Kovid 19 dan ciddi şekilde şüpelendiklerinde test yapıyorlar. Yani her isteyene test yapılmıyor. Belirti göstermeyenlere test yapılmıyor. Bu durumda 100 bin üzerinde test yapıldığında bunun sonucunun binli rakamlar olarak çıktığına gerçekten inanıyormuydunuz? O yüzden gülen surat ile başladım yanlış anlaşılmasın.
Bu salgın ilan edildikten çok önce yayılmıştı zaten. Geçen Şubat ayında bu belirtiler ile hastalanmış insanlar biliyorum Alanya 'da. İran 'dan Gazipaşa'ya direk uçuşlar vardı o zaman. Gördüğüm çoğu İranlı hastaydı neredeyse.
Son açıklamalar sonrası İngilizler de bizim bakana çık kızıyorlar mesela. Komik ama gerçek. Orada kamuoyu baskısı çok daha yüksek olduğundan böyle bir karar almak zorunda kaldılar. Daha yeni bir müşterim Almanya'dan geldi. Düsseldorf havalimanından kalkan uçakların neredeyse tamamı Türkiye 'ye Antalya 'ya imiş. Almanlar iyi ki Türkiye'ye sefer var yoksa kapanacak havaalanı diye şükrediyorlarmış. İngilizler de buna çıldırıyorlar işte.
Keza Tüm dünyada Antalya uçuşları ilk 10 destinasyonda. Şu anda Alanya turist kaynıyor. Oteller sudan ucuz. İngiltere'ye çalışlan oteller bu karar ile ciddi müşteri kaybına uğradı.Şimdi tekrar fiyat kırıyorlar.
Bu İngilizlere çalışmayan otallerin de fiyatlarının düşmesine yol açacak. Geçen yıl Ekim sonunda oteller kapanıyordu. Bu yıl Kasım bile dolu. Kışın kapanmayacak oteller var.
Bizim hükümet Almanlar ile anlaşamadı. Alman emekliler Antalya 'ya gelmek için can atıyor. Acak Alman hükümeti giderseniz sağlık sigortası kapsamından çıkarırım diyince durdu insanlar mecburen. Yoksa buralar az kaldı küçük Almanya olacaktı resmen. Bildiğiniz ters göç yaşanacaktı. Emlak piyasası uçtu gitti adamlar gelemedikleri halde ev arsa almaya çalışıyorlar.
En komiği Ruslar. Alkolün Kovit için iyi olduğuna inanmışlar. Umurlarında değil Kovit. Maske filan da takmıyorlar. Dahsı kendi aralarında konuşuyorlardı geçenlerde. Putin aşıyı bulmuş. Önce sağlık çalışanları sonra askerler ve devlet görevlileri şu an aşılanıyormuşlar. Sonra sıra halkın aşılanmasına gelecekmiş. Putin mahsus açıklmıyormuş. Tek sağlıklı kalan ulus böylece Ruslar olacakmış. Ruslar sıranın kendilerine gelmesini bekliyor yani.
Burada tüm turizm sektörü çok ciddi dersler çıkardı yaşananlardan. Muhtemel çok az kayıp ile kapatacaklar sezonu. Sektör olarak dünyada bu fırtınayı en iyi karşılayan ülke oldu belkide Türkiye turizm sektörü olarak. Keza Yunanistan da çok akıllı gidiyor.
Yavru vatan Kıbrıs'ımız ise bizleri almıyor ama İngilizler özellikle Türkiye kapanınca Kıbrıs 'a hücum ettiler.
İnsanlar travma geçiriyorlar. Kayınvalde Ankara 'da doktora gitti. Kadına belki kanasesiniz ya da Kovit 19 olabilirsiniz gibi birşeyler söylemişler. Kovit 19 değilim diye sevindi. sonuçta ikiside çıkmadı ama pisikolojisi böyle idi.
Bu salgın ile ilgili hallerimizi gördükçe aklıma Cem Yılmaz'ın şu videosu geliyor.
Yani sorun tam da Cem Yılmaz'ın parodisi ile aynı. İnsanlar Kanseri kabullenmiş ancak Gripten de ölünebileceğini kabullenemiyorlar. O yüzden de Kanser 'den daha çok korkuyorlar Kovit 19 dan.
Devletlerin tamamı bu işerde çuvalladı. Bizimki kötü de İngiliz daha iyi diye bir durum yok yani.
Ben Türkiye ve benzer ülkelerin bir açıdan daha şanslı olduğuna inaıyorum. Özellikle batı dünyası öyle bir hijyen hastası ki her yer neredeyse steril vaziyette.
Hani şu hiç hoşlanmadığım sokak çocuğu benzetmesi gibi. Zenginin çocuğu daha birinci gün okula gidip şifayı kapıyor. Sokak çocukları kışın çıplak ayak dolaşıyor ama hasta olmuyor durumları.
Bizim gibi ülkelerde hijyen standartları düşük olduğundan sanki biz mikroplara karşı daha bir kuvvetliyiz gibi geliyor bana.
Son bir örnek ile bitireyim. Müdavimi olduğum bir hamburgercide kasiyer Kovit çıktı. Test ile . Kesin sonuç yani. Bir hafta sonra iyleşti. Taburcu ederken Tüberkiloz yazmışlar.
Gençlerde ise şöyle durum. Hastalığa yakalanıp çok hafif atlatanlar bunu bir övünç meselesi yapıyorlar. "Ben oldum abi bi b..k yokmuş. Boşuna korkutuyorlar milleti " gibi bir jargon gelişti. Bence tehlike burada.
Sosyolojik ve psikolojik etkileri inanılmaz boyutta. Hatta bu yolla bulaşması artıyor mu diye düşünmeye başladım. Kovit 19 haberleri duduğumda öksürmeye başlıyorum. Televizyonu kaptınca öksürmem de kesiliyor. Haber filan izlemiyorum artık. Zaten doğru bilgi vermiyorlar.
Bir de doktor arkadaşlar bozulmasınlar ama bu iş deprem sonrası ortaya çıkan zeminci mühedisler gibi oldu.
Hatırlayın her gün bir hoca çıkıp deprem ile " her canlı bir gün ölümü tadacaktır " kıvamında açıklamalar yapıyorlardı.
Şİmdi de televiyonlarda doktor kaynıyor. Hepsi başka bir şey söylüyor.
En azından mühendisler gene bir ortak paydada birleşiyorlardı. BU kadar farklı fikre sahip doktoru görünce ulen bunlar benzer bir eğitimden geçip doktor olmuyorlar mi nasıl böyle oluyor da her kafadan bir ses çıkıyor diye soruyor insan haliyle:)
Gün geçmiyor ki aynı gün içinde tam tersi fikirleri savunan doktor çıkmasın TV ye. en son grip aşısı konusu da benzer şekilde suistimal edildi.
Neyse. Ben günün tadını çıkarmaya çalışıyorum valla. Bu gün sağlığım yerinde. Mükemmel bir sonbahar var Alanya 'da. Yakında bojole şaraplar da çıkmaya başlar. Çıkmasa da ben yaptım kendim için biraz. Deniz muhteşem. Hava muhteşem. Buralarda hayat bir başka geçiyor.
Bekleriz buradayız. Gelenler memnun gittiler değil mi Necip ?
Gazipaşa İleri istasyon şefliği iyi günler hayrılı sabahlar diler.
Yani devletlerin Kovit filan umrunda değil. Tümi işi vatandaşa attı. Korunun diyorlar işte sonuçta.