Ana Menü

Makara tadilatı..

Başlatan ersin böke, 06 Nisan 2017, 08:58:25

« önceki - sonraki »

Ersin Böke

Sevgili reisler.. Özellikle yurt dışında bu ahşap makaralar ciddi pahalı.. Tadilatlarını yapmaya başlayınca nedenini anlıyor insan. Çok küçük parçacıklar ile uğraşılıyor.

Tayo Mar'ın ahşap makaraları yapılırken, ana taşıyıcı paslanmaz çelik ve dili bir arada tutan ahşap parçalar, düz saplamalar ile tutturulmuş. saplama kalınlığı açılan delikten çok az daha kalın tutularak , bu saplamaların sıkışarak yerlerinde kalacağı düşünülmüş sanırım. ancak zamanla , sıcaklık farkları yüzünden bu delikler gevşemiş, saplamalar da hareket etmeye başlamış. ağır yük altında son derece tehlike yaratabilecek bir durum oluşmuş.

ayrıca , ahşap olarak meşe kullanılmış. Her ne kadar dayanıklı bir ağaç ise de ben , revizyonları, ireco ya da şu meşhur " bataklık tiki " dediğim sert Afrika ağacı ile yapıyorum.



Gördüğünüz , benim Perşembe pazarından bulduğum sarı, çekilmiş saplamalar. İçerisindeki paslanmaz taşıyıcı canavar gibi duruyor. Bunların somunları ve başları da elbette sarıdan. Makara dilleri ise sanırım kestamit. Mil paslanmaz çelik.

ancak bu mil de saplamaların mantığı ile konulduğundan , hareket etmekte idi..



İnanılmaz baş belası bir iş.. Toplam 5 delik, 7 parça ahşabı ve metal taşıyıcıyı tutuyor. Biri tutsa diğeri tutmaz. Matkabı biraz kaçırsanz, tam kenarda olduğundan , ahşap zayi oluveriyor..

Ortadaki ahşap , en önemlisi..O gördüğünüz bataklık tiki.. Çürümüyor bu ağaç kesinlikle.. Bulduğum paletçide artık yok.. O yüzden gözüm gibi bakıyorum kalan ağaçlara. Suya dayanım inanılmaz, dayanımı muhteşem.. ancak işlemesi felaket zor. İnanılmaz kötü kokuyor işlerken. Tek çözüm, işlemeden önce emprenye etmek..

Don hali böyle oluyor.. Üzerinde gördüğünüz Bezir yağı.. Elbette kimyasal emprenyeden sonra..





Dış yanaklar meşe ve çürümemişti. Şekil bozulmasın diye onları değiştirmedim. Bir de üzerlerideki çatlakların görüntüsü hoşuma gidiyor. Taşıyıcı değiller. O yüzden bir sıkıntı yok.

Gördüğünüz ana yelken bumbasını taşıyan çift dilli makara olur efendim.. Şimdi Polyester ve ahşap görünümlü olanı çıkarabiliriz artık.. (gördün mü Utku dede.. benden fiberci olmazzzz....:)  )








O.Utku Uçkan

gördün mü Utku dede.. benden fiberci olmazzzz....:) 

Braffo vallahi,ellerine sağlık  :)xx

Benimkisi motive etmekti zaten  ;)

Kıvırıcı dede  ;D
DeDe

Cem Gür



Eh atrık bi aforizma daha patlatabiliriz Ersin : " Ahşaf tekne adama iş öğretir usta eder "  Nasıl ama ?
Benim 2. parti yaptırdığım makaralarda paslanmaz pimler sarı cıvata ve somunlarla değiştirildi, saclar daha makul hale geldi.

NB. Tadil edip yenilediğin makaralar en az 10 yıl daha kendilerine elletmezler.
"İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez... İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir" diyordu Oscar Wilde.

Ersin Böke

Ustanın yolunda devam..  :)

Bu arada makaranın gerçek taşıyıcılarında hiç bir sıkıntı yok.. Mil ve diller en kalitelisinden yapılmış, hani illa bir kusur ararsak, meşe değilde tik olsa ya da ireko daha dayanırdı diyebiliriz. ,

Ancak , şu pek de rağbet görmeyen kimyasal emprenye çok iş görüyor. Son yaptığım makaranın ahşabını tamamen şu bataklık tikinden yaptım. İşlemsi inanılmaz zor. ama ben böyle dayanıklı ağaç görmedim.

Meşe olan eski makaralaları emprenye edip, bezir yağı ile yağladım.. bir süre daha giderler..  (üç beş yıl kadar .. :)  )

Bu son yaptığım ise bence evladiyelik oldu..

durun bi fotoğrafını çekip koyayım. Daha bugün yaptım..

Öcal Turan

Bataklık tik i dediğin maun olmasın Ersin.? Kendisi çok serttir ve makaralarda da tercih edilir.

Ersin Böke

Yok Öcal abi.. bir çeşit Afrika ağacı. Can hoca cinsini yazdıydı bir ara. İşlemesi sağlığa zararlı olduğundan , Türkiye ye girişi yasak. Çok kötü kokuyor. Ancak dokusu tik ya da ireco gibi. Küçücük makarayı bile zımpara yaparken, ıslatılmış iki kat ağız burun filtresi takmak gerekiyor.

Ancak , hayranlık uyandıran bir malzeme. Bu ağacı bir paletçide bulduydum. Gemilerin ambarlarının altına konuyormuş. İki yıl , çamurun içinde kaldı. Gram çürüme çalışma yok. Maun, bu derece ince işçiliklerde çatlama yapıyor. Delik açarken özellikle iki yanak arasındaki ahşap parçacıklar ya kırılıyor ya da çatlıyor.

Bu benim bataklık tiki diye isim taktığım ağaç,işlenirken asla çatlama yapmıyor. Emprenye edince de pis kokusu kalmıyor. 

Ancak , Maunu blok halinde kullandığınızda çok iyi sonuç veriyor. Dilleri bu bataklık tikinden, gövdesi ise sapelli olan makaralar yapmıştım malum. Son derece başarılı oldu ve çok güzel çalışıyorlar.. Fotoğrafları yüklerim birazdan..

Ersin Böke





Sapelli. Blok halinde dil boşlukları açılırken.







son hali.. Hala bu formda kullanıyorum. Blançina ve tirinket mandarlarını havuzluğa getirmek için kullanıyorum..




Serkan Güvenen

Muheteşem olmuşlar elinize sağlık , al aksesuar olarak kullan bayıldım cidden   C:-) :)xx

Ersin Böke

Makaraları yaparken bir de bunu yaptıydım..


Burak Doneray

 Çok güzel gözüküyor.Elinize sağlık Ersin reis.

Ahmet Kabaalioğlu

Yok canım, demek lazım. Harika olmuş, tebrikler.
S/Y  Pruva S / Fatih / İstanbul
M/V Espadon / Fatih / İstanbul
M/V Deli Ağa  / İnebolu / Kastamonu

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

Ersin Böke

Efendim teşekkürler.. Bu ahşap manyaklığı sınır tanımaz hal geldi. Bugün, Tekneye gidemeyince , eski bir sehpayı tik papel ile kaplayıp yağladım.. Papelleri de çok ince pirinç cam çivileri ile tutturdum. Sonra zımparalayıp, bezir yağı ile yağladım. Yahu bu tik ne güzel bir ağaç.. İnanılmaz bir rengi var. 


Tan Kaan Özkan

Eline sağlık,

Bir de çivileri eşit aralıklar ve sayıyla çaksaymışsın tam olacakmış  ;D ;D ;D

Burak Doneray

Alıntı yapılan: Tan Kaan Özkan - 07 Nisan 2017, 19:58:30
Eline sağlık,

Bir de çivileri eşit aralıklar ve sayıyla çaksaymışsın tam olacakmış  ;D ;D ;D

Süper bomba saydınmı abi gerçekten ?

Tan Kaan Özkan

Siz saymadınız mı ?  ;D ;D ;D