SON SÖZ :
20221005 Çarşamba:
Dua-1 yelkenlisi Mürettebatı, yaklaşık bir ay süren 250millik 2022 yılı Saros seferini tamamlayıp, yuvaya dönmüş bulunuyor. DADD geçen yıl Saros gezisini ralli olarak yapmıştı; onların notlarından istifade ederek biz de bu sene geziyi müstakilen yaptık; çok istifade ettik, çok keyif aldık, çok şükrettik.
Gördük ki, Saros'un kuzey tarafı Edirne'ye ait Enez-Keşan kıyılarında köyler dahil gayet mükellef limanlar/balıkçı barınakları (Enez, Sultaniçe, Yaylaköy, İbrice) yapılmış; ancak, büyük üzüntü ile müşahade ettik ki Güney, Güney-Doğu kıyıları Çanakkale'nin Gelibolu ve Eceabat ilçelerine ait ve ne yazık ki bu yaka Liman/Barınak yönünden büyük ihmale uğramış. Hadi buraya ilgiyi çekmeyelim, herkes gelemesin diye düşünüldü, o zaman Kuzey tarafına neden Limanlar yapıldı; büyük çelişki var, coğrafya böyle korunmaz!? Saros körfezinin güney yakası yılın büyük çoğunluğunda esen Poyraz rüzgarlarının etkisi altında; hele Karayel esti mi denizde bulunmak büyük felaket getirir. Bu yüzden gördük ki Bolayır, Ocaklı, Yeniköy, Fındıklı, Değirmendüzü, Beşyol, Anafarta Balıkçıları kayıklarını hep karada kızak üzerinde tutuyor; hergün kayığını at, sonra akşam döndüğünde karaya kızak üzerine çek, balıkçıya reva görülecek bir külfet midir? Amatör denizciler de kötü havalarda barınma yeri yokluğundan bu bölgeyi tercih etmiyor; hava patladığında nereye sığınırsın?
Osmanlının Trakya'ya ilk ayak bastığı, ilk tersanesinin kurulduğu, yıllarca Kaptan-ı Deryalık (Donanma Komutanlığı) şehri olmuş, ismine çekilmiş filmleri olan tarihi GELİBOLU'muza, Cumhuriyet döneminde istisnasız bütün Hükümetlerce, bir Liman/Marina/BalıkçıBarınağını çok gören bir zihniyet oluşmuş maalesef; bir türlü bütçede yer alamamış her nedense?
Tarihi GELİBOLU'muza artık lodosa korunaklı bir Liman/BalıkçıBarınağı/Marina (ismine ne derseniz) İSTİYORUZ!
BOTAŞ, TANAP enerji koridoru kapsamında Avrupaya giden doğal gaz boru hattına, Saros'da bir iskeleye yanaşacak LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) tankerleri ile bypass yapacak bir proje başlatmış. Bu hattan Avrupa beslenirken, kriz/arıza vb. durumlarda geriye gaz basılarak Türkiye'nin ihtiyacı da karşılanabilecek. Birçok STK buna karşı çıkıyor. Bana göre proje gerekli; Dünya, Enerji krizi ile boğuşurken Türkiye'mizin mutlaka B planları olmalı; oluyor da şükürler olsun. Salt istemüzükçülük doğru değil; ama elbette her proje tabiata zarar vermeyecek şekilde geliştirilebilir; hassasiyetimiz bu yönde olmalı.
Elbette alabildiğine güzel tarafları da var Saros'umuzun. Bir defa kendi kendini temizleyen nadir denizlerden birisi; o yüzden suyu berrak mı berrak; Kaptan Cousteau bile burada dalış yapıp, bölgeyi övmüş. Dalış turizmi dünyasında berraklık hususunda Kızıldeniz'den sonra ikinci sıraya yerleşiyormuş. Biz de şnorkel dalışları yaparak bunu bizzat müşahade ettik.
Böyle seyahatlerin bir de sosyolojik yönü oluyor; çok eksantrik insanlarla da tanışılabiliyor. İbrice Limanında tanıştığımız balıkçı Ramazan Reis İlkokul mezunu; kısa sohbetimizde bir deniz filozofu olduğunu müşahade ettik. Bölgenin tarihi ile ilgili o kadar çok kitap okumuş ki; adeta İlkokullu Profesör.
Körfezin dip kısmında üç tane üzeri Zeytinlik olan Adası (Büyük, Küçük, Minik) var. Babam, zamanında büyüğünün üzerinde yağhanenin dahi olduğu söylüyor. Ancak şimdilerde Donanmamızın hedef tahtası olmuş durumda; üzerine çıkılması da yasak bölgeler statüsünde.
İlyada destanında da geçen ve 1624mt yüksekliğinde, sipsivri bir taş yığını gibi görüntü veren Semadirek Adası üzerinden Akşam güneşinin batışını seyretmek enfes. Adanın zirvesi, bizim eski köyden de görünüyor; Mehmet Emin Dedem rahmetli, üzerinde biriken bulutlara göre hava tahmini yapardı.
Balık çeşitliliği var; Ahtapot, Karides, Sinarit, Akya cenneti adeta. Lodos sonrası ile oluşan Kefal akınını da unutmayalım. Ne kefal yemiştik ama. Öyle bildiğiniz, çamur-çirkefle beslenen ve kokan kefal değil bunlar; lezzeti Lüfer balığına taş çıkartacak cinsten.
Anıt koyunda alarga ise bir başka. Önünüzden Boğaza girip çıkan gemiler, özellikle gece ışıkları ile bir resmi geçit/görsel şölen sunuyor. Hemen yanınızda, sizin bu toprakları özgürce kullanabilmeniz için canını vermiş Şehitlerimize ait muhteşem Abide bulunuyor. O da akşamları kırmızıya boyanan rengi ile bize iliklerimize kadar tarihi hatırlatıyor. Allah, Şehitlerimizin cümlesinden razı olsun; mekanlarını Cennet eylesin. Bizlere de bu toprakların kıymetini bilip, muhafaza etmeyi nasip eylesin. Ruhları şad olsun.
Dua-1 bu sene Reisinin memleketi ve emeklilik mekanı Gelibolu'da. Selametle, nice seyirlere İnşaallah.
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi