Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Yelkenli Tekneler Yelkenle de Gidebiliyormuş

  • *
  • İleti: 2553
Utandım şimdi . :-[
Bi kere bana kendi çapımda az biraz iyi denizciyim derler ama orta karar yelkenciyim. :)
Masada en yaşlı bendim.Bundan doğal ne olur.?
Ya ilk oturan, ya en yaşlı olan hesabı öder diye öğrendik biz Ersin cim. Hep ber4aber masaya oturduğumuza göre eski gelenekler çalıştı. :)
O güzel mecliste lafı bile olmaz , keşke her akşam beraber olsak.
Bulgaristan a ve Finikeye de beklerim ,
afiyet olsun. !O__
  • IP logged
« Son Düzenleme: 02 Mayıs 2017, 05:10:51 Gönderen: Öcal Turan »

  • *
  • Donatan Temsilcileri
  • İleti: 1165
Yelkenli teknenin yelkenle seyretmesi tabi ki en doğrusu. Burak Reis, mütevazı bir kişi olduğundan buradaki övgüden rahatsız olmuştur. O nedenle çok uzatmadan biz de kendisini tanıdığımıza çok memnun olduğumuzu söylemek isteriz. Ekim’i ziyaretiyle de bizi ve kayığımızı onurlandırdı. Kısa zamanda bize çok faydalı bilgiler verdi, teknede bizzat iş yaptı.  Dönüş yolculuğumuz, bize göre sert sayılan bir havada olmasına rağmen sayesinde kendimize ve teknemize daha çok güvenerek keyifli bir seyir yaptık.

Aslında cumartesi akşamı Ekim teknesinin başındaki kadro müthişti. Teknenin eski sahibi (bizden daha çok sahibi saydığımız- onursal sahibi) Can Buluman, Cengiz Göl, Mustafa Ertör, Ahmet Kabaalioğlu, Burak Döneray. Ayak üstü öyle dersler ve taktikler aldık ki , Pazar günü hayatımızın en keyifli seyirlerinden birisini yaptık. Hepsine tekrar teşekkür ederiz.

Sadece yelkenle yolculuk yapabilmek, bu tarz kısa yolculuklar sayesinde kazanılacak bir deneyim. Biz de bu deneyimimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Ali San Reisin anlattığı hikaye Türk yelkenciliğini çok güzel özetliyor. Ben ve Ece, artık yeni başlayan grubunda olmamakla beraber, henüz yelkenci sınıfında değiliz. Ama bu yolda emin adımlarla ilerliyoruz. Bizim gibi reislere veya yeni başlayanlara tavsiyem, bir işi öğrenmenin en iyi yolu kendimize usta veya ustalar bulmaktır. Bir işi en iyi öğrenmenin yolu, bir ustayı dinlemek ve izlemektir. İşin teorisini hepimiz okuyoruz zaten.  Kendi teknemizle, teknemiz yoksa da başka teknelerle küçük gruplar halinde seyirler, yelkeni öğrenmek için çok faydalı olacaktır. Bütün işlerde olduğu gibi  yelkencilikte de bir işe nasıl başlarsanız öyle gider.  Doğru bildiğimiz yanlışlar hayat boyu bizimle kalır.  Burak Reisin mütevazılığı dışında en beğendiğimiz yönü, bilgiyi paylaşmaktan müthiş keyif almasıydı. İşini severek yapan bir ustayı seyretmeyi her zaman çok sevmişimdir.

Rüzgarınız kolayınıza olsun. Heyamolahey :)

  • IP logged

  • *
  • İleti: 324
  • ANDROMEDA 1
Ekim de yelkenle gidebiliyormuş da biz hep engel olmuşuz  :) Çocuğunu korumak için denize girmesine izin vermeyen ebeveyn gibi biz de Ekim'i engellemişiz. Neyse ki bize cesaret ve eğitim vererek bu hatadan döndüren Can Buluman, Cengiz Göl, Mustafa Ertör, Ahmet Kabaalioğlu, Burak Döneray Reisler sayesinde bir ders daha geçmiş olduk. :) Hepsine çok teşekkürler...


Bir ara muhabbet nereden geldiyse, Oğuzhan  masadaki herkesin ikinci evliliğini yaptığını öğrendi..  8)

Sonrasında muhabbet şöyle gelişti..

-Nasıl yani,  :o :o

-Bu yelken işinde tecrübelenince böyle mi oluyor ?  :o

-Yapmayın reisler ben karımı seviyorum yaaaa...

Hala gülüyorum..



 ?0-?
  • IP logged

  • *
  • İleti: 5812
    • Son Denk Kayıkçısı
Güzel yorumlar ve bilgilerden dolayı herkese teşekkür ettikten sonra bu seyire dair gelişmeleri aktarmaya devam edeyim.

Şimdi Balonla yolumuza bayağı devam ettikten sonra Yalova'ya iyice yaklaştık. Sonrasında rüzgar çok fazla yön değiştirince balonumuzu topladık ve tekrar cenovayı bastık. Bu sırada 40 feet üstü teknelerin etrafımızda yelken trimlerini inceledik. Bu hafif havada herkes marina önünde beklememek için yelken seyri yapıyordu. Yelken trimlerinin yanlış olduğunu gördüğümüz bazı teknelerle kendimizi kıyasladık değişik manevralarla teknemizi yavaşlatarak diğer büyük teknelere çaktırmadan avans verdik doğru trim ve doğru yerlerde oturarak onları tekrar yakaladık böylelikle küçük teknede neler yapılabileceğini bizlerde görmüş olduk.Ayrıca deniz otobüsü ve büyük gemi dalgalarının 3 knot hızla giderken bu küçük tekneleri bir anda nasıl durdurabildiğini gördük.Hızı 3 knottan 1,8 knota düşürüyordu.Rüzgar yok denecek kadar az olduğu için tekrar aynı hıza çıkması zaman alıyordu. Bunu önlemek içinse trimin bozulması pahasına dalgayı daha yumuşak ve gövde hızını daha az düşürecek şekilde almaya çalıştık ve faydasını gördük.Hızı yarım mil daha az düşürdü ve tekrar hızlanma süremiz azaldı.Netice de çok değişken bir hafif hava seyriyle ve yolculuğun büyük çoğunluğunu yaklaşık %75 ini tamamen yelkenle tamamladık. 9:00 Samatya hareketle  sanırım 17:00 gibi  Yalova'ya bağlandık.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

B

Burak Doneray

Hakkımda yazdığınız güzel yazıları okurken ne yaptımda beni usta yelkenci olarak gördüler acaba diye düşündüm Sevgili arkadaşlar, reisler hepimiz denizde öğrenciyiz kendimi usta olarak hiç görmedim ve hayat tecrübem herkesten bir şey öğrenebileceğimi bana öğretti.Denizde öğrenmek hiç bir zaman bitmiyor ne kadar çok denize çıkarsak yelken yaparsak o kadar tecrübeleniyoruz.Kendimi hiç kimseden ve hiçbirinizden daha iyi yelkenci  veya denizci olarak görmedim  ve zaten böyle gören birisi hayatta gerçek kaybedendir.
Bilgiyi cebimizde taşıdığımız bu devirde bilgiçlik taslama yada akıl verme ukalalığını hiç kimsenin yapacağını düşünmüyorum.

Yabancı ülkelerde ve ülkemizde gördüğüm insanların amatör bilgiyi paraya çevirme çabaları bana hep çok komik geldi (İpad kullanma,Bilgisayar güncelleme dersleri bunlardan birkaçı)

Benim yaptığım bildiğim bir konuyu bilmeyen veya yanlış yapan birisi olduğunda ona bunu bildiğim kadarıyla anlatmaya çalışmak.Bu beni mutlu ediyor belkide bu yüzden dışarıdan öyle gözüküyordur.Ben sıradan normal biriyim ve sevdiğim sporları sürekli öğrenmeye daha iyisini yapmaya ve yaparken daha çok keyif almaya çalışıyorum.Amatörün önde gideniyim ve hobilerimi seviyorum.Hayatım boyunca ünvanlardan ve öne çıkmaktan hiç hoşlanmadım.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.



  • IP logged

  • *
  • İleti: 5812
    • Son Denk Kayıkçısı
Bir süredir yoğunluktan dönüşü yazmayı atlamışım. Dönüş neredeyse tamamen yelkenle gerçekleşti. Şöyle ki Yalova'dan ayrıldıktan sonra kısa bir süre motor yelken seyri ardından tamamen yelken ile yola devam edildi.Balıkçı adasını geçtikten sonra rüzgar iyice arttı ve zamanında 1. camadan ardından Büyük ada arkası daha da yükselen havada 2. camadan şeklinde müthiş hızlara çıkan bir seyir oldu. Yassı ada ve sivri arasında oluşan akıntıyı bir türlü yenemedik orada tramola atarak bayağı oyalandık. Sivriden sonra dahada artan rüzgar da Cenovaya da camadan vurduk ve yükselmeye çalıştık.Artık trafik ayrım düzeninin ortalarına geldiğimizde gemi trafiği bizim volta volta yükselmemize engel oldu. Bizde son 3-4 mili artık motorla tamamladık .Keyifli bir dönüş seyri olmuştu.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

B

Burak Doneray

Bugün Amiga ile 30 knot ruzgarda ana yelken birinci camadan cenova  birinci camadan keyifli bir seyir yaptık. Jane uçak geçiyor ama göremiyorum dedi bende uçak yok tekneden geliyor o ses deyince.Sevgili eşimin ısrarlarını kıramayıp marinaya döndüm.

Amiga ve Kadans dün gece Sarsaladaydı herkese selamlar.
  • IP logged

  • *
  • İleti: 3573
 :)
  • IP logged

 
Yukarı git