Bu sene İstanbul-Gelibolu seferinde Raymarine Raytheon ST4000+ MK2 Otopilot Kayışım (AT5-875 175diş En12mm) koptu; pupa denizlerinde otopilotsuzluk ne demekmiş öğrenmiş oldum. Misina ile diktim ama yüke binince hemen tekrar koptu. Orijinali çok çok para; halbuki kayış piyasada kullanılan zaman kayışlarına (triger) çok benziyor. Mutlaka bulurum deyip denizci gruplarının desteğini de alarak 21 satıcı ile görüştüm ama sonuç olumsuz maalesef. AT5 serilerinde 860mm var, 890mm var ama ikisinin arasındaki 875mm zinhar kimse de bulunmuyordu. Demek Raymarine, özel ölçü kullanıp, fahiş fiyatlı yedek parça ile müşterilerini kendine mahkum bırakmış.
Bu araştırmalarımda karşıma çıkan seçenekler ve benim çözümüm aşağıdadır; umarım bir denizci bu tecrübelerden istifade eder.
1.Seçenek (Önder Parıldamış) : Maslak oto sanayiden kayışı çeviren Çarkın 10mm küçüğünü alıp, TelErezyon'da diş açtırıp, piyasada çok bulunan AT5-870 kayışa geçmiş.
2.Seçenek (İrfan Uyanıker) : AT5-875 yerine T5-875 kayış kullanmış ve dişleri arasındaki 10derecelik farkın çalışmada sorun olmadığını deneyimlemiş ve halen kullanıyor.
3.Seçenek (İlhan Çakmak ve İrfan Yerlikaya) : AT5-875'i AliExpres'den tedarik etmiş.
4.Seçenek (isimlerini hatırlayamadığım Kaptanlar kusura bakmasınlar) : Piyasada AT5-875 kayışı bulmak mümkün değil, onun yerine çok bulunan AT5-860 (1,5cm,3 diş eksiği) ölçüsünü almış, gergiyi iptal edip kullanmış. Zülfikar Reis de AT5-890 (1,5cm,3 diş fazlası) alıp, gergiyi arttırarak kullanmamı tavsiye etti.
Ben ise bu seçeneklerden 3'üncüyü öncelikleyip, AliExpres'den ilk sipariş kuponu 75TL indirimi de alarak 2Adet Siparişimi vermiş oldum. Link aşağıdadır.
https://a.aliexpress.com/_mP42WHw11.Ağs.da Aliexpress'e verdiğim AT5-875 175diş Otopilot Kayış Siparişim için teslim tarihi ilk etapta 3Eylül gözüküyordu ama neyseki 26Ağs.da bir hf.öncesinden elime geçti. İlave gümrük masrafı da çıkmadı. Gelen kayış çelik telli, daha sağlam olacağını düşünüyorum, ama çalışması nasıl henüz bilemiyorum; yarın takıp, denerim artık.
Maliyeti kargo dahil 166tl/ad; benim gibi serdümensiz kalmak istemeyenlerin önceden sipariş verip, tedbir almaları tavsiye olunur.
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi