Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Amatör Denizciler İçin Yunan Adaları Gezi Kılavuzu

• *
Azmi reisim,

Kavalaya denizden değil ama karadan 7-8 kere belki fazla gittim.

Uzun süre Osmanlı himayesinde kalmış, şu an ise güzel balık ve tavernalarıyla tipik bir kıyı Yunan kasabası.

Tarihimizde önemli noktası. Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın oralı olması.

Tarihe meraklı olanlar için ilginç bir hikayesi vardır.

Burda yer tutmayayım, ilgili olanlar bulup , okurlar.

• IP logged

• *
Araştırılsın dedim ama bi tiyo vermeden de geçmeyeyim.

Meşhur Tassos, Taşöz (beyaz mermer ada) da Kavalalı Mehmet Ali paşanın kontrolü ve tüm gelirleri ile himayesine verilmiştir.
  • IP logged

• *
Sayın Ali Aygın,
Bloğumda yayınlanan bilgiler arasında kısaca önemli tarihçeden de bahsediliyor. Keza Kavala ve Thassos adalarında da bu durumdan bahsediliyor. Detayları elbette ilgilenenler tarafından kolayca araştırılıyordur. Ancak anlattığım yerlerin tarihçesini ben elbette ki detayları ile önceden araştırmış oluyorum.
Kavalalı Mehmet Ali Paşa 1805 yılında Mısır Valiliğini ele geçirdikten sonra, askeri, siyasi ve kültürel olarak önemli işlere imza atmış, gününün önemli devlet adamlarından biri. Yunanlılar tarafından saygı duyulan biri. Yunan tarihi bu dönemi (Egyptian Rules) olarak anlatıyor. Osmanlı İmparatorluğunun Yunanistan'ın bağımsızlık savaşı sırasında 1820'lerde önemli ölçüde zayıflaması sonrasında Kavalalı Mehmet Ali Paşa 1830'da isyan ediyor ve Osmanlı tarafından Asi ilan ediliyor. Sonraki gelişmelerde 1841'de mecburen! affediliyor. Yine de bizler için Osmanlı ve onun eserleri de bizler için sempati ile karşılanıyor.
Okumadıysanız http://azmiozer.blogspot.com.tr/p/thassos.html den Thassos adasına bir bakın derim. Atlamış olduğunuz yerler olabilir. Özellikle daha önce gitmemiş iseniz Osmanlı döneminde merkez olan Theologos'a gidip, o dönemin başkanı olan Chatzigerorgis'in evini, şimdiki Theologos Folklore Müzesi, ziyaret etmenizi öneririm :) 
  • IP logged

O

Oktay Eryılmaz

Azmi Bey ,
Yazdıklarınızı büyük bir hayranlık ile okumaya başladım.
Ellerinize sağlık kendi adıma çok teşekür ederim.
selamlar
  • IP logged

• *
    • Caddebostan Sigorta
Azmi Reis , elinize sağlık. Ancak merak ettiğim adalarla ilgili göz gezdirme şansım oldu.  Ege de seyir yapacak reislerin elinin altında olması faydalı olacak bir blog olmuş.

• IP logged
Özhan Sezgin

• *
Azmi bey,

Dün bloğunuzdan hepsini okudum. Diğer adaları da okumaya başladım. Theologos a da gitmiştim.

Değerli bir kaynak olmuş. Elinize , emeğinize sağlık.
  • IP logged

• *
Amatör Denizciler için Yunan Adaları Gezi Kılavuzu isimli blogumda Patmos Adası ile yayınlanan kayıt sayısı 53'e yükseldi :) Birçok ada da güncellendi...
  • IP logged

• *
Azmi reis, elinize sağlık.. Aslında şu kısa atlantik maceranızı da bir anlatsanız.. Tekne arkadaşı seçme konusunda ibretlik tecrübeler var bence..
  • IP logged

Yukarı git