Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Buzdolabı sorunsalı

• *
Buzdolabı sorunsalı
OP: 05 Ağustos 2017, 18:17:09
Şimdi tekneye her geldiğimde, akü, güneş paneli, şarj regülatörü filan uğraşıp duruyorum; çünkü buzdolabı non stop çalışıyor.
Önce gaz eksikliği teşhis edildi. Basıldı, düzelmedi.
Şimdi elde bir termostat ile sürekli ölçüp, kaçta devreye giriyor kaçta duruyor, bir yandan bunu izliyorum. Bir yanda da yabancı forumlarda benzer sorunları okuyorum.

Ve işin ilginci tekne Ege'deyken bu sorun yoktu. Hisarönü'nde arttı, azdı.

Şimdilik bulgularım ve çözüm önerileri şöyle:

1. Bu bölge daha sıcak. Bu gerek buzdolabının ısı kaybını arttırıyor, gerek kompressörün performansını düşürüyor.
2. Bu bölge daha rutubetli: evaporatarün gözleri çok daha çabuk donuyor. Dolap ilk çalışmaya başlaldığımda evaporatörün altında (evaporatör fanlı) - dereceler ölçerken, bir müddet sonra aynı evaporatörden daha yüksek ısı akıyor.
3. Mevcut termostat evaporatörün içinde

Yabancı bir forumdaki öneri şu:
Dolabın içine yeni bir termostat koyarak, evaporatör içindeki ısıya göre değil, buzdolabının içindeki ısıya göre açma-kapamayı yaptırmak.
Bana mantıklı geldi.
Farkı önerisi, düşüncesi, tecrübesi olan var mı?
  • IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

• *
  • Donatan Temsilcileri
Ynt: Buzdolabı sorunsalı
#1: 05 Ağustos 2017, 18:29:56
Benimki öyle ve sıfır sorun.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
#2: 05 Ağustos 2017, 18:40:06
O zaman termostat hakkında bilgi lütfen.
Internetten baktığımda genelde kuluçka ve akvaryum için olan modeller görüyorum.
Masal'daki nasıl?
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#3: 05 Ağustos 2017, 22:34:40
Buzdolapcilarda soğutucu satan yerlerde var. Elektronik olanini da bulabilirsin. Uydur kaydir bir çubuk. Bulamazsan haber et bulur yollarım.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
#4: 05 Ağustos 2017, 23:22:51
Ok. Internette gördüklerimden yani...
Değiştireyim, anlatırım sonucu.
Teşekkürler
  • IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#5: 06 Ağustos 2017, 11:22:10
+905322428554
Bu adamda ne arasam buldum. İlgili ve bilgili. Perpa'daydı sanırım yeri.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
#6: 06 Ağustos 2017, 16:47:52
Benim dolap minumumda bile çalışırken donduruyordu. Termostat ı orjinal motor markası Danfoss alıp değiştirdim , çubuğun yerini değiştirdim , ne yaptıysam olmadı hala aynı.!
Ben de bir anahtar yaptım dolabın kablosuna , geceleri kapatıp gündüzleri çalıştırıyorum , normale döndü sayılır. :)
  • IP logged

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#7: 06 Ağustos 2017, 17:30:45
Termostat arızalıdır veya çubuk yanlış yerdedir. Bazı termostatlar gövde içindeki sıcaklığagöre çalışır, bazısı ise soğutucu üniteye bağlanır. Termostatı doğrudan soğutucu üstünde denemenizi öneririm.
  • IP logged

• *
#8: 06 Ağustos 2017, 17:54:00
Termostat arızalıdır veya çubuk yanlış yerdedir. Bazı termostatlar gövde içindeki sıcaklığagöre çalışır, bazısı ise soğutucu üniteye bağlanır. Termostatı doğrudan soğutucu üstünde denemenizi öneririm.

Evaparatörün üzerinde kendi sıkı girdiği bir cebi var, oraya koydum ama aynı.
Acaba iyi ısı iletici bir malzeme varsa onunla mı yapıştırsam evaparatör e diye düşünüyorum. :-\
  • IP logged

C

Cem Eğrikavuk

#9: 06 Ağustos 2017, 18:21:09
Fazla gazın da buzlanmaya neden olduğu söyleniyor. İşi bilen birine ayarlatmakta fayda var.

Değişik termostat tipleri ve konumları ile denemeler yaptım, sonuç alamadım. (Alanlar duydum)

Ben bir program saati bağladım. Gece 3 saat kapatıyor. Hem defrost, hem akü tasarrufu. Günde iki kere bir saat olarak da bağlanabilir.

Bir de, istediğimde evaparatör üzerindeki fanı doğrudan çalıştıracak anahtar ekledim. Gerektiğinde defrost işi çok hızlı oluyor.
  • IP logged

• *
#10: 06 Ağustos 2017, 19:30:57
Fazla gazın da buzlanmaya neden olduğu söyleniyor. İşi bilen birine ayarlatmakta fayda var.

Değişik termostat tipleri ve konumları ile denemeler yaptım, sonuç alamadım. (Alanlar duydum)

Ben bir program saati bağladım. Gece 3 saat kapatıyor. Hem defrost, hem akü tasarrufu. Günde iki kere bir saat olarak da bağlanabilir.

Bir de, istediğimde evaparatör üzerindeki fanı doğrudan çalıştıracak anahtar ekledim. Gerektiğinde defrost işi çok hızlı oluyor.

Bu program saati iyi fikir ben de yapayım Cem reis. .  Fazla gazın termostat a etkisi olacağını sanmam , dolabın içerisinde ufak bir kutu ve duyargacı neticede. ::)
  • IP logged

• *
#11: 06 Ağustos 2017, 20:45:27

Bendeki sorunun temel kaynağı sanırım gaz.
4 hafta önce eskisi kadar iyi soğutmuyor diye bir usta çağırdım, gazın azaldığı çıktı ortaya. Gaz bastı ama fazla oldu dedi, geri kaçırdı ileri aldı filan...
Şu anda canavar gibi soğutuyor ama galiba o nedende evaporatör arkasına sıkıştırılan orijinal termostat ısı farkı görmüyor (ya da bozuldu), çünkü evavoratör sürekli donuk.
Kutu içi ısıya duyarlı bir termostat çok daha iyi olacak.

Hakan Reis Perpa'daki adamı arayacağım.
Hepinize katkılarınız için teşekkür ederim.
Bir kaç hafta tekneden uzağım. Sonrasında durumu paylaşırım.
  • IP logged

• *
#12: 09 Ağustos 2017, 22:40:48
Ben iki hafta kadar önce bendeki buzdolabının termostatını evoporatörden çıkarıp attım. yerine soğutucu odalarında kullanılan ortam ısısına göre açıp kapnabilen dereceli bir tane aldım. 10 TL. Soğuk oda malzemeleri satar yerlerde var.

• IP logged

• *
#13: 10 Ağustos 2017, 12:31:04
Kompresörün olduğu yerin iyi havalandırılması gerekiyor. Kompresörün olduğu yerdeki fanın yeterli olup olmadığına bakın. Evaparatörden dönen ısınmış gazın, kompresöre tekrar girmeden yeterli ılıması lazım.
Selamlar,
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#14: 10 Ağustos 2017, 16:34:42
Valla o buzdolabı bir ellendi mi, daha ayar tutmuyor.
  • IP logged

Yukarı git