Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Sık sorulan bir soru Hız ,rota , yelken ilişkisi. Resimli anlatım.

B

Burak Doneray

Standart yelkenlerimiz ile rota hız ilişkisi

Simetrik (Spinnaker) ile Rota hız ilişkisi

Asimetrik (Gennaker) Rota hız ilşkisi

Not:Grafikler Tactical sailing tips uygulamasından alıntıdır
  • IP logged

• *
Harika açıklama!. Burak reis muhtemelen dün Öcal reisin kare yelken fiziği başlığı altındaki tartışmayı görmüşsünüzdür. Orada "uçak kanadı gibi düşünürsek orsa en yüksek hıza erişilecek rüzgar - tekne açısı olarak ortaya çıkıyordu. Ancak! Ön yelkene çarpan rüzgarın etkisini kaybetmesi (homojenliğini kaybetmesi) sebebiyle Ersin reisin bahsettiği geniş apaz seyri tekneyi en yüksek hıza çıkaran seyir olduğu sizin ilk grafikle ortaya kondu. Tekrar öğrendim, öğrenmekten bıkmamıştım ama Mücahit reisin bayram seyri ile sizin bilgileri okudukça öğreneceklerim gözümde büyüdü biraz . Sen yaz, gözünü seveyim yaz, mümkün mertebe yaz. Anladığım dilden okuyorum eksik olma

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
Şunu eklemem lazım. Öcal reisin anlatımı ile Burak reisin anlatımı çelişmiyor. Öcal reisin anlatımındaki çizime dikkat edersek orada 1 tane yelken var. Eğer sadece 1 ana yelkeni olan ve ön yelkeni olmayan teknemiz olsa orsa seyri teknemizi olabilecek en Yüksek hıza çıkaracak seyirdir. Ancak cenova rüzgarı bozduğu (vorteks oluşturduğu) için ana yelkene olası etkisi zayıflıyor. Bu yüzden geniş apaz seyrinde (Burak Reisin paylaştığı ilk fotoğraf) rüzgar iki yelkene de sahip olduğu tüm kinetik enerjiyle dolduğu için tekne ulaşabileceği maksimum hıza bu seyirde ulaşıyor.

• IP logged

• *
Yanlış ..:)
  • IP logged

• *
Aha yandık:)

• IP logged

B

Burak Doneray

Verdiğim örnek tek gövdeli gezi ve performans tekneleri için Sport boat dediğimiz gövde hızının üstüne çıkabilen yani planning yapabilen(Dalgasız denizde) yelkenli tekneler katamaranlar ve farklı armaya sahip tekneler konu dışı.

Birşeyi bilmek bunu bir başkasına öğretebileceğimiz anlamına gelmiyor. Bunun için Eğitmenler ve öğretmenler var Belli kurallara uymadan bilgimizi aktarmaya çalıştığımızda ya fazla bigi vererek konu hakkında temel bilgisi oluşmamış kişinin kafasını karıştırıyoruz yada öğrendiğini zannetmesine sebebiyet verip tehlikeli bir duruma düşmesine sebeb olabiliyoruz.

Aslında sizler de uygun görürseniz bir önerim olacak oda  verilen  bilginin nerede kullanılacağını söylersek  yanlış anlaşılma olmayacaktır .Örnek vereceğim formasyon tersten kullanarak benim herhangi bir şeyi öğrenmede kullandığım bir yöntem .

Örnek

1- Konu (Hız rota yelken ilişkisi)
2-Hedef ( Standart yelkenleriniz ,Asimetrik ve simetrik yelkenler ile hangi rüzgar açısında  ne kadar hızla gidebiliriz bunu öğreneceğiz)
3-Bilgi (Yukarıdaki grafik)
4-Fayda (Bu bilgiyi seyirlerinizde hafif ve sert havalarda rota seciminde bulunarak hızı yada konforu  seçebileceksiniz sert havalarda yelken küçültüp hızınızı düşürerek aynı şekilde konfor yada hız seçimini yapabilecksiniz Çok hafif havalarda hangi rotalarda asimetrik ve simetrik yelkeni kullanacağınızı artık  biliyorsunuz.Rüzgarın geldiği yönü bilmenin ve bunu pusulayla destekleyerek rüzgara kaç derece açı ile gittiğimizi bilmenin önemini anladınız.Artık a  oktasından b noktasına daha hızlı gitmek isterseniz rotanızı ona göre belirleyebileceksiniz.

Bu şekilde daha anşalır olurmu sizce?

• IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Harika oldu, çizimleri incelerken kendimi bir an için ders çalışıyorum gibi hissettim. Merakla takipteyim. Ben bunları kopyalayıp tekrar kendime göre çiziyorum.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
  • Bilen bilir
Çizimleri göremiyoruz. :'(
  • IP logged
DeDe

• *
    • Classicboats Turkiye
Resimler / çizimler görünmüyor.
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *

Resimler bunlardı reisler .

• IP logged

• *
  • Bilen bilir
Teşekkürler. ;)
  • IP logged
DeDe

• *
Rica ederim Utku dede

• IP logged

• *
Çok faydalı bir insan Bizim Burak Reis.
Standart yelkenle olan dışındakileri  bilmiyordum.Bodrum Cup IC de balonla tanışınca çok işime yaradı.Teşekkür ederim.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
Bu arada grafikleri Burak reis gönderdi sağolsun tekrar paylaşmam için.

• IP logged

• *
  • Bilen bilir
Heyamolanın düzgün insanına bu vesile ile buradan selam olsun. ;)
Neden silinmişler? ???
  • IP logged
DeDe

Yukarı git