Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Masal'ın Seyir Hazırlıkları.

• *
  • Donatan Temsilcileri
Masal'ın Seyir Hazırlıkları.
OP: 12 Haziran 2017, 21:09:01
Erman'a kalsa hayat güzel tabii. Bas gitsin. Ona göre "gider abi bu" !

Genç delikanlı, abi demekle yetinmiyor, bir de "siz" diye hitap ediyor. Benim ise ağzım Adanalı olmuş. Böyle sağ olsun, iki haftadır yalnız bırakmadı beni.

Bu yıl, kararlıydım, Masal'ın eksiği kalmayacak diye. O nedenle öncelik sırası filan yok. Her yere saldırıyorum. Bütün kış oturunca tabii, liste kabardı.

Geçen yıl,  Can abi ile, Masal'ın  akü kapasitesini 330 ampere çıkarmıştık. Bu yıl, motor akümü de yeniledim. Aküden yana sorunum kalmadı.

Ersin sevmese de, hem botu asmak için hem paneller için matafora yaptırdım. Şahane değil ama hayli iyi bir şey çıktı ortaya.
Bir komşum, bir kaç buzdolabı sahibi olunca kendisine yetmeyen panelleri yeniledi, eskilerini aldım. toplam 160 watt.  MPPT regülatör aldım koydum. 720 lira ve 30 amper. Marina elektriğinden ve sıcak içecekten kurtuldum. Buzdolabım her daim açık ve aküm bulutlu havalarda bile, sabah 06:30'da ölçtüğümde 12.40'ın altına düşmüyor. Saat 15 suları 13,7 civarını gösteriyor. Denemek için telsiz, az sayıdaki elektronik filan açık bıraktım, akü göstergelerim 13-13,2,  kötü kapalı havalarda 12,5 altına düşmedi. Bir gün de her şeyi kapattım, 14.4 sınırında kaldı. Her halde elektrik ile sorunum kalmadı diye düşünüyorum. Seneye eğer 200-240 watta çıkartırsam pek bir şahane olacak.

2 metrelik tamamı şişme botumu yeniledim.  Benim 2,3 Honda motor diğerine pek büyük geliyordu. İki kişi de zor sığıyorduk. Gazı kestiğiniz anda da mancınık gibi kıçı birden havaya kalkıyor, uçuverecek oluyordunuz. Zenginler gibi fiber taban 2.40 bir bot aldım. Bunu uzun yolda, mataforama asacağım, 43 kilo botu güverteye elimle çekemem.

Mataforaya 4 tane koç boynuzu koydurdum. Çok işe yarayacağını umuyorum.

Teorik olarak can salını, kıça yaptıracağım bir brakete koyacaktım. Esay kişisi karşı çıktı, istemem ben öyle kıçta kalabalık, zaten çirkin sevimsiz bir şey, o portuca girecek! dedi. Olmaz, anlamı yok, güvenlik güzellikten önemlidir deyince, "hangi  düşünürün fikri o?" dedi... İşte Almanlar, Avrupa, ILO sözleşmesi filan diye mırıldandım. Burnu hafifçe yukarıya kalktı, "onu görmek istemiyorum" dedi. Bu açıyı bilirim, çok tehlikelidir. Hemen portuç düzenleme işine girdim. Attım attım bitmedi, attım attım bitmedi ama nihayetinde iskele portuç neredeyse boşaldı. Farkına vardım ki, neredeyse istifçi olmuşum. Lazım olur diye sakladığım pek çok şey hakkında hiç bir fikrim yok! Tam bir günümü aldı bu iş.

Seyir fenerlerimden iskele-sancak, tek parça, pek küçüktü. Ampulü de atmıştı. Bu vesile ile Erman'la gidip yenisini aldık. Büyücek bir tane. Tek örnekti zaten. Bozuk çıktı. Onun üzerine iki tane ayrı ayrı aldık. Bir gün lazım olacak diye sakladığım iki delikli metalden braket yaptık, monte ettik. Çok şahane oldu. Sevdim. Çirkin ama güzel oldu.

Masal'ın Can abiyle düzelttiğimiz yerlerinden benim ihmalimle su geliyordu, orayı da onardık. Sintine pompalarını kontrol ettik. Duramadım gittim bir takım yedeğini aldım.

Benim telsiz I-Com. Altında yine I-Com'un bir parçası var. Onun ne olduğunu Özgür buldu sağolsun. Bu DSC tuşu imiş. Bunun anteni, tam kıç aynada duruyor, çok çapariz veriyordu. Erman'la mataforanın üzerine taşıdık. Yeni kablo çektik. Bu da çok zamanımızı alsa da güzel oldu. 

Özgür bana bir şekil göndermişti. Bu şekle göre DSC bağlantısını benim emektar çartplottıra yapmam gerekiyordu. İncecik kabloları önce bulmamı sonra bunları birbirine bağlamamı istedi. Manyak mıyım? Hayatta yapmam. Özgür yapar sonra.

Radar reflektörünü bağladım. Öyle çok yukarıya değil. Bu kadar kromun olduğu yerde işe yaramadığı tescilli reflektör için niye direğe tırmanayım? Yine de belki haftaya yaparım.

Erman'la birlikte impellerı değiştirdik. Sonra o gidince yağı değiştirdim. Kayışı söktük. Kayış sağlam çıktı. Değiştirmedik, sonra Erol Akyiğit, hayır değişmelisin dedi. Onu da bu hafta sonu yapacağım. Kayış kontrolünden sonra motoru çalıştırınca nadiren çıkan bir "trrr" sesi duyduk. Aradık taradık, kayışın ayarını yaptığımız yerin vidasını iyi sıkmadığımızı anladık. Azıcık daha sıkınca doğal vibrasyon kaynaklı sürtünme de gitti.

Eskiden kalma yağ lekelerini temizledik. Motoru tertemiz ettik. Erman direğe çıkmak istedi. Demir fenerim yanmıyor. Boşver dedim. Rakı içelim azıcık.

Merdivenin bir ayağı hafif esniyordu, onu da yaptık. Erman gittikten sonra denedim, hayli iyi.

Sonra baş kamarayı söktüm. İçini bir güzel Arap sabunu ve domestosla ayır ayrı fırçalayarak temizledim. Aynı şeyi Sancak kamara ve salon için de yaptım.  İskele kamara şu an için depo. Esay gelip Masal'ın cicilerini giydirince orasını da temizleyeceğim.

Mutfak dolaplarını, bütün sintineleri en ince ayrıntısına kadar temizledim. Fazladan bir kaç tencere attım. Ocağın bir gözü çalışmıyor, ocağı sökemedim. Daha büyük tornavida almam lazım. Hafta sonu onu da yapacağım.

Yeni palamar halatları aldım. Halat biriktirmemeye , en azından b.kunu çıkarmamaya karar verdim.

Hasılı, eğer cuma gününden Masal'a gidersem, babalar gününde bu iş bitmiş, Masal, Akdeniz'e hazır olmuş olacak.

Sancak kamara lumbozu su yapıyor,  Erman ıslandı gece. Onu da Marmaris'te Vedat'a yaptıracağım. Silikon neyin fayda etmedi.

Ha bir de haftaya anlatacağım daha garip bir şey olabilir, sanıyorum, onu da çözeceğim. Eyüp abi illa yap dedi.

Sevgiler.
Erman'a teşekkür bir daha.

• IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
  • Donatan Temsilcileri
Ynt: Masal'ın Seyir Hazırlıkları.
#1: 12 Haziran 2017, 21:34:38
Maliyet;

Krom-Matafora; 2.500 TL ( 316-L, çap 36)
Bot                : 4.300 TL
MPPT              :720,00 TL
Kablolar          :250 TL, Güneş paneli için cem'an 30 metre 6,lık. 6 lık az olmuş, 10'luk olsa daha iyiymiş. DSC için 15 metre
                      50 ohm
Makara           : kabaca 700 lira Şentürk2 tane 3'lü kuyruklu, 2 tane kuyruksuz, 2 tane tekli.
Halat              : 500 lira 22'lik 50 metre üç kollu, 16 lık yedek 50 metre üç kollu yüzer ve 50 metre 10'luk  matafora
                       donanımı için
Sintine pomp   : 180 lira  takım olarak 2000 devir
borda feneri    : 40 lira
Yağ, impeller, kayış vardı daha önceden. Hep birden fazla yedek olur.

Erman bir şey yemiyor. Sigarayı kül tablasında bırakıyor, öyle yanarken, beni deli ediyor. Bir de direğe çıkmayı çok istiyor. Daha da sinir ediyor.

• IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
#2: 12 Haziran 2017, 22:00:36
Kolay gelsin Bülent reis. Asıl iş haftasonuna kalmış gibi geldi bana Erman reis biraz daha çalışsın bence yetişmez yoksa (İstanbul yorucu gelemem dediydi bulsun layığını) .. şaka bir yana botla ilgili bir sorum olacak. Bende de şişme taban bot var (2.60) boyunda. Ona da büyük mü gelir 2.3 beygirlik kıçtan takma motor? Kürekle mi devam edeyim? Yoksa şu gaydırı guppak elektrikli motorları mı denesem (akülü olanlardan). Tavsiyeniz olur mu?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#3: 12 Haziran 2017, 22:03:31
Kolay gelsin Bülent reis. Asıl iş haftasonuna kalmış gibi geldi bana Erman reis biraz daha çalışsın bence yetişmez yoksa (İstanbul yorucu gelemem dediydi bulsun layığını) .. şaka bir yana botla ilgili bir sorum olacak. Bende de şişme taban bot var (2.60) boyunda. Ona da büyük mü gelir 2.3 beygirlik kıçtan takma motor? Kürekle mi devam edeyim? Yoksa şu gaydırı guppak elektrikli motorları mı denesem (akülü olanlardan). Tavsiyeniz olur mu?

Bence 2,60'a çok fazla gelmez. Daha çok yüzeyin büyüklüğü ile ilgili o mancınık etkisi. Elektrikli motor da, marina içi ya da küçük koylar içim iş görür ama ben olsam, hiç olmazsa 1,8 filan bir şey bulundururdum. Bot, her bir işe yarıyor çünkü.
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#4: 12 Haziran 2017, 22:32:20
Ben 2,10 Brig botumda 2,5 mercury kullanıyorum, gayette uyumlu.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#5: 12 Haziran 2017, 22:46:56
Anlaşıldı teşekkürler

• IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#6: 12 Haziran 2017, 22:54:09
Gökova'ya giderken veya dönerken bir gün Fethiye'ye girersen DSC-Chartplotter NMEA bağlantısı hallolur sanırsam.. ;)

öZgür (mobil)

• IP logged
><(((º>

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#7: 12 Haziran 2017, 23:33:37
Gökova'ya giderken veya dönerken bir gün Fethiye'ye girersen DSC-Chartplotter NMEA bağlantısı hallolur sanırsam.. ;)

öZgür (mobil)

Bende isterim. Göcek'e geçeceğim bayramdan sonra. Yapalım benim aletlerin de arasını, konuşsunlar, anlaşsınlar...
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
    • instagram
#8: 13 Haziran 2017, 00:47:32
Merhabalar,
Siz Bülent abinin öyle dediğine bakmayın
2 haftasonu toplamda 2,5 işgünü çalıştım hepi topu, inanın bana göre az bile çalıştım... içtiğim rakının, biranın hakkını tam vermem lazımdı 😅😅
Evet direğe çıkmak için bu kadar istekli görünmemem lazımdı sanırım. 😆 Akşam eve gelince Özden'e söyledim. Çok hevesli göründüm Bülent Abi razı olmadı dedim ama inanın bana ısrarım tecrübe etme merakı değil birinin yapması lazım diye düşündüğümden. Yogi'nin merdiveni bile vardı alır çıkardık güle oynaya..
İçmekle kalmadık bir de yemek ısmarlattım gece güzel bir balık yedik, üstüne utanmadan tekneye misafir oldum gece.. Gerçi kendisi aşağıda eklememiş ama işçilik maliyetim bayağı bir yüksek anlayacağınız.😉
Şaka bir yana benim için çok keyifliydi..Yavaş da olsa bir çok şeyi hallettik sanıyorum.
Kayışı söktük baktık en ufak bir zede, bir yıpranma yok. İmpelleri söktük sanki dün takılmış gibi tertemiz. Motorun yağı suyu iyi... Masal'ın maşallahı var... tabii benim için önemli bir ders bu. Değiştirmek için birşeylerin ters gitmesini beklememek gerekiyor. Nihayetinde Bülent abi çok doğru bir şekilde hepisini değiştirdi, yeniledi , bakımlarını yaptı. Az çok bir faydam olduysa ne mutlu bana... Elimden geldiğince her zaman yardıma hazırım...
Celal abiyle tanıştım, Peter ile tanıştım Bülent abi sayesinde... Güzel komşularımız varmış, daha ne olsun...
En güzeli Bülent abiyle yapılan keyifli muhabbet; hepsine değer vallahi...
Umarım keyifle gezinizi yapar, yine keyifle yine Mersin'e dönersiniz Bülent abi...

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#9: 13 Haziran 2017, 00:49:22
Hani olur da hazırlıkları bitirir de çıkarsan uğrayacak mısın Kaş'a? Liman pek bir şenlikli bu aralar :)
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
  • Donatan Temsilcileri
#10: 13 Haziran 2017, 00:54:34
Hani olur da hazırlıkları bitirir de çıkarsan uğrayacak mısın Kaş'a? Liman pek bir şenlikli bu aralar :)

Belki Meis, o kadar geçip gidiyoruz, bir görelim diyoruz.
  • IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#11: 13 Haziran 2017, 01:51:11
E hadi bakalım, şimdiden iyi seyirler...
  • IP logged

• *
#12: 13 Haziran 2017, 05:27:43
Bu arada kayış ile ilgili ilginç bir bilgi vereyim. Belki biliyorsunuzdur. Kayış çalıştıkça inceliyormuş, inceldikçe de kayma yapıyormuş, selahattin , değiştirdiği ve çıkardığı kayışlardaki incelmeyi gösterdiydi. Bilenler daha iyi yorumlarlar..
  • IP logged

• *
#13: 13 Haziran 2017, 07:04:37

Belki Meis, o kadar geçip gidiyoruz, bir görelim diyoruz.

Meis benim görmeden ölmeyeceğim yerlerden biri.
Bu duygumu da kabartan, "Akdeniz" filmidir.
Anthony Queen'in Akdenizli'si ile karıştırmayın.

1992'de en iyi yabancı film oskarını kazanmış, Gabriele Salvatore filmidir.
Kaç kere seyrettiğimi bilmem ve her defasında aynı duygularla seyrederim.
Bazen işte içim sıkılır, tanıtımını ya da bazı bölümlerini seyrederim youtube'dan

https://www.youtube.com/watch?v=Q3WJvaEjAlU

Meis'e uğrayacaksanız, muhakkak seyredin.
Seyredip gidenlerin söylediklerine göre aynı evler, aynı şekilde hala duruyormuş.

• IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

• *
  • Donatan Temsilcileri
#14: 13 Haziran 2017, 07:52:26
Kesinlikle önerinize uyacağım.
  • IP logged

Yukarı git