Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Zehirli Boya Zımpara İşi

  • *
  • İleti: 236
Zehirli Boya Zımpara İşi
OP: 08 Nisan 2020, 14:23:28
Zehirli boya yapma işi, çıkan toz nedeni ile sağlık açısından çok tehlikeli. Bunun yanı sıra şirkete veya ustaya yaptırmak hem pahalı hemde işçilik açısından iyi olmayabiliyor. Marmaris Yat Marina da bin Euro talep eden ustalar dahi var. Ustaya yaptırıp 2 ay sonra zehirli boyası defter yaprağı gibi dökülen tekneler gördüm. Tabii ki çalışan, buna vakti olmayan veya bu işle uğraşamam diyenler olur. onlara da hak veriyorum.

Üç yıl önce yaptığım zehirli boyayı yenileme vakti geldiği için 2,5 Kg lk iki kutu boya alıp teknemin bu yıl için kışladığı Marmaris'e gittim. Orada bu yazıyı yazmama neden olan bir yenilik gördüm. Kuşkusuz aramızda bu zımparayı  bilenler vardır.

Önceki yıllarda elle zımparalama, orbital (hem dairesel hemde oval dönüş ) zımpara makinesi ona bağlı elektrik süpürgesi, Jet motoruna (canavar diyen var) takılı zımpara v.b yöntemlerle yaptım.

Her seferinde maske, tulum, gözlük gibi koruyucular kullanmama rağmen az da olsa toz yutuyor, tıkanan zımpara nedeniyle çok zaman ve para harcıyordum. Söz konusu zımparanın adı '' Telli Zımpara'' Yaklaşık 10cm. eninde rulo halinde bulunuyor ve metre ile ile satılıyor. Fiyatı 45 TL/m. Uzun sap takılmış, oynar başlıklı yer silme paspasının benzeri, iki yanında zımparayı tutabilecek papuçları olan bir alet ile kullanılıyor. Bir kişi basınçlı su tutarken diğeri yerleri siler gibi zımpara yapıyor. Ben tahta sapa bağladığım su hortumu ile tek başıma, bir günde zımpara işini yaptım. Toz yok, zımpara tıkandı değiştir zahmeti yok. Üstelik bir şeyler yudumlamaya zaman kalıyor.

Tavsiye ederim.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 09 Nisan 2020, 23:36:31 Gönderen: Hasan Toparlak »

  • *
  • İleti: 594
Ynt: Zehirli Boya Zımpara İşi
#1: 08 Nisan 2020, 17:09:51
Cevat Abi ben tekneyi aldığımdam beri sulu zımpara yapıyorum. Hatta İstanbul'da hem Pendikte hem Tuzla'da karaya çıktım, boya kazıma yapmayan teknelerin hiçbirinin kuru zımpara yapmadığını gördüm.

Ben hatta bir yabancı kanalda basınçlı su ile tekne altının yıkanmasındaki tehlikeyi izlediğimden beri de tekne altını makine ile yıkatmıyorum. Çok basınçlı çıkan su, gövdeye başlık çok yakın tutulduğunda jelkot üzerinde mikro çatlaklara sebep oluyormuş. Makineden çıkan suyu yavaş çekimde göstermişlerdi, su kesik kesik darbelerle gidiyordu. Bana da çok mantıklı geldi.

Yani ben hep ıslak zımpara yapıyorum, son üç yıldır da altı yıkatmıyorum. Çok bir manası da yok, kirli olsa bile kurumadan plastik spatula ile ilave en fazla 1 saatlik çalışma ile işi görüyorsun yine.

(Yabancı bir arkadaşım Hollanda'da kimsenin yıkatmadığından falan da bahsediyordu, bilmiyorum biz de mi kolaya kaçılıyor acaba)
  • IP logged

  • *
  • İleti: 91
Ynt: Zehirli Boya Zımpara İşi
#2: 09 Nisan 2020, 12:12:21
Yüzeylerden boya sökümü için bilinen  en gelişmiş teknoloji Soda Blasting yöntemidir . Fırınlama vb. tekniklerle özel bir kristal yapıya dönüştürülmüş Sodyum Bikarbonat özel bie kazandan 5 bar gibi çok düşük bir basınçla yüzeye su eşliğinde püskürtülerek pekçok kat boya kontrollü olarak çok kısa bir zamanda sökülebilir. Uygulamanın teknecilikte yaygın olmayışı yüksek debili hava kompresörü , özel püskürtme valfleri ve nozulları ihtiva eden medya kazanı  gibi ekipmanlara ihtiyaç duyması nedeniyledir.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 09 Nisan 2020, 12:23:45 Gönderen: Sedat Oztekin »

  • *
  • İleti: 86
Ynt: Zehirli Boya Zımpara İşi
#3: 09 Nisan 2020, 14:20:59
Mart başında Çeşme Marina’da karinayı su zımparası yaparken, sulu zımparanın çevresel nedenlerden yasak olduğu uyarısı almıştım. Marina bana makul fiyata titreşimli (tozu emen elektrik süpürgesine bağlı) zımpara kiralamıştı.

Bu sulu zımpara çevre mevzuatına aykırı mı yoksa Çeşme Marina’nın kendine özgü uygulaması mı anlayamadım. Ama diğer marinalarda böyle bir yasak yok sanırım.

Bu konuda fikri olan var mıdır?
  • IP logged

  • *
  • İleti: 594
Ynt: Zehirli Boya Zımpara İşi
#4: 09 Nisan 2020, 14:47:35
Ben İstanbul'da kuru zımpara görmedim bile. Hatta kazıma boya yapan tekneleri de farklı yere almak istiyorlar ki; diğer komşu tekneler pasta-cila vs yaparken tozun gelip yapışması şikayet sebebi oluyor. Lift operatörü ne işlem yapacağınızı sorabiliyor tekneyi yerleştirmeden önce. (Bazen sıkıldıysa da en uygun yere götürüyor)
  • IP logged

  • *
  • İleti: 91
Ynt: Zehirli Boya Zımpara İşi
#5: 09 Nisan 2020, 15:23:28
Sulu zımparada zehirli boya atığı gözle görünür biçimde denize veya kanala akıp gidiyor. Çevreyi korumak adına kuru zımpara tozunu emdirerek işlem yapmak bir nebze çözüm olabiliyor.
  • IP logged

 
Yukarı git