S/Y Dua-1 Midilli Gezisi Seyir Defteri (Ağustos-2025)

Başlatan Hulusi Gülen, 31 Ocak 2026, 23:47:14

« önceki - sonraki »

Hulusi Gülen

20250813-15 MİDİLLİ ADASI Charamida Koyu – 10mil

      Midilli kara gezisi sonrası artık denizlerde olmalıyız; adanın güneyinden batısına doğru harekete geçtik; her beğendiğimiz koyda iki-üç gece kalıyoruz.
İlk koyumuz Gera körfezinin Güneydoğusunda, AB'nin Temiz Su olarak ilan ettiği Charamida Plajı önü; su turkuvaz rengi ve pırıl pırıl. Çapari de oluyor. İlk gece rüzgar ve dalga ters taraflardan gelince kıç demiri ile yönlendirme yapmak durumunda kaldım; tekne baş-kıç hareketleri ile salınmaya başlayınca keyif artıyor.

      Son gün Plajdan bot ve damacanalarla su ikmalimizi de yaptık ve Gera Körfezine girmek üzere ayrıldık.
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi

Hulusi Gülen

20250815-18 MİDİLLİ ADASI Lautraki – 4mil

      Sonra Gera Körfezine girip sancaktaki derin girintide yer alan Lautraki koyuna alargaya demir attık. İskelesinde, kıçtankara bağlı yedi, alargada sekiz tekne var; neredeyse yarısı Türk idi. Ne var ki kıçlarında Türk bandırası değil Polonya bayrağı asılı bir çoğunun; vergisel konulardan dolayı.

      Hemen karşımızda Köyün Balıkçı Barınağı var; AB buraya da el atmış, mükellef barınak yapmış balıkçılara. Köy 2km yukarıda, arazi alabildiğine zeytin bahçeleri; aralarından yürüyerek köy gezisi yapıyoruz. Yol boyu yabani incirler harika. Fırının köy ekmeği muhteşem; 2€. Her yerleşimde olduğu gibi buranın da en tarihi ve güzel yapısı kilisesi; bu Rumlar çok dindar insanlar. Köyde üç dört adet eski zeytin fabrikası bacası dikkat çekiyor. Artık yeni sistem zeytin sıkma makinalarında bu bacalara ihtiyaç yok, ikiyüz metrekareye kurulan tesis günde tonlarca zeytinin el değmeden yağını çıkartabiliyor. Algıda seçicilik işte; biz de zeytinci olunca zeytinlikler dikkat çekiyor. Ama öyle böyle değil, dağ taş zeytin ağacı; hemi de birkaç asırlık hepsi. Buralarda Osmanlı zamanında da zeytincilik revaçtaymış demek ki.

    Limanda bir eski yağ fabrikası var; torunu yüz yıl sonra gelip burayı havuzlu bir butik otele dönüştürmüş; tuğla yapı zaten, harika olmuş. İki gece düğün vardı, biri Türklere ait düğündü; Türkçe müzikler, konuşmalar filan; kim gelir burada düğün yapar, davetliler buraya nasıl gelir, ilginç bir organizasyon.

      İkinci gün botla Lautraki karşısındaki yerleşim Perama köyüne geçtik; orada da eski deri fabrikası ve yel değirmeni dikkat çekiyor. Ertesi sabah Liman çeşmesinden kullanma suyu ikmalimizi tamamlayıp, yola çıktık. Ancak su damacanalarını taşırken  ve terli iken giren yel bende sırt ağrısı başlattı; birkaç gün de sürdü. Neyse ki yüzmeye engel olmuyor; hatta belki de yüzme iyi geliyor.
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi

Hulusi Gülen

20250818-19 MİDİLLİ ADASI Gera Kaplıcası – 5mil

      Lautraki'den çıkıp, Gera Körfezinin doğu yakasını tarassut ede ede, daha önce kara gezisinde keşfettiğimiz kuzeydeki Kaplıca Otelin önüne demir attık; bizden başka iki tekne daha var, birisi Türk. Kaplıcaya gelenlerin bir kısmı sıcak havuzlara bir kısmı da denize giriyor. Gera Körfezinin suyu yemyeşil, ama temiz; burada denize girdim, kulaç atarken elimden ötesi bulanık, görünmüyor.

      Akşam üzeri botla karşıdaki Restaurantın önüne çıktık; oradan Midilli'nin meşhur Mega Marketi Jumbo'ya yürüdük; iyi bir akşam yürümesi oldu. Ertesi sabah da yine karşımızdaki Cash&Carry Marketten Karpuz, Dondurma, Meşrubat, Yumurta gibi temel gıdaların ikmalini yapıp, batı yakasından yola revan olduk. Hava sakin; etrafı seyrederek Körfezden çıktık.
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi

Hulusi Gülen

20250819-21 MİDİLLİ ADASI Tsilia Koyu – 11,5mil

      Benim hedefim Gera Körfezinin çıkışında, batıda yer alan Fteli koyu idi ama Hanıma beğendiremedik. Körfezin çıkışına devasa bir mega yat gelmiş, demir atmıştı. Devam ettik ancak burnu dönünce lodos başgösterdi; neyse ki yakında Tsilia koyu var; hemen oraya dümen kırdık; sessiz sakin; yine AB'nin kontrolünde güzel bir koy. Koyda üç tekneyiz, ikisi Türk. Deniz balık kaynıyor; Melanurlar, Sargozlar, Kupesler. FloraKarbon misina almıştım, hemen ondan bir takım düzdüm; kancalara ekmek bağlayıp atıyorum; gece üçe kadar iki tava balık tutmuşum; burası iyi geldi.
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi

Hulusi Gülen

20250821-23 MİDİLLİ ADASI Tarti Koyu – 2mil

      Bıkarsanız gidecek çok koy var; bir sonrasında dünyaca ünlü Tarti koyu var; oraya geçtik; ilk akşam iki Türk teknesi idik, ertesi gün dört teknenin dördü de Türk teknesi oldu. Türkiye maalesef DAU uygulaması ile hem ecnebi yatçıları hem de vatandaşlarını kaçırıyor. Demir attığımız noktanın hemen arkasında bir kaya var, sahilden gelip üzerine çıkıyorlar; etrafı pırıl pırıl su. Hemen her gittiğimiz koyda etrafını dip kıyı palet-şnorkel yüzüp, hem dip yapısını kontrol hem de güzelliklerini seyrediyorum.  Üç adet yanyana koy var; burası da AB kontrolünde bir plaj; duş, wc, kabin, cankurtaran, sağlık kabini standart uygulamalar; deniz de temiz olunca alabildiğine turist çekiyor.

      Bu koy bize kalabalık geldi; hava da sürekli dönünce, zeytin kaplı arazisinde kara gezimizi de yaparak ayrıldık. Zaten planlı gezimizin de son haftasına girdik; maalesef 
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi

Hulusi Gülen

20250823-26 MİDİLLİ – Plomari – 7mil

      Midilli deniz seferi planı yapılacak ise Güney sahilleri yetermiş aslında; Molivos, Petra, Sıgri, Plomari, Lautraki ve koyları harikaydı. Plomari güneyin en hareketli turizm merkezi imiş ama bizim bulunduğumuz tarihler sezon ortası olmasına rağmen oldukça sakindi. Keza bu sakinlik Sıgri için de geçerli; sanki bu sene bu bölgelere ilgi azalmış gibi.

      Plomari'de Kuzey Ege Regattası sebebiyle yetmiş yarış yelkenlisi gelecek diye Liman boşaltılmıştı; biz zaten alargacıyız, mendireğin hemen arkasına 4 metre pırıl pırıl sulara demirimizi attık; tornistanla tuttuğunu teyit ettik; artık şehir gezisi yapabiliriz.

      Plomari'nin arnavut kaldırımları, dar ve yokuş sokaklarını arşınladık, yürümediğimiz yer, görmediğimiz dini mekan ve müze kalmadı.

      Akşamında da hemen önümüzdeki Balıkçı Barınağında Kuzey Balıkçıları Festivali varmış; binlerce kişiye Sardalye ve Ahtapot ızgara, Sardalye Konservesi dağıttılar. Yerel oyunlar, şarkılar, sirtaki gırla; saat 03:00'a kadar sürdü. Sonraki gün limanda Barbayani Uzo markası sponsorluğunda gelen Yelkenciler için de bir seremoni ve konser olacaktı ama biz artık ayrıldık.

      Alarga komşumuz, solo seyir yapan Zeytin yelkenlisinin Reisi Sedat Bey ile tanıştık; bahçesinden ikramı zeytinler ve Angelino erik harikaydı. Sedat Reis buradan Sakız Adasına geçti. Biz de önümüzdeki yıl kısmet ise Sakız adasını etraflıca gezmek istiyoruz.
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi

Hulusi Gülen

20250826-27 MİDİLLİ - Kalloni Apothikes – 19mil

      Kalloni körfezi Sardalyesi ile meşhur, karadan gitmiş ve sardalyesini tatmıştık ama körfeze de girmek istedik ancak hava çok yüksekti; kanaldan geçip hemen batı yakasında yer alan meşhur Apothikes köyü önlerine demirledik. Bizden başka bir tekne daha var; rüzgardan direklerimiz uğulduyor; botu indirip karaya çıkmak içimizden gelmedi. Nasılsa daha önceki koylarda tutuğumuz Melanur ve Kupes cinsi Balıklardan bir porsiyon daha var:)
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi

Kemal Tesbihci

Hulusi Abi yine harika bir çalışma olmuş, umarım bu sene bizde benzer bir rota tutabiliriz. Bu paylaşımların çok değerli, teşekkür ederim, dualarımızdasın😉

Hulusi Gülen

Eyvallah Kemal Reisim. Midilli yelkenciler için gitmeye değer bir ada; bu seyir defterinin birilerine rehberlik edeceğini duymak da ayrıca güzel. Rast gelsin İnşaallah.
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi

Hulusi Gülen

20250827-30 MİDİLLİ - Sıgri – 18mil

      Niyetimiz yol üzerindeki turistik Erassou'ya da uğramaktı ama hava oldukça yüksek, rüzgara karşı sallan yuvarlar Sıgri'ye ulaştık; Osmanlı Kalesinin arkasına demirimizi attık; üç teknenin ikisi yine Türk:) Hava sağanaklarda 40kt.lara kadar çıkıyor, biz 60 mt zincir atarken yandaki Hollandalı 25-30 mt ile duruyor. Bir şey biliyordur herhalde dedik ama hakikaten hiç taramadı teknesi. Sonra dalıp çıpa kontrolü yaptığımda çok ağır bir saban tipi çapa kullandığını gördüm.

      Sıgri Osmanlı Kale arkasında demirdeyiz; karşımızdaki evlerin çoğu kiralık pansiyon; ancak bir çoğunun kepenkleri kapalı ve ışıkları yanmıyor. Zaten uzaktan plajları da oldukça sakin gözüküyor. Botla hemen karşımızdaki kalenin önündeki iskeleye çıkıp, şehri gezmeye gidiyoruz. Sıgri'de de uzun uzun kara yürüyüşleri yaptık; güneyinde, kuzeyinde yürümediğimiz yer kalmadı.

Sıgri, AB fonlarından alabildiğine istifade etmiş; 14 milyon Eur bütçeli devasa bir liman yapılmış; hele AB fonları ile oluşturulmuş Fosil Orman müzesi harikaydı. 3,5 milyar yıllık oluşumlardan bahsediliyor; insanın aklı duruyor. Sıgri arazisinde hatta karşıki Megalonisi adasında deniz altında taşlaşmış ağaç kalıntıları; taşların içinde muhafaza olmuş fosiller görülmeye değer. Altı cam tekneler Megalonisi adasına turist taşıyor.

      Köyün içinde Osmanlı Kalesi onarımda, gezilemiyor; Osmanlı çeşmeleri, Hamamı hala ayakta. Bir yerel müze var, içindeki objelerin çoğu benim Ninemin, Dedemin kullandığıkları ile aynı. Yaba, Düven, Çıkrık, çapalar vs sanki hepsi benim köyümden toplanıp buraya getirilmiş gibiydi.  Çok değil, yüzonüç yıl önce buradaydık; eşyaların, araç gereçlerin benzer olmasına çok da şaşmamak lazım.

      Bulunduğumuz koy mavi bayraklı, AB takibinde olan bir koy; her taraf balık kaynıyor. Bir ara tüfekle daldım; kalenin arkasındaki kayaların arasında birkaç kefal kısmetimize düştü.

      Hava Cuma gecesi düşüyor; biz de C.tesi günü gümrük çıkış işlemleri için Petra'ya dönüş planlıyoruz.
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi

Hulusi Gülen

20250830-31 MİDİLLİ - Petra - 20mil

      Petra Gümrüğü ile 15:00 için randevulaşıp, gümrük çıkışımızı kolaylıkla yaptık, eski TL'u iade alıyor, fotokopisini veriyorlar. Ertesi sabah ayrılana kadar limanda gümrüklü sahadayız. Son defa mendireğin dışında berrak sularda yüzdüm. Önümüzde bir Yunan hücümbotu bağlı, 21:00 gibi ayrıldı da jeneratör gürültüsünden kurtulduk.

      Marş motoru ilk çalıştırmada vııjt diye ses çıkartıyor, çalışmıyordu; sonra marş motoru selenoidine birkaç tıklatma ile çalışıyordu. Bunu Zülfikar Usta Kaptana sordum; tam isabet bir kerede sorunu tespit etti; arkasındaki marş anahtarına giden kablo gevşemiş meğer. Ama Devir Göstergem hala bir çalışıyor bir çalışmıyor; şarj dinomo arkasındaki bağlantılarını kontrol ettim ama demek sorun kendisinde, tamiri de mümkün olmuyor, değişmesi gerekecek sanıyorum.
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi

Hulusi Gülen

20250831 ÇANAKKALE – 57mil

      Petra'dan Sabah namazını müteakip yola çıktık; hava Babakale'ye kadar doğulu esti; sonra Babakale - Gülpınar arası sıfırlandı; ardından keşişlemeye döndü. Bir müddet sonra da beklendiği gibi Lodos esmeye başladı; Çanakkale'ye kadar daha önce bayır yukarı hiç yapmadığımız hızlarla seyir yaptık. Karanlık limanın önünde lodos 26kt eserken teknemiz de 8kt'ları gördü.

      Niyetimiz gece Çanakkale Marina önünde alarga kalmaktı ama baktık lodos rahatsız edecek içeri girdik. Buranın gecesi 1750₺; iki saat gümrük işi 1500₺; ilginç hesaplama.

      Akşamında yeğenim Oğuz ile güzel bir havuzluk sohbeti ettik. Ertesi sabah Polis, Gümrük ve Liman süreçleri yine bildiğiniz gibi yavaş ve bol fotokopili; her biri çıkarken aldıkları fotokopileri tekrar tekrar istiyor :)

Y1 Seyir İzin Belgesi (SİB) Gümrük Giriş Prosedürü:
1. https://e-denizcilik.uab.gov.tr/login ortamına donatanın e-devlet şifresi ile girilir; SİB/Vatandaş menüsü seçilir.
2. Yatlarım üzerinden BELGE OLUŞTUR yapılır. (Ülkeye girişte bu menü üzerinden Yeni Belge oluşturulması gerekir!)
3. ÖDEME BİLGİLERİ segmesinde C Kodu üretilir.
4. HalkBank Mobil İç Sular Ödemeleri menüsünde Donatan TC'ine göre bu C kodlarına ait iki ödeme yapılır. (750₺ + 863,57₺)
5. Ödemeler anında Sisteme yansımıyor; bunun için SİB Ücret Bilgileri Segmesinde ÖDEMEYİ BEYAN ET butonuna basılması gerekiyor!
6. Ardından Liman Polisi => Gümrük => Liman Başkanlığı sırası ile Gümrük Giriş işlemleri tamamlanmış olur.
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi

Hulusi Gülen

20250901 GELİBOLU – 21mil

      İşlerimiz bitti; Çanakkale Marinanın bir gecelik ücretini (1750₺) ödeyip, DAU Atık Belgemi (355₺) aldım ve 12:00 gibi de yola çıktık. 15:45 gibi Burhanlı Köyü önlerinde, Drak burnunda bizi bekleyen Babamı selamlayıp, sonra Çanakkale Köprüsü altında da TCG Anadolu ile karşılaşıp, 17:30 gibi de Gelibolu Balıkçı Barınağındaki yerimize bağlandık.  Hanım, bağlanır bağlanmaz eve geçti; ben ise tekneyi neta ettikten sonra, baktım hala eve gidesim yok; kendi kendime içimden "Sen bu işi ciddi ciddi seviyorsun be Hulusi!" diye geçirip, geç vakitlerde, ancak yatmak üzere eve yöneldim.

      Sağlıkla daha nice deniz seferlerine İnşaallah.
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi

Hulusi Gülen

SON SÖZ :

      Geçen sene olduğu gibi bu seneki seyir hazırlık sürecinde NAVİLY ve NOFOREİGNLAND Yatçı mobil uygulamalarından çok istifade ettik. Bu iki uygulamadaki Yatçıların yorumları çok bilgilendirici oluyor. Teknemizdeki ChartPloter'da Navionics haritası yüklü; telefonumuzda da ücretsiz C-MAP harita uygulamasını kullanıyoruz.

      Hava durumu için de olmaz ise olmazımız Windy; ama kötümser sonuç veren WindGru uygulamasına da bakmadan edemiyoruz.

      Geçen yıl Halkidiki Yarımadaları ve Kuzey Sporadlar gezimizden sonra bu seneki Midilli seyahatimiz de muhteşem oldu; harika anılar biriktirdik; yapılacaklar listemizde bir adaya daha tik attık.

      Midilli, Yunanistan'a uzak, Türkiye'ye yakın bir ada; dolayısıyla yabancı yatçı sayısı pek fazla değil; sakinlik isteyen Türk yatçılar tarafından hala cazibesini koruyor. Özellikle Çanakkale tarafından adayı gezmek isteyenler için Petra'da gümrük olması çok avantajlı; gitmeden telefonla rezervasyon yapılırsa Türkiye'ye yakın bir noktadan kolaylıkla giriş/çıkış işlemlerini yapabiliyorsunuz.

      Midilli seyahatimizde toplam 280 mil civarı yol yapmışız; saatte 2-2,5 lt., toplamda 105lt mazot harcamışız. Geçmiş yıllarda Çanakkale Boğaz tırmanışında kuvvetli akıntıya ve karşı rüzgara rastladığımız yerlerde süratimiz 1kt'lara kadar düşerken, bu sene şansımıza dönüşte lodos denk geldi ve boğazda 8 kt.larda tırmandığımız noktalar oldu.

      Bakımlarını kendimin yaptığı Dua-1'de baş edemeyeceğim bir arıza olmadı çok şükür; Dua-1 bizi güvenle gezdirdi. Hele ki geçen yıl epey sıkıntı çıkartan eski botumun yerine aldığım yeni bot, bu sene sıfır sorun ile bize hizmet verdi.

      Her gün sabah/akşam yüzmek bana çok iyi geldi; döndüğümde 82 kiloya düşmüştüm. Bir duayen Denizcinin dediği gibi, "tekne önleyici sağlık hizmetidir" hakikaten; o kadar külfetinin yanında getirileri kat be kat çok daha fazla.

      Şimdi müteakip sezon gitmeyi planladığımız sıradaki ada Sakız'ın hayalleri ile meşgulüz. Allah izin verirse, sağlığımız müsaade ederse tabii.

      Selam ve dua ile.
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi

Hulusi Gülen

S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi