Geçen gün forumdan bir mail aldım. Wharram katamaranlar ile ilgili bir görüş soruluyordu. Tekne yapmak ya da yaptırmak ülkemizde neredeyse çılgınlık gibi görüldüğünden bu konuda karşılaşılan problemler ile ilgili çok az yazılmış bilgi var gördüğüm kadarı ile.
Karşılaşılan iki önemli problem tekne tipi seçimi ve eğer bir tasarımcıya karar verildi ise bu tasarımcının modelleri arasından seçim yapma zorluğu olarak karşımıza çıkıyor.
Wharram katamaranlar ile ilgili hayli çalışmıştım. Geçtiğimiz yaz Ayvalık'ta bulunan Tiki 30 ile pandemi olmasaydı ingilteredeki sahibi ile deneme seyrine çıkacaktık ve sonrasında ben artık son kararımı verecektim. Ancak pandemi nedeni ile işler değişti. O yüzden bu proje askıda kaldı. Ara ara benim yoğun çalıştığım dönem sonrası yapılanları incelemek için okumalar yapıyorum hala.
İlk problem bu katamaranların Akdeniz'e uygun olup olmadığı sorusu. Okyanusta giden katamaran Akdeniz 'de de gider elbet . Neden gitmesin? Burada kullanım amacı ile katamaranların özelliklerini iyi kavramak gerekiyor.
Wharram 'lar doğası gereği çok hafifler. V kesit olduğu için de taşıma kapasitesi sınrılı. 1 ton bir kapasite var. Ağırlaştıkça tüpler denize gömülüyor ve tekne yavaşlıyor. Bence çok hoş bir paradoks. Kocaman tekneniz oluyor ama çok şey yükleyemiyorsunuz. O yüzden wharramlar da kullanım tercihlerine göre boyutlandırılıyor.
Bence tüm ihtiyaçları karşılayabilecek en iyi model 38 feet olanı. Ancak Akdeniz için 33 feet çok daha uygun olabilirdi. Ancak bu boyda bir tiki modeli yok. Nitekim görüş soran dostumuz da bu eksikliği farketmiş olacak ki tiki 30 'u 33 feet olarak imal etmeyi planlıyor.
Benim önerim ise oransal olarak büyütme yerine tasarımcı ile konuşup 33 feet projelerini talep etmek. Belki biraz malieti artar ama Akdeniz için çok daha uygun bir katamaran modeli ortaya çıkar. Üstelik Tüplerin üst yapısını da Tanenui gibi yeniden tasarlarlarsa tadından yenmez.
Tüplerin Karina kısmı puruvaya doğru daralırken üst yapının yer kazanmak için genişliyor olması benim simetrik tercihlerimi hoplatıyor açıkçası.
BU konuda Köstekçi hayli çalışmıştı. Tayo MAr 'ı %10 büyütüp yapmayı planlıyordu. Cem Gür 'ü bile ikna ettiydi. Bu amaçla kullanılan bir programdan bahsetişti. Belki detaylı bilgi verebilir.
Ama yine de ben proje dışı değişikliklerin tasarımcıya sorulmadan yapılmaması görüşündeyim. "Gavur düşünmüştür " kuralını unutmayalım