Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Büyük Türk denizcisi Tekeş Bey

  • *
  • İleti: 316
Ynt: Büyük Türk denizcisi Tekeş Bey
#15: 14 Nisan 2020, 20:42:36
O çağdaki gemi boyutlarının bizim anladığımız anlamda kadırga kalyon vs gibi olmadığı kesin. Barbaros zamanında bile, ki Çaka'dan yüzlerce yıl sonraya tekabül eder, Ege'deki "gemi" lerin bugünkü irice bir guletten çok da büyük olmadığını düşünüyorum. Tarihlerle ve gemi yapımıya ilgili, kitaptan bir kaç bölümü ekliyorum.


  • IP logged
Yaşayıp gidiyoruz.

B

Burak Doneray

Ynt: Büyük Türk denizcisi Tekeş Bey
#16: 14 Nisan 2020, 20:54:27
Çok teşekkürler Yazınızı sabırsızlıkla bekliyorum.
  • IP logged

  • *
  • Donatan Temsilcileri
  • İleti: 4254
Ynt: Büyük Türk denizcisi Tekeş Bey
#17: 16 Nisan 2020, 01:15:06
Sahiden de sabırsızlıkla bekliyoruz.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

  • *
  • İleti: 303
  • Viya böyle!
Ynt: Büyük Türk denizcisi Tekeş Bey
#18: 16 Nisan 2020, 11:59:51
Clark Kent
Çetin Kent
Muhtar Kent

Soyadında bir şey var demek..!
  • IP logged
Yolu denizden geçen herkesle, elbet bir gün, bir yerde buluşuruz!

  • *
  • İleti: 316
Ynt: Büyük Türk denizcisi Tekeş Bey
#19: 17 Nisan 2020, 00:12:43
Clark Kent
Çetin Kent
Muhtar Kent

Soyadında bir şey var demek..!

Soyadımla ilgili garip anılarım var, bir ara anlatırım Deniz'im :)
  • IP logged
Yaşayıp gidiyoruz.

  • *
  • İleti: 316
Ynt: Büyük Türk denizcisi Tekeş Bey
#20: 17 Nisan 2020, 00:21:28
İşte bu kitap yayınlandıktan sonra kıyamet kopuyor. Yukarıda bahsettiğimiz derneğin fahri başkanı olan General Kazım Dirik, kitabı tüm Türkiye’ye dağıtıyor. Cumhuriyet döneminde Trakya ve İzmir bölgelerinde yöneticilik yapan ve çok faydalı işlerde bulunan Kazım Dirik, bildiğiniz üzere Atatürk’le birlikte 19 Mayıs’ta Samsun’a çıkan subaylardan biridir. Osmanlının son döneminde asker olarak çeşitli cephelerde görev alan Kazım Dirik, anladığım kadarıyla müthiş pratik, işbitirici, yaratıcı, tuttuğunu koparan bir adammış. Orduyla birlikte nerede görev alsa askerin ihtiyaçları için hemen imalathaneler, atölyeler, tedarik zincirleri kuran; yiyecekten tıbbi malzemeye neye gereksinim varsa kısa sürede yaratan bir subaymış. Cumhuriyet döneminde de bu cevval ve ateşli karakterini devam ettiren Kazım Dirik valilik ve müfettişlik yaptığı yerlerin kalkınmasında, kurduğu kooperatiflerle, imar ve bayındırlık hareketleriyle, yatırımlarla çok fayda sağlamış. En önemli özelliklerinden biri de valilik yaptığı İzmir’de Atatürk’e suikast yapılacağını ortaya çıkarması ve bu suikastı önlemesidir. Ayrıca Şeyh Sait isyanının bastırılmasında da etkin görev almış bir devlet adamı.


Bahsettiğimiz kitap bu. Eski kitap satıcılarında kolayca bulunuyor.
Çaka bey kitabı yukarıda da anlattığımız gibi ülkemizde "Çaka" efsanesinin yayılmasına sebep olan kitap. Bunda General Kazım Dirik'in de büyük payı var. O olmasa herhalde ülkeye yayılmazdı, bilinmezdi. Bayılıyorum böyle görev adamlarına. Bir işi ver ve arkanı dön git. Askerliğinde de bürokratlığında da hep çok koordineli ve işbitirici bir adam olmuş.

Fakaaaaaat..........

İşin fakatına geldik.
O kadar bilimsel çıkarımlarla, metodik çalışarak, disiplinle, akademik bilgiyle "Çaka" ismine ulaşan, çok kıymetli Profesör Akdes Nimet Kurat ya yanıldıysa?!?!?!?!?!?!?!?!?!

(Devamı gelecek)   
  • IP logged
« Son Düzenleme: 17 Nisan 2020, 00:25:45 Gönderen: Çetin Kent »
Yaşayıp gidiyoruz.

  • *
  • Donatan Temsilcileri
  • İleti: 4254
Ynt: Büyük Türk denizcisi Tekeş Bey
#21: 17 Nisan 2020, 11:49:51
E hadi.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

  • *
  • İleti: 316
Ynt: Büyük Türk denizcisi Tekeş Bey
#22: 18 Nisan 2020, 00:12:18
Aslında, şimdi büyük ihtimalle diyorsunuz ki, “amaaan başka iş mi kalmadı, ha Çaka olmuş ha Tekeş. İsmin ne önemi var?” Bizler gibi sıradan meraklılar için deseniz doğru da, bu “isim” işini bilimsel olarak ele alan; hem de eserler, makaleler, kurultay sunumları yapacak kadar ciddiye alan bilim adamları var yahu. Kendi fikrimizi değil onlarınkini güreştireceğiz, aklınıza başka bir şey gelmesin.

Çaka Bey ismini çürütecek sağlam bir bilimsel karşı görüşe geçmeden önce kısa süreliğine en başa dönelim. Hani Donanma Dergisinin bir sayfasında bahsedilmiş diye girdim ya konuya. O sayfadaki paragraf şöyleydi:



“Marmarada muvaffak olamıyan Selçuklar, Adalar Denizinde taarruza geçtiler, Süleyman Şahın oğlu Alpaslanın kayınbabası Tekeş Bey İzmir, Sisam, Midilliyi zaptetti ve Adalar Denizinde Bizans Donanmasını mağlubetti. (1092)”

Şimdi çok acayip bir yere geldik dostlar. Yukarıdaki cümlede büyük sıkıntılar var. Öyle böyle değil. O zamanın imla kurallarını filan geçtim. Dilimizle sürekli oynandığı için kırk elli yıl önceki cümleler bile günümüzdeki kullanımından uzak. Onu da anlarım. Makalede geçtiği gibi birebir, değiştirmeden yazdım cümleyi. İmla ve noktalama hatalarını filan o yüzden saymıyorum, derdim başka. Bir cümle içinde kaç hata olabilir, onu hala anlayabilmiş değilim. Şöyle ki:

İlk büyük hata Alpaslan! Süleyman Şah’ın öyle bir oğlu yok, kastedilen belli ki Kılıçarslan! Bizans kaynağında bile Kılıçarslan denmiş. Belli ki 1071’de Malazgirt’te Türklere Anadolu kapılarını açan Alpaslan’la karıştırılmış ve Süleyman Şah’ın oğlu ve Çaka Beyin damadı olan 1. Kılıçarslan yerine maalesef Alpaslan denmiş. 1071 nere, 1090’lar nere. Alpaslan’la Anadolu’ya giren genç Çaka’nın damadı yine Alpaslan olabilir mi. Çok talihsiz bir hata!

İkinci büyük gariplik, yazımıza da omurga olan isim, Tekeş bey! Taa, Atatürk sağken, 30’larda Çaka Bey olarak benimsenen bir isim, nasıl olur da 60’lı yıllarda, hem de devletin resmi bir kurumunun dergisinde, üstelik ordunun disiplini ve kesinliğine sahip olması gereken böyle bir dergide nasıl  “Tekeş Bey” olarak geçer? Bunu hala çözemedim ve o yüzden bu yazı ortaya çıktı ya zaten.

Ve elbette üçüncü ve en büyük hatalardan biri de sondaki parantez içinde verilen 1092 tarihi. Kastedilen zafer Koyun adaları zaferi. Çaka Beyin Bizansa karşı kazandığı ve Türklerin ilk deniz zaferi sayılan savaş. Savaşın tarihi maalesef 1092 değil, 1090.

Bu zafer Türk Deniz Kuvvetlerinin başlangıç tarihi kabul edilmiş. Yani 1090. İstanbul Deniz müzesindeki büstün altında öyle diyor. Açın Deniz Kuvvetlerimizin internet sitesini bakın, orada da diyor ki, 1081 yılı Türk Deniz Kuvvetlerinin kuruluş yılı olarak kabul edilmiştir. Yani Çaka Bey’in beyliğinin kuruluşu ve İzmir’i ele geçiriş zamanları. Biz hangisini doğru kabul edeceğiz? Deniz müzesindekini mi, Deniz Kuvvetlerinin sitesindekini mi? Ve hatta Çeşme ilçemizde Çaka Beyle ilgili kitabede ölüm yılı 1096, ki değil, 1095, ve ölüm sebebi de Çeşme’de şehit düşmesi ?!?!?!?! Aslında kaynaklara göre Çanakkale’de damadı tarafından öldürüldü, Çeşme’de savaşta şehit olmadı yani. Çeşme’de adına yapılan anıtta neyse ki Çanakkale’de öldüğü belirtilmiş. Kaynağa göre bildiğin kayınpeder-damat sofrasında damadı tarafından öldürülmüş. Bir başka deyişle Bizansın gazına gelen damat 1. Kılıçarslan, kayınpederi Çakayı Çanakkale'de yemekte öldürdü. Düzeltsenize şunları arkadaşlar. Resmi söylemleri ve müzelerdeki, tarih kitaplarındaki her şeyi karman çorman ederek nasıl sağlam bir tarih sunacağız çocuklarımıza? Bin senelik konuyu düzeltmek için daha neyi bekliyoruz? Birkaç sene önce olsa neyse, bin sene yahu, bin sene. Neden bu laçkalık? E kaynaklarda kesinlik yok derseniz de, kendimiz niye kafamıza göre tarih uyduruyoruz ki?

Daha ilgincini söyleyeyim. Koyun adaları zaferinin 1090 yılı civarı olması gerek. Bin sene önceki sınırlı sayıda kaynaktan süzülebildiği kadarıyla öyle. Son dönemde bilin bakalım Koyun adaları zaferinin tarihinden ne diye bahsediyorlar? Sıkı durun: 19 Mayıs 1090 ?!?!?! Resmi olarak sitelerde yazılmış. Nasıl bulduk abi bu 19 Mayıs kesin tarihini? Hatta daha da ileri gidip bir öğleden sonra bile demişler?!?!?! Sonra gelsin “aaa ne mubarek tarihmiş bu 19 Mayıs” filanlar. Abicim önce siz şu tarihleri, yerleri ve hatta Çaka mı Tekeş mi, Çağa mı her neyse şu ismi filan bir kesinleştirin de, 19 Mayıs tarihini sonra hep birlikte belirleriz, gözünüzü seveyim. Gepegerçek 19 mayıslara haksızlık ederiz. Bin sene önceki, “seneleri bile belirsiz” olaylara şu gün ve öğleden sonra diye nokta atışı tarih belirlemeden önce, başka çok düzeltilecek şey var.

Resmi bir ideolojimiz olsun, tarihten kendimize kaynak bulalım, kendimizi yüceltelim, her şeye  tamam da, böyle değil yahu. Bu “esneklikte” değil.

(Devamı gelecek)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 18 Nisan 2020, 00:20:16 Gönderen: Çetin Kent »
Yaşayıp gidiyoruz.

B

Burak Doneray

Ynt: Büyük Türk denizcisi Tekeş Bey
#23: 18 Nisan 2020, 00:51:19
O dönem Beylikler dönemi daha Osmanlı yok 1299-1301-1302 gibi tarihler var Osmanlı Beyliğinin kuruluşu hakkında.Şimdi biz Türkmüyüz Osmanlımıyız Osmanlıyız dersek Deniz kuvvetlerimiz kurulmamış oluyor.  Bir kaynakta aşağıda paylaşacağım Çaka beyin ilk zaferinin 1085 yılında İzmir ve çevresi olduğu yazıyor Şimdi 1081 de gemileri yapıp Yapıldığı yerimi ele geçirmiş anlayamadım gerçekten.



Bu güzel araştırma bitince Bize Karamürsel beyin icadı kadırgaları da anlat Çetin reis.

  • IP logged

  • *
  • İleti: 316
Ynt: Büyük Türk denizcisi Tekeş Bey
#24: 18 Nisan 2020, 01:06:27
Kesin olan şu Sevgili Burak, 1081'de Çaka Bizanslıların elinde esirken, kaçıyor. Yani 1081'de kaçar kaçmaz gidip İzmiri alıp donanma inşa etmesi filan fiziken imkansız ama Deniz Kuvvetlerimiz kuruluş tarihini nedense 1081 alıyor. Bu bence sakat bir karar. Haydi sakat değil de erken tarihlenmiş sembolik bir hareket diyelim. :)
  • IP logged
Yaşayıp gidiyoruz.

  • *
  • İleti: 316
Ynt: Büyük Türk denizcisi Tekeş Bey
#25: 18 Nisan 2020, 01:09:41
Biraz hassas bir konu ama bu 19 mayıs tarihini bulduğu iddia edilen kişi eski bir asker, yaşıyor ve önemli bir kuruluşun da başındaydı en son. Deniz kuvvetlerinin bu konuda, yani Çaka'yla ilgili tarihler konusunda ciddi sıkıntılara sebep olduğunu düşünüyorum. Biraz daha itina gerekiyor. Çok çalakalem gitmişler. Ne gerek vardı.
  • IP logged
Yaşayıp gidiyoruz.

B

Burak Doneray

Ynt: Büyük Türk denizcisi Tekeş Bey
#26: 18 Nisan 2020, 03:50:32
Çetin reis dipsiz bir kuyuya daldık sayende Göktürkler,Oguz boylarına kadar gittim  ilginç bir şey öğrendim Irmakları geçmek Oğuz boylarıda çok önemliymiş sal yapmayı bilenlere çok değer veriliyormuş hatta bir ünvan veriliyormuş .sayende Peçenekllerin bir Tük beyliği olduğunuda öğrendim .Çaka beyin Danişmentlere mensup olduğu bilgiside var kökeninin oğuz boyuna dayandığıda Çaka beyin bir oğlu olduğunu kardeşi olduğu bilgileride var soyu devam etmiş nerdeler kim bilir  Bu konuyu daha çok okuyacağız gibi duruyor senden. Bu arada 1081 de Bugunkü adıyla Konak İzmiri  8000 askerle alıyor Türkmenlerden oluşturduğu bir orduyla 40 parçalık gemiyi Rum ustalara yaptırıdığı yazıyor. Bence mantıklı gözüküyor bu bilgi.

Harita 1101 Yılındaki .Haçlı seferini gösteriyor Teşekkürler.


  • IP logged
« Son Düzenleme: 18 Nisan 2020, 03:59:27 Gönderen: Burak Doneray »

B

Burak Doneray

Ynt: Büyük Türk denizcisi Tekeş Bey
#27: 18 Nisan 2020, 05:54:08
 Çetin reis  çok ilginç bir şey buldum Bu bizim Çaka bey olabilirmi nedersin tarihler uyuyor.


  • IP logged

B

Burak Doneray

Ynt: Büyük Türk denizcisi Tekeş Bey
#28: 18 Nisan 2020, 06:46:42
O dönemde Bizansta Dromon adı verilen gemiler kullanılıyormuş en azından Bizans donanması bu gemileri kullanıyormuş .Çaka beyin donanmasındaki gemilerinde Dromon olduğunu okudum. Resimler aşağıda. En sondakide Venedikliler 4. Haçlı seferinde kullandıkları gemi resmi istanbulun yağmalanması.












  • IP logged

  • *
  • İleti: 316
Ynt: Büyük Türk denizcisi Tekeş Bey
#29: 18 Nisan 2020, 09:59:10
Yalvaç isminde bir kardeşi var evet. Danişmentnamede geçen Çakanın aynı kişi olduğuna inanılıyor fakat Danışmendnamenin Çakadan bir kaç yüzyıl sonra yazıldığını gözönünde bulundurmak lazım. Neticede çok uzak bir zamandan bahsediyoruz. Hiçbirşey kesin ve net değil.
  • IP logged
Yaşayıp gidiyoruz.

 
Yukarı git