Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Göksel Navigasyon

• *
  • Arayanlar bulamaz , bulanlar arayanlardır
Ynt: Göksel Navigasyon
#75: 13 Haziran 2017, 09:49:37
Hikaye süper
1.soru Ersin reis sen mi yaziyorsun bunu ?
2. Soru : grinwiç saatini tutmak saatle , peki yerel saat 12 yi nerden biliyorlar? Yerel pozisyonda gneş en tepede anı bulmayı anlıyorum ama 12?
  • IP logged
I need your clothes your boots and your motocycle

• *
  • YAZDIKLARIMA O KADAR ÖNEM VERMEYİN.İHTİYAR İŞTE !!
#76: 13 Haziran 2017, 11:20:44
Hikaye süper
1.soru Ersin reis sen mi yaziyorsun bunu ?
2. Soru : grinwiç saatini tutmak saatle , peki yerel saat 12 yi nerden biliyorlar? Yerel pozisyonda gneş en tepede anı bulmayı anlıyorum ama 12?
Lafa karıştım artık kusura bakmayın ama işte güneşin en tepede olması o yerin saatinin 12.00 olması demek zaten.  :)
  • IP logged

• *
#77: 13 Haziran 2017, 16:12:26
Ben yazıyorum Bülent .. Sallıyorum işte..

İkinci soru..

Bu zulu time yani grinviç önemli. Çünkü almanaktaki saat bu saat. Sen bulunduğun bölgede örnek Marmaris te diyelim, grinwiç e göre saat kaçta öğlen olacağını tahmin ediyorsun zaten. Dünyayı zaman dilimlerine bölen haritadan üç aşağı beş yukarı, güneşin saat kaçta en tepede olacağ belli zaten. Biz zulu time dan iki saat gerideyiz mesela.

Bu durumda bulunduğumuz bölgede almanaktan bakıp, saat kaçta yaklaşık olarak güneşin en tepede olduğunu tahmin ediyoruz. Diyelim marmaris için 12 15 olsun.

Saat 12 10 dan itibaren her bir dakikada bir ölçüm yapıyoruz.

İlk ölçümlerde açı artacak.. Yoksa zaten kaçırdık demektir. Düştüğü son iki açı bilemedin üç önemli.

12 14 te ölçtük 43 derece, 12 16 da ölçtük 42 derece işte bizim aradığımız zaman tam da bu ikisinin arası.

Şimdi işin bir püf noktası daha var. Suat kaptanım sanırım doğrular..

Öyle her dakikada bir ölçeyim olmuyor işte. Tekne sallandı, dalga geldi, tam göremedin, ölçümü yaptığında saatin tam kaç olduğu önemli. O yüzden bastığında saatin kaç olduğunu kaydeden bir saat lazım.

Bak basitleştirmek için şöyle öZetleyelim. Elimizde güneşin hangi saatlerde hangi meridyenden geçtiğini bildiğimiz bir almanak var. Meridyenler de zaten bizim icadımız.

Şimdi belirlediğimiz meridyen üzerinden güneş geçerken işin doğası gereği tam da tepede olmak durumunda.

Bizim yaptığımız , bulunduğumuz noktada tam da tepedeyken, hangi meridyende olduğumuz. Bu bize doğu batı yönündeki yerimizi veriyor.

Şimdi doğu batıyı belleyelim, bu daha kolay çünkü, kuey güneyi de anlatıcaz efendim.
  • IP logged

e

erdal duran

#78: 13 Haziran 2017, 17:02:05

Bu zulu time yani grinviç önemli. Çünkü almanaktaki saat bu saat. Sen bulunduğun bölgede örnek Marmaris te diyelim, grinwiç e göre saat kaçta öğlen olacağını tahmin ediyorsun zaten. Dünyayı zaman dilimlerine bölen haritadan üç aşağı beş yukarı, güneşin saat kaçta en tepede olacağ belli zaten. Biz zulu time dan iki saat gerideyiz mesela.

Hüseyin abinin izniyle önce davranarak, kavram karmaşası yaşamamak için; Biz zulu time dan (Grinwiç'den) geridemiyiz, ilerdemiyiz?
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#79: 13 Haziran 2017, 20:21:18

Hüseyin abinin izniyle önce davranarak, kavram karmaşası yaşamamak için; Biz zulu time dan (Grinwiç'den) geridemiyiz, ilerdemiyiz?

ilerideyiz
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#80: 13 Haziran 2017, 20:24:16
İlerideyiz dedim ama grinvic ten bakınca geride oluyoruz sanki benimde kafam karıştı şimdi.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#81: 13 Haziran 2017, 22:00:45
Gerideyiz efendim.. İki saat kadar. Yani bizde öğlen on iki olunca orada sabah saat on oluyor.

Karıştırmamak için şöyle düşünün, güneş doğudan batıya doğru hareket ediyor. Aslında dünya batıdan doğuya dönüyor.

Böyle olunca , güneş sanki doğudan doğup, batıdan batıyor gibi geliyor bize. Güneş durduğu yerde duruyor malum.

• IP logged

e

erdal duran

#82: 13 Haziran 2017, 22:46:31
    Ersin Reis, ben soruyu kavramlar üzerinde ortak bir tanım oluşsun diye sormuştum. Bu konu çok önemli ve ilgiyle takip ediyorum. Konuyu iyi kavrarsak sekstant olmadan da o anda dünyanın neresinde olduğumuzu aşağı yukarı tahmin edebiliriz.
    Grinwiç'te saat on iki olduğunda Türkiye'de ondörttür. Rakam olarak daha sonra ancak zaman olarak daha öndeyiz demektir. Gerideyiz derken arkadan geliyoruz anlamı çıkabilir. Halbuki biz önden gidiyoruz İnculuzlar arkadan geliyor :), dünya batıdan doğuya döndüğü için. Bu konuyu benimde anlayabileceğim şekilde bir daha izah edersen sevinirim :).
  • IP logged

• *
#83: 13 Haziran 2017, 23:45:40
E işte aynı şeyi söylemiyormuyuz.. Zulu saatine göre ingilterede saat on iken izde on iki oluyor.

Saat anlamında da zaman olarak ilerideyiz.  Gmt zamanına göre saat onda bizd saat on iki oluyor.

Gerideyiz derken gmt saati gerimizde kalıyor demek iştemiştim, yanlış anlatım için özür.. Şöyle yani bizde saat on iki iken gmt saati saat on oluyor iki saat geride yani.
  • IP logged

• *
  • YAZDIKLARIMA O KADAR ÖNEM VERMEYİN.İHTİYAR İŞTE !!
#84: 14 Haziran 2017, 06:04:10
Peki şöyle sorayım: Dünyanın öbür tarafında İstanbulun tam altına isabet eden okyanustaki noktada  yerel saat İstanbuldan 12 saat farklı oluyor.Sorum şu O noktadaki yer İstanbuldan 12 saat ilerimi ?yoksa  geri mi?  ?0-? 
  • IP logged

• *
#85: 14 Haziran 2017, 07:45:38
Abi istanbul önemli değil, Greenwich e göre durumu önemli. Çünkü bütün almanaklar bu saate göre.

Şimdi efendim, doğu batı yönünü güneşin en tepede olduğu anı bulunca buluyorduk ya.

Kuzey güney yönü ise güneşin ufuk ile yaptığı açı ile bulunuyor.

Ancak on sekşzinci yüzyılda saatler günde on dakika kadar hatalı olduğundan, bunun hata payı sekstant ile yapılan ölçümlerde  yüz elli deniz miline karşılık gelmekte idi.

Yani iş döner dolaşır saatin kaç olduğunu bulmaya kalır.
  • IP logged

• *
#86: 14 Haziran 2017, 10:51:25

Bugün doğan çocukların araba kullanmayı bilmeyeceği söyleniyor.

• IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

e

erdal duran

#87: 14 Haziran 2017, 13:04:18
Peki şöyle sorayım: Dünyanın öbür tarafında İstanbulun tam altına isabet eden okyanustaki noktada  yerel saat İstanbuldan 12 saat farklı oluyor.Sorum şu O noktadaki yer İstanbuldan 12 saat ilerimi ?yoksa  geri mi?  ?0-? 
   O noktayı görmek için nereye doğru baktığına bağlı. Batıya doğru bakıyorsan geri doğuya doğru bakıyorsan ileri ;D. Bir de yılbaşını en önce kutlayan en ilerdedir ;D.
   Şaka bir yana, Ersin Reisin dediği gibi, Grinwiç tüm dünyada kabul görmüş başlangıç noktasıdır.
  • IP logged

B

Burak Doneray

#88: 14 Haziran 2017, 13:39:21

Bugün doğan çocukların araba kullanmayı bilmeyeceği söyleniyor.

Çocuk beni sekstant kullanırkenmi yaptınız diye bile sorabilir.Gelde açıkla enlem boylam.Cidden kim koymuş bu aletin ismini ?
  • IP logged

• *
#89: 14 Haziran 2017, 21:33:10
Yazdık ama bir daha yazalım, dairenin altıya bölünmüş parçasını içerdiğinden sextant demişler..  ;)
  • IP logged

Yukarı git