Geçmiş olsun Çetin. senden bir Corona hikayesi bekliyoruz artık.
Kafama takılan bir konu daha var. Şimdi artık kendi hapşurmamızdan bile korkar olduk. Hafif soğuk algınlığı geçiren soluğu " anam corona oldum " diye soluğu hastahanede alıyor doğal olarak. O gün biraz keyifsiz uyansak "eyvah başladı mı acaba " diye tedirgin oluyoruz gün boyu.
Yani demem o ki , öyle ya da böyle bilinçlendik hayli hepimiz. En komplo teorisyenleri bile maske takıyor yani.
Hal böyleyken yayılma hızının bu derce artması sadece önlemlerin yetersizliği ile açıklanamaz. Elbette koronalı sayısı arttıkça bulaş hızı da katlanarak artacak matematik olarak ama bana hala bir tuhaflık var gibi greliyor . Kafama takılan soru şu.
Kim bulaştırıyor bu hastalığı? Hastalık belirtisi göstermeyen ancak hasta olan ve bunun farkında olmayan insan sayısının hızla artıyor olması gerek sanki. Bu durumda gerçek hasta sayısı ya da hastalığı geçirmiş kişi sayısı kaçtır diye bir matematik modelleme yapmak gerekir.
Yani her bin kişide kaç kişi hiç belirti göstermeden hastalığa yakalanıyor? Ya da hasta hissedip de bunu belli etmeyen kişi sayısı da hızla artıyor diye düşünüyorum. Doktor korkusunun bir başka versiyonu burada da ortaya çıkıyor sanki.
Kovid olduğu ortaya çıkarsa karantinaya girmekten korkanlar ya da bu hastalığa yakalandığını öğrenmekten korkanlar bence hiç de azımsanmayacak kadar çok.
Hani şu arkadaşım için soruyorum muhabbet de var birde.
Adam evde karantinada. Neden diye sorunca iyi olduğunu ancak akrabasından dolayı karantinaya alındığını söyleyebiliyor mesela. Yani işin pisikolojik boyutu da çok ilginç.
Hasta olduğunu farketmeyenler, hasta olup da olmadığını düşünenler , ya da hasta olup söylemek istemeyenlerin sayısı bence hiç azımsanmayacak düzeyde gibi geliyor.
Bu durumda bulaş hızındaki artışın ağırlıklı olarak bu gibi kimselerin neden olduğu düşünüldüğünde şimdiye kadar enfekte olan kişilerin şu an bilinen hasta sayısından kat be kat daha yüksek olduğunu söylemek yalnış olmaz. Bu durumda gerçek hasta sayısı ve hastalığı geçiren gerçek kişi sayısı ile ilgili modellemeler varmıdır diye merak ediyorum açıkçası.