Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Temel Navigasyon ''Adım Adım Sextant'a Doğru

• *
  • Donatan Temsilcileri
    • sy-gezgn
Temel Navigasyon ''Adım Adım Sextant'a Doğru
OP: 24 Aralık 2016, 12:58:45
Çok sesliliğin faydasına inandığım için kaleme alıp paylaşmaya çalıştığım bilgilerimin temel taşlarını ve sonrasında da Sextant'a varıp kullanımını öğrenmeye çalışacağımız bu konuyu, farklı platformlarda ne kadar çok paylaşım yaparsak o kadar fazla kişiye ulaşacağından, bu forumda da paylaşmak istedim. Daha öncesinde takip edenler için mükerrer olacağı ancak yeni dostlarımız için ise yeni bir kaynak olacağından umarım eski dostların hoş görüsü pozitif yönde olur.

İstedim ki bu köşe; bildiklerimizin tekrarı, bilmediklerimizin ise öğrenimi açısından bir adım olsun.

Bu sebeple Navigasyon adı altında bu köşeyi en temelden ele alıp ileri seviyeye kadar irdeleyip, sürüklemeye çalışalım. Belki de ilk konuları içine alan yazılarım sizlere sıkıcı ya da basit gelebilir ama bu işin daha başında bulunan birkaç dostumuza ışık olabilme ve ileri seviye Navigasyon uygulamalarını/tekniklerini daha iyi anlayabilme adına bizlere de bir tekrar olacaktır. Burada amacım bir eğitim vermek ASLA değil. Ama sizleri bir nebze de olsa araştırmacılığa yönlendirip, Elektronik Seyir Yardımcılarının dışında da kendi kendinize yetebilmeye yönlendirebilirsem bu köşe zaten amacına dolayısıyla da başarısına ulaşmış olacaktır.

Uzun bir yazı dizisi olacağını tahmin ettiğim bu köşeyi, ilk adım olarak 10 ana başlık ve bunlara ait alt başlıklar altında toplamaya gayret edeceğim. Sırasıyla bu ana başlıklara değinecek olursak;

1-   Navigasyonun Anlamı ve Bölümleri,
2-   Yer Küre,
3-   Yer Üzerinde Navigasyonla ilgili Tanımlar,
4-   Mıknatisiyet,
5-   Rota,
6-   Çeşitli Methodlarla Mesafe Bulunması,
7-   Haritalar,
8-   Fenerler Sistemi
9-   Sextant
10- Zaman Gösteren Aletler

Temel olarak başlayacağımız Navigasyon bilgisinin bu ilk bölümünün sonuna ulaştığımızda Sextant’ın basit kullanımıyla birlikte yavaş yavaş bir sonraki adım olan ileri seviye Navigasyon tekniklerine/uygulamalarına da adım atmış olacağız.

NAVİGASYONUN ANLAMI ve BÖLÜMLERİ

Bu bölümümüzde Navigasyonun tanımı, Navigasyonun tarihçesi ve Navigasyonun bölümlerinden kısa kısa sohbet şeklinde bahsedeceğiz.

TANIM:

Navigasyon bir gemiyibir mevkiden diğer bir mevkiye, en kısa zamanda ve emniyetle götürmek için bilinmesi gereken metod ve kaidelerden bahseden bir ilimdir.

Diğer bir deyimle; geminin bir mevkiden diğer bir mevkiye yönetiliş ilmidir diyebiliriz. Aynı zamanda, seyir problemlerinin çözüm ve metodları, seyir aletleri ve cihazları, deniz almanağı, cetveller ve diğer deniz neşriyatlarının kullanılmalarını, gök cisimlerinin tanınmaları gibi seyir esnasında ihitiyacımız olan tüm işareleri de bize öğretir.

‘’Navigation’’ kelimesinin esası latince ‘’Navis (Gemi)’’ ve ‘’agere (hareket)’’ kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen ‘’Navigate’’ veya ‘’Navigere’’ kelimeleridir. Eski Türkçede ‘’Seyri Sefain’’ veya Fransızca okunuş şekliyle günümüz Türkçesinde de kullanılan ‘’Navigasyon’’ yani ‘’Gemi Seyri’’ olarak dilimizde yer bulmuştur.

Navigasyonda iki ana faktör ‘’seyir’’ ve ‘’selamet’’ vardır. Takiben üçüncü bir faktör olarak, geminin hızı ve katedilecek mesafeyle ilgili olarak meydana gelen ‘’zaman’’ gelir.

Selameti etkileyen olaylar çatışma (collision), oturma (stranding), batma (sinking), ve fırtına (storm) gibi etkenlerdir.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 18 Ocak 2018, 11:32:02 Gönderen: Ahmet Kabaalioğlu »

• *
  • Donatan Temsilcileri
Şahanesiniz Suat abi.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

C

Cengo

Superbomba, cok faydali.
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Abi eline sağlık, bu değerli birikimini bizlerle paylaştığın için çok teşekkür ederim. Her mecrada olmalı bu bilgi. Paylaşılan her ortamda sıkı bir takipçisi olduğum gibi burada da en ön sırada oturuyorum bilginize.
Selametle...
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

T
  • *
Sonunda öğreneceğiz şu Sekstant işini.
Teşekkürler.
  • IP logged

• *
efendim teşekkürler.. Bence de ne kadar çok yerde olur ise o kadar çok kişiye ulaşmış olacak.. Bu arada Cem kardeşimizin wiki uygulamasına da konulmuş.. Burada başkaca yapılan önemli bilgilendirilmelerin de wiki uygulamasına eklenmesi çok önemli..
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
    • sy-gezgn
Abi eline sağlık, bu değerli birikimini bizlerle paylaştığın için çok teşekkür ederim. Her mecrada olmalı bu bilgi. Paylaşılan her ortamda sıkı bir takipçisi olduğum gibi burada da en ön sırada oturuyorum bilginize.
Selametle...

Teşekkürler dostum. Paylaşılan her bilgi katlanarak büyümekte ve bu beni çok memnun etmekte.
Hep beraber büyütülim tüm sahip olduğumuz bilgilerimizi bu forumda da.

Selametle.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
    • sy-gezgn
Sonunda öğreneceğiz şu Sekstant işini.
Teşekkürler.

Kesinlikle öğreneceğiz. Güneşten aldığımız rasat ile mevki koymanın bu kadar kolay olduğunu hiç tahmin etmemiştim dedirtecek şekilde konuyu aktaracağım sizlere ama öncesindeki temel taşları biraz sıkıntılı gelebilir. Ama ileride üzerine istediğimiz gibi bina çıkabileceğimiz bir temel olacak bu... Sıkılmadan takip edelim, anlaşılmayan konuları da hep beraber konunun altında tekrar yekrar irdeleyebiliriz.

Selametle Dostum.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
    • sy-gezgn
efendim teşekkürler.. Bence de ne kadar çok yerde olur ise o kadar çok kişiye ulaşmış olacak.. Bu arada Cem kardeşimizin wiki uygulamasına da konulmuş.. Burada başkaca yapılan önemli bilgilendirilmelerin de wiki uygulamasına eklenmesi çok önemli..

Evet wiki ye de aktardık ve de çok faydalı buluyorum ben de senin gibi dostum. Senin yazılarını da özlemişim, iyi geldi okumak...  ;)
  • IP logged

• *
Efendim bil mukabele.. (Redaktör doğru mu..:) )
  • IP logged

C

Cengo

Seksant bende var evde susu olarak duruyor cok karisik bir is, Suat sayesinde kullanabilirim belki😎
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
    • sy-gezgn
Seksant bende var evde susu olarak duruyor cok karisik bir is, Suat sayesinde kullanabilirim belki😎

Sextantın hiçbir zorluğu yok önemli olan açı ve ondalığını doğru alıp zamanı doğru kaydetmekte diğerleri bildiğimiz 4 işlem...

Hem sen ne zorlukların üstesinden gelirsin ben bilirim seni... ;)
  • IP logged

Yukarı git