Utku Dede; aslında bütün paralar sanal oldu. Artık paramızı ekranda sayı olarak görebiliyoruz ama elimize bile almadan, dokunamadan bitiriyoruz. Kartlarla harcayıp, havalelerle paramızı aktarıyoruz.
Bitcoin 2009 yılında Satoshi Nagamoto tarafından blockchain teknolojisin sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Bu vatandaşın kim yada kimler olduğu bilinmiyor. Büyük ihtimalle öldüğü kabul ediliyor. Ama her sene birisi "Karamurat benim" diye ortaya çıkıyor ama bunu ispatlayamıyor. Bu amcam 2009 yılında işin manifestosunu yayınlayıp, bu ekonomi böyle gitmez, doların bu ekonomiye zararı çoktur diyip bir algoritma oluşturuyor. Bu algoritmayı çözen her bilgisayar 50 bitcoin kazanacak buyuruyor.
Yani herkes oluşturabilir, arkasında kuruluş, merkez bankası, hükümet yoktur. Asıl sorun burdan çıkıyor.
Ayrıca bu amcam arz sınırlı olacak diyor. 21 milyon adet bitcoin üretildikten sonra üretilemeyecek diyor ve aynı zamanda belli bir bloktan sonra kazanılan ödül yarıya inecek diyor. Şu an itibariyle ödül 12,5 adet ama mayıs ayında yarıya düşecek. Eski ödül yarılanmalarından sonra bitcoin fiyatı rekor seviyelere çıkmış. 2021 yılında yeni bir rekor bekleniyor. Kimi 29.000 dolar diyor kimi 60.000 dolar hedeftir diyor.
Arkasında bir güç olmadığından regülasyonu olmayan bir piyasa. Elinde 150.000, 250.000 adet bitcoin bulunduran kişiler herkes tarafından biliniyor. Bu kişiler piyasaya yön verebiliyor. Asıl hareketleri altına bazende sp 500 ü takip etmekte ama 24 saat açık olduğundan ulaşımı kolay olduğundan haberlere tepkisi çok çabuk. Ayın 12 indeki tüm dünya borsaları gibi bitcoin de gün içinde büyük değer kaybetti. Ama şu anda borsalara göre daha çabuk toparlandı. Tahminen 2 hafta içinde o düşüşte kaybettiğini tekrar alır. Aynı geri kazanımı klasik borsalar ne zaman yapar bilmiyorum.
Hiç bir hükümet tarafından kontrol edilememesi ABD nin işine gelmiyor. Kendi swamp yöntemleri, kontrolleri etkisiz duruma geçiyor. Bir çok ülke denese de kimse yasaklayamadı. Artık bir çok ülke, Türkiye'de dahil, kendi stabil sanal paralarını çıkaracağını duyurdu.
İlk başta alış-veriş te kullanılması amacı olsada, arzının kısıtlı olması, başka alt coinlerin ortaya çıkmış olması, üretiminin pahalı olması değerini arttırdı ve günümüzde altın gibi değer saklama birimi oldu.
Son 3 günde %20 arttı. Birikimimin büyük çogunluğunu Btc yaptım. Yanlış bir yönetim oldu ama ...
An itibariyle 6712 $