Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Yeni yelkenli konsepti

• *
Yeni yelkenli konsepti
OP: 16 Ocak 2021, 14:38:27

150 knot/saat  yelkeni  hızına  ulaşmaye  hedefleyen yeni konsept yelkenli  tasarımı ;
Kanarya adalarından sabah erkenden çıkan kaptan akşam uykusunu karayip adalarında alır gözüküyor,  kullanmak için  nasıl bir ehliyet lazım olur acaba ?

https://www.youtube.com/watch?v=Blb2S6Ytngg

https://syro.co/en/speed-record/
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Ynt: Yeni yelkenli konsepti
#1: 16 Ocak 2021, 20:38:41
150 knot mümkün değil ama 150 km/h (80 knot) biraz zorlanıp ulaşılabilecek bir hedef.

öZgür (mobil)

• IP logged
><(((º>

• *
#2: 16 Ocak 2021, 21:04:53
O salma sudan kurtulur mu veya kırılır mı? diye düşündüm.Foil taşıyan Vendee Glob teknelerinde en sık görülen yarış terketme sebebi olduğunu düşünürsek. Anladığım foil benzeri cantilever salma tasarlamışlar.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
#3: 16 Ocak 2021, 21:13:12

Özgür  kaptanım haklısınız,  düzeltiyorum,  kendilerine  150 km/saat  hız hedefini  koymuşlar.

Bu durumda Atlantiği (2000dm kabulle)  24 saatte  geçemeyecekler,  ama güzel bir oyuncak olacağı kesin..

Ama  aklıma asıl  takılan, bir  start-up  böyle bir hayalin peşinden bunca yatırımı niçin yapar ?

Tasarımda  kullandıkları  endüstriyel analiz programların her biri  40 ft bir tekne parası..
  • IP logged

• *
#4: 16 Ocak 2021, 21:20:46
O salma sudan kurtulur mu veya kırılır mı? diye düşündüm.Foil taşıyan Vendee Glob teknelerinde en sık görülen yarış terketme sebebi olduğunu düşünürsek. Anladığım foil benzeri cantilever salma tasarlamışlar.

Evet, sayfalarında  biraz detay vermişler.   Normalde  tekneyi  kaldırmak için kullanılan kanatçığı   biz teknemizi suda tutmak için kullanacağız derler, çok ilginç, olabildiğince  iddialı..
https://syro.co/en/news/engines-achievement/
  • IP logged

• *
#5: 17 Ocak 2021, 03:34:11

Ters çevrilmiş bir kanat gibi çalışıyor Mustafa Abi salma, yoksa dediğiniz gibi kurtulurdu. Hızlandıkca lifti artıyor ve yapışıyor suya. Suyun yoğunluğu havadan 1000 kat fazla olduğu için de gökyüzündeki kanattan 1000 kat daha düşük yüzey alanı ile halledebiliyor bu işi.

İşin enteresanı 80 kt ile seyrettiğiniz zaman rüzgar hangi yönden eserse essin 5-10 derece arası kafadan gelir zahiri rüzgar, dolayısı ile daha videoyu seyretmeden mümkün değil dedim direk taşıyan bir tekne gibi düşünüp. Ama bambaşka birşey tabi tasarım. Paraşütü görünce "paraşüt" gibi çalışıyor zannedilmesin tam bir kanat gibi çalışıyor. İki kanadı var, biri gökyüzünde biri suyun altında. Bakalım daha neler göreceğiz...  ;D
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

• *
#6: 17 Ocak 2021, 08:03:26
Kanımca sudaki kanat ve kanadı tutan kol konsol (ing. cantilever) çalışmıyor. Doğrudan havadaki kanada bağlı. İkisinin arasındaki yapı çekmeye dayansın yeter. Bu yapı gövdede bir halka gibi. Yani gövde halkanın içinden geçen ayrı bir yapı.

Çok çok yıllar önce Hewlett Packard ilk programlanabilir hesap makinasını çıkarttığında “what if” diye bir reklam vermişti dergilerde. Bu da o hesap.
  • IP logged
BALIM SY

• *
#7: 17 Ocak 2021, 13:01:09
İlk bakışta  parasail gibi bir  yelken kullandılarını düşünmüştüm, Doğan ve Murat kaptanların açıklamaları  mekanizmayı netleştirdi,  havadaki kanat görevi görüyor, halkaya yani gövdeye  iple bağlı (çelik veya dynema..)   sudaki ise sabitleyici bir  çapa,  açıklamalarına göre  hızlandıkça sudaki kanatta oluşan kavitasyonuda  sürtünmeyi azaltma yönlü kullanıyorlar.

Eğer amaçladıkları şekilde  yolcu ve yük taşıyan gemilere uyguladıklarında bunlara denizde özel şeritte  ayırmaları gerekecek herhalde..
  • IP logged

Yukarı git