Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR

  • *
  • İleti: 5812
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#105: 01 Mart 2017, 00:07:58
TİRSİ  / Alosa Fallax Nilotica
Sardalyanın hemen ardından yazma sebebim ; biz tirsiyi sardalyanın büyüğü olarak tanımlardık. Aynı aileden farklı balıklar aslında. Tirsi yurdumuzda tüm denizlerde bulunduğu gibi dünyada da bir çok yerde varmış. Ben önceleri sadece Karadeniz’de var sanırdım. Gerçi şimdilerde Karadeniz de de azaldı . Bazen Mayıs Haziran aylarında deniz soğukluğu yaptığı zamanlarda sürüler halinde limanlara doluşuyorlar. Benim balıkçı olduğum dönemlerde uzatma ağlarında her akşam üç beş tane çıkardı.
Bu balık üremek için çayağızlarına geliyor. Ben hiç derelerde görmedim ama derelere de giriyormuş.Hatta bir kısmı havyarını derelere döküyormuş. Yani kefal gibi dere içlerinde dolaşırmış. Büyüklüğü iri lüfer büyüklüğünde olur.Sardalya gibi karnı ince kılçıklarla doludur.dış yüzeyi ise kalın pullarla kaplıdır. Çaparideki tepkimesi sardalya ile aynıdır.
Izgarası efsane olur.İthal uskumru gibi fileto çıkarıp iç yüzlerini ızgara da iyice yakarak pişirince ince kılçıklar da yanar.


  • IP logged
« Son Düzenleme: 01 Mart 2017, 00:10:51 Gönderen: Ahmet Kabaalioğlu »
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

  • *
  • İleti: 2553
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#106: 01 Mart 2017, 03:05:16
Bugün yollardaydım ,tariflere  geç kaldım ama geçte olsa ege usulü pratik sardalya , kayıkta  bile olsa nasıl yapılır anlatayım.
Bir gazete kağıdı alınır kat yerinden açılır ,pulu ile uğraşılmadan sadece içi temizlenmiş (temizlemeyenler de var) Sardalyalar gazete kağıdının bir katına yerleştirilir ve gazetenin diğer katı üzerine kapatılarak gazete su serpmek suretiyle ıslatılır. Bilahare mangala (geniş tava da olur)  konan gazete kağıdı içerisindeki sardalyalar  bir kere çevrilerek gazetenin her iki yüzüde kuruyana kadar pişirilir.
Gazeteyi açtığınızda pullu derileri de gazete kağıdına yapışmış olarak ayıklandığından kalan lop etler afiyetle yenir.
Tamamı belki10 dakika sürede hazırlanan bir ziyafet. :)
  • IP logged

  • *
  • İleti: 1547
    • Classicboats Turkiye
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#107: 01 Mart 2017, 10:04:48
Sardalya / Sardela  Orta Dünya /Akdeniz'in insanlara bahşettiği hediye.

Karadeniz ve İstanbul'un hamsi ibadeti gibi Gelibolu-Çanakkale hatta İzmir'in de sardalya ibadeti var.
Mevsiminde Gelibolu-Çanakkale yöresi "boklu sardalyayı" -içi temizlenmemiş- hemen her köşede miss gibi kokutur.

Daha rafine tariflerinde biri de asma yaprağında ızgarasıdır.
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

C

Cengo

Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#108: 01 Mart 2017, 12:37:44
Tuzla'da yerli istavrit diye bir balik cikiyor, istavritten biraz daha uzun ve tombul oldukca kilcikli resimdeki tirsi baligina cok benziyor.
  • IP logged

  • *
  • İleti: 5812
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#109: 01 Mart 2017, 13:35:13
Tuzla'da yerli istavrit diye bir balik cikiyor, istavritten biraz daha uzun ve tombul oldukca kilcikli resimdeki tirsi baligina cok benziyor.
Tirsi dir o. Ada Lüferi de diyorlar bu tirsiye.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

  • *
  • Donatan Temsilcileri
  • İleti: 1165
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#110: 01 Mart 2017, 21:54:35
Ahmet,

Bu konu çok iyi gidiyor. Aklına sağlık, eline sağlık. Diğer Reislerin katkıları da çok güzel. İki üstteki asma yaprağında sardalye ufkumuzu genişletti :)

Bu arada anılarını da beğeniyle okuyorduk ama kısa kestin. Devamını bekliyoruz.
  • IP logged

  • *
  • İleti: 5812
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#111: 01 Mart 2017, 22:27:23
Ahmet,

Bu konu çok iyi gidiyor. Aklına sağlık, eline sağlık. Diğer Reislerin katkıları da çok güzel. İki üstteki asma yaprağında sardalye ufkumuzu genişletti :)

Bu arada anılarını da beğeniyle okuyorduk ama kısa kestin. Devamını bekliyoruz.

Sağol Mücahit,

Bende balıklar hakkında bildiklerimi yazarken bir yandan onlara dair anılarımı da farkında olmadan ekleyiveriyorum. sağolsunlar dostlar araya kuzine olayını ilave ediverince  güzel bir şeyler çıkıyor ortaya. Anılar devam edecek sadece biraz ara verdim. Önce daha önce paylaştıklarımı tasnif edip yazmalıyım diye düşünüyorum. Sonrasında biriktirdiğim bir şeyler var bakalım yavaş yavaş ekleriz vaktimiz oldukça. Beğenmene sevindim çok selam.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

  • *
  • İleti: 5812
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#112: 12 Mart 2017, 20:02:49
GÜMÜŞ /Atherina / Bing Scale Sand Smel
Göçmen balıklarımızdandır. Hamsi gibidir ama daha küçüktür. Diğer göçmen balıklar gibi  sürü halinde dolaşır ve orta su balığıdır. Sığ sularda kumluk dipte dolanır. Gece de ışığa kabarır. Stabil yanan sarı ıuşığın altına toplanır. Ticari avcılığı nasıl yapılır bilmem ama bizim oralarda kepçe ile tutulurdu. Dalyanlarda tutulduğunu da duymuştum. Beni bu balıkla alakam sadece sonbahar aylarında , limanın köşesinde bulunan sokak lambasının altında toplaşmalarında olurdu. Limanın şehirden taraftaki köşesinde su doldurulan musluklar ve koca bir demir baba bulunurdu. Yaşlılar bu babanın üstüne oturur dinlenirdi.Şimdi liman satılınca bu babanın olduğu yere girmek yasakmış. Bende akşamları ay karanlığını beklediğimiz eylül ekim aylarında bu babanın kenarından ekmek taktığım sinek kancalarıyla tek tek tutardım. Bir iki saat içinde bir tavalık tutardım.  O zaman genç bir balıkçı olan Yumuk Reiste  hemen ayıklar güzelce una bulayıp kızartırdı. Bu yazıyı yazarken hesapladım en son 89 yılında tutmuş ve yemişim. Marmara dada çok görmüyorum artık. Tavası, buğulaması ve ızgarası çok güzel olur.



ve tavası,


  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

  • *
  • İleti: 1541
  • Bilen bilir
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#113: 13 Mart 2017, 08:40:25
Tabak mı küçük,balıklar mı büyük  :o
  • IP logged
DeDe

  • *
  • İleti: 5812
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#114: 13 Mart 2017, 09:28:58
Tabak mı küçük,balıklar mı büyük  :o
İkisi de olabilir hatta balıklar gümüş bile olmayabilir. :) :) :)
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

  • *
  • İleti: 5812
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#115: 13 Mart 2017, 23:51:13
KARAGÖZ / Diplodus Vuldaris / Banded Seabream
Tüm denizlerimizde  bulunur. Bizim Karadeniz de yazları çaylara girerdi. Muhtemelen yavrulamayı dere ve çay ağızlarına yapıyordu. Birkaç kere dalışta karşılaştım çok hızlı manevralar yapıyorlar. Kıyılarda yazları sürüler halinde dolaşıyorlardı. Şimdilerde az  rastlanır oldu. Kıyı ağları ve yemli oltalarla tutulur. En sevdiği yem midyedir.
Tavası, ızgarası, buğulaması, fırını her şeyi lezzetli olur.



  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

  • *
  • İleti: 5812
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#116: 14 Mart 2017, 23:55:55

MERSİN BALIĞI / Acipenser Sturio / Sturgeon

Eskiden Karadeniz’de kışları kalkan ağlarında her sezon bir tane yakalanırdı. Tam yılını hatırlayamıyorum ama bir keresinde iki metre kırk santimetre boyunda yakalamıştık. Bir güne yakın canlı kalmıştı. Karaya gelene kadar baş üzerine bağlamıştık. O zamanlar küçüktüm meğer bu mersin balığı solungaçlarını kapatıp karada iki gün kadar canlı kalabiliyormuş. Bu balık üremek için büyük nehir yataklarına giriyor. Yurdumuzda Sakarya, Kızılırmak, Yeşilırmak , Bartın gibi nehir ağızlarından içerilere giriyormuş. Kuzeyde ise Dinyeper, Dinyester, Tuna ve diğerlerine girermiş. Nehirlerin kirlenmesi ve nehirlere yapılan set, havuz ve barajlar ve de  nehir giriş çıkışlarında yapılan bilinçsiz kaçak avlanma  bu balığın sonunu getirdi.  Ama Kuzeyde  yetiştirildiğini duydum. Dişi balık vücudunun sekizde biri kadar  havyar bulundururmuş. Özellikle de bu havyarı için uzun süre aynı balığın yaşamasına çalışıyorlarmış. Bir belgeselde havyarın nasıl sağıldığını görmüştüm. Rusya’da bayağı pahalı ve seçkin bir deniz ürünü durumunda. Yıllar önce bir kez Rusya’da yeme şansı buldum ama beğenmemiştim.
Şimdiler deartık kalkan ağlarında çıkarmı bilmiyorum ama belki trolcüler falan yakalıyordur. Ayrıca nasıl pişirildiği konusunda bir deneyimim yok  muhtemelen ince dilim yapılıp tavası  falan yapılıyordur. Bilenler paylaşırsa sevinirim.





  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

  • *
  • İleti: 5812
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#117: 15 Mart 2017, 00:04:45
Şimdiye kadar haklarında bir şeyler yazdığım balıklar neredeyse tamamen kendi bilgilerimdi. Deneyimlerime ve kendi bilgi dağarcığıma dayanıyordu. Artık benim bir şekilde tanıştığım ve bilgim olan balıklar azaldı ve bu yüzden yanlış bilgilendirmemek adına alıntılı bilgilerde vermeye çalışacağım.


"Balık Vadisinden alıntıdır."

MERSİN BALIĞI HAKKINDA İLAVE BİLGİ

Türkiyemizde bulunan mersin baliklari ve hakkinda bilgiler.Ögrenmek ve faydalanmak icin okumanizi tavsiye ederim.
Acipenser sturio )

Karadeniz'de ve buraya dökülen nehirlerde yaşayan boyları 120 – 300 cm. ve 300 kg.’ a kadar olabilen, yumuşakçalar ve küçük kabuklularla beslenen ve 100 yılın üstünde yaşayabilen bir balıktır. Kolan balığı da denir. Cinslerine göre erkekleri 6 – 12, dişileri 8 – 15 yaşlarında cinsel olgunluğa erişip 800 000 – 2 500 000 yumurta verir. Kış aylarını 150 m. derinliklerde geçirip, Mart ayı başında tek veya sürüler halinde 12 C – 18 C deki sularda nehir ağızlarına girerek yumurtalarını dökerler. Yavrular 8 – 10 ay sürede 6 – 15 cm. ye ulaşınca denize çıkarlar. Eti çok lezzetli olduğu gibi, yumurtasından en kıymetli deniz ürünü olan siyah havyar elde edilir. Bu nedenle ekonomik değeri çok yüksektir. Rus Mersini, Karaca ve Mersin Morinası olarak adlandırılan türleri de vardır.

Ekolojik Özellikleri

Mersin balıkları tatlı sularda üreyip denizlerde beslenen (anadrom) balıklar
grubundandır. Az tuzlu denizler, tuzlu okyanus sularından milli nehirlere, serin göllere ve
ırmaklara kadar, çok değişik su şartlarına girebilmekte ve adapte olabilmektedirler.
Kuzey yarım kürede mutedil ve nispeten serin denizlerin 150 metreye kadarki
sahillerinde ve bu denizlere bağlı iç sularda yaşayan ekonomik balıklardır. Kıkırdak iskeletli
(Chondrostei) takımına giren mersin balıkları Acipenseridae ailesine mensupturlar.
Genellikle etçil olup balık, eklembacaklı ve kabuklularla beslenirler. Karadeniz’de bol
miktarda bulunurlar.

Biyolojik Özellikler Hakkinda Bilgi

Mersin balıklarında vücut köpek balığına benzemektedir. Kuyruk yüzgecinin üst
parçası uzamıştır. Yani heteroserk kuyruk tipi vardır. Yüzgeçler kıkırdak ışınlarla
desteklenmiştir. Genellikle sırt tarafları koyu esmer, boz veya siyaha yakın olup yan tarafları
biraz daha açık renktedir. Karın tarafları ise beyaz ve yer yer gümüş parlaklığı gösterir.
Burun uzamış, ağız yuvarlak, dişsiz, aşağı bakışlı ve bir nevi hortum seklindedir. Ağız
önünde ve burun uzantısının altında, enine bir çizgi üzerinde aşağıya sarkık dört adet bıyık
bulunur. Bıyıklar bazı türlerde düz, yuvarlak, bazı türlerde üzerlerinde küçük püsküller (ince
kıllar) taşırlar. Gerek bu özellikleri, gerekse bıyıkların yönleri türlerin ayırımında bir
kriterdir. Baş kemiksi bir deriyle zırh şeklinde kaplanmıştır. Kuyruk yüzgecinin üst parçası
uzamıştır. Sırtta bir, yanlarda birer ve karında iki sıra olmak üzere beş sıra kemik plakaları
bulunur Yüzgeçler kıkırdak ışınlarla desteklenmektedirler.

Üremeleri Hakkinda Bilgi

Mersin balıkları hayatlarının büyük bir kısmını denizlerde geçirirler. Denizde cinsi
olgunluğa eren mersin balıkları, kışı genellikle denizin az derinlikteki sahillerinde
geçirdikten sonra, ilkbahar başlarında şubat-mart aylarından itibaren nehirlere girerek, eylüle
kadar yumurtlamak üzere kaynaklara doğru ilerlerler. Nehirlere erken girenler mayıs ayı
içerisinde yumurta bırakarak tekrar denize dönerler. Geç olarak, yani haziran-temmuz
aylarından itibaren nehirlere girenler ise o yıl yumurtlamayıp gelecek yılın ilkbaharında
yumurtlarlar.
Yumurtlama nehirlerin 2-10 m derinliklerinde, hızlı akıntılı, tabanı çakıllı olan
yerlerde, 12-17°C’de olur. Türlere göre çapı 2-4 mm, rengi koyu-griden siyaha kadar
değişen, yapışkan bu yumurtalar tabandaki çakıl ve taşlara tutunurlar. Su sıcaklığı ve türlere
göre değişmek üzere, 3-10 gün içerisinde (yaklaşık 90 gün derece), 9 mm boyundaki larvalar
çıkar. Bu larvalar ilk bakışta kurbağa larvalarını andırırlar. Su sıcaklığına bağlı olarak,
günde keseleri absorbe edilen yavrular zooplanktonlarla beslenmeye başlarlar. Daha sonra
sinek larvaları, kurtlar ve yumuşakçalarla beslenirler. Haziran sonu temmuz ortalarında 10-
15 cm boya ulaşırlar. Bu devreden itibaren denize göç etmeye başlarlar. Bazıları en çok 2 yıl
kadar tatlı sularda kaldıktan sonra denize göç ederler. Denizlerde hızlı şekilde büyüyen bu 63
balıklar cinsî olgunluğa kadar denizde kalırlar. Bu süre türlere göre değişmektedir.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

  • *
  • İleti: 1631
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#118: 15 Mart 2017, 00:09:18
KARAGÖZ / Diplodus Vuldaris / Banded Seabream
Tüm denizlerimizde  bulunur. Bizim Karadeniz de yazları çaylara girerdi. Muhtemelen yavrulamayı dere ve çay ağızlarına yapıyordu. Birkaç kere dalışta karşılaştım çok hızlı manevralar yapıyorlar. Kıyılarda yazları sürüler halinde dolaşıyorlardı. Şimdilerde az  rastlanır oldu. Kıyı ağları ve yemli oltalarla tutulur. En sevdiği yem midyedir.
Tavası, ızgarası, buğulaması, fırını her şeyi lezzetli olur.





Ben zıpkılna avlarken hep yenmiş denizanalarını takip edip bulurdum karagözleri. Denizanası da yiyorlar diye biliyorum. Ayrıca büyüklerine baltabaş deniyor. 2.5 kiloya kadar karagöz bulabilirsiniz.

[/url][/img]

bu arkadaşı 2009 şubatında avlamıştım :) 2.250 gramdı
  • IP logged
« Son Düzenleme: 15 Mart 2017, 00:17:40 Gönderen: Oğuzhan Oğuz »

  • *
  • İleti: 1631
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#119: 15 Mart 2017, 00:23:02

MERSİN BALIĞI / Acipenser Sturio / Sturgeon

Eskiden Karadeniz’de kışları kalkan ağlarında her sezon bir tane yakalanırdı. Tam yılını hatırlayamıyorum ama bir keresinde iki metre kırk santimetre boyunda yakalamıştık. Bir güne yakın canlı kalmıştı. Karaya gelene kadar baş üzerine bağlamıştık. O zamanlar küçüktüm meğer bu mersin balığı solungaçlarını kapatıp karada iki gün kadar canlı kalabiliyormuş. Bu balık üremek için büyük nehir yataklarına giriyor. Yurdumuzda Sakarya, Kızılırmak, Yeşilırmak , Bartın gibi nehir ağızlarından içerilere giriyormuş. Kuzeyde ise Dinyeper, Dinyester, Tuna ve diğerlerine girermiş. Nehirlerin kirlenmesi ve nehirlere yapılan set, havuz ve barajlar ve de  nehir giriş çıkışlarında yapılan bilinçsiz kaçak avlanma  bu balığın sonunu getirdi.  Ama Kuzeyde  yetiştirildiğini duydum. Dişi balık vücudunun sekizde biri kadar  havyar bulundururmuş. Özellikle de bu havyarı için uzun süre aynı balığın yaşamasına çalışıyorlarmış. Bir belgeselde havyarın nasıl sağıldığını görmüştüm. Rusya’da bayağı pahalı ve seçkin bir deniz ürünü durumunda. Yıllar önce bir kez Rusya’da yeme şansı buldum ama beğenmemiştim.
Şimdiler deartık kalkan ağlarında çıkarmı bilmiyorum ama belki trolcüler falan yakalıyordur. Ayrıca nasıl pişirildiği konusunda bir deneyimim yok  muhtemelen ince dilim yapılıp tavası  falan yapılıyordur. Bilenler paylaşırsa sevinirim.







Hazar denizinde çokça var. Türkmenistan'da yaşarken en çok yediğim yemekti. Havyarının kilosu 10 $ civarında (çok ucuz) porsiyonu 2-3 $ civarındaydı 2000 senesinde. Küçük bagetler halinde tavada yapılıyor. Asitrina diye adlandırılıyor. Tadı dip balığı olmasından dolayı olabilir, mezgiti uzaklardan andırıyor. Lezzetli bulmuştum.
  • IP logged

 
Yukarı git