Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Lamine su kontrası ve epoksi efsanesi çöküyor mu?

  • *
  • İleti: 3573
Ben bu epoksi ile Can hoca sayesinde tanıştım. sonrasında Tayo Mar'ı Tuzla'da karaya aldığımda palayı yeniden yaparken Ercan abi bana nasıl uygulama yapacağımı öğretmişti. Pala ile ilgili bır sıkıntım yok şükür. Ancak patalya ile ilgili aynı şeyleri söyleyemeyeceğim.

Malum Tayo Mar 'ın patalyası bir Devlin tasarımı . Polly Wog. Çok başarılı bir tasarım. Önceleri suya kaynar ağırlaşır diye üzerine tente örtüyordum çekerken. Seyir yaabildiğim en zor havada Patalya bana bu açıdan hiç sıkıntı çıkarmadı.

Ancak Patalya karada ters bir şekilde beklerken küpeşte niyetine çaktığım ahşap köşebentler olduğu halde su kontrası katmanlarına ayrılmaya başlamış. Eğer bir yılda üzeri kapalı olduğu halde katmanlarına ayrılması hiç hoşuma gitmedi.

Anlaşılan o ki su kontrasını üzerine elyaf kaplamadan epoksi ile korumak mümkün değil.  Küpeite niyetine kullandığım gürgen köşebent de resmen mantarlaşmış. Bunu da söküp yerine tik çıtalar ile değiştiriyorum.

Yine salma olarak kullanılan su kontrasını da söktüm. O da darbeler nedeni ile birbirine ayrılmış durumdaydı. Bu dengeyi sağlayan parçayı da elbette masif tik ağıcından yapıyorum. Kış aylarının nasıl geçeceği anlaşılmıştır sanırım. ;) Patalya refit çalışması. Başlıyor efendim. Tekmili birden bol fotoğraflı ve videolu hali ile.
  • IP logged

  • *
  • İleti: 629
Su kontrplağının evsafindan, gerçekten su kontrası olduğundan vs emin misin ?
  • IP logged

  • *
  • İleti: 1541
  • Bilen bilir
Su kontrplağının evsafindan, gerçekten su kontrası olduğundan vs emin misin ?

   Ben de aynı şeyi soracaktım ama ustalar varken bana düşmez dedim.

   Yıllar önce minik karavanıma dışarı koymak için bir seyyar mutfak yapmıştım. 2 yıldır yazlığın arka bahçesinde, güneşin altında yaz kış hizmet veriyor. İlk koyduğumda ince bir zımpara ve vernik yerine  elimdeki güneşe dayanıklı su izolasyonu için kullanılan sıvı cam ile boyadım.
  • IP logged
DeDe

  • *
  • İleti: 3573
Patalya malum hediye gelmişti. Maceralı bir şekilde Serkan Güvenen paketleyip kargolamıştı. Malzeme su kontrası. Ziya bey kendisi için yapmış ancak sonrasında ahşap teknesini satınca bunu bana hediye etmişti. Tamamen projesine göre yapılmış, malzemeden kaçılmamış sadece ince işleri bitmemiş durumdaydı.

Anlaşılan o ki lamine kısmın açık kaldığı durumlarda buradan giren nem açılmaya neden olabiliyor. Video sanırım daha açıklayıcı olacak.


Kaldı ki bu kısım tamamen elyaf kaplıydı. Sanırım sorun karada pala (skeg ) üzerinde bir tarafa dayalı dura dura elyaf bir miktar açıldı ve bu açılma sırasında tabakalar da hareketlendi. Eski su kontrası skeg açıkçası karaya çıkarken sürekli sürtündüğünden açılmış ve lime ilme olmuştu. Buna rağmen sökmek hiç de kolay olmadı.

Polly wog basit bir dingi. Benim hoşuma giden tarafı kabuk şekli nedeni ile çekerken hiç sorun çıkarmadan geliyor olması. Yanlarına da birer irice usturmaça bağlandı mı kürek çekerken ya da inip binerken devrilmesi imkansızlaşıyor. 

Sonuçta Tayo Mar gibi bir tekneye şişme bot yakışmıyor. Sıkıntılı havalarda dahi bir sorun yaşamadım. en güçük şişme bot dahi olsa ona Tayo Mar'ın üzerinde yer yok. Hal böyle olunca patalyanın her durumda denizde kalması gerekiyor. Hem denizde kalacak , hem de çapariz yaratmadan peşi sıra gelecek.

Şİmdi bu pala (skeg ) kısmını masif tik ahşaptan yaptım. Daha önce masa olarak kullanılmış sonrasında sökülmüş ve marinada ki ahşap hurdalığına atılmıştı. Üzeri vernikli olduğundan ve anlaşıldığına göre iç mekanda kullanıldığından zımparalayınca tertemiz masif tik ortaya çıktı.

Ahşap daha önce işlem gördüyse epoksi iyi yapışmıyor. Böyle tertemiz bir ahşap çıkınca içim rahatladı. Yine bildiğim kadarı ile tik iyi güzel de epoksi ile kolay yapışmıyor.


Ahşap palayı bir miktar kalın tuttum. Sonuçta Polly wog da bir omurga yok ve bu pala kabuğa yapıştıtılıyor sadece. O yüzden kalın ahşap gövdeye daha iyi yapışacak.

Yelkencilik bana çok önemli bir şey öğretti . Her şeyi sadece bir kere ve hakkettiği şekilde yapmak. Bu çok önemli bence. İşin kolayına kaçmak ya da kötü malzeme kullanmak aynı işi tekrar yapmaya neden oluyor . Hem pahalıya geliyor. Hem de zaman kaybı oluyor.

Palayı masif yapınca aynadan da desteklemek aklıma geldi. Hem ileride bir dümen yerleştirirsem faydalı olur diye düşündüm. aklın yolu bir . Benden önce yapılmış.



Aşağıda ise küçük usturmaçalardan yapılmış bir uygulama var. Gözünüzde canlansın diye koydum.

Yine Bu dingiye yelken takanlar dahi olmuş. :)






Bir sandala tekneden inmek ya da binmek bota inip binmekten daha zor bu arada. Şişme bot her durumda en küçüğü de olsa daha stabil. Ayrıca Teknenin bordasına da zarar vermiyor çarparsa.

Peki bir sandaldan ya da böyle bir dingiden tekneye nasıl çıkılacak. Benim tecrübelerim şu yönde. Her türlüsünü denedim. En iyisi hele böyle bir ayna kıç dingi ise kıç aynadan yanaşmak. Bunun avantajları şunlar.

Bordadan binmeye ya da inmeye kalkarsanız dingi sancak iskeleye rahatlıkla yalpa yapabiliyor.  Ama Kıçtan yanaşır, basit bir halat ile önce bağlanırsanız (arada mutlaka bir kıç usturmaça olmalı ) dingide ayağa kalktığınızda kıç taraf geniş olduğundan daha az yalpaya düşülüyor. Hem dinginin kıçıda oturak olduğundan bu aynı zamanda yolcu için de basamak görevi görüyor. BUrada en önemli detay bağlandığınız halat. BU daha önceden hazırlanmış, ölçüsünde ve babalara geçebilen ve kolaylıkla sökülp takılabilecek bir halat olmalı.

Öyle ki tek başına olduğunuzda da arka tarafa çok yüklenmeden halatı çözüp, bağlayabiliyor olmanız gerekiyor çünkü. Üstelik çift taraflı olmalı ki bordaya dinginin kıçı tam yaslanabilsin. Aksi durumda yine çok zorlanmak olası.

Bir diğer önlem alınması gereken detay ise pirinç ıskarmozlar. Bunlar evet kürek çekmeyi çok rahatlatıypr ancak uçları çok sivri. Bir düşme anında çok tehlikeliler. Bu sene bunların sivri taraflarını körleyip, uçlarına yumuşak bir malzemeden kafa yapmayı planlıyorum.  Binerken , inerken ya da devrilme anında çok tehlikeli. Keza teknenin bordası için de.

Havanın güzelliği dinginin palasını yapmaya imkan verdi. Şİmdi iş bordaları benzer şekilde tamir edip, tik çıtalar ile kuvvetlendirmek gerekiyor. Su kontrasının bitiş noktalarını korumak için yine epoksi elyaf kullanacağız. sonra tik çıta ve su kontrasının üstüne kauçık siyah bant gelecek. Bu hem su kontrasını koruyacak hem de bordaya çarpma durumunda Tayo Mar 'a zarar vermeyecek.


  • IP logged

  • *
  • İleti: 3573
Ve bugün buyrun size sonuç.


Doğru uygulanınca epoksi tik mik dinlemiyor valla. Kemik gibi olmuş. Hatta düşündüğüm şu skeg gerisine yapacağım uzatmaya bile gerek kalmayabilir.
  • IP logged

  • *
  • İleti: 3573
Hafta sonu patalyanın açılmış borda su kontralarını epoksi ile tekrar yapıştırdım. Üzerinde de epoksi macun kapladım.

Bence su kontrasının katmanlara ayrılmasının bir diğer nedeni bu bölgeye gelen gerilme kuvveti. sonuçta bu dingiye form tutturabilmek için su kontrasını ciddi şekilde eğip bükmek gerekiyor. Bu stres de açık kenarlarda birikiyor bence. Bir de buna küreğin yükü bindiğinde katmanların birbirnden ayrılması doğal diye düşünüyorum. O yüzden bu sefer daha kalın ve tik malzeme kullandım.

Bu arada detay için Devlin 'in meşhur videosunu tekrar izledim. Adam buralarda shear stress brikir diye söylemiş zaten. Durum şu ;

  • IP logged

  • *
  • İleti: 1649
    • instagram
Abi sanki kıçı darbe alarak ezilmiş gibi.. öyle bir izlenim uyandı bende... tabii artık eski su kontraplakları kalmadı, su kontrası yerine normal kontraplak olsa dahi delaminasyon yerine mantarlaşma, çürüme görmemiz gerekirdi.. ne olursa olsun katmanların ayrılmasını beklemeyiz. Bu ilginç bir durum, dediğim gibi sanki alttan darbe almış gibi? Kıçını taşa vurmuş olabilir misiniz?
  • IP logged
Akdenizli, Balıkçı

  • *
  • İleti: 3573
Valla sonuçta kumsala alırken ya da Pantona çekerken veya indirirken her durumda o bölüm sürtünüyordu Erman. Hal böyle olunca masif en iyi çözüm oldu. Bir de üzerine yalancı omurga gibi bir tik çıta vidaladım. Şimdi artık sürtünmeden kaynaklı yıpranmalar bu çıtada olacak ve bir süre sonra söküp yenisini vidalıyacağım.

Şimdi yan taraflara da bezez ahşap parçalar çakayım diyorum. Böylece boya ya da daha az zarar gelecek. Şimdi buna küçük bir şemsiye çapa ve ucuna az biraz demir ve ip ile yazlıkta balık tutmak için bile kullanırım diye düşünüyorum.
  • IP logged


 
Yukarı git