Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Serenity Seyir Defteri

• *
Ynt: Serenity Seyir Defteri
#90: 08 Ağustos 2017, 16:47:23
Daha sonraları rüzgar daha da artmaya başladı ve dalgalar rahatsız edici şekilde baş omuzlukta kırılmaya başladı , hatta iri  bir tanesi üzerimizde kırıldı ve havuzluğa kadar geldi sular.
Biz bu aşamada telefonları filan koruma amaçlı havuzluktan kaldırdığımızdan artık fotoğraf veya film çekemedik.

Bende anemometre çalışmıyor hatırlarsınız anlatmıştım , takmaya çalışırken fincanının denize düştüğünü Finike de.
Ancak  tecrübelerime göre benim tekne Apaz seyirde 25 Knottan sonra camadan istiyor ve tahminimce rüzgar 30 knot veya fazlasına  kadar yükseldi. Ben de Cenovayı biraz sardım ve 2/3 bıraktım ,teknenin kafasını  rüzgaraltına fazla yitmeye başlamıştı  ve ben de dümenle fazla oynayıp palanın süratimi düşürmesini istemiyordum.. 
Bu şekilde yelkenler teknenin orta hattına mümkün olduğunca kasılı  sıkı orsa seyri ne devam ettik.
Orsa seyirde yelkenle , motor süratinden fazla süratli gittiğimizden ve yine kafaya motorla gitmek istediğimizde tam gideceğimiz istikametten gelen rüzgar ve dalga  yüzünden süratimiz 0-1 Knot lara kadar düşüp dayak yiyeceğimizden  motoru çalıştırmanın bir faydası yok , o fırsatı sabah oyalanarak kaçırmış idik.

Ya geri döneceğiz , ideal istikametten esen rüzgarı alıp geniş apazla kısa sürede Fethiye Körfezine doğru varacağız , ya da devam edeceğiz.  Zaten sabah beri  yokuş aşağı doğru giden  bir kaç tekneye ne kadar gıpta ettim bilemezsiniz.

Bir değerlendirme yaptık , yiyecek içeceğimiz vardı ,dalgayı baş omuzluklardan aldığımızdan ,tekne doğru trimle rüzgar ve dalgalara güzel reaksiyon veriyor ,su almıyor , havuzluğa gelen dalgaları da çabuk tahliye ediyor,  bizi de köpeği de deniz tutmuyor , seyir lambalarımız  çalışıyordu ve kendi düşen ağlamazdı . :)

Montları giydik, bisküvit ve meyve suyu havuzluğa geldi , tramolalarla devam ettik

Öyle , böyle , akşam saat 10 olmuştu ve biz hala mücadeleye devam ediyorduk , gece sesler ve dalgalar daha ürkütücü oluyor haliyle. Boğaçhan bir ara şikayet etmeye kalktı ''Baba bizden başka akıllı yokmu ? Bırak yatı , bak gemi bile yok ortalıkta''  diye ama onu sakinleştirdim , bu denizcilik işinin fıtratında bu gibi havaların olabileceğini ,vardığı ilk güvenli limanda bu havayı unutacağını , teknemizin bu havaları karşılayacak nitelikte olduğunu vb. Anlattım. Netice de insan hafızası unutmak üzere programlanmış değilmi idi. ? :)

Beni en çok bu Aksaz açıklarındaki Askeri Eğitim ve Atış Sahası ile Marmaris Kadırga Burnu açıkları zorladı .
Sebebi de rüzgarın sürekli beni neredeyse Köyceğiz den Marmaris e kadar olan tüm deniz alanını kaplayan askeri bölgenin içine atmaya çalışması  , bu yorgunlukla bir tramolaya daha zorlaması idi.
İki üç metrelik dalgalara baktım , Esen havaya baktım , Aksaz önündeki Yılancık Adası nın üzerindeki fenere baktım ve bu sahaya köşesinden biraz girmenin bu şartlarda biraz su kaldıracağına karar verdim. Hem bazı Guletler tam ortasından bile geçiyorlar diye duymuştum. :)

Her neyse orayı geçtim , Kadırga Feneri ne doğru yaklaşıyorum  o da ne ! O ana kadar Poyraz - Karayel esip anamı ağlatan rüzgar Kıble- Keşişleme ye  döndü Marmaris ten esiyor ancak dalgalar aynen Batıdan gelmeye devam ediyordu , Tam bir çamaşır makinası durumu.
Marmarisliler biliyordur sebebini belki. ?
Yolda bir ara Çiftlik Koyuna gireyim diye düşünmüş ancak sonrasında Marmaris e doğru gitmiştim bu çamaşır makinası işi aklıma gelmediğinden.

Her ne ise , az sonra rüzgar da kesildi ve yüksek dalgalarla sallan yuvarlan Kadırga Fenerini iskelemde bordaladım, oraları bilmediğim için arkasındaki koya girmedim ve daha önceden adını duyduğum Kumlu Bük e yöneldim , oraya giren e kadar da dalga yemeye devam ettim.

Kumlu Bük e girişte hemen sol taraftaki kayalık burunun arkasına 8 m. Suya demiri bıraktığımda saat gece 12 yi gösteriyordu.

• IP logged
« Son Düzenleme: 08 Ağustos 2017, 16:55:40 Gönderen: Öcal Turan »

e

erdal duran

#92: 08 Ağustos 2017, 16:59:12
Linkte de üzgün bir yüz "sorry about that" diyor. Bu heyecanlı seyiri bir de canlı görmek için bekliyoruz.
  • IP logged

n

nuri_kongur

#93: 08 Ağustos 2017, 17:00:35
Öcal reis hikayenizi zevkle okuyorum. Motor kullanmadan mı yaptınız seyri? Videolar hala çalışmıyor. Video yok uyarısı var youtube da

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
#94: 08 Ağustos 2017, 17:07:21
Link demi çalışmıyor arkadaşlar , bir daha yükleyim o zaman  :-\
  • IP logged

• *
#95: 08 Ağustos 2017, 17:33:35
Öcal reis hikayenizi zevkle okuyorum. Motor kullanmadan mı yaptınız seyri? Videolar hala çalışmıyor. Video yok uyarısı var youtube da

Nuri reis motor tabiiki kullandım özellikle Akdeniz de motor - yelken gittiğim çok oldu.. Ancak uygun rüzgarda veya sert havalarda mümkün olduğunca yelken kullanmaya gayret ettim , Finike - Kuşadası arasında toplam 120 Lt. Mazot yakmışım , benim makina saatte 4 Lt. Gibi yakıyor.
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#96: 08 Ağustos 2017, 22:10:10
Akdeniz'i , Ege'yi ne dövdün be Öcal Abi. :) abi videoyu herkese açık yaparmısın hala izlenemiyor.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#97: 08 Ağustos 2017, 23:43:56
  • IP logged

• *
#98: 08 Ağustos 2017, 23:53:45
Öcal Reis teknenin seyri yol alışı çok güzel.Yavaş yavaş yelkenleri de yenilersen uzun yola engel yok.Maşallah diyorum.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
#99: 08 Ağustos 2017, 23:54:06
Akdeniz'i , Ege'yi ne dövdün be Öcal Abi. :) abi videoyu herkese açık yaparmısın hala izlenemiyor.

Üzerime üzerime geldi hep , nefs i müdafaa yaptım.  :)
  • IP logged

• *
#100: 08 Ağustos 2017, 23:56:31
Öcal Reis teknenin seyri yol alışı çok güzel.Yavaş yavaş yelkenleri de yenilersen uzun yola engel yok.Maşallah diyorum.

Teşekkür ederim Mustafa Hocam , Baba Tunca kadar olmasa da  kendi çapında fena değil.  :)
  • IP logged

n

nuri_kongur

Serenity Seyir Defteri
#101: 09 Ağustos 2017, 00:05:19
Öcal reis şimdi izleyebildik videoyu. Usta bir yelkenci değilim, o yüzden belki hatalı olabilir yorumum ama ana yelken üzerindeki tüylerin aşağı bakması yelkenin doğru trimde olmadığının göstergesi gibi. Benim yelkende ilk başta yoktu , daha sonra taktırmıştım. Tüylerin yatay uçuşması yanlış bilmiyorsam ideal açıda olduğunun göstergesi. Acaba daha fazla yatmasın diye mi öyle ayar yaptınız? Benim tekne katamaran olduğu için hayatımda bir kez , o da bir kaçak esnasında sancağa doğru hafif yatıp iskele tarafındaki gövdeyi hafif kaldırmıştı. Ama seyir sırasında tüylere hep bakarak oluyorum ama kuvvetli rüzgarda durum sizdeki gibi midir bilmem.
Videoyu seyrederken insan imrenip denize çıkası geliyor :)

• IP logged

• *
#102: 09 Ağustos 2017, 00:17:09
Öcal reis şimdi izleyebildik videoyu. Usta bir yelkenci değilim, o yüzden belki hatalı olabilir yorumum ama ana yelken üzerindeki tüylerin aşağı bakması yelkenin doğru trimde olmadığının göstergesi gibi. Benim yelkende ilk başta yoktu , daha sonra taktırmıştım. Tüylerin yatay uçuşması yanlış bilmiyorsam ideal açıda olduğunun göstergesi. Acaba daha fazla yatmasın diye mi öyle ayar yaptınız? Benim tekne katamaran olduğu için hayatımda bir kez , o da bir kaçak esnasında sancağa doğru hafif yatıp iskele tarafındaki gövdeyi hafif kaldırmıştı. Ama seyir sırasında tüylere hep bakarak oluyorum ama kuvvetli rüzgarda durum sizdeki gibi midir bilmem.
Videoyu seyrederken insan imrenip denize çıkası geliyor :)

Nuri reis ben de pek uzman sayılmam. Dikkat ettiyseniz kafa dan esen rüzgara karşı gidiyorum ve yelkenleri çok kasmam gerekiyordu. Ana yelkende balenler olduğu için genellikle kısmen düzgün duruyordu ama orjinal torunu kaybetmiş ve torbalaşmış 20 yıllık cenovanın üst kenarının pırpırlamasını rüzgar üstüne yaklaştıkça  bir türlü engelleyemedim. Sıkıntım o oldu.
Bilmiyorum bir çözümü varmı idi.
Yeni cenovayı takınca düzelir inşallah.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 09 Ağustos 2017, 00:19:13 Gönderen: Öcal Turan »

• *
#103: 09 Ağustos 2017, 00:30:47
Bazen ana yelken  kurdeleleri tersliyor.Sürekli trim vermeyi ihmal ediyoruz ya da üşeniyoruz.Bizde Tunca olmasa trim işini boşluyacağım ama adam dümendeyken bir rahat vermiyor şunu çek, onu bırak ,Çok oldu biraz kas.Canıma okuyor.
 Biz gezi  yelkencisiyiz desem de olmuyor.İşin kötüsü kendi başıma çıkınca da  bu sefer benim içim durmuyor.

Öcal reis inşallah Serenity İstanbul'a gelir de hep  birlikte seyir yaparız.Sivriada'da gece konaklamalı uzun sohbetli bir etkinlik çok keyifli olur.Diğer dostlarımız da katılmak isteyeceklerdir.Selametle.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

n

nuri_kongur

#104: 09 Ağustos 2017, 00:31:54
Valla Öcal reis , bende ondan çekindim hep yani cenovanın öyle pırpırlanmasından , ama sanırım işin özünde o var. Yani rüzgarda gürültü yapacak. Seyrettiğim diğer videolarda da hep o pırpırlanma var. Ama insan çekiniyor yelken yırtılacak diye. Rüzgara karşı giderken cenovayı kapatıp salt ana yelkenle gitmek daha verimli oluyor benim için. Sizde durum nasıl?

• IP logged

Yukarı git