Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Z-spar sarma ana yelken

• *
Z-spar sarma ana yelken
OP: 31 Ağustos 2017, 22:57:16
Değerli reisler,

1 ay kadar önce, Ersin reisin de tebessüm ettirdiği yelken sıkışması sorununa odaklandım. Hem sarma ana yelkenim hem genoa furling sıkılışıyordu. Furling sorununu hallettik. Direk dikilirken vincin kaldırabilmesi için bir halat bağlanmıştı ve sonrasında alınacaktı direğe çıkılıp. Unuttuğum için sebebin o olduğunu ancak dürbünle baktığımda görebilmiştim. Neyse...

Diğer önemli sorunum z-spar sarma anayelkenim basarken ve sararken sıkışıyordu. Yurt dışı forumlarda araştırıp ettikten sonra bunun sebebinin sarma taburuna sarılan halatın zamanla şişmesi ve tamburu tam sarmaması olduğunu öğrendim.

Buraya kadar olan anlatımın amacı benzer sorunlar yaşayanlara yardımcı olabilmek adındaydı.

Bu halatın değişmesi aslında çok kolaydı. Tek zorluğu ana yelkeni çıkartmak; sonrasında tanburun civaritalarını (4 adet) Alyan anahtarıyla çıkarıp tamburu alt tarafından direkle 45 derece açı yapacak şekilde dışarıya doğru Çekmek. Videosu da burada.

http://youtu.be/F81GKklaLl8

Benim salaklığımın başladığı nokta ana yelkeni indirip çıkardıktan sonra mandar tanburuna bağlantı parçası olan "C" şeklindeki paslanmaz (sarı renk de olabilir hatırlamıyorum) parçayı direğin içine düşürmemdi.

Yerine u kilit, omega kilit, karabina kullandım ancak direğin içindeki borudaki oluğa girebilecek kalınlıkta olmadığından sıkışma yaşadım.

Aynı marka direk kullanıp bahsettiğim Allah'ın cezası parçanın ölçülerini bilen birisi varsa paylaşmasını rica ediyorum değerli reisler

Bu arada yarın tamburu tamamen söküp direk içinden parçayı almaya da çalışacağım. Becerebilmem halinde ölçüleri burada paylaşırım.

Şimdiden teşekkürler.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
    • Caddebostan Sigorta
Ynt: Z-spar sarma ana yelken
#1: 01 Eylül 2017, 12:28:50
bol şans ve kolay gelsin Oğuzhan reis :)

• IP logged
Özhan Sezgin

• *
#2: 01 Eylül 2017, 12:33:34
Ahmet Kabaalioğlu Reis direk içine düşen parçaları çıkarma konusunun en tecrübelisidir.Size iyi bayramlar ve kolaylıklar dilerim.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
#3: 01 Eylül 2017, 13:31:36
Çok teşekkür ederim Mustafa ve Özhan reisler. Bayram sabahı şansımı son kez Yeni bir parça ile denedim. Nalburdan aldığım pirinç "S" şeklindeki parça mekanizmayla uyumlu çalıştı.

Ancak Ahmet resile denk gelirsek direkteki parçayı da alıp saklamayı planlıyorum :)

Herkese iyi bayramlar

• IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#4: 01 Eylül 2017, 14:39:58
Ben günlerce uğraşmıştım , kamera desteğiyle yaptığım spiral aparatla iki ayrı parçayı almıştım. Hakan Erim'in  verdiği endoskopi kamerası çok işe yaramıştı. Eğer öyle bir çözüm gerekirse senin düşen parçayı da almaya çalışırız.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#5: 01 Eylül 2017, 14:41:59
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#6: 01 Eylül 2017, 23:37:13
Uğraşmamı burada paylaşmıştım.

http://heyamolahey.com/bakim/sonunda-yakaladim/msg5676/#msg5676

Teşekkür ederim Ahmet reis. Paylaşımı okumuştum zamanında. Sabah ana yelkeni sorunsuz basmıştım. Ancak tambura yeterli halat dolamadığımı ve bayramlaşma vaktinin geldiğini düşünerek yelkeni indirip akşam basmaya karar verdim. Akşam da ne hikmetse son 1 metre kala takıldı kaldı ŞANSIMA :) yarın farklı bir çözüm daha deneyeceğim. olmazsa zaten cerrahi becerine başvuracağım :)
  • IP logged

• *
Z-spar sarma ana yelken
#7: 04 Eylül 2017, 00:06:24
Şimdilik nalburdan bulduğum resimdeki "S" şeklinde parçanın altına burgu u kilit koyarak sorunu çözdüm. Havuzluktan ana yelkeni , halatını vinçe almadan el gücüyle açıp satabildim.

Yine de İngiltere'den parçayı siparişle getirteceğim gibi görünüyor. Türkiye'de z-spar distribütörünü salı günü arayıp parçayı soracağım. Ancak yine de  acil ihtiyaç duyabilecekler için fotoğrafı koyuyorum.

• IP logged
« Son Düzenleme: 04 Eylül 2017, 00:08:17 Gönderen: Oğuzhan Oğuz »

Yukarı git