmak zor geliyor, illa ki direk içi olsun arkadaş,  ;)

https://www.youtube.com/watch?v=s68Nh8xRKdw&feature=share
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
Ynt: Colin Archer Setting Sails
#1: 15 Eylül 2017, 14:49:50
Bu kısacık ama yoğun bilgi taşıyan film günümüz "hız ve kolaylıklar" çağı insanına "abes" gelen fakat aslında bir "savoir faire" / yol yordam bilmek konusudur.

Klasik ve özellikle randa / praçera(Üçtebir serenli) arma yelken kullanan denizciler aynı ritüelleri ve mekanik işlemleri tekrarlar ki bu bir "disiplindir".

"Kim uğraşacak bu kadar karmaşık halat ve yelkenle?" önermesi kadim denizcilik ve yelkencilik disiplinini reddetmektir.

• IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

T
  • *
#2: 15 Eylül 2017, 14:58:36
Bana müthiş zevkli, yelken yaptığını hissetmek ve yelkenli tekne kullanma hissini en iyi veren görüntüler olarak ulaşıyor. Hele tekne Colin archer ise, bana denizlerde ki en, "poseidon" a kafa tutan tekne olarak gelir.

Ama tam da burada günümüz tekne kullanım alışkanlıkları, zaman, mekan, coğrafya, mürettabat kısıtı devreye giriyor. Yani geneli temsil edemiyor maalesef.

Bir de şu denizcilik kültürü, geleneği vb tanımların yanına da, bu "denizcilik disiplini"  tanımı daha bir anlaşılır ve kabullenebilinir gibi geldi. Bence bunun üzerine gidilmeli.

• IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#3: 15 Eylül 2017, 20:33:14
Tam da diğer başlıkta buna benzer bir şeylerden bahsediyordum aslında. Daha bacak kadar bir çocukken bana denizi sevdiren şeyler bunlardı. Disiplini, riitüelleri, zorlukları... lanet olası kapitalist yaşam tarzı ve en önemli destekçisi konformizm o kadar hızla unutturuyor ki bunları. Bas düğmeye, açılsın, bas düğmeye toplansın, aç cep telefonundaki aplikasyonu dünyayı dolaş. Kamil reisin dediği gibi, hal böyle olunca günümüz denizcisi de bunlar, yani demirde teknenin dibinden süratle geçen motoryatlar, demir üzerine demir serenler, bomboş koyda dibinize girenler, sabaha kadar angaranın bağları çığıranlar...

Hala akıllanmamışım ki, hala bir mavna bulmak istiyorum. Tam da şarkının sözlerindeki gibi bir tekne hayal ediyorum hala...

gemiciler kalkalım, şu yelkeni takalım
şişirip de yelkeni, sırtüstüne yatalım

kızılırmak başına, şu ırgatı atalım
tutalım balık havyar, keyfimize bakalım

kaptan attık ırgatı, sen de tut ha bu katı
gel girelim ırmağa, esecek ha bu batı

gemici uşakları, deniz başımın tacı
yoklayın şu ırgatı, inşallah çıkar acı

çekin uşaklar çekin, hemen aldık ırgatı
geliyor bir sert poyraz, vuralım iki katı

ismail’e murat’a, hasan geçsin çördeye
coştum arkadaş coştum, az çalalım kemençe

dağı aldı bir duman,oh hava güzel yaman
doğru yürü ah gelin, bayıldım aman aman
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
#4: 15 Eylül 2017, 20:44:54
Bana müthiş zevkli, yelken yaptığını hissetmek ve yelkenli tekne kullanma hissini en iyi veren görüntüler olarak ulaşıyor. Hele tekne Colin archer ise, bana denizlerde ki en, "poseidon" a kafa tutan tekne olarak gelir.

Ama tam da burada günümüz tekne kullanım alışkanlıkları, zaman, mekan, coğrafya, mürettabat kısıtı devreye giriyor. Yani geneli temsil edemiyor maalesef.

Bir de şu denizcilik kültürü, geleneği vb tanımların yanına da, bu "denizcilik disiplini"  tanımı daha bir anlaşılır ve kabullenebilinir gibi geldi. Bence bunun üzerine gidilmeli.

Ver şuna bir teklif alıp gelelim sana Kaan cım . Yeri uygun atlantik geçişi için , motor lazım değil zaten tamir bile etmeyiz , koyarız bir dıştan takma braketi arkaya yol için, sendeki bu kalem gücü ile masraflar hiç problem olmaz. :)

http://www.ebay.com/itm/Sam-Crocker-35-foot-Gull-Sailboat-in-Atlantic-City-New-Jersey/132326822617?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2055119.m1438.l2649

• IP logged

T
  • *
#5: 15 Eylül 2017, 20:52:04
Toplanıp Madagaskar'a gidelim  ;)

Kapitalizm istesen de yok,
Konformizm, sandalyede oturmak, bira içmek.
Her şey ahşap ve tekneler yelkenli, üstelik yelkenler bile ancak patchwork,
Halen ağaçları devirip el birliği ile tekneler yapılyorlar,
Neredeyse her şey bedava, TL karşısında bile,
Doğa muhteşem, deniz muhteşem ötesi,
Dünyada sayılı, belki de kalmamış, en az kirletilen yerlerden,
Bir de Fransızca konuşmasalarmış.
  • IP logged

T
  • *
#6: 15 Eylül 2017, 20:55:31
Öcal abi,
Oralara kadar gidip, tekne alırsam, bir daha niye geri döneyim yakın zamanda. En az bir kaç yıl buralara gelmezdim.  ;D

Cidden çok ucuza tekneler bulunabiliyor. 3-5.000$'a iyi bir kabuk alıp, refitle dünyalar güzeli hale getirenlerin sayısı hiç de az değil. Üstelik Amerika gibi parça ve işciliğin pahalı olduğu bir yerde.

• IP logged

• *
#7: 15 Eylül 2017, 23:14:52
Toplanıp Madagaskar'a gidelim  ;)

Pasifik te İngilizce konuşulan bir yer olsun. :)
  • IP logged

• *
#8: 20 Eylül 2017, 20:12:19
Keyifle iZledim.. Kaçırdığım bilmediğim birşey var mı diye de merak ettim. Herşey birebir aynu çünkü. Tek fark bende baba fingo yok karanfil yelkende.
  • IP logged

Yukarı git