Trimi dümenci korur yanlışmı trim yaptınız dümeni hafif bırakın tekne trimize göre rota arar bulur onu koruyun yeter rotanızla uyuşuyorsa.
Bunu ilk kez gördüğümde çok şaşırmıştım.Bizim teknelerde bu en önemli özellik. Bidarka ile yeni aldığımız zamanlarda Mustafa abi ile birlikte denize açıldık. Rüzgar çok az , biz adalara doğru gitmek istiyoruz. Öyle yapıyorum böyle yapıyorum olmuyor. Mustafa abi havuzlukta hiç karışmadan oturuyor. Ben se onu çek bunu bırak , yok tüy uçtu, yok kuş kaçtı uğraşıp duruyorum. ama buna rağmen tekne istediğim gibi gitmiyor.
Mustafa abi her zamanki babacan tavrıyla , kurcalayıp durma , dümeni ortaya getir bırak , sonrada yelkenleri ayarla gel yanıma otur bekleyelim bakalım ne olacak dedi.
Bende pes ettim , dümeni ortaladım, gittim yelkenleri orsa tahmin ettiğim bir pozisyona getirip bıraktım. Gelip havuzluğa Mustafa abinin yanına oturdum. Sonrasında birlikte tekneyi ve ekrandan tekne hızını izliyoruz. Tekne önce durduğu yerde azıcık döndü , sonra yelkenler kendini bir toparladı ve yavaş yavaş hızlanmaya başladı. sonra ekranda hız 1,8 den başlayıp 4,5 a kadar yükseldi ve dümen suyu sesi gelmeye başladı. Ben tabiki şaşırdım. Uzunca bir süre dümene dokunmadık ve tekne kendi gitmek istediği yere doğru ortalama 5 knot hızla gitmeye devam etti. Tabi bu modern teknelerde oluyor mu bilmem , sanırım olmuyordur, yada çok iyi trim gerektirebilir. Velhasıl böyle bir şey olduğunu öğrendim , sonrasında yelken daha da keyif vermeye başladı elbette.
Şimdilerde bu özelliği benle seyire çıkan misafirlerime ve arkadaşlarıma da gösteriyorum. Bazen ileri seviye deneyimli dostlar katılıyorlar bize, birlikte hayranlıkla izliyoruz.