Mutlu Yaşamanıza Yardım Edecek Üç Bilge Maymun Metaforu
Üç bilge maymun metaforu, birinin kötü şeyler görmeyi, duymayı ya da onlarla ilgili konuşmayı reddetmesini destekleyen Konfüçyüs’ün resimli özdeyişinden gelir. Çevresinden böyle habersiz yaşamak hayatta mutluluğu garantiler sanıyorlar ve buna inanıyor çoğu kişi sanırım ama gerçekte öylemi böyle kayıtsız olmak mutluluk getirir mi ? Farklı bakış açılarıyla 3 maymun seç beğen al.
Japonca isimleri Mizaru, Kikazaru, İwazaru olan bu üç maymun, bilge maymunlardır.
İki eliyle gözünü kapatan maymun Mizaru, kötü gözle bakmamayı,
Kulaklarını kapatan Kikazaru’nun mesajı ise, kötüyü dinlememektir.
Ağzını kapatan İwazaru, kötü söz söylememeyi öğütler.
Bazen onlara bir başka bilge maymun, Shizaru da eklenir.
Kollarını kavuşturan Shizaru, kötü şeyler yapmamanın sembolüdür.
Üç maymunu sorumsuzluk ve kayıtsızlığın sembolü gibi mi algılıyoruz,
Gördün mü ? Duydun mu ? Söyledin mi ? Seçim sizin . Bir hikaye daha size.
Çok eski zamanlarda bir dağın bir yamacında iyi ve akıllı bir maymun kral, diğer yamacında da şeytan yaşarmış. Kralın çok yaşlı ama çok da akıllı üç danışman maymunu varmış. İnançlarına göre öbür yamaçta yaşayan şeytanı gören ve sesini duyanlar sonsuza kadar lanetlenip taş kesilir, maymun krallığı da felakete uğrarmış.
Bu üç danışman maymun bir gün kralları için tepede nadide çiçekler ararlarken çalıların arasında bir hışırtı duymuşlar. Merakla çalıları aralayıp baktıklarında şeytanla yüz yüze gelmişler. Şeytan çirkin sesiyle çığlıklar atmaya başlamış. Maymunlardan birincisi görmemek için gözlerini kapamış ama şeytanın sesini duymuş. İkincisi kulaklarını kapamış ama o da şeytanı görmüş. Üçüncüsü ise hiçbir şey yapamamış, şeytanı hem görmüş hem de sesini işitmiş, bu ölümcül sırdan kimseye bahsetmemek için hemen ağzını kapamış.
Kalplerinin taşlaşacağını bilerek ormanda dalları yere değen bir söğüt ağacının altına gizlenmişler. Orada korkudan titreyerek saatlerce hareketsiz kalmışlar. Gece yarısı bu sırrı kimseye söylemeyeceklerine, krallarını ve halklarını tehlikeye atmamak için ellerini kapattıkları yerlerden çekmeyeceklerine dair birbirlerine söz vermişler. O günden sonra insanlar ne zaman gözlerini, kulaklarını ve ağzını kapatmış üç maymun görseler anlamışlar ki onlar şeytanı görmüş ve duymuşlardır ama toplumun çıkarları uğruna bunu bir sır olarak saklamaktadırlar.
İşte hayatta da forumlarda da Üç Maymun'u işine geldiği gibi anlayan insanlar var. Yazılanlarda görmek istediklerini görüyor, konuşmak istediklerini konuşuyor, duymak istediklerini duyuyorlar. Birde ekstra egoları var onları tatmin ediyorlar.
Kendi arkadaşlarının bir hatası olduğunda gözlerini kapatıp görmüyorlar. Onların düşünceleriyle çelişen, aykırı düşen bir ileti gönderseniz hemen gözlerini kulaklarını tıkıyor sizi görmüyor duymuyorlar. Artık kimin tarafındaysalar, ona muhalefet olacak bir düşünceyi ağızlarını tıkayıp konuşmuyorlar.
Yalnız bizim Üç Maymun'un Japon Efsanesiyle arasında fark var. Bizim Üç Maymun ,işlerine gelmediği zaman gözlerini, kulaklarını ve ağızlarını aynı anda, hep beraber kapatabiliyor . İşlerine geldiği anda hep beraber görüyor, duyuyor ve konuşuyorlar. Egoları tatmin etmek zamanı geldiğinde içlerinde biri öne çıkıyor Shizaru kendisi kendinden, çevresinden, yaptıklarından, gezdiklerinden radyosundan bahsedip insanlarla alay ediyor. İşte bu ego tatmin zamanı maymun kollarıyla neresini kapatıyor yada oynuyor , efsane de bu yok ona da siz karar verin.
Ne diyelim Allah bizim Üç Maymun'a zeval vermesin, yandaşlarının başından eksik etmesin.Herkes kendi doğrusunu bulsun.
Bir de film tavsiyesi:
Üç Maymun 2008 Türkiye-Fransa-İtalya ortak yapımı Nuri Bilge Ceylan filmidir. Yönetmenin Uzak ve İklimler'den sonra Cannes Film Festivali'nin yarışmalı bölümüne kabul edilen üçüncü, toplamda ise beşinci uzun metrajlı filmidir.
Başrollerini Yavuz Bingöl, Hatice Aslan, Ahmet Rıfat Şungar ve Ercan Kesal'ın paylaştığı film, küçük zaafların büyük yalanları doğurmasıyla parçalanan bir ailenin, gerçeklerin üzerini örterek bir arada kalma çabasını anlatır. Filmin adı da, acı ve sorumluluklardan, gerçeği görmeyerek, duymayarak ve gerçekler hakkında konuşmayarak kaçmaya çalışan karakterlere göndermedir. Üç Maymun genel olarak, "üç maymunu oynamanın" gerçekleri ortadan kaldırıp kaldırmayacağını sorgular.
Gördün mü ? Duydun mu ? Söyledin mi ?