Taş çapalar ile ilgili çalışırken bu sefer de karşıma Kelenderis 'in hemen karşısında bulunan Spurie adası çıktı.
Hadi sizi yormayayım. Anamur'u geçince Aydıncık Kelenderis oluyor. Spurie adası da Yılanlı ada. Bu da Kelenderis antik kentinin meşhur mozaiği Limanı betimlemişler. Tekne detayları inanılmaz. Daha da önemlisi geminin kıçında bir patalya bağlı. Bunu ilk kez görüyorum. Bugüne kadar gördüğüm gemi motiflerinde hiç patalya yoktu.
Sevgili Adanalı Mersinli forum üyeleri yahu sizin buralardan haberiniz yok mu? Buralarda neden durmuyorsunuz ki. Antik çağlarda duruluyorsa şimdi de pekala durulabilir. Şu gerçek ki gelecek yıl rota planlarım yavaş yavaş oluşmaya başlıyor. Dünya da eşi benzer görülmemiş bir coğrafyada inanılmaz bir kültürün üstünde yaşıyoruz ve çoğumuzun benim dahi bu mozaikten haberi yoktu.
BU mozaiğin tarihi çok önemli. Bu tarihlerde demek ki artık patalya kullanılmaya başlanmış demek ki. Ya da hep kullanılıyordu da resimlerde çizilmiyordu. Bilemeyiz . ama bu da dikkat ile incelediğimiz konulardan birisi malum. Çünkü Tunus'da bulunan bir mozaikte o dönem kullanılan farklı boyutlardaki kayıklar detaylı bir şekilde resmedilmişti.
Bloğumda " antik çağlarda dingi yokmuydu " konu başlığında detaylar var. Şimdi burada konu bütünlüğünü bozmayalım.
Spurie adasına ne demeli? Burada yapılan arkeolojik çalışmalar gösteriyor ki burası demir yeri olarak kullanılmış. demirlerin haritası bile yapılmış.
Bu resim körfezi çok net bir şekilde gösteriyor. Bu alanın ayrıca demir haritası da çıkarılmış. İlginçlik şurada. Sadece taş çapalar değil demir çapalarda da var. Yani burası çok uzun süreler demirleme yeri olarak kullanılmış . Resmen bir doğal çapa müzesi konumunda.
Şimdi gelelim işin ilginç tarafına. Ada hiç korunaklı değil. En azından şu an için öyle gözüküyor. Burası neden bir demir yeri olarak kullanılmış acaba?