Belki de bahsedeceğim ücretsiz navigasyon yazılımını hepiniz biliyorsunuzdur. Ben bir kaç sene önce nette gezinirken denk gelip incelemiştim. Bilmeyen duymayan varsa diye bu başlığı açmak istedim.
Bu amca emekli yazılımcı. Linkte anlattığı olayda Meksika kıyılarında (Puerto Murelos ki Gökhan korsanın talihsiz olayı yaşadığı Belize lokasyonuna çok uzak değil) karaya bir teknenin oturduğu bilgisini almışlar. İki arkadaş yardım etmek amacıyla tekneye doğru yol almışlar. Yazılımcı olan amca teknenin karaya oturduğu koordinatları hem kağıt haritadan hem de navionics chartplotterdan kontrol ettiğinde ikisinin de hatalı olduğunu farketmiş. Google earth resmi ile karşılaştırdığında kağıt harita ve chartplotterla aralarında 2 deniz mili fark olduğunu ölçmüş.
Bunun üzerine düşünüp Google Earth kullanarak deniz haritası üretebileceğimiz ücretsiz bir yazılım olan GE2KAP programını yazmış. Üretilen deniz haritaları Open CPN de açılabiliyor.
Ayrıca bir AIS simulator yazılımı ve Google Earth de rota çizebileceğimiz birkaç yazılım daha yapmış kendisi.
GE2KAP ile yapılmış harita :
Sitesi burada.
Sitesi :
http://www.gdayii.ca/