Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Kaba dalga meselesi

• *
Kaba dalga meselesi
OP: 08 Mart 2021, 09:41:13
Bu ara ara duyduğumuz bir mevzu. Ancak adam gibi bir bilimsel açıklamaya denk gelmediğimden kafamda oturtamadığım birşeydi. Arkadaş çok güzel bir video yollamış olayı her cephesi ile tartışan onu yazının sonuna ekliyorum.

Kaba dalgalar açık denizde durup dururken ortaya çıkan ve civarındaki ortalama dalga yüksekliklerinin en az iki misli yüksekliğe sahip ve gayet yıkıcı olabilen bir olgu. Sayısız deniz kitabında ve görgü şahitliğinde rapor edilmiş ama dediğim gibi klasik "lineer" modellerle ispatlanamayınca varlıklarına hep şüphe ile bakılmış. Ta ki 90 larda bazı dayanıklı petrol platformları kararlı ölçümler alıncaya kadar. Fenomen artık kesin gözlendiği için bilimsel olarak daha ciddi ele alınmış.

Tsunamiyi andırsa da ilgisiz bir olgu bu. Tsunami açık denizde hissedilmez bile.  Bunlar ise belli bir mevkide şartlar müsaitse bir anda ortaya çıkıp yok oluyorlar. Bunları açıklamak için nonlinear dalga denklemleri kullanılıyormuş. Bu denklemler okyanus fiziğinde dediğim gibi bazı şartlarda uygulama alanı bulabiliyor. Ve bu canavar dalgaları açıklayabildiği gibi canavar  "çukurları" da açıklayabiliyormuş. Çukurları da video sayesinde yeni duydum, az da olsa bazı denizciler tarafından rapor edilen şeylermiş.

Koca gemilerin dizayn parametrelerinin kat kat üzerinde kırılma kuvvetleri bunlar ve günümüzde dahi gemi batırmaya devam ediyor. Deniz karşısında her gemi küçüktür lafı kelime anlamı ile hala geçerli galiba. Geçenlerde Karadeniz de bir gemi kırıldı ya bunlar nasıl dizayn ediyorlar diye yorum yapmıştım, şimdi mevzuda biraz eğitildiğimi hissedip lafımı geri alıyorum. Videoda çok daha fazla detay var kesinlikle tavsiye ederim her denizciye:

• IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

• *
Ynt: Kaba dalga meselesi
#1: 08 Mart 2021, 10:14:19
Çok ilginçti, sağolun...
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#2: 08 Mart 2021, 18:14:03
Suyun ve doğanın gücü müthiş, böyle şeyler (uzayla ilgili veya okyanuslar filan) okuyunca kendimi üstüne insan tarafından basılmış karınca gibi hissediyorum. Öyle küçük ve aciziz ki.. :D

Bu canavar dalgaları duymuştum, hakkında bişey okumamıştım ama aklımda dalgaların birbiri ile rezonansa girmesi ile güçlenmesi-büyümesi gibi bir fikir oluşmuştu, bu videoda çok güzel açıklanmış, keyifliydi..

Teşekkürler..
  • IP logged
><(((º>

• *
#3: 09 Mart 2021, 00:10:54
Video çok güzel ama insanın ağzında ekşimtrak tad bırakan bir husus var. O da sonlara doğru kullandığı dalga denkleminden bahsederken kuantum fiziği lafının geçmesi. Burada sanki bu olgunun kuantum fiziği ile bir ilişkisi varmış gibi bir hava esiyor. Gerçi videoyu ekleyen kişi yorum kısmına bir not düşüp bunu kastetmediğini söylemiş ancak netleştirmek adına orada bahsi geçen lineer olmayan Schrödinger denklemi (sınırlı da olsa) kuantum fiziğinde de (ve daha bir çok yerde de) kullanılıyor onu kastediyor. Sebebi basit, çünkü kuantum fiziği de dalga betimlemesini çok kullanır.

Ancak buradaki olay tamamıyla klasik fizik ve denklemin formunun aynı olması ise muhtemelen bir nümerik tesadüf. (Böyle şeyler çıkabiliyor değişik dallarda karşımıza)

Dolayısı ile burada önemli olan şey o değil. Önemli olan o denklemin lineer olmaması. Bunun ne demek olduğunu daha önce meteoroloji hususunda yazarken bahsetmiştim. Non-lineer dinamik ile kaos kavramı çok iç içe olan ögeler. Burada kaosa değinmemin sebebi bu dalgaların "kestirilemez" olmasından dem vurmak değil. Bu zaten beklenilen birşey.

Kaosa değinmemin sebebi kaos kavramının "ölçek" ile ilişkisi. Kaos öyle bir olgudur ki bütün ölçekler birbiri içine girer. Yani şunu demek istiyorum, illa okyanusta görünecek bunlar diye bir şey yok. Zaten duyduklarımız da mesela Akdeniz'de teknede seyir halinde iken normal dalga boyu 1-2 metreyken ara sıra büyük bir tanenin patladığı dolayısı ile güvertede emniyet ve denge hususunda dikkatli olunması yönünde tavsiyeler.

Bu bağlamda böyle tecrübeleri olanlar yazarsa da çok güzel olur bu başlığa...
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

• *
#4: 09 Mart 2021, 00:43:23
Doğan Hocam,
Yeni şeyler öğrendim sayenizde. Teşekkürler...

11:14'te anlattığı dalga oluşum şekli bizim Mürefte - Gelibolu - Karabiga üçgeninde de var  :D Ama tabi çok daha küçüğü... En sevmediğim yerdir o bölge. Güzel dalga varsa mutlaka düzensizdir, çamaşır makinesi mübarek.

Şaka bir yana, videoda anlatılan türden oluşumlardan Allah korusun hepimizi... İzlerken bazı yerlerinde içim titremedi değil.

• IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#5: 09 Mart 2021, 13:58:35
Doğan Hocam teşekkürler. Gemilerin kırılması ve dalga boyu ilişkisi hep ilgimi çekmiştir.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#6: 09 Mart 2021, 22:25:47
Sanırım bir 15 sene evvel elime geçen profesyonel denizciler için hazırlanmış bir eğitim filmi vardı.Hala arşivimdedir ancak gerek görüntü kalitesi ve gerekse uzunluğu nedeniyle paylaşamıyorum. Freak wawes diye bahsedilen bir bölüm vardı.Çoğunlukla afrika kıtasının güneyinde aniden oluşan 26-27 metre dalgalardan bahsediliyor ve hasar alan gemiler de filme konu oluyordu.Gerçekten görüntüler korkunçtu koca şileplerin bordaları sanki konserve açma aleti ile açılmış gibi idi.Batanlar yok olanlar cabası.Ancak ne zaman ve nasıl oluşutuğu bilinmeyen bu sürpriz dalgalar gerçekten denizciler için kabus idi.
  • IP logged
Saygı, Sevgi ve Selametle. Netsel Marina - Marmaris Dimple Y/Y

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#7: 09 Mart 2021, 23:25:50
Sayende izledim, buraya da iliştireyim:

• IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

B

Burak Doneray

#8: 09 Mart 2021, 23:39:41
Robin Knox Johnston  güzel bir yazı yazmış bu dalgayla nasıl yüzleşilir. Amerikalılar ise bilimsel bir araştırma yapmış nerde oluşuyorlar diye kendi kıyılarında ilgileneler için güzel yazılar.

Ekler aşağıda.

https://www.icloud.com/iclouddrive/0D-zkY3Q7rU9ZCy6UTrZgCvTw#GGR_dismastings_Report

https://www.icloud.com/iclouddrive/05o3cg9lwOMACF_EjFdtKyc8g#s41598-019-41099-z
  • IP logged
« Son Düzenleme: 09 Mart 2021, 23:46:24 Gönderen: Burak Doneray »

• *
#9: 14 Mart 2021, 22:18:04
Doğru hatırlıyormuşum. Bermuda şeytan üçgeninde oluşabilen altıgen bulut hücrelerinin aşağıya doğru 170 mph hızla hava akımının oluşmasına neden olup uçakların düşmesine, okyanustaysa kaba dalgaların oluşup gemilerin batmasına neden olabileceği belirtiliyor.

https://www.indiatimes.com/technology/news/hexagonal-clouds-over-bermuda-triangle-are-like-bombs-can-cause-plane-wreck-claims-meteorologist-264013.html
  • IP logged
Güvenlik daha çok batıl bir inançtır. Doğada bulunmaz... Helen KELLER

Yukarı git