Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: kurtlarla dans..

  • *
  • İleti: 3573
kurtlarla dans..
OP: 28 Nisan 2017, 02:33:38
Evet efendim.. sonunda bir ahşap tekne sahibi olarak kurtlar ile tanıştım. Bu kurt işi Tayo Mar 'ı aldığım günden beri bende bir fobi idi. Tüm karinayı milim milim incelemişliğim vardır , bir delik filan var mı diye.. evvelsi gün, alt yıkama yaparken, palanın üst tarafında yekeyi tutmak için yapılmış olan , palanın meşe "yanaklarının " alttan hafif mantarlaştığın farkettim. Nitekim jeti tutunca buralar hafif dağıldı. Alt yıkamayı yapan arkadaştan suyun şiddetini artırmasını istedim ve alt kısmı olduğu gibi söktük.

Görülen manzara inanılmazdı. Meşe masif ahşabın suya yakın tarafı "sünger bob " kıvamına gelmiş.  Delikleri takip edince meşhur " kurt" ile tanışmış oldum. Öncelikle bu öyle elma kurdu gibi bir şey değil. Sübye gibi ahşap içinde sert bir kabuk oluşturuyor. Bir belgesel kıvamında , meşe yanakların içinde kurtların izini sürdüm. Bence esas sorun, kurdun ahşabı yemesi değil, yemek için saldığı sıvı , ahşabı mantarlaştırıyor . esas dert bu. 

Benim için önemli olan , hayvanın nasıl davrandığı idi. Yani nereden girmiş,? nasıl girmiş,? hangi ahşabı yemiş,? ne yönde ilerlemiş gibi detaylar benim için çok önemliydi. Çünkü bu konuda hiç bir kaynak yok neredeyse. Bir de aynı ozmoz olayında olduğu gibi, fiberciler için ozmoz nasıl bir tabu ise, ahşap tekne sahipleri için de kurt öyle bir tabu.

Bu güne kadar teknesinde ozmoz olduğunu söyleyen fiberci duymadığım gibi, teknesinde kurt olduğunu söyleyen (bir iki istisna dışında ) görmedim.

Bu arada ben her karaya aldığımda her yapılan imalatı mutlaka resimlerim. 2014 yılında ilk karaya aldığımda palanın işlem yaparken resmini çekmiştim. Orada zaten başlamış. Ancak ben tecrübesizliğimden fark edememişim.





Eh, bizim öyle dertlerimiz yok. Üstelik bu durumu yaşamak beni rahatlattı. Kurtlar masif meşe içinde kendilerine ziyafet çekip, parti vermişler ancak, su kontrasına bulaşamamışlar, denemişler ancak mis gibi döner kıvamında meşe dururken palanın ana malzemesi olan su kontrasına pek bulaşamamışlar.

ancak bu su kontrası için de notumu verdim. Kurtların bu denemesi yüzünden kenarları açma yapmış. Yapraklanma oluşmuş. O bölgeyi de güzelce temizledim. Şİmdi bu alana da masif Amerikan meşesi alıştıracağım.

Kurtlar geri dönersek, bunlar kabuk bir koza içinde yavaş yavaş ilerliyorlar. Oldukları yer , dışarıdan hemen belli oluyor. bu bölgeler şerit şeklinde siyahlaşmışlar. Öyle yumuşamışlar ki keski ile rahatlıkla oyabiliyorsunuz. İlerledikçe büyüyorlar. Delik küçük başlıyor ancak , ilerledikçe büyüyor. Tik, sapelli, akaju gibi sert Afrika ağaçlarından ve su kontrasından nefret ettikleri kesin. ÜÇ yıl gibi bir süreçte 5 ila 7 cm kadar ahşaba zarar vermişler. Öyle hatır hutur bir yeme durumu söz konusu değil yani. Palanın bu bölgesi , tam da su kesiminin olduğu yer. Anlaşılan o ki, denizin temas ettiği bu yer, tam da yosunlanmanın başladığı bölge. Demek yosunların tutunmak için açtıkları noktalar, kurtların masif, emprenye edilmemiş ahşaba sızmaları için en doğru nokta.

ancak bildiğim kadarı ile yanlışım var ise Ahmet düzeltsin , kurdun en sevmediği ağaç kestane imiş. Kestanenin çok sert ancak hafif olması, içerisindeki kara su denilen zehirli sıvı kurtlaşmayı önlüyormuş.

Dün , Modoko daki büyük ahşap toptancısına gittim. Adamlar beni biliyor. Koca toptancıdan bir iki parça bir şey alıp , çıkıyorum hep. Bazen artık kalmış çok kaliteli ağaçlar oluyor. Bunları çok uygun bedellere almak mümkün oluyor.

ahşabın gözünü seveyim.. tamiratı ne de kolay.. Şimdi teknen fiber olsaydı kurt olmayacaktı, tamire de gerek olmayacaktı diyen dostları duyar gibiyim. Öyle değil işte. Hemen iki yanımdaki markalı teknenin palası ozmoz kare ozmoz iyi mi.. Hadi buyurun. Ben bu ahşap toptancısına girdiğimde darı ambarına gİrmiş tavuk gibi hissediyorum kendimi.

ahşap öyle mi ya.? Palanın sağlamlığını da artırmak için 30 cm genişliğinde , 2,5 cm kalınlığında ve 110 cm uzunluğunda iki parça fırınlanmış Amerikan meşe parçayı hazırladım. Önce sapelli yapacaktım ancak rengi üst tarafı tamamen meşe olan Tayo Mar ile uyumsuz olacaktı. Çıplak kalan,  suyla temas eden bölgeyi de zehirli süreceğimden ve elbette deli gibi emprenye edeceğimden bir sıkıntı çıkmaz diye düşünüyorum.

Belki üzerine elyaf ve epoksi uygulaması da yaparım. Bakalım. İki gün içinde bitirmiş olmam gerek.

ancak bu zehirlinin önemini de daha iyi anladım şimdi. Zehirli bir ahşap tekne için sadece kabukluları önelemek ile kalmıyor. Kurt gibi zararlılar için çok önemli bir kalkan.
  • IP logged

  • *
  • İleti: 2553
Ynt: kurtlarla dans..
#1: 29 Nisan 2017, 03:18:42
Ben Geko da yazmıştım bir kurt hikayesi ve tedavisini. Bir bak istersen Ersin reis.
En önemli şey tekne de içerde de ,dışarda da kesinlikle emprenye edilmiş (ilaçlı istimle fırınlanmış) ağaç kullanmak ve boşluk bırakmadan vernik veya boya ile koruma altına almak. Epoksi reçine de bir çeşit astar boya sayılır , Kamara içinde en iyi koruyucu o bence ,üzerine vernik te atabilirsin pırıl pırıl olur.
Maun gibi sert ya da kestane gibi kendine özgü zehirli özsuyu olan ağaçlara pek bulaşmazlar doğrudur.. En çok sevdikleri ağaçlardan birisi de masif meşe dir ,hemen bulurlar  bilgine.:)
  • IP logged

  • *
  • İleti: 2553
Ynt: kurtlarla dans..
#2: 29 Nisan 2017, 04:13:51
  • IP logged

  • *
  • İleti: 3573
Ynt: kurtlarla dans..
#3: 29 Nisan 2017, 08:20:47
Teşekkürler Öcal abi.. her zamanki gibi.. ;)
  • IP logged

Ynt: kurtlarla dans..
#4: 29 Nisan 2017, 13:17:41
ersin kaptan selam,
konuştuğumuz üzere dün uğrayacaktım ama müdür ani toplantı çaktı.
eşimle,2 mayısa kadar şehirdışındayız.
şu kurtçukların fotograflanma şansın kaldı mı ?
önceki / sonraki hali , tamir aşamaları gibi öğretici , bu başlığı bir belgesel gibi yapma şansın olursa ,benim gibi öğrencilere bayağı faydası olur diye düşünüyorum.
teşk.
  • IP logged

  • *
  • İleti: 3573
Ynt: kurtlarla dans..
#5: 30 Nisan 2017, 07:05:52
Deniz , gerçekten iğrençler.. Emin ol görmek istemezsin. :)
  • IP logged

  • *
  • İleti: 2304
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
Ynt: kurtlarla dans..
#6: 30 Nisan 2017, 12:44:21
Su kesiminin altında yaşayanlar, üstünde yaşayanlar farklı. Bende aşağıda Terado navalis dedikleri meretten var. Yukarıda Colopter dedikleri kanatlı karıncaya benzeyen bir tür var. Bir de siyah toraman bir arı peydah oldu, ahşabın zayıf yerlerini matkap gibi deliyor. Mücadele yöntemleri için bayağı bir araştırmıştım. Türkiye'de metil bromil yadaklanmış ve %100 etkili bir tek o var dediler. Alüminyum silikat gibi bir şeyle fümigasyon yapıyorlar. Fakat bu uygulama için ancak %60-70 başarı öngörüyorlar. Yani lavralar kısmen kalıyor ve bir süre sonra tekrar başlıyorlar çoğalmaya.

Ben tarım ilacı satanlardan bulabildiğim en etkili solüsyonu alıp tüm gördüğüm deliklere enjektörle bolca boca ediyorum. Çok efektif olmasa da hızını kesiyor. Seneye karaya çıkınca fümigasyon yaptıracağım. O zamana kadar böyle devam

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

  • *
  • İleti: 3573
Ynt: kurtlarla dans..
#7: 01 Mayıs 2017, 08:28:16
Ahanda bu.. terado navalis.. Bendeki de buydu.. Tiryaki, çok yavaş ama sağlam ilerliyorlar.. Üç yılda 5 cm anca ilerlemişler. Ölmelerini sağlayan bir diğer yöntem de hava ve su ile temasını kesmekmiş.. O zaman cortluyorlar..
  • IP logged

  • *
  • İleti: 3573
Ynt: kurtlarla dans..
#8: 10 Mayıs 2017, 08:53:29
Teredo Navalis... evet , teredo  navalis ile son tangoyu hemen dümen palasının birleştiği yerde yaptık. 20 x 15 cm kadar bir yerde..

Şimdi oh aman , iyi ki teknem fiber diyen reisler. O kadar sevinmeyiniz. Teredo Navalis, jel kodu açınmış fiber teknelere de giriyor..

Önlemleri almadan önce ciddi ciddi ders çalıştım. İşin ilginci google da hiç Türkçe bilgilendirme yok. Bulabildiğim tüm bilgiler yabancı kaynaklardan.

Hollandayı 1700 lü yıllarda yok ediyormuş, Navalis efendi. O zamanlar bentler ahşapmış. Çatır çutur yemiş bentleri.

İngilizler bundan kurtulmak için gemilerin altını bakır kaplamışlar yine fayda etmemiş.

Çok ilginç bir hayvan. Hayatın tüm keyiflerini tadıyor bir kere. :)  Hayata erkek başlayıp, dişi olarak bitiriyor.

Erkek hali bir kafadan ibaret. gelip ahşaba tutunuyor bu kafa ile. Sonra tutunduğu yerde büyümeye başlıyor.

Elma kurdu gibi bir şey değil yani. Yürüyüp gitmiyor. ahşabı yediği yerde büyüyor. En fazla iki yıl yaşıyor. Ortalama ömrü bir yıl. Maksimum ulaşabileceği uzunluk 15 cm.

havasız 6 hafta yaşıyabiliyor. Büyüdükçe kurda benziyor ama aslında midyeler gibi kabuklu familyasından. Kafa ilerliyor gövde büyüdükçe ancak kuyruğu hep dışarıda. Çünkü buradan yumurtluyor. ahşabın içine yumurtlamıyor yani. Bu sırada dişileşiyor zaten. ahşaba girdikten sonra.

Mayıs ve ekim ayları arasında yumurtluyor. dolayısı ile ahşap tekneler için Mayıs öncesi karaya almak çok önemli.

ağacın su yoluna göre ilerliyor. Dolayısı ile deliği görünce takibi ve nerede olduğunu bulmak kolaylaşıyor.

Bu konuda Türkçe hiç bilgi olmaması ilginç. Sanırım ahşap tekne sahipleri bunu bir sır olarak tutmaktalar. :) Tiryaki hariç.. :)

Su altında çürüğünüz varsa kurt olduğu kesin. Bu arada fiber teknenizde anlamsız kurt deliğine benzer çivi çakılmış gibi delikler görürseniz biliniz ki bu da kurt oluyor. Jel kod çatlağı arasından giriyormuş.

an itibarı ile internette bulunabilecek tek Tükçe kaynağı yazmak ta bize nasip oldu iyi mi ..

Çok kötü kokulu ve iğrenç bir hayvan. Filipinlerde bir de yiyorlar bunu iyi mi.

Zamanında müdahale ile  Tayo Mar ,Navalis ten kurtuldu. Karinayı karış karış inceledim başka delik varmı diye .. Çok şükür yok.  Bu bana yeni bir pala ve bir " diş " yapmama neden oldu.

Haydi bakalım Navalis efendi. Başka kapıya..








Bir milyondan fazla yumurta bırakıyor bir seferde. Dışarıdaki









  • IP logged

  • *
  • Donatan Temsilcileri
  • İleti: 1178
Ynt: kurtlarla dans..
#9: 10 Mayıs 2017, 09:10:58
Ersin reis,

Geçmiş olsun hep merak ettiğim bir konuydu , ahşap teknelerin büyük derdi.
  • IP logged

  • *
  • Donatan Temsilcileri
  • İleti: 4253
Ynt: kurtlarla dans..
#10: 10 Mayıs 2017, 09:11:59
Fredi'nin Kabusu gibi bir şey yani.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

  • *
  • İleti: 5811
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: kurtlarla dans..
#11: 10 Mayıs 2017, 09:47:45
Bu kadar dans edilir mi kurtla falan iki hafta olacak neredeyse, bırak başka partner bulsunlar kendilerine.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

  • *
  • Donatan Temsilcileri
  • İleti: 1165
Ynt: kurtlarla dans..
#12: 10 Mayıs 2017, 10:08:37
Ben dün Ersin Reis'i ziyaret ettim. Kurtların artık dansetmeye hali kalmamıştı ama Ersin Reis tüm enerjisiyle direği dikmekle uğraşıyordu :)
  • IP logged

  • *
  • İleti: 5811
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: kurtlarla dans..
#13: 10 Mayıs 2017, 12:16:34
Ben dün Ersin Reis'i ziyaret ettim. Kurtların artık dansetmeye hali kalmamıştı ama Ersin Reis tüm enerjisiyle direği dikmekle uğraşıyordu :)

Kurtların bahtsızlığı, yanlış adama denk gelmişler. Valla kurtlarla dans ediyom diye dünyadan koptu garibim Ersin Abim.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

  • *
  • İleti: 2304
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
Ynt: kurtlarla dans..
#14: 10 Mayıs 2017, 12:57:57
Böke, erken sevinme. Ahali, sizde erken gaz vermeyin. Metil Bromür dışında lavrayı öldüren etkili bir yöntem yok. Onun da kullanımı yasak. Hevesini kaçırmak için değil ama tedbiri elden bırakmamak adına...

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

 
Yukarı git