Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Kaynak makinesi

Kaynak makinesi
OP: 01 Mart 2017, 00:43:48
Bazı şeyleri kendim yapmak ve öğrenmek bir ustaya gidip laf anlatmaktan daha kolay ve ucuz  geliyor genelde. Bu sebeple kendi kaynak işlerimi paslanmaz dahil yapmak için kaynak makinesi almak istiyorum. Tavsiye edebileceğiniz bir marka model var mı?

MediaPad 7 Youth cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged

• *
Ynt: Kaynak makinesi
#1: 01 Mart 2017, 04:01:43
Benim de hep kafamda olan bir konudur. Yalnız , kaynak yapmak gerçekten ciddi bir el becerisi gerektiriyor. Bunun kursu filan var mı acaba?
  • IP logged

#2: 01 Mart 2017, 09:09:23
hakan korsan
selam
şantiyede magmaweld  160 A sanırım kullanıyoruz. bizde öyle ağır tersane kaynakları olmadığını belirtim.
2,5 luk elektrodu dümdüz ediyor.
600-700 tl maliyet olabilir.
220v ile çalışıyor.

ersin korsan
türkloydu  eğitim veriyor mu bakmak lazım .
  • IP logged

• *
#3: 01 Mart 2017, 09:10:37
Elektrik ark kaynağını hem Üniversitede laboratuvarda yapmıştım hem de şantiyede formenden kaynak becerilerimi geliştirmek için beni eğitmesini rica etmiştim. Düz plaka kaynağını öğrenebilirsiniz ancak tekne işinde argon kaynak yapmanız gerekir. Kaynak Ersin reisin dediği gibi bir el melekesi bir zanaattir. Ayrıca kaynağını yaptığınız parçanın büyüklüğü ve kalınlığına göre akım değerini ayarlamanız gerekir. Akımı fazla verirseniz malzemeyi bozarsınız, az verirseniz tam kaynak yapamazsınız. Şöyle özetleyeyim; şantiyede kaynakçı arkadaşlara elektrot getirip götüren, malzemelerini düzenleyen yardımcı vasıflı bir çok arkadaş kaynakçı olmak için çaba sarf ettiler ancak 23 kişiden 1 tanesi argon kaynağı yapabildi.

Eğitim süreci uzun olacağı gibi el becerisi daha yüksek önem arz ediyor. MMO (Makine Mühendisleri Odası) kaynakçı eğitimi veriyor. Detaylarını bilemiyorum. Dilerseniz MMO ile iletişime geçebilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin :)
  • IP logged

• *
#4: 01 Mart 2017, 09:34:35
Bu link işinize yarayabilir, selamlar.
http://www.oerlikon.com.tr/yillik_egitim_plani.html
  • IP logged

C

Cengo

#5: 01 Mart 2017, 12:35:28
Turkloydu kaynakci belgesi veriyor, egitim yok.
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#6: 01 Mart 2017, 14:44:20
BİM'den 150TL'ye aldığım 140A'lik kaynak makinası ile bahçeli evde ihtiyaç olan her türlü basit tamir işlerini yapıyorum, kaliteli makina kadar olmuyor ama ihtiyacı görecek kadar, yamuk yumuk da olsa yapılıyor.

Eğitim almadım, internetten biraz okuma yaptım, youtubedan video izledim o kadar.

ama daha ince / hassas işler, paslanmaz filan dersen mutlaka eğitim almak lazım..
oldukça detaylı bilgi ve teknik gerektiren, çok deneme yapılması gereken ciddi bir konu.

Çeşitli illerde belediyelerin kaynak kursları oluyor, en ekonomiği öyle olur sanırım..
Ben istanbuldayken tutturamamıştım, Fethiyede de gittiğim sene vardı, sonra bi daha açmadı belediye kursu.. :)
Bulsam kesin giderim!
  • IP logged
><(((º>

• *
  • Donatan Temsilcileri
#7: 01 Mart 2017, 21:14:13
Hakan Reis,

Teknede ne kadar vakit geçiriyorsunuz, ne kadar büyük tadilatlar yapıyorsunuz bilmiyorum. Ama bir profesyonel kadar kaynak makinası kullanmayacağınız için Özgür Reisin ve Deniz Reisin dedikleri gibi 140 Amper ya da 160 Amper bir  makine yeterli olur. Perşembe pazarından ya da Eminönü’den Çin malı ucuz bir makine alabilirsiniz. Bununla paslanmaz elektrot da kullanabilirsiniz.

Teknede paslanmaz işi daha çok dış mekanda gözle görünür bölgede olacağı ve buralarda da daha çok 316L kullanıldığı için sağlamlık ve estetik açısından argon kaynağı yapılması daha doğru olacaktır. O zaman bu makine orada işe yaramayacaktır. Argon kaynağı almanızı tavsiye etmem çünkü Oğuzhan Reisin söylediği gibi zor ve tehlikeli bir iş. Eğitim alsanız da bilginin yanı sıra bol pratikle zamanla oturacak bir meleke. O nedenle bu tip işler için bir usta çağırmak ya da ustaya götürmek daha mantıklı olur. Geçen sene bizim soğutma suyu tahliyesi  yapan paslanmaz egzos borusunda sızıntı vardı. Bizim ustanın tarifiyle paslanmaz elektrotla kaba saba bir kaynak yaptım. Sonra el spiraliyle taşladım oldu bitti. Nasıl olsa kimse görmüyor :)
  • IP logged

#8: 02 Mart 2017, 00:45:20
Kaynak yapabiliyorum yeterli el becerim var internet uzerinden arastirmalarim sonucu cesitli bilgiler edindim bir kaynak makinesi alip birseyler yaptiktan sonra paylasirim burada. Amerikada insanlar herseyi kendi garajlarinda yapabiliyorken biz bazi seyleri biraz fazla gozumuzde buyutuyoruz.

• IP logged

• *
#9: 02 Mart 2017, 00:59:25
Kaynak yapabiliyorum yeterli el becerim var internet uzerinden arastirmalarim sonucu cesitli bilgiler edindim bir kaynak makinesi alip birseyler yaptiktan sonra paylasirim burada. Amerikada insanlar herseyi kendi garajlarinda yapabiliyorken biz bazi seyleri biraz fazla gozumuzde buyutuyoruz.

Hakan reis. Tahmin ettiğim kadarıyla elektrik ark kaynağı yapıyorsunuz. Ben de birşeyler yapabiliyorum. Ancak argon kaynağı için bir de argon tüpünüz olması lazım. Hastanelerde gördüğünüz oksijen tüpü büyüklüğünde. Makinası Yüksek akım çeken bir makina ve çanta tipleri oldukça pahalıdır. Eğer bir garajınız varsa bile bu ekipmanı sarf malzemesi olmadan dahi satın almak binlerce liraya mal olur. İsterseniz Google'da tig weld veya tig kaynağı diye aratıp videolara bakın derim ben. Amerika'da da herkesin garajında tig kaynağı yaptığını sanmıyorum. Eğer sanayide bir ufak atölye ile anlaşırsanız uygun fiyata kaynak işlerinizi yaptırabilirsiniz diye düşünüyorum. Eğer bulunduğunuz yerde gerçekten çok fahiş fiyatlarla boğuşuyorsanız o zaman bu yolculuğa çıkın tabiki. Ben çıktığınız yol yol değil demiyorum sadece kendinizi iyi hazırlayın. :)

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

#10: 02 Mart 2017, 12:23:56
Evet ark kaynağı denedim kaynak biraz bilgi ve çokça pratik gerektiriyor ama yapılamayacak birşey değil. Tig kaynağına gelince; internette gördüğüm kadarıyla tig kaynağına yeni başlamak isteyen ama hem de ekonomik olmasını isteyenler normal dc invertor kaynak makinesini internette satılan hava soğutmalı kafadan valfli torchlarla tig kaynak makinesi olarak kullabiliyorlar. Tabii ki bu profesyonel çok ince ayar yapılabilen bir makine yerine geçmiyor profesyonel tig kaynak makinelerinde olan ayak pedalı ya da kaynak yapılacak parçaya değmeden kaynağı başlatan highfrequency start denilen özellikler yok ama iş gördüğünü söylüyorlar. Bu kaynak sadece normal karbonlu ve paslanmaz metallerde ve çok ince olmayan parçalarda kullanılabiliyor. Torch seti normalden farklı olarak negatif uca takılıyor ve kaynak yapilacak parçaya sürterek; buna scratch start deniyor, kaynağa başlanıyor.

Mesela sahibinden de bir arkadaş yapmış;

http://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-bahce-yapi-market-el-aletleri-wurth-maxi-power-150-404064729/detay

Bu da youtubedan bir video;

https://youtu.be/5l0ycQLtEbE

Torch seti 59 dolar civarında
Argon regülatörü 20-30 dolar civarında
Argon tüpü ve gaz fiyatlarını bilmiyorum

• IP logged

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
#11: 02 Mart 2017, 15:14:03
Kaynak iste argon ister elektrodlu kaynak olsun, paslanmaz çelik kaynağı için doğru malzeme gerektirir. Paslanmaz zincirlerin halkalarının birbirine kaynatılmasında bir çok zincirede paslanma görürsünüz. Bunun nedeni zincir malzemesine uygun olmayan elektrod  kullanımıdır.

Her türlü kaynak el becerisi gerektirir ama özellikle paslanmaz çelik kaynağı malzeme bilgisine de ihtiyaç duyar.
  • IP logged

• *
#12: 02 Mart 2017, 20:39:03
Hakan reis tamire konu olan parçalar neler ?

• IP logged

#13: 05 Mart 2017, 02:29:02
Hakan reis tamire konu olan parçalar neler ?

Özellikle bir parça yok ama arada yapılması gerekenler olabiliyor neyin ne zaman lazım olacağı belli olmuyor malum.
  • IP logged

• *
#14: 05 Mart 2017, 08:55:27
Hakan reis size mesaj attım geldi mi?Sizin sorduğunuz konu ile ilgili yazmıştım.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

Yukarı git