Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR

  • *
  • İleti: 1631
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#120: 15 Mart 2017, 00:29:26
Ahmet reisin güzel paylaşımlarına zıpkın tecrübelerimden kazandığım bilgileri eklemek istedim.

Sparidae familyasından gelen mırmır balığı, halk arasında çizgili mercan olarak da bilinir. Balıkçılar arasında en meraklı balık türü olarak geçen mırmır balığı, ılıman ve kumluk sahillerin derin kısımlarında yaşar. Genelde kalabalık gruplar halinde yaşayan mırmır balığı, oldukça ürkek bir balık türüdür. Mırmır balığının mevsimi ise haziran ortasından eylül ayına kadardır.

Mırmır balığı kumda avlanır, denizanası ve yosun yiyen bir balıktır. Birçok arkadaşıma denettim hepsi çok beğendi. Balık restoranına gittiğinizde yiyebileceğiniz en ucuz balıklardan birisidir. Izgarası lezzet olarak çipura ve levrekten önde diyebilirim.

  • IP logged

  • *
  • İleti: 2553
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#121: 15 Mart 2017, 01:53:19

MERSİN BALIĞI / Acipenser Sturio / Sturgeon

Eskiden Karadeniz’de kışları kalkan ağlarında her sezon bir tane yakalanırdı. Tam yılını hatırlayamıyorum ama bir keresinde iki metre kırk santimetre boyunda yakalamıştık. Bir güne yakın canlı kalmıştı. Karaya gelene kadar baş üzerine bağlamıştık. O zamanlar küçüktüm meğer bu mersin balığı solungaçlarını kapatıp karada iki gün kadar canlı kalabiliyormuş. Bu balık üremek için büyük nehir yataklarına giriyor. Yurdumuzda Sakarya, Kızılırmak, Yeşilırmak , Bartın gibi nehir ağızlarından içerilere giriyormuş. Kuzeyde ise Dinyeper, Dinyester, Tuna ve diğerlerine girermiş. Nehirlerin kirlenmesi ve nehirlere yapılan set, havuz ve barajlar ve de  nehir giriş çıkışlarında yapılan bilinçsiz kaçak avlanma  bu balığın sonunu getirdi.  Ama Kuzeyde  yetiştirildiğini duydum. Dişi balık vücudunun sekizde biri kadar  havyar bulundururmuş. Özellikle de bu havyarı için uzun süre aynı balığın yaşamasına çalışıyorlarmış. Bir belgeselde havyarın nasıl sağıldığını görmüştüm. Rusya’da bayağı pahalı ve seçkin bir deniz ürünü durumunda. Yıllar önce bir kez Rusya’da yeme şansı buldum ama beğenmemiştim.
Şimdiler deartık kalkan ağlarında çıkarmı bilmiyorum ama belki trolcüler falan yakalıyordur. Ayrıca nasıl pişirildiği konusunda bir deneyimim yok  muhtemelen ince dilim yapılıp tavası  falan yapılıyordur. Bilenler paylaşırsa sevinirim.







Bulgaristan da nehirlerin kenarındaki havuzlarda yetiştiriyorlar ve canlı balık satılan (Sazan) çoğu yerde bir havuz da onlar için var. Tüketilen yaklaşık 1 m. Boyunda. Adına Akula (Köpekbalığı) diyorlar ama Mersin balığı olduğunu da biliyorlar. Hani Brandi ye Bulgar Rakısı dedikleri gibi. :)

Palamut dilimi gibi 2-3 Cm lik dilimler halinde kesip ,mısır ununa bulayarak tavasını yapıyorlar. Sadece ortasında bir kemiği olan lop beyaz etli lezzetli bir balık.

Eski bir tarihte İran da bir zengin sofrada 1.5 m.Lik Hazar Denizi versiyonunu komple fırına atıp tandır yapar gibi pişirmişlerdi , Üzerinden parçalar keserek yenildi, o da lezzetli idi.
Havyarı da tereyağ sürülmüş ve kızarmış lokmalık ekmeğin üzerinde güzel gidiyor. :)

Yarın bir fotoğrafını elde edersem paylaşayım. Demek ki kültür balıkçılığı zor değil bu yumurtası da kıymetli hayvanın, ülkemizde neden yetiştirilmez bilmem.

  • IP logged

  • *
  • İleti: 5812
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#122: 20 Mart 2017, 23:11:00
EŞKİNA / Sciaena Umbra /Brown Meagre
Tüm denizlerimizde bulunur. Kaya Levreği, Mavruşgil, taşbalığı ve kötek gibi isimleri de vardır. Nisan Eylül arası üreme dönemidir. Aslında dip balığıdır. Büyük kayaların yada  eleşkenlerin arasında yaşar. Dip balığı olmasına rağmen bir kısmı üremek için Karadeniz’e çıkar. Eylül sonu gibi de döner. Avcılığında hiç bulunmadım. Fakat bir takım dip ağları ve çeşitli olta türleri ile tutuyorlar. Kayaların etrafında sürü olarak yaşadıkları için zıpkıncılarında bildiğim kadarıyla favorilerindendir. Kafasında taş bulunur ve bu taşlardan dolayı şifalı falan olduğu söylenir.Lezzetli olduğu söylenir ben hiç yemedim ve pişirmedim bu yüzden çok bilgimde bu anlamda yok.
Bir ek bilgi olarak eski dönemlerde bu balık sığ yerlerdeki kayalıklarda yaz aylarında dinamit ile de avlanılırmış. Balığı vurduktan sonra çok hızlı toplayamazlarsa tekrar canlanır ve kaçarmış. Dayanıklı balıkmış yani.

  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

  • *
  • İleti: 5812
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#123: 20 Mart 2017, 23:16:25
ÇİZGİLİ MERCAN / MIRMIR / Lithognathus mormyrus /

Ahmet reisin güzel paylaşımlarına zıpkın tecrübelerimden kazandığım bilgileri eklemek istedim.

Sparidae familyasından gelen mırmır balığı, halk arasında çizgili mercan olarak da bilinir. Balıkçılar arasında en meraklı balık türü olarak geçen mırmır balığı, ılıman ve kumluk sahillerin derin kısımlarında yaşar. Genelde kalabalık gruplar halinde yaşayan mırmır balığı, oldukça ürkek bir balık türüdür. Mırmır balığının mevsimi ise haziran ortasından eylül ayına kadardır.

Mırmır balığı kumda avlanır, denizanası ve yosun yiyen bir balıktır. Birçok arkadaşıma denettim hepsi çok beğendi. Balık restoranına gittiğinizde yiyebileceğiniz en ucuz balıklardan birisidir. Izgarası lezzet olarak çipura ve levrekten önde diyebilirim.


  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

  • *
  • İleti: 5812
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#124: 23 Mart 2017, 00:01:20
ÇİPURA / Sparus aurata / Gilthead Seabream
Tüm denizlerimizde bulunmasına rağmen en çok Ege ve Akdeniz’de bulunur. Büyüğüne “Hrisof”  küçüğüne “Lidaki” deniliyor. Ben bu balığın avcılığını hiç yapmadım , Karadeniz ve Marmara’da denk gelmedim. İsmini çok duyardım ama kendisiyle İstanbul’da tanıştım. Son dönemde çiftliklerde üretimi nedeniyle balık yasağı olduğu zamanlarda tezgahları süslüyorlar. Hele bu çiftliklerde yetiştirlenler kasaplık tavuklar gibi çok çabuk pişiyorlar.Izgarası güzel oluyor. Tavasının da olduğu söyleniyor ama bence güzel olmaz. Bu balık bence ızgara, fırın ve buğulama dışında güzel olmaz. Ben bazen  fırında pişirme torbasıyla yapıyorum fena olmuyor. Güzelce temizleyip pullarını iyice kazıyorum. Sonrasında tuzlayıp bir patates, bir soğan, bir havuç ile birlikte bir parça limonda koyarak poşetin ağzını bağlayıp doğruca fırına atıyorum. Yarım çay bardağı su ilave edersek daha yumuşak oluyor.
Avcılığı konusunda çok bilgim yok ama kıyı ağları ve yemli oltalarla avlanıldığını duymuştum.




Çipura Izgara

  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

  • *
  • İleti: 2553
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#125: 23 Mart 2017, 00:48:33
ÇİPURA / Sparus aurata / Gilthead Seabream
Tüm denizlerimizde bulunmasına rağmen en çok Ege ve Akdeniz’de bulunur. Büyüğüne “Hrisof”  küçüğüne “Lidaki” deniliyor. Ben bu balığın avcılığını hiç yapmadım , Karadeniz ve Marmara’da denk gelmedim. İsmini çok duyardım ama kendisiyle İstanbul’da tanıştım. Son dönemde çiftliklerde üretimi nedeniyle balık yasağı olduğu zamanlarda tezgahları süslüyorlar. Hele bu çiftliklerde yetiştirlenler kasaplık tavuklar gibi çok çabuk pişiyorlar.Izgarası güzel oluyor. Tavasının da olduğu söyleniyor ama bence güzel olmaz. Bu balık bence ızgara, fırın ve buğulama dışında güzel olmaz. Ben bazen  fırında pişirme torbasıyla yapıyorum fena olmuyor. Güzelce temizleyip pullarını iyice kazıyorum. Sonrasında tuzlayıp bir patates, bir soğan, bir havuç ile birlikte bir parça limonda koyarak poşetin ağzını bağlayıp doğruca fırına atıyorum. Yarım çay bardağı su ilave edersek daha yumuşak oluyor.
Avcılığı konusunda çok bilgim yok ama kıyı ağları ve yemli oltalarla avlanıldığını duymuştum.




Çipura Izgara



350 Gr. Kadar ızgara ve tavası ,350-600 Gr. Arası ızgarası ,600 Gr. Dan fazlası Fırında - Tuzda güzel olur. :)
  • IP logged

  • *
  • İleti: 5812
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#126: 29 Mart 2017, 00:10:52
LEVREK / Dicentrarchus Labrax / Seabass
Tüm denizlerimizde bulunur.Üremek için göç ettiği olur. Akdeniz’den başlayıp Karadeniz’e kadar çıktığı olur. Özellikle Akdenizde 15-20 kiloluk levrekler bulunurmuş. Ben Karadeniz’ de sekiz kilodan büyüğünü görmedim. Eskiden kıyı ağları ile tutulurdu. Çeşitli olta türleri ile de tutulur. Son dönemler de  çay ağızlarında çeşitli yemler kullanarak kıyıdan avlayanları çok sık görüyorum. Fırın ve tava yapılsa da ızgarası çok lezzetli olur. Kültür balıkçılığı bağlamında yetiştiriciliği yapıldığı için tezgahlarda sürekli bulunur. Yetiştirilen balığın ızgarası gayet lezzetli olmaktadır. Ben bu balığın avcılığında bulunmadım sadece yazın kullandığımız kıyı avlarına denk geldiği zaman tutulurdu ve o zaman karşılaşırdık. Çok büyük değilse satmaz kendimiz tüketirdik. Önceki dönemlerde eşkina ve kefal gibi dinamitle de avlanılırmış.



Levrek ızgara

  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

  • *
  • İleti: 2553
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#127: 29 Mart 2017, 10:05:19
Buğulaması da çok güzel olur levreğin. :)
  • IP logged

  • *
  • İleti: 5812
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#128: 29 Mart 2017, 14:01:56
Buğulaması da çok güzel olur levreğin. :)
Evet abi çok haklısın , buğulamayı pas geçmişiz, hemide lokum gibi olur.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

  • *
  • İleti: 5812
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#129: 30 Mart 2017, 00:23:34
PİSİ BALIĞI / Platichthys Flesus Luscus / Flounder

Karadeniz , Marmara ve Ege’de bulunur. Eskiden Karadeniz’de bolca bulunmasına rağmen ticari avcılığı çokca yapılmazdı. Bu balık tatlısuda da yaşar derelere ve çaylara girer. Derin suda da karşımıza çıkabiliyor. Diğer balıklardan farklı olarak üreme zamanı kış ayları. Bu aylarda kıyıya çok yakına yerlere gelip aynı kalkan balığı gibi havyarını döker. Bazı kıyı ağlarıyla avlanılır. Yemli oltalara atladığı olur. Ben eskiden limanın içinde kışları mezgit tutarken , yemli mezgit oltasıyla birkaç tane tuttuğum olurdu. Şimdiler de tezgahlarda bolca görüyoruz bu balıklar troller vasıtasıyla tutuluyorlar.Lezzeti diğer dip balıklarına benziyor ve ızgarası ve ince dilim tavası güzel olur.


Pisi




Izgarası


  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

  • *
  • İleti: 1631
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#130: 30 Mart 2017, 00:30:33
Bu konu kilo yapıyor  :) eline sağlık Ahmet reis.
  • IP logged

C

Cengo

Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#131: 30 Mart 2017, 00:42:11
Kalkan butun olarak nasil kzgara yapilir?
  • IP logged

  • *
  • İleti: 5812
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#132: 30 Mart 2017, 00:53:07
Sağolasın Oğuzhan Reis,

Fakat az önce Pisi balığı resmi araştırırken zıpkınla pisi ve kalkan avı videoları izledim. İnsanların ilk defa üreyecek olan kalkanları vurmalarını gördüm, çok moralim bozuldu. Benki hayatımın bir döneminde profesyonel olarak ticari balıkçılık yapmış biri olarak  acayip etkilendim. Şimdi bu kalkan balığını üreme dönemi haricinde öyle sığ sularda bulamazsınız. Hele gündüz hayatta kıyıya gelmezler. Sadece üreme dönemi olan aylarda kıyıya ve sığ sulara gelirler. Şimdilerde fazlaca moda olan bu zıpkıncılıkla  garibim balıkların canlarına okuyorlar. Bu anlamda misina ağ bile bu kadar zaralı değil. Öyleki bu üreme döneminde bir zıpkıncının günde 20-30 tane vurabilmesi çok mümkün. Ben endüstriyel balıkçılara kızarken bu ticari zıpkıncılık daha beter bir hal aldı. Hatta Ege'de restaurantlara sipariş üzerine geceleri balık vuruyorlarmış. Çok Yazık. İşte yetkililer ve ilgililer elek altı performansta zatı muhteremler olunca, kimsenin dünyadan haberi yok, internette videolar dakikalarca ve bilmem kaç izlenme sayısında. Gece gece moralim bozuldu nereden izledim şimdi bunları. Buraya yazayım da belki birisi okurda dikkate alır, elimizden gelen bu sadece.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

  • *
  • İleti: 5812
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#133: 30 Mart 2017, 00:55:14
Kalkan butun olarak nasil ızgara yapilir?

Kalkan değil abi, o balık pisi ve kalkana göre çok daha yassı ve ince , bu yüzden derisine atılacak bir kaç çizikle çok rahat ızgara yapılabiliyor. Derisi tulum şeklide olduğu için ,içi çok güzel pişiyor.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

C

Cengo

Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#134: 30 Mart 2017, 00:58:29
Ben kalkan baligini soruyorum.

Derin dondurucuda iki tane Sile den alinmis kalkan var ayiptir soylemesi  :-*
  • IP logged

 
Yukarı git