Ayna:
Şişme botun üst, omurga ve taban yapısının birleşerek bütünün ortaya çıktığı motor ve diğer aksesuarların montajının yapıldığı sert arka bölümdür.
Botun seri numarası, hizmet sınıfı, ağırlık ve kapasite bilgilerinin yer aldığı metal etiket ve motor takıldığı aparat bu bölümde yer alır. Şişme Bot aynaları kısa ve uzun olmak üzere iki farklı tipde üretilirler. Şişme bot ile birlikte benzinli motor satın alınacak ve bota montajı yapılacak ise şişme bot aynasının motorun montajına uygun olmasına dikkat edilmelidir. Şişme bota montajı yapılacak olan motorun kısa şaft’lı olması durumunda kısa aynalı bot, uzun şaft motor tercih edilmesi halinde uzun aynalı bot tercih edilmelidir. Ayna ve motor şaftında çelişen bir durum söz konusu olur ise motor montajı sağlıklı olmayacak ve istenilen performans elde edilemeyecektir. Şişme bot aynaları elektrikli motor kulanımı içinde uygundur. Elektrikli motor tercih edecek tüketiciler için her iki ayna tipi elektrikli motor montajı için uygundur.
Kumaş
Şişme botun tüm üst yapısı tüm aşındırıcı etkiler karşı son derece dayanıklı PVC kaplı 5 katmanlı Decitex kumaşından üretilmektedir. (Decitex kumaş hakkında detaylı bilgi için
http://en.wikipedia.org/wiki/Units of_textile_measurement) Kullanım amacına göre 900, 1000, 1100, 1200, ve 1400 denye kalınlıklarında farklı renklerde kumaşlardan üretilen şişme botlar, Decitex kumaşın, poliüretan yapıştırıcı, soğuk kaynak, el ile yapılan dört katmanlı takviyeli dikiş ile işlenmesi sonucu kullanıma hazır hale gelmektedir. Satın aldığınız botun ayna kısmında yer alan metal etikette kumaş kalınlığı belirtilmiştir. Kumaş kalınlığı şişme botun hizmet sınıfına ve fiyatına etki eden önemli bir etkendir. Avcılık ve balıkçılık amaçlı kullanılacak bir şişme botun kumaş kalınlığı için 1100 denye yeterli iken arama kurtarma veya ticari amaç ile kullanılacak şişme botların kumaş kalınlığı min.1400 denye olmalıdır.
1100 denye Decitex kumaşın teknik detayları:
Ağırlık: 1350gr/m2 +-50gr
Genleşme Direnci: 400X380kg/5cm +-25
Yırtılma Direnci: 35X25kg/5cm +-5
Yapışma Direnci: 20X17kg/5cm +-2
Isı Direnci: -40°C ∞ +70°C
Boyutsal Kararlılık: <1% 24h at +70°C
Renk koruma: >5 (DIN54004)
İplik düzeni: <1%
Metal Etiket
Şişme botların iç ayna kısmında bulunan metal etiketler satın aldığınız botun kimlik bilgilerini ve kullanım detaylarını içeren önemli bilgiler ihtiva etmektedir. Bir anlamda bot ruhsatı olarak kabul edebileceğimiz bu etiket botu kullanırken tüketiciye rehberlik edecektir. Etiket üzerinde belirtilen bilgilerin detaylarını inceleyelim..
Kalite Sertifikaları: üretici firmanın imalat aşamasında hangi kalite standartlarına uyduğunu gösteren işarettir. Bu kalite standartları metal etiket üzerinde logoları ile yer alır. Şişme bot üretimi için temel kalite standart’ı ISO 6185 dir. Şişme bot satın almadan önce etiketinde bu kalite standart’ına ait logonun bulunmasına özen gösteriniz.
ISO 6185 standartlarının yanı sıra CE ve TÜV gibi uluslar arası kabul gören kalite belgeleride mevcut’dur. Bir şişme botun birden fazla kalite belgesine sahip olması
kalite açısında bir sorun yaşamayacağınız anlamına gelir.
Dizayn Sınıfı: (Design Category)
Şişme botun hizmet sınıfını ve üretim amacını belirleyen ve etiket üzerinde A,B,C veya D harfleri ile belirtilen koda verilen isimdir. Şişme botlar farklı amaçlar için farklı üretim materyalleri ile imal edilirler. Metal etiketlerdeki bu kod’lara ait detaylar aşağıdaki tabloda izah edilmiştir.
Dizayn Sınıfı Kodu Hizmet Alanı Rüzgar Kuvveti&Dalga Direnci
A Okyanus 8 Bofor üzeri rüzgar ve 4mt dalga yüksekliği aşan sularda
B Açık deniz 8 Bofor rüzgar ve 4mt dalga yüksekliğine kadar sularda
C Kıyıda&Kıyıya yakın 6 Bofor rüzgar ve 2mt dalga yüksekliğine kadar sularda
D Korunaklı iç sularda 4 Bofor rüzgar ve 0.5mt dalga yüksekliğine kadar sularda
Seri numarası: (Serial number)
Şişme bot satın alırken fatura üzerinde belirtilecek olan botun seri numarasıdır. Olası resmi işlemlerde bu numara dikkate alınacaktır.
Maksimum Yüklü Ağırlık:
Satın aldığınız botun motor dahil taşıyabileceği maksimum ağırlığı belirtir.
Maksimum Motor Gücü:
Botunuza takabileceğiniz maksimum motor gücünü belirtir
Maksimum Hava Basıncı:
Botunuzu şişirirken uygulacağınız maksimum hava basıncını belirtir
Son olarak, metal etiketin en alt kısmında satın aldığınız şişme botun hangi ülkede üretildiğini gösteren ibareyi görebilirsiniz.
Aksesuarlar:
Tüp, Taban ve Kumaşın yanı sıra şişme botun kullanım işlevselliğini tamamlayan birçok standart aksesuar ilave edilmiştir. Şişme bot ile birlikte ücretsiz alınan taşıma çantası, hava pompası ve tamir kiti’nin yanı sıra Bazı markalar standart aksesuarların yanında ekstra oturma paneli, oturma paneli altı alet çantası, ön saklama çantası gibi aksesuarları ücretsiz sunmaktadırlar
Şişme botlar fonksiyonel yapıları gereği, standart ve ücretsiz aksesuarların yanı sıra kullanıcın ihtiyaçları doğrultusunda satın alarak kolaylıkla uygulayabileceği tente, taşıma ekipmanları gibi birçok ek aksesuarın kullanımına uygundur.
Motor Seçimi:
Standart olarak kürek tahrikli satılmakta olan Şişme botlar, maksimum performans için Motor ile entegre edilmelidir. Boy/Güç orantısına göre seçimi yapılan motorlar, kullanıcı tarafından Şişme botun kıç aynasına kolaylıkla monte edilebilirler.
Benzinli Motorlar:
2.3 Beygir gücü’nden 150 Beygir gücü’ne kadar geniş bir yelpazede ve birçok farklı marka ile kısa ve uzun şaflı modelleri üretilen Benzin motorları şişme botlar için en uygun güç kaynağıdır. Seçiminizi yaparken aşağıdaki Boy/Güç cetvelini dikkate almanızı öneririz.
Bot Boyu Bot Ağırlığı Taşıma Kapasitesi Max.Yüklü Ağırlık Max. Motor Gücü
2.30mt 35kg 3 kişi 350kg 4HP
2.70mt 45kg 3 kişi 480kg 8HP
3.00mt 53kg 4 kişi 530kg 10HP
3.30mt 59kg 5 kişi 650kg 15HP
3.60mt 72kg 6 kişi 720kg 20HP
3.90mt 78kg 8 kişi 810kg 25HP
4.20mt 105kg 10 kişi 1100kg 30HP
Tablodaki örnek değerler ahşap tabanlı botlar içindir. Farklı özgül taban ağırlıkları değerleri değiştirebilir.