Çok sesliliğin faydasına inandığım için kaleme alıp paylaşmaya çalıştığım bilgilerimin temel taşlarını ve sonrasında da Sextant'a varıp kullanımını öğrenmeye çalışacağımız bu konuyu, farklı platformlarda ne kadar çok paylaşım yaparsak o kadar fazla kişiye ulaşacağından, bu forumda da paylaşmak istedim. Daha öncesinde takip edenler için mükerrer olacağı ancak yeni dostlarımız için ise yeni bir kaynak olacağından umarım eski dostların hoş görüsü pozitif yönde olur.
İstedim ki bu köşe; bildiklerimizin tekrarı, bilmediklerimizin ise öğrenimi açısından bir adım olsun.
Bu sebeple Navigasyon adı altında bu köşeyi en temelden ele alıp ileri seviyeye kadar irdeleyip, sürüklemeye çalışalım. Belki de ilk konuları içine alan yazılarım sizlere sıkıcı ya da basit gelebilir ama bu işin daha başında bulunan birkaç dostumuza ışık olabilme ve ileri seviye Navigasyon uygulamalarını/tekniklerini daha iyi anlayabilme adına bizlere de bir tekrar olacaktır. Burada amacım bir eğitim vermek ASLA değil. Ama sizleri bir nebze de olsa araştırmacılığa yönlendirip, Elektronik Seyir Yardımcılarının dışında da kendi kendinize yetebilmeye yönlendirebilirsem bu köşe zaten amacına dolayısıyla da başarısına ulaşmış olacaktır.
Uzun bir yazı dizisi olacağını tahmin ettiğim bu köşeyi, ilk adım olarak 10 ana başlık ve bunlara ait alt başlıklar altında toplamaya gayret edeceğim. Sırasıyla bu ana başlıklara değinecek olursak;
1- Navigasyonun Anlamı ve Bölümleri,
2- Yer Küre,
3- Yer Üzerinde Navigasyonla ilgili Tanımlar,
4- Mıknatisiyet,
5- Rota,
6- Çeşitli Methodlarla Mesafe Bulunması,
7- Haritalar,
8- Fenerler Sistemi
9- Sextant
10- Zaman Gösteren Aletler
Temel olarak başlayacağımız Navigasyon bilgisinin bu ilk bölümünün sonuna ulaştığımızda Sextant’ın basit kullanımıyla birlikte yavaş yavaş bir sonraki adım olan ileri seviye Navigasyon tekniklerine/uygulamalarına da adım atmış olacağız.
NAVİGASYONUN ANLAMI ve BÖLÜMLERİBu bölümümüzde Navigasyonun tanımı, Navigasyonun tarihçesi ve Navigasyonun bölümlerinden kısa kısa sohbet şeklinde bahsedeceğiz.
TANIM:
Navigasyon bir gemiyibir mevkiden diğer bir mevkiye, en kısa zamanda ve emniyetle götürmek için bilinmesi gereken metod ve kaidelerden bahseden bir ilimdir.
Diğer bir deyimle; geminin bir mevkiden diğer bir mevkiye yönetiliş ilmidir diyebiliriz. Aynı zamanda, seyir problemlerinin çözüm ve metodları, seyir aletleri ve cihazları, deniz almanağı, cetveller ve diğer deniz neşriyatlarının kullanılmalarını, gök cisimlerinin tanınmaları gibi seyir esnasında ihitiyacımız olan tüm işareleri de bize öğretir.
‘’Navigation’’ kelimesinin esası latince ‘’Navis (Gemi)’’ ve ‘’agere (hareket)’’ kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen ‘’Navigate’’ veya ‘’Navigere’’ kelimeleridir. Eski Türkçede ‘’Seyri Sefain’’ veya Fransızca okunuş şekliyle günümüz Türkçesinde de kullanılan ‘’Navigasyon’’ yani ‘’Gemi Seyri’’ olarak dilimizde yer bulmuştur.
Navigasyonda iki ana faktör ‘’seyir’’ ve ‘’selamet’’ vardır. Takiben üçüncü bir faktör olarak, geminin hızı ve katedilecek mesafeyle ilgili olarak meydana gelen ‘’zaman’’ gelir.
Selameti etkileyen olaylar çatışma (collision), oturma (stranding), batma (sinking), ve fırtına (storm) gibi etkenlerdir.