Burak reisim merhaba,
Haklısınız trinketin ana amacı dediğiniz gibi; ama pupa seyirde çok yararını görüyoruz.
Biz, hem Cebelitarık tan güneye Cabo Verde ye inerken ve hem de Atlantik geçişinde, 6-8 sn de bir pupadan gelen ana dalga haricinde yaklaşık 140 derecelerden 12-15 sn de bir gelen ikinci ve daha yüksek bir dalgaya maruz kaldık. Ayı bacağı yaptığımızda, yandan gelen dalga nedeniyle tekne savruluyor, ana yelken rüzgarı tersten alıyor, kavança önleyici çalışıyor, otopilot düzeltiyor, ana yelken tekrar büyük bir patlama ile tekrar doluyordu ve bu patlamalara dayanamayıp sonunda anayelkeni kapatıp sadece cenova ile devam etmiştik, rüzgar 15-25 knot arasında olduğundan bize yetiyordu. Hatta iki kere, gelen büyük bir dalga tekneyi savurdu ve sabit gönderli cenova rüzgarı tam apazdan aldı ve gönderin direkteki rayından bir parça koptu. Yani farklı yönlerden gelen dalgalar büyüdüğünde ayıbacağı bir sorun oluyor.
Jimmy Cornell in de tavsiyesi bu yönde preventer yerine boom braker kullanın diyor.
Grenada dan Curaçao ya giderken rüzgar tam pupa idi, hem trinketi hem cenovayı gönder ile açtıktan sonra rahatladık. Benim trinketim 17,5 m2 tekne 43 feet. Yani ikiz yelken gibi yaptık, aslında yedek cenovam var ama ikiz cenova yapmaktan çekindim. Trinket ile daha orsa gitmedim, yani hep rüzgar arkadan geldi. Fırtına yelkenini de trinketin üstüne basmayı düşünüyorum. Benimki giydirilen cins.
Selam ve sevgiler
Aygün Özçer