Geçmiş olsun ; diger dostların da dediği gibi karterde yağ seviyesinde belirgin bir artma, motor yağ ( doldurma ) kapağının içinde beyaz, sabunumsu bir birikinti vs yoksa ; büyük bir sorundan, üst kapak contasının yanmış olmasından filan şüpheye pek de gerek yok.
Yıllardan beri benim Yanmar da hafif aynı arazı gösteriyor. Ilk kez gece seyrinde egzosun hemen üzerinde olan pupa fenerinin ışığında fark etmiştim. Gündüz gözle görülmüyor ( inatla 3000 devrin üzerine çıkmazsam ).
Gece olması bunun sıcaklık farkından doğan ve sistemde bir yerlerde biriken kondens suyunun buharlaşması olabilecegi aklıma getirmişti...( ki internette pek çok sitede yabancılar da aynı tespiti yapmışlar ).
Botu suya indirip bu dumanın yağ veya yakıt kokup kokmadığını, suda iz bırakıp bırakmadığını da tespite uğraşmıştım. Sonuçta da pek de emin olamadım.
Sonra motor sökülüp ciddi bir elden geçti bir zaman sonra ; aynı araz ara ara çok hafif olarak devam ediyor. Gece seyirlerinde ve 3000 d/d civarı hafif bir duman ( buhar ? ) çıkışı görüyorum bazen. Artık umursamıyorum.
Geçen sene benzer bir şey dıştan takma motorumda oldu. Gece botumla tekneye döndüm hiç sorun yok. Sabah karaya çıkmak icin motoru tekrar çalıştırdığımda Yamaha James Bondun arabasından fazla bir sis dumanı çikarmaya başladı. Öyle böyle değil ama, sanki 10 köfteci tezgahı ayni anda yakılmış gibi...
" Bunun contası yandi, tüm soğutma suyu içine ve kartere doldu, bitti bu motor..." diye kahırla servise götürdüm. Yakıt pompasının membranını değiştirdiler, para da almadılar. Bir senedir motor zehir gibi.