Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Irgatımız EYT li mi acaba?

• *
  • Donatan Temsilcileri
Irgatımız EYT li mi acaba?
OP: 10 Nisan 2022, 00:29:51
Andromeda'yı aldığımız 2017 yılından beri hiç kurcalamadığımız donanımlarından birisi ırgatıydı. Beş senedir her sene acımasızca kullandığımız sendikasız bu arkadaşımız bir kere bile bize isyan etmeyip sorunsuzca çalıştı. Hatta bize demirlemeyi öğretti desek yalan olmaz. Hakkı ödenmez bir ekipman.

Bu kadar fedakarca ve sorunsuzca çalışan ırgatımıza bu sezon öncesi bir bakım yaptıralım diye düşünüp. Marmariste güvendiğimiz bir firmaya başvurduk. Onların yoğunluğu nedeniyle ırgat sökülemeden biz İstanbula döndük. Bugün onlar tekneye gidip ırgatı söktüklerinde whatsapptan fotoğraf ve video gönderdiler. Meğer bizim ırgat iyi çalışıyor görünüp herşeyi içine atıyormuş. Alt tarafı epey korozyona uğramış. Motoru bile görünmez hale gelmiş. Teknenin önceki sahibi Uğur Abiyi arayınca en son 15 sene önce bakım yapıldığını öğrendim.  Tekneyi alırken bir sürü şey konuşulmuştu ama ben ırgat konusunda soru sormamışım. Neyse ırgat bu halde çıkınca söken arkadaşlara karşı mahcup hissettim kendimi. Keşke daha önce baktırsaymışız. Aşağıda fotoğrafını sizlerden de utanarak paylaşıyorum.

Irgatı söken arkadaş bunun motoru değişebilir gibi birşey söyledi. Ben de masraf çıkmasın refleksiyle şimdiye kadar tıkır tıkır çalıştı. Aman bir şekilde temizleyip takalım dedim. Ama doğru mu yaptım bilmiyorum. Irgat konusunda tecrübesiz birisi olarak görüş ve önerilerinizi alabilirim. İyi ki ırgata bakım yaptırmak aklıma gelmiş diye kendimi teselli ediyorum. Gerçek problemlere yol açıp bizi rezil etmeden doğabilecek bir problemi yakaladık sanırım. 
Irgatımız emeklilikte yaşa takılan bir donanım olmadan bu işi en pratik ve ekonomik şekilde çözebilirsek çok iyi olur.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 10 Nisan 2022, 00:37:05 Gönderen: Mücahit Karabaş »

• *
  • Kon Tiki
#1: 10 Nisan 2022, 11:05:28

Mücahit Reis geçmiş olsun.

Hani derler ya, "çalışıyorsa dokunma", bu düşünce kanımca yanlış. Üretici bir bakım, değişim planı öneriyorsa, buna uymak, en azından biraz esneterek uymak bence gerekli. Şu ana kadar sizi yolda bırakmamış olması iyi bir şey. Umarım büyük masraf çıkarmaz.

Benim teknede de şanzıman koniği için üretici 500 saatte kontrol et, 1000 saatte değiştir derken, karşı görüş "abi gayet iyi çalışıyor, niye masraf edeceksin ki" diyordu. Üreticiyi dinlemem gerektiğini öğrendim.

Sevgiler,
  • IP logged

• *
    • S/Y DUA-1 SEYİR DEFTERİ
#2: 10 Nisan 2022, 12:41:32
Bir Irgat bu halde iken bile çalışıyorsa onun peşini bırakmamak lazım. Şirketlerde İnsan Kaynakları özellikle eski Çalışanları tarif ederken "Aidiyet Duygusu Yüksek" diye tarifler; bu ırgat aynen öyle, iyi bir taltif/teşvik primi bakımı haketmiş :)
  • IP logged
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#3: 10 Nisan 2022, 14:00:12
Bir Irgat bu halde iken bile çalışıyorsa onun peşini bırakmamak lazım. Şirketlerde İnsan Kaynakları özellikle eski Çalışanları tarif ederken "Aidiyet Duygusu Yüksek" diye tarifler; bu ırgat aynen öyle, iyi bir taltif/teşvik primi bakımı haketmiş :)

Aynı cümleleri kurmak istedim. Bu halde çalışıyor olması , helal olsun vallahi.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
  • Donatan Temsilcileri
#4: 10 Nisan 2022, 22:39:56
Melih Reisim, koruyucu ve önleyici bakım gerçekten çok önemli. Dediğin gibi birilerinin ne dediği önemli değil. Üreticinin söyledikleri muteber.  Biz nasıl bir akıl tutulması yaşadıysak ırgatı çok  ihmal etmişiz.
Ahmet ve Hulusi Reislerim, ben de sizinle aynı fikirdeyim. Sigara için derler ya o sizi bırakmadan siz onu bırakın diye... Irgat da biz onu bırakmadan bizi bırakmayacak.

Sormak istediğim; ırgatın motoru deniz şartlarına uygun özel bir motor diye düşünüyorum. Ya da özel muhafazaya sahip. Motoru değiştirmek gerekirse lewmarın kullandığı motoru mu bulmak lazım? Yoksa piyasada bir yerde yaptırmak işe yarar mı? Daha önce benzer bir ırgatın motorunu yenilemiş reisimiz var mıdır?
  • IP logged

• *
#5: 11 Nisan 2022, 09:31:01
Benim ırgat Loftrans Tigres. Elektrikli kısımları ve motoru alüminyum bir muhafaza içinde. Resimde arka tarafta gözüken Muhafaza, kenarlarına sıvı conta sürülerek kapatılıyor.  Ben açtığımda motor içinde pırıl pırıl duruyordu. Lewmar'ın da öyle muhafazası vardır herhalde; gönderdiğin resimdeki gibi korumasız olamayacağını düşünüyorum.
  • IP logged
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#6: 11 Nisan 2022, 22:37:42
Uff fotoyu görünce içim cızz etti, o nasıl korozyon öyle!? :D

Motorun gövdesinde delik yok ve yatakları bozulmadıysa sıkı bir asitli temizlik ve astar+boya sonrası çalışmaya devam edebilir, ama muhtemel içindeki yatak rulmanları, kömür yay aksamları, bağlantı civataları da çok kötü durumdadır, onlar da yenilendiğinde ciddi bir maliyet çıkacağı için belki yeni bir motor düşünülebilir.

Motor olarak mili aynı çap ve şekilde, aynı güçte herhangi bir DC motor kullanılabilir.

Mekanik kısım ise alüminyum olduğu için daha ciddi metal kaybı yaşamış ve mukavemetini kaybetmiş olabilir.

Belki de genç bir ırgatı işe almanız gerekebilir. :D

öZgür (mobil)

• IP logged
><(((º>

• *
  • Donatan Temsilcileri
#7: 14 Nisan 2022, 09:45:25
Mücahit ,

Çok feci bir konu açmışsın ırgatı görünce bende bakım yaptırmadığım aklıma geldi :) , takır takır çalışıyor hiç dokunmasam mı :) ? .
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#8: 14 Nisan 2022, 10:16:10
Mücahit ,

Çok feci bir konu açmışsın ırgatı görünce bende bakım yaptırmadığım aklıma geldi :) , takır takır çalışıyor hiç dokunmasam mı :) ? .
Irgatlar temelde çok dayanıklıdır ama biriken sorunları da aniden ortaya çıkar ve masraflı olur.

Tavsiyem özel teknelerde en azından 3-5 yılda bir sökülüp temizlik ve kontrollerinin yapılması. (Senede 1 hafta kullanılıp yatan tekneyse 10 yıl da olur)

öZgür (mobil)

• IP logged
><(((º>

• *
  • Donatan Temsilcileri
#9: 14 Nisan 2022, 10:26:33
Irgatlar temelde çok dayanıklıdır ama biriken sorunları da aniden ortaya çıkar ve masraflı olur.

Tavsiyem özel teknelerde en azından 3-5 yılda bir sökülüp temizlik ve kontrollerinin yapılması. (Senede 1 hafta kullanılıp yatan tekneyse 10 yıl da olur)

öZgür (mobil)

O zaman kontrol ettireyim bende
  • IP logged

• *
#10: 14 Nisan 2022, 14:01:30
O ırgat bunca zaman sorunsuz hizmet vermiş. Bence iyi ayrılın.
Sonra demir, 60 metredeyken istifa ederse, bunca yıllık hizmetine rağmen kendisini iyi yad etmezsiniz.
Evet euro/tl sebebi ile yenisi çok pahalı ama bu maliyet peşin ödenmekle birlikte, emekli olacak büyüğü gibi en az 15 sene, hele düzenli bakımla belki daha uzun süre hizmet verecek.
Bence değer yenilemeye... çünkü bugün değilse, yakında o maliyet gelecek.

Ayrıca hiç bir tekne uzuuun yıllarca aynı kişi sahipliğinde kalmıyor, bir nedenden el değiştiriyor. Bu değiştirme işlemini ne kadar geciktirirseniz, size maliyeti binecek, faydası ise yeni sahibine...

• IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

• *
#11: 14 Nisan 2022, 14:58:15
Mücahit Reisim;

Geçen yaz üç aylık seferimin başında ırgatım su koyverince, zincirin üzerine motorla yavaş yavaş yüründüğünde, kol kuvveti ile demirin çok kolay çekilebildiğini keşfetmiş ve hiç keyfimi bozmadan seyahatimi gerçekleştirmiştim.  Demir atarken de, zaten kaveleta gevşetiliyor ve zincir şarıl şarıl akıyor.  Hele Datça'da, yetmiş küsür yaşındaki bir kurt denizcinin kendi yaptığı 12 metrelik ve 12 tonluk teknesine, sabah sporumu engeller diye hiç ırgat takmadığını da görünce iyice rahatlamış, keyfim de yerine gelmişti.

1000w ırgat fiyatları 20-30 bin bandına dayanmışken, şimdi ben de "Irgata ne gerek var" desem, Reisler buna ne der acaba :)
  • IP logged

• *
#12: 24 Nisan 2022, 21:36:22
Hulusi kaptanım, Ben ırgatsız yapamam derim.
Mücahit'ciğim, Motorun muhafaza sacı incedir. Bu nedenle temizleyip kontrol etmek gerekir.
Irgatta en önemli yerlerden biri sonsuz vidanın karşılığı olan çark dişlisi. Kalaylı bronz dişli malzemesinden üretilmiş olan bu parçanın, diş kalınlığını, aşınma miktarını da kontrol etmeli.
''QUİQ'' marka, İtalyan malı ırgata benziyor. Fotoğraftan karar vermek zor olsa da, temizlenip bakımı
yapılabilir diye düşünüyorum.
Bu kadar yorgun olmasa bile, 750 W lık ırgatımı tamamen söküp, rulman, keçe, civatalar ve yağını
değiştirmiştim.
Kolay gelsin.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#13: 31 Mayıs 2022, 10:45:56
Bu başlığabir türlü  yazamadım kusura bakmayın.
Irgatımız açılıp bakıldığında motorda ve mekanik kısımda problem gözlemlenmedi. Kömürleri değiştirildi. Şasisi boyandı. Pazartesi gel başla dedik.
Yerine monte edilip deneme yapıldığında bu sefer de ırgat otomatiği sukoyuverdi. Mecburen onun yenisini sipariş ettik. Şimdi problemsiz çalışıyor. Bundan sonra bakımlarını yıllık ya da iki yıllık periyotlarla daha sıkı takip etmemiz gerekiyor. Bu süreçte fikrini yazan, telefonda destek veren tüm reislerimize teşekkür ederim.
Sevgili ırgatımız, EYT çıksa bile  bir süre daha bizimle çalışacak gibisin. Gözüm üstünde ahbap.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#14: 31 Mayıs 2022, 13:08:48
Bu başlığabir türlü  yazamadım kusura bakmayın.
Irgatımız açılıp bakıldığında motorda ve mekanik kısımda problem gözlemlenmedi. Kömürleri değiştirildi. Şasisi boyandı. Pazartesi gel başla dedik.
Yerine monte edilip deneme yapıldığında bu sefer de ırgat otomatiği sukoyuverdi. Mecburen onun yenisini sipariş ettik. Şimdi problemsiz çalışıyor. Bundan sonra bakımlarını yıllık ya da iki yıllık periyotlarla daha sıkı takip etmemiz gerekiyor. Bu süreçte fikrini yazan, telefonda destek veren tüm reislerimize teşekkür ederim.
Sevgili ırgatımız, EYT çıksa bile  bir süre daha bizimle çalışacak gibisin. Gözüm üstünde ahbap.

Hadi geçmiş olsun  :D
  • IP logged

Yukarı git