Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: LUCKY LUKE ile Okyanuslara doğru...

• *
  • Donatan Temsilcileri
Ynt: LUCKY LUKE ile Okyanuslara doğru...
#15: 11 Haziran 2020, 21:07:10
Sağlıkla ve keyifle olsun.Sizi takip edeceğiz.

Mustafa reisim sağol, epeydir haberleşemedik, umarım sağlık sıhhat iyidir.

Eyup Abi

Nihayet gerceklesiyor demek hayalleriniz. Ben de 1990'li yillarin sonunda Sadun Bora ustadin Pupa Yelken'ini okuyup yelkene sevdalandim ama dise dokunur bi sey yap(a)madim henuz. Nasip bakalim...

Kazasiz belasiz bir seyahat diliyorum.

Takipte olacagim.

Ahmet reisim, çok teşekkürler.. bu işin geç kaldım diye bir tarafı yok, en kısa zamana denizlerde olursun insallah..

Eyüp reisim ,

Şimdiden rüzgarlar kolayınıza ,sağlıklı ve keyifli olsun .Merakla takip ediyor olacağım

Serkancım, çok sağol..

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#16: 11 Haziran 2020, 21:12:59

Sağlıkla ve keyifle inşallah. :)xx

Bence en büyük handikap o sarı kafa toruşun hasreti. Çokça kullandığı ve yıkanmamış bir yastığını (hasrete karşı) yanınıza almayı unutmayın torbasından çıkarır koklarsınız. ;)

Utku abim, en zayıf noktamdan bahsettin..

Bu önerini eşime ve gelinime söyledim, çok beğendiler..

Onun hasretine nasıl dayanırız bilemiyorum valla..

Eyüp kaptanım, 1 Temmuzda AB sınırları açabilir . Sen her ihtimale karşı hazırlığa devam et istersen .

Bu seyehati keyifle ve sağlıklı bir şekilde tamamlamanı dilerim

Zafercim, çok sağol..

AB ülkeleri 1 Ağustos tarihine sınırları açacak sanırım.. Bu sene Akdeniz'de koşturarak gitmek istemiyoruz, diğer türlü Atlantik geçiş mevsimini kaçırabiliriz..

Hayırlısı artık..

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#17: 11 Haziran 2020, 21:14:27
Eyüp sürpriz oldu. Ama adınıza ne kadar sevindim, heyecanlandım tahmin edemezsin.
Uzaylılar da gelse, corona da dünyanın karalarına duman da attırsa denizler her şeyi pirü pak eder. Hele  zaman denen bizi kendine esir etmiş köleciden kurtulmuşsanız.

Bizden birilerinin daha okyanuslarda bayrak göstermesi kadar gurur verici başka ne olabilir?

Yolunuz da bahtınız da açık olsun.

Sevgili Dostum, tüm iyi dileklerin için teşekkürler..
  • IP logged

• *
#18: 12 Haziran 2020, 12:01:09
Eyüp Kaptanım,

Keyifle gezmenizi, güzel aylar (yıllar ?) geçirmenizi dilerim.

Şansınız bol olsun, selametle...
  • IP logged

• *
#19: 14 Haziran 2020, 10:57:56
Eyüp reisim merhaba,
Zorunlu erteleme umarım herkes gibi, sizin için de hayırlı olur.
Tekne çok şık olmuş şimdiden keyfinizce, istediğiniz gibi bir seyahat geçirmenizi dilerim.
Teknenizde yaptığınız değişiklikler çok profesyonelce olmuş,  resimlerde göremediğim, bence, size uzun seyahatte yardımcı olabilecek üç nokta var. Direk basamağı, kavança önleyici ve trinket (Stay sail )+ gönderi. Yolunuz  Akdeniz hariç hep pupa olacak, trinketin çok yararı olacağını düşünüyorum. Ben geçişlerde, dalgaların her iki yönden gelmesinden dolayı bir türlü Ana yelken+ cenova ikilisini çalıştıramamıştım.
Bence Nisan 2021 Ağustos 2020 den daha iyi bir tarih, Akdeniz i keyifini çıkararak geçersiniz. 3 ay sonra Shengen den dolayı tekneyi mutlaka bir yerlere bırakıp dönmek zorunda kalacaksınız; 3 ay bekleyip Ekim başında tekrar devam edeceksiniz.Veya Ocak 2021 de birkaç günlüğüne yurtdışına çıkıp dönerek Shengen bölgesinde devamlı kalış sürenizi 6 aya çıkarabilirsiniz.
Akdeniz için Almanak ve Atlantik geçişleri için harita ve kitap sağlayabilirim.
Görüşmek dileğiyle.
Biz de burada kaldık, Mart 2021 de Pasifik geçişi için hazırlanacağız. Bakalım günler neler gösterecek.
Selam ve sevgilerimle
Aygün Özçer
  • IP logged
YOLO
You Only Live Once

• *
  • Donatan Temsilcileri
#20: 14 Haziran 2020, 13:16:45
Eyüp Kaptanım,

Keyifle gezmenizi, güzel aylar (yıllar ?) geçirmenizi dilerim.

Şansınız bol olsun, selametle...

Necipcim, çok teşekkürler..
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#21: 14 Haziran 2020, 13:19:09
Aygün Hocam harita kitap deyince aklıma geldi, Servet'in filikasından çıkan tüm dünya okyanus haritalarını tarayıp bilgisayara aktarmıştım, daha önce (https://heyamolahey.com/?topic=1495.0) konusunda yazışmıştık, konu geçmişken linki buraya da koyayım, biraz eski haritalar ama meraklısı için ders çalışmaya ve hayaller kurmaya yarar! :)

Kocaman paftalar, bilgisayarda bakmak zor olur, tercihen bunları bir ozalitçi, büyük fotokopiciye götürüp A0 pafta boyutunda renkli bastırmak en güzeli.

Buradan indirebilirsiniz (tiff'ler yüksek çözünürlüklü, baskıya uygun, png'ler bilgisayarda bakmaya daha müsait)
https://www.dropbox.com/sh/gu361rm2k78qvlp/AABpNqbw-JN-lnrOS3Dbc1Yha?dl=0
  • IP logged
><(((º>

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#22: 14 Haziran 2020, 13:21:05
Eyüp reisim merhaba,
Tekne çok şık olmuş şimdiden keyfinizce, istediğiniz gibi bir seyahat geçirmenizi dilerim.
Teknenizde yaptığınız değişiklikler çok profesyonelce olmuş,  resimlerde göremediğim, bence, size uzun seyahatte yardımcı olabilecek üç nokta var. Direk basamağı, kavança önleyici ve trinket (Stay sail )+ gönderi. Yolunuz  Akdeniz hariç hep pupa olacak, trinketin çok yararı olacağını düşünüyorum. Ben geçişlerde, dalgaların her iki yönden gelmesinden dolayı bir türlü Ana yelken+ cenova ikilisini çalıştıramamıştım.
Bence Nisan 2021 Ağustos 2020 den daha iyi bir tarih, Akdeniz i keyifini çıkararak geçersiniz. 3 ay sonra Shengen den dolayı tekneyi mutlaka bir yerlere bırakıp dönmek zorunda kalacaksınız; 3 ay bekleyip Ekim başında tekrar devam edeceksiniz.Veya Ocak 2021 de birkaç günlüğüne yurtdışına çıkıp dönerek Shengen bölgesinde devamlı kalış sürenizi 6 aya çıkarabilirsiniz.
Görüşmek dileğiyle.
Biz de burada kaldık, Mart 2021 de Pasifik geçişi için hazırlanacağız. Bakalım günler neler gösterecek.
Selam ve sevgilerimle
Aygün Özçer

Aygün Abi yanlış hatırlamıyorsam, geçmiş günlerde okyanus geçişi için , kişisel ekipman olarak voleybolcu dizliği de önermiştiniz
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
  • Donatan Temsilcileri
#23: 14 Haziran 2020, 13:34:20
Eyüp reisim merhaba,
Görüşmek dileğiyle.
Selam ve sevgilerimle
Aygün Özçer

Sevgili Aygün Reisim çok detaylı açıklamalar ve yorumunuz için öncelikle çok teşekkürler..

Dikkat çektiğiniz konularla ilgili;
* Direk tepesinden ana direğin ön tarafına inen çelik bir tel ile güverteye papağan bağlantı yaptırıyorum. Burada ihtiyaç halinde fırtına yelkeni veya trinket basabileceğim. Kullanmadığım zamanda ise bu teli direk dibine taşıyacağım.
* Kavança önleyici (boombrake) yıllar önce Atilla Serdar Erdoğan reisimiz yapmış ve bana yollamıştı. Hiç kullanmadım şimdiye kadar..
* Merdiven basamağım yok, elektrikli vinçle sanki bu sorunu gerekirse hallederiz diye düşünmüştüm. Hatırlattığınız çok iyi oldu, eşimle bunun bir denemesini yapmalıyım.

Vize ile ilgili 2021 yılı başında birkaç günlük yurtdışı gezisinin 6 aylık bir rahatlama sağlamasını anlayamadım, biraz açabilir misiniz?

Destekleriniz için çok teşekkürler..

Siz ve birçok denizci dostumuz planlarını revize etmek zorunda kaldı.
Sizin yolculuğunuzda da hersey gönlünüzce olsun, umarım biryerlerde karşılaşırız.

Sema hanıma selamlar..

Selametle..
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#24: 14 Haziran 2020, 13:56:27

Buradan indirebilirsiniz (tiff'ler yüksek çözünürlüklü, baskıya uygun, png'ler bilgisayarda bakmaya daha müsait)

Özgür, hatırlattığın çok iyi oldu.

Hemen indirdim.. :)
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#25: 14 Haziran 2020, 17:43:15

Özgür, hatırlattığın çok iyi oldu.

Hemen indirdim.. :)
Servet sağolsun, orijinallerini geri istemedi benden, arada bir çıkartıyorum, bir kere eski kağıt kokuyor, antika kitap gibi, ohh mis..
sonra seriyorum yere önüme (masaya sığmıyor!) oturuyorum bi köşesine, ince ince bakıp geziyorum okyanusları..
ahh diyorum, katlayıp poşetine koyup kaldırıyorum kenara.. :)
  • IP logged
><(((º>

• *
#26: 14 Haziran 2020, 19:06:21
Eyüp reisim merhaba,
Ahmet reisin hatırlattığı gibi mutlaka voleybolcu dizliği de alın yanınıza çok faydasını göreceğinize eminim.
Shengen bildiğiniz gibi 180 günde 90 gün bölgede kalmanıza izin veriyor, 2 gün yurt dışına çıkıp 180 günü başlatırsanız, son 88 günü yola çıktığınızda kullanırsınız daha sonra ikinci 180 gündeki 90 günü kullanabilme durumunuz olur ama ilk 180 günün sonunda bir çıkıp girmek gerekiyor. Ama sonuçta iki 90 günü ard arda kullanabiliyorsunuz.  Umarım açıklayıcı olmuştur.
Ben bu yaşta ön tarafa gidip trinket basmayı düşünmediğimden sabit furlingli yaptırdım çok rahat oluyor. Bunu da bir düşünün, nasıl olsa ayak (base), tel var.
Bir de tüm kamaraların her yerine paslanmazdan tutamaklar yaptırıp kendim monte etmiştim, çok yararını gördüm, dalgada tek el yetmiyor her iki elinizle ayrı yerlere tutunmalısınız. Bu gidişim de WC ye de yapacağım.
Yine görüşürüz
Eşinize selamlar
Selam ve sevgiler

• IP logged
YOLO
You Only Live Once

B

Burak Doneray

#27: 14 Haziran 2020, 19:15:25
Aygün reis Trinketi pupada kulanma nedeniniz gönderinizin uzunluğu trinkete yettiği çin olduğunu tahmin ediyorum. Trinket orsa içindir Yada anayelkensiz sert hava koşullarında fırtına yelkeni gibi de kullanılır.

Sizin trinketi pupada kullanmanızın başka bir nedeni varmı ?
  • IP logged

• *
#28: 14 Haziran 2020, 19:58:21
Burak reisim merhaba,
Haklısınız trinketin ana amacı dediğiniz gibi; ama pupa seyirde çok yararını görüyoruz.
Biz, hem Cebelitarık tan güneye Cabo Verde ye inerken ve hem de Atlantik geçişinde, 6-8 sn de bir pupadan gelen ana dalga haricinde yaklaşık 140 derecelerden  12-15 sn de bir gelen ikinci ve  daha yüksek bir dalgaya maruz kaldık. Ayı bacağı yaptığımızda, yandan gelen dalga nedeniyle tekne savruluyor, ana yelken rüzgarı tersten alıyor, kavança önleyici çalışıyor, otopilot  düzeltiyor, ana yelken tekrar büyük bir patlama ile tekrar doluyordu ve bu patlamalara dayanamayıp sonunda anayelkeni kapatıp sadece cenova ile devam etmiştik, rüzgar 15-25 knot arasında olduğundan bize yetiyordu. Hatta iki kere, gelen büyük bir dalga tekneyi savurdu ve sabit gönderli cenova rüzgarı tam apazdan aldı ve gönderin direkteki rayından bir parça koptu. Yani farklı yönlerden gelen dalgalar büyüdüğünde ayıbacağı bir sorun oluyor.
Jimmy Cornell in de tavsiyesi bu yönde preventer yerine boom braker kullanın diyor.
 Grenada dan Curaçao ya giderken rüzgar tam pupa idi, hem trinketi hem cenovayı gönder ile açtıktan sonra rahatladık. Benim trinketim 17,5 m2 tekne 43 feet. Yani ikiz yelken gibi yaptık, aslında yedek cenovam var ama ikiz cenova yapmaktan çekindim. Trinket ile daha orsa gitmedim, yani hep rüzgar arkadan geldi. Fırtına yelkenini de trinketin üstüne basmayı düşünüyorum. Benimki giydirilen cins.
Selam ve sevgiler
Aygün Özçer

• IP logged
YOLO
You Only Live Once

B

Burak Doneray

#29: 14 Haziran 2020, 20:27:01
Cevabınız için teşekkür ederim . Sanırım gurçatalarınız açılı olduğundan anayelkeninizi tam önde kullanamıyorsunuz  ve hızınız trinketle yavaş kaldığından dalgada hız 1-2 knotlara düşüyor ve anayelken tersliyor .Ben sancak ve iskelede kemere hattında 2 tane palanga kullanıiyorum ortadaki koç boynuzlarından alıp preventer olarak .

Anyelken klasik olduğunda bu seyrin çözümü 2. Camadan anayelken ve cenoa yeterli hızı sağlıyor anayelken dalgalara daha az tepki  verir hale geliyor .Sarma anayelkende nasıl olur bilmiyorum ama gönder uzunluğu ön yelkenin alt yakasından uzun olması  ve açtığınızda yelkende  tor kalmamısı dümdüz olması  ciddi hız ve stabilite kazandırıyor . Cenoada alt yaka gönderden uzunsa sararak doğru ayar bulunabilir .

Sizin çözümünüzde hızdan feragat etmek var buda dalgalarda sorun yaratıyor anladığım kadarıyla tekrar teşekkürler.
  • IP logged

Yukarı git