Teşekkürler Erman. Hala ekmeğin iyneye nasıl takılacağı ile ilgili bir video göndermedin ama.
Oturdum Bahirye 'yi yeniden okuyorum. Açıkçası Piri Reis nerlere kendisi kesinlikle gitmiş ya da ilgilenmiş tahmin edebiliyorum. Belli bölgeleri öyle detaylı yazmış ki.
Tekrar okumamın nedeni deniz fenerleri. Hatırlayacaksınınz bir akademik çalışmada Anamur antik limanında iki adet fener olduğu ve bunların iki farkli yükseklikte bulunduğu, alçakta olanın limana giriş yönünü gösterdiği yazılıyordu.
Buradan hareketle Piri reis Alanya haritalarında gözüken ve fener olduğu kesin olan kalenin iki kulesinin birbirnden farklı yükseklikte oldukları ve daha alçakta olanın aynı Anamur'da olduğu gibi limanın girişini gösterdiğini görmüştük.
Piri Reis bu derece açıkça fenerleri çizdiği halde neden Bahriye 'de deniz fenerleri ile ilgili bir bilgi yok? Bu çok ilgimi çekiyor.
Oysa Piri Reis gece seyrlerinden öyle çok bahsediyor ki. Örneğin Hürmüz boğazından Hindistan'a giderken kuzey kutbundan ölçü alınarak kullanılan bir almanağı anlatıyor. Öyle ki eğer gece seyri yapmıyor iseniz Hindistan 'a gitmeniz mümkün değil.
Yani yönünüzü doğrulamak için kuzey kutbunu görmelisiniz. Bu yüzden de gece seyri şart. Hal böyleyken hiç deniz fenerlerinden bahsedilmemiş olmasını çok garipsiyorum. Mutlaka bir detay olmalı. Buradan elde edeceğimiz en ufak bir bilgi krıntısı dahi Anamur antik limanı ile ilgili tezi doğrulayacağı gibi daha da ilginci
yazıtlarda bahsedilen Patara " anti paros " unun da yerini ve daha önemlisi yüksekliğini belirlememize yardımcı olabilir.
O yüzden yazdıklarım karışık gelebilr. Ancak geliştirdiğim etod şu; Yukarıda yazdığım gibi Patara anti paros 'un nerede olduğunu bulmak için Anamur 'a gitmek ve buradaki öne sürülen bilimsel teorileri kadim denizcilik bilgileri ışığında tarihi dökümanlarda doğrulatmaya çalışıyorum.
Dediğim gibi pafta pafta fener arıyacağım bu akşam.