Doğan Hocam sorulanlar arasında ben yokum ama kotra arma kullanan biri olarak, ben kendi uygulamamı yazayım. Bir kere yüksek havalarda ben ya trinket yada cenova ikisini bir kullanmıyorum. Çünkü armamın yapısı gereği ve yelkenlerimin yüksek kesim olmasından dolayı ihtiyaç olmuyor. ama birlikte kullanırsam yüksek havalarda üşenmeyip cenovayı sarıp diğer taraftan tekrar açıyorum. diğer türlüsü gereksiz gürültü oluyor. Hafif havalarda bu amcanın yaptığı gibi zaten kendisi geçiyor diğer tarafa. Ben bu videodaki amcanın aksine önce cenovayı alıyorum , sonra triketi. Çünkü cenova daha çok yapraklanıyor. Bu yüzden önce cenovayı alınca trinket ona yapışıp yapraklanmıyor. Böylece yıpranmasını engellemiş oluyorum. Cenova yapraklanmasını kesene kadar alınca , trinketi de alıyor ve kanalı açıyorum. Sonrası trim mirim işleri. Çok fazla özel bir çabaya gerek yok aslında. Zaten bu yelken kombinasyonu nu kullanan yelkenliler öyle sık tramola atmak için tasarlanmış tekneler değiller bence . Genelde hepsi uzun yol tekneleri oluyorlar.
Fakat Mustafa abi den gördüğüm bir uygulama var. Kısa süreli tramolalar da gerekirse yelkeni diğer tarafa hiç almıyor ve ikisini bir birinin üstüne bindirip tek yelkenmiş gibi ölü pozisyonda çalıştırıyor, Kumandayı ana yelkeni çalıştırarak yapıp, sonra tekrar rotasına dönüyor. Örneğin denize bir şey düştü almaya döndünüz hiç uğraşmaya gerek yok misali.
Bende ki deneyim bu yönde, belki doğru uygulama başkadır veya farklı uygulamalar vardır, onu bilmiyorum. Ama sanırım Mustafa Abi aramızda en uzun süre kotra arma kullanan denizcidir. Onun deneyimi ve önerileri çok önemli.