Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Şartmıdır..?

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Ynt: Şartmıdır..?
#15: 27 Mayıs 2017, 18:03:04
Sarma ana yelken de de yine vinç gerekiyor, ...
Sarma ana yelkeni açıp kaparken (trim değil) vince ihtiyaç duyuyorsan bişeyi yanlış yapıyorsun demektir.

öZgür (mobil)

• IP logged
><(((º>

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#16: 27 Mayıs 2017, 23:23:06
Şart değildir. Ama konfor güzel şey.Yelken için bir şey diyecek kadar iyi yelkenci değilim. Yelken seyir konforumu bozarsa hiç birini açmam, seyir konforumu sağlarsa hepsini açarım. Nasıl güvende hissedersem o kombinasyonda kullanırım. Buzdolabı güzel şey , elektrikli tuvalet de iyidir herhalde.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#17: 28 Mayıs 2017, 02:29:40
Elektrikli tuvalet, hele misafiri ve çocuğu bol teknede çok faydalı.
Eskiden kaç kere utana sıkıla misafir ardından tuvalete girerdim, beceremedikleri için... Şimdi herkes mutlu.
Üstüne buz gibi bir şeyler de içelebiliyor.
Yelken açıp kapamak da kolay, bir elektrikli vinç eksik.
Onu da koyarsam tam olacak.
Olmayanlar düşünsün.
  • IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

• *
#18: 28 Mayıs 2017, 09:32:38
Evet itiraf edeyim köşeye sıkıştım. Bizimkisi fakir teknesi tabi. Bi kere ahşap. Paranın gözü kör olsun alamadık bi fiber tekne. Millet nelerden basediyo. Bırak elektriklisini benim teknede vinç yok. Nasıl da uğraşıyorum yelken basarken.. Ah bir vincim olaydı ben de cırrrrrr diye o şiir gibi sesi duyaydım.

Tuvaleti bile elektrikli yaptılar. Bende tuvalet ayrı bölmede bile değil. Hani sahil güvenlik durdursa, mavi kart neyim sorsa , arasa tarasa bulamaz tuvaleti. Ah benim de doğru dürüst, en azından ayrı kabin bir tuvaletim olsaydı.

Ne güzel buz dolapları var, ben bi soğuk bira içmeye hasretim.

Neymiş her havada gidermiş, neymiş her hava için ayrı yelken kombinasyonu varmış. Ne gerek.. O kadar yelken bi cenova etmiyor işte.. Ah bi cenovam olaydı.. Yok işte.. Fakirliğin gözü kör olsun. Hem ne gerek uğraşmaya.. Bekliycen hiç rüzgar esmeyecek ki seyir yapasın. Fışır fışır gidersin işte. Koskoca motoru boşuna mı koymuş ecnebi. Var demek bi bildiği.

Bende o da yok. Fakir teknesi işte. 14 beygir motor mu olur. ? Koyma daha iyi. Hem koskoca Yanmar neden yapsın 14 beygir motoru.?  Almış koymuşlar bi motor. Üstüne Yanmar diye markasını koymuşlar numaradan. Biz de yedik iyi mi.

Millet açıyor mis gibi vebastosunu sıcacık, biz de uğraşıyoruz sobaya odun bulucaz diye. Bu devirde soba yakmaya uğraşıyoruz. Külü pisi, uğraşılırmı? Fakiriz işte ne yapalım.

Neymiş , bordası denize yakınmış, rüzgar tutmazmış. Yahu rüzgarlı havada denize mi çıkılır. ? Elini atınca elin suya değermiş. Aman aman. Deniz anası değer, balık parmaklarını ısırır, hiç biri olmasa üşütürsün canım.

Ne güzel herkesin biminisi var serpinti körüğü var. Bizde o da yok. Olsa olsa parça pünçük bir branda. Çadır bezinden . Geriyoruz işte. O da yırtıklarından su alıyor zaten.
Yelken görünmüyormuş, tirim ayarları için yelkeni görmek lazımmış. Görmeyiver kardeşim yelkenini. Kaçıyormu sanki. Hayır gördün de ne olacak. ? Sanki daha hızlı gidicen. Hem ne uğraşıyorsun ki ana yelken ile. İşte cenova yok. Olaydı ben de uğraşmazdım ana yelken filan.

Direğimde gurcata bile yok. Kısacık bodur bi direk. Bide yetmezmiş gibi ahşap . Pes artık ama.

Dalga geçer gibi arkada bi direk daha var. Fakirliğin timsali. Nasıl da utanıyorum. Ne öyle o ufacık tefecik. Param olsa çakıcam mis gibi alüminyum direk.. Ama çok para be..

Yok yok, yakıcam ben bunu. Zaten tekne olarak para etmez. Odun niyetine üç beş verirler belki. Hayır o para ile fiber bi sandal alabilsem bir dakika düşünmem.

İyi ki komşular var. Acıyıp veriyorlar soğuk bir şeyler. Sağolsunlar. Yoksa nerdeee öyle buz dolabı filan.

Ne güzel misafirleri geliyor herkesin. Ben de o da yok. Nereye oturtucan misafiri. ? Düşün , adamın çişi gelse bittin. Nereye nasıl işesin bu adam. ? Tuvaleti bulamaz ki .

Bir itiraf daha . Zaten Tiryakiye mahsus göndermedim o yelkeni. Evirdim çevirdim cenova yapabilirmiyim diye. Yok anacım olmuyor. O yüzden yolluycam yarın. Bana yaramadı belki Ona yarar.

Daha çok derdim var da , uzadı yine yazı. Kızıyollar sonra bu kadar yazı mı yazılır diye.

Ne diyeyim kader utansın..

• IP logged
« Son Düzenleme: 28 Mayıs 2017, 09:40:37 Gönderen: Ersin Böke »

• *
  • YAZDIKLARIMA O KADAR ÖNEM VERMEYİN.İHTİYAR İŞTE !!
#19: 28 Mayıs 2017, 09:36:10
Gestapo seni bi döverimmmmm..........
  • IP logged

• *
#20: 28 Mayıs 2017, 12:02:42
Sen aileni alıp, Tayomar'la Temmuz ya da Ağustos'da güneyde 15 gün bi gez hele...
  • IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

• *
#21: 28 Mayıs 2017, 12:06:23
Ersin'in son yazısından üstü kapalı bir "kahrolsun benim gibi düşünmeyenler" mesajı aldım. ???

Gestapo seni bi döverimmmmm..........

Odunla dövmen lâzım  8)
  • IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#22: 28 Mayıs 2017, 13:21:05
30 yaşındaki Yengeç'e dışarıdan bakınca -en azından bana göre- nefis bir tırhandil. Denize yakışıyor, geçmişinin izlerini de ruhunu da taşıyor.

Evet, davlumbazına kılım, yelken performansının canına okuyor. Ama üç kat verniğin sadece iki ay dayanabildiği Akdeniz yazında ben o havuzlukta yaşıyorum. Tenteyle, bilmem neyle nah yaşarsın arkadaş o güneşin altında.

Armasına da kılım. Randa olsa çok daha mutlu olurdum. Ama gel gör tek başına abrayabilir miydim, emin değilim. Yengeç bastonu ve kıç uzantıları hariç 15 metre.

Tuvalet iki tane. Biri manuel, biri elektrikli. Biraz paralanayım manueli de conversion kitle çevireceğim elektrikliye. Hacetimi nasıl defedeceğimin en azından benim için bir tırhandilin ruhuyla alakası yok :)

Buzdolabım 330 lt. Kasap dolabı gibi bir şey. Çok da memnunum. Çünkü ben her ne kadar mecburiyetten gittiğim bir evim olsa da teknemde yaşıyorum. Kapağını açınca kahvaltılığımı, içeceğimi bulabilmekten gayet memnunum.

Haftaya klimamı da taktırıyorum. 16.000 BTU. Kıçımı dondurmaya yeter. Ha, Webastom da var. Hatta çanta jeneratörüm, GPS'im, otopilotum, anemometre vs tüm seyir gereçlerim.

Yani neredeyse bir motoryat donanımına sahip bir tırhandilim var. Bu durumdan son derece hoşnutum. Dahası tüm bunların toplamı benim nasıl bir denizci olduğumu belirlemiyor. Düşmanım olsa -ki yoktur- yardımına koşarım, neyim varsa paylaşırım, bildiğim ne varsa paylaşır, çoğunun beğenmediği bir balıkçıyı can kulağı ile dinlerim. Tüm konforlu oyuncaklarıma rağmen en azından iyi olmaya çalışan bir denizciyim.

Kendimden yola çıkarak yanıtlamak istedim, çünkü benzer takıntılarla yol alıyoruz deniz üzerinde. Ahşaptan eli ayağım tuttuğu sürece vazgeçmem, hayatta Yengeçime Alümnyum direk dikmem, kayığıma su kontrası sokmam, ahşabıma boya vurmam gibi gibi uzar gider.

Çok takıyorsun yahu; yelken benim değil mi, ister cenoa mı tek basarım, ister motor-yelken giderim, hatta usturmaçalarımı bile toplamam. Kime ne!

Aaa, dur lan, iyice kıl edeyim seni. Geçen yazdan beri buz yapıcım bile var! :) !O__
  • IP logged
« Son Düzenleme: 28 Mayıs 2017, 13:22:39 Gönderen: Hakan Tiryaki »
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#23: 28 Mayıs 2017, 21:10:33
Ersin Abi , her şey bir tarafa bu serpinti körüğü denen şey var ya, biliyosun bende kendisiyle bu kayıkta tanıştım, gerçekten hayat onda.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#24: 28 Mayıs 2017, 21:39:47
Elektrikli tuvalet, hele misafiri ve çocuğu bol teknede çok faydalı.
Eskiden kaç kere utana sıkıla misafir ardından tuvalete girerdim, beceremedikleri için... Şimdi herkes mutlu.
Üstüne buz gibi bir şeyler de içelebiliyor.

Olmayanlar düşünsün.

Araştırdım bulamadım, Alman denizcilerin tuvalet   üzerine buz gibi bişiler içme ihtiyaciyla ilgili bi deyişlerini bulamadım.
Sorayım bari ; şart midur ? Bi seyi eksik mi yapiyoruz ?
  • IP logged

• *
#25: 28 Mayıs 2017, 23:18:04
Efendim iki ay önce malumunuz Marmaris e yarışlara gitmiştim. Burak sağolsun beni joya Del Mar ' a götürdü. Çok şirin butik bir otel. Küçük bir iskelesi de var. Önüne tekneni bağlıyorsun, çamların arasında küçük bir kumsalı var. Fiyatlar da makul.

Böyle yerler arıyorum bir iki tane daha. Fikri olan. ?

Aali bu arada little maid of kent 'in saç planları da varmış. Saç tekne maliyet açısından fiber ve ahşaba göre ne gibi avantajlar sağlıyor. ? Saç tekne yaparken dikkat edilmesi gereken konular kabaca neler. ? Görüş rica etsek ?
  • IP logged

• *
#26: 28 Mayıs 2017, 23:53:07
Ersincim,
benim bilgilerim artık piyasada satilamayacak kadar eskidi...
Bu nedenle fikir beyan etmek istemem.

Ama eşyanın tabiatı gereği değişemeyecek bir şey varsa, o da kabuk maliyetinin tekne maliyetinin yüzde 20'si olduğu gerçeğidir.
Hal böyle iken bence gövde malzemesi kişisel tercih ve o malzemeye duyulan kişisel sempatiden öteye geçmez.

Kararı bana bıraksan tekne malzemesi olarak aluminyumdan başka kuş tanımam.
Aluminyum olamayacaksa ahşap.

Ama bunların önemi yok.
Sana ne akıllıca veya sıcak, sempatik geliyorsa ; doğru malzeme o !
Ne maliyette, ne emniyette, ne seyirde fazla bir şey değişmeyecektir.

Fiberglas seri imalat için uygun bir malzemedir ; yani one-off, tek bir tekne yapılacaksa ahşap, çelik veya aluminyum niye olmasın ?
Fiber dışında kalan diğer "alışılmadık "  ;D [size=78%]tekne malzemeleriyle yapilacak bir projede de gerçekten bir maddi avantaj sağlanacaksa bu da ancak tekneyi hakikaten kendi kendine yapmakla mümkün olur, sonuçta birine sipariş vereceksen maliyetlerde bir avantaj bekleme. [/size]

• IP logged

• *
#27: 29 Mayıs 2017, 00:04:48
Bir sorunu atlamışım...

Saç tekne ( daha doğrusu yat ) yaparken, dikkat edeceğin en önemli husus saç yatların kaynak ışlem ve sırasının gemilerden tamamen farklı olduğudur.
Gemi yapımcılarının usullerini takip ederek bir yat yaparsan elinde buruş buruş, yamru yumru bir kayık kalır, maliyetten kazara bir para tasarruf edebildiysen onu misliyle macun satıcısına vermek zorunda kalırsın.

Ama çelik veya metal yat ( doğru) inşa yöntemleri atla deve değil, sen de akıllı adamsın. Lafla 15 dakikada veya 3 A4 sayfası notla ben sana yöntemi anlatırım. Aynı bilgileri amatör metal tekne inşasıyla ilgili yazılmış kitaplarda da bulursun zaten.
  • IP logged

• *
#28: 29 Mayıs 2017, 10:16:23
Benim yapmayı planladığım tekne açısından bakıldığında gövede maliyeti sanki genel temaülün biraz üzerinde olacak gibi.

Proje bazında gidersek, little maid of kent 30 feet bir tekne. Saç acaba ahşaba göre daha mı ağır olur? 30 feet saç tekne için uygun bir boymudur. ? Yok durun ben bir Aali yi arayayım.
  • IP logged

• *
#29: 29 Mayıs 2017, 12:41:49
Sildim
  • IP logged
« Son Düzenleme: 29 Mayıs 2017, 12:45:27 Gönderen: Sedat Oztekin »

Yukarı git