Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#45: 15 Şubat 2017, 00:21:45
Gece gece sevenlerine gelsin, afiyet olsun.

• IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

T
  • *
#46: 15 Şubat 2017, 00:23:13
N'aptın tam yatmak üzereyken yahu. Ahanda karnım açıktı.
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#47: 15 Şubat 2017, 00:26:41
N'aptın tam yatmak üzereyken yahu. Ahanda karnım açıktı.

Daha çok vardı da kıyamadım Erenlere  :)
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#48: 15 Şubat 2017, 18:00:36
Hamsi bollaştığında Perşembe Pazarının sahile yakın bir sokağında iki uzun mangal tezgahı kurulurdu. İki de uzun ve yüksek masa. Sadece hamsi ızgara yapardı adamlar. Izgara hamsi kırmızı soğan ve ekmek... Bir porsiyon hamsi ikiye katlanan ızgara kadardı.

Günlerce Perşembe Pazarı esnafı, duyanlar, banka müdürleri, şirket sahipleri cemil cümle saat 12 ile 14 arasında o daracık sokakta miss gibi hamsi ızgara ve soğan rayihaları içinde ibadet ederdik. Zaman zaman zulalarda şarap  ve rakı plastik bardaklarda paylaşılır, kahkaha sohbet gırla giderdi.

O günlerden beri, ben bu kentte iki ibadet olduğunu dillendiririm. Biri hamsi diğeri palamut  mevsiminde yapılan denize tapılan ibadetler.
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#49: 17 Şubat 2017, 00:19:35
MEZGİT / Micromesistius poutassau/ Whiting
Dip balıklarının en lezzetlilerinden biridir. Bembeyaz eti çok lezzetlidir. Yurdumuzda Karadeniz Marmara arasında göç etsede yatak yapıp bölgesel yaşayanlarıda vardır. Normalde derin suda yaşar,  kışın yumurtlamak için daha sığ sulara gelir. Günümüzde genelde trol ile avlanılır. Trol torbasına giren balıkların yaşama şansı olmadığı için mezgitin hiç yoktur. Zaten su yüzüne çıkmadan ölür. Çaparide bile suyun yüzüne çıkınca vurgun yer ölür. Yaz aylarında çapari yada yemli oltayı dibe indirdiğinizde mezgit tutma şansınız yüksektir. Yazın tutulan mezgitin kokusunda, çalkantılı denizde, beni fena deniz tutardı, sanırım hala tutuyordur.
Kışın lezzetli olur ama  genelde havyarlı olur. Mısır unu ile yapılan tavası inanılmaz lezzetli olur. Çok çabuk dağılacağı için kısa sürede çevirmek lazımdır. Mezgit gibi dip balıklarının bünyelerinde ağır metal barındırdıkları söylenir bundan dolayı çok sık tüketilmeleri tavsiye edilmez .

• IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#50: 17 Şubat 2017, 00:22:06
Mezgitin tavası da güzel olur yani;

• IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#51: 19 Şubat 2017, 00:39:18
KEFAL / Mugilidae / Flathead Mullet
Tüm denizlerimizde bulunurlar. Ne kadar denizde çel çöp varsa toplarlar. Çok lezzetli olmasa da , tava ,fırın,buğulama,pilaki  gibi her şeyi yapılabilir.Zaman zaman tatlısulara da girebilirler. Zaten çoğunlukla dere ve çay ağızlarında yaşarlar. Göç  etmezler. Voli ağı, Mantar yakası büzülen gırgır ağı ve çeşitli kıyı ağlarıyla tutulabildiği gibi, oltacılar tarafından da Kıbrıs Oltası, çarpma gibi metodlarla da avlanılabilir.
Ben iki değişik türünü biliyorum fakat yurdumuzda dört beş türü varmış. Ayrıca bir de “Rus Kefali” vardı. Sırası gelmişken yazayım bari. Bu Rus kefali geldiği yıllarda ben balıkçıydım. İşin gerçeğini çok sonra öğrendik ama ben o zamanda bir gariplik olduğunu anlamıştım. Bir tane bile yemedim de tutmadım da. Şimdi efendim bu Çernobil faciası olduğunda Karadeniz’e dökülen nehirler üzerindeki havuzlarda bu kefaller havyarı için yetiştirilirlermiş. Facia sonrası bu balıklar mutasyona uğramış, bünyelerindeki radyasyon sınırın çok üzerine çıkmış, bu yüzden açmışlar havuzların kapaklarını. Bu gariban balıklarda durgun suda havuzlarda büyüdükleri için , denizle buluşunca nerede bir durgun su bulsalar doluştular oraya. İşte bizim Karadeniz Limanlarına ocaklar halinde geldiler ve yataklandılar. Bunu gören gırgır ve voli Reisleri de hemen ağları mola etti. Tonlarca balık tutuldu. Çok kocaman olan bu balıklar yerli kefal gibi mantar yakadan atlıyamıyorlardı da kaçamıyorlardı da. Kepçe ile bile tutulduğunu görmüştüm. Bir metre büyüklüğünde olanları bile vardı. Neyse daha fazla karıştırmayayım ama netice itibari ile yurdum balıkçısı, zıpkıncısından tutunda gırgırcısına kadar azimle mücadele etti ve balığı bitirdi.
Ben yemedim ama yiyenler saman gibi diye tarif ederlerdi. Bir kere daldığımda kayanın kovuğunda karşılaşmış tırsmıştım bile.
Hadi Selametle.

Izgarası

fırında yapılışı
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#52: 19 Şubat 2017, 11:34:03
Bir porsiyon hamsi ikiye katlanan ızgara kadardı.

Can alıcı nokta burası. Maalesef hamsi sudan ucuz olduğu dönemlerde bile İstanbul'da bu ölçü birimini kullanan balıkçı kalmadı sanırım.Teşekkürler güzel katkı için.
  • IP logged

• *
    • KUTUP YILDIZI
#53: 19 Şubat 2017, 14:15:54
Konu bölünmesin diye yazmamıştım, hamsi tarifiyle ilgili bir kaç şey demeliyim.

Hamsiler temizlenip kılçıkları ayıklandıktan sonra aşağıda ki gibi iki yaprak haline getirilip,

İki hamsinin içleri birbirine yapıştırılarak kızartıldığında nefis olur.

• IP logged
ВЛАДА / TEOS

• *
    • KUTUP YILDIZI
#54: 19 Şubat 2017, 14:25:57
Bazı yörelerde hamsi kuşu,hamsi kuşlama,
bazı yörelerde de hamsi köfte olarak adlandırılmakta.
Adı ne olursa harika bir lezzet.

Temizlenişi;

İki hamsinin içleri birbirine bakacak şekilde yapıştırılması,

Az yağda kızartılması,

sonuç,

• IP logged
ВЛАДА / TEOS

T
  • *
#55: 19 Şubat 2017, 14:38:57
Hamsiyi her daim böyle yerim. Mısır unu ile yaparım.   !O__
  • IP logged

• *
    • KUTUP YILDIZI
#56: 19 Şubat 2017, 14:43:48
Tabi ki olmazsa olmazı aşağıda,

• IP logged
ВЛАДА / TEOS

• *
    • KUTUP YILDIZI
#57: 19 Şubat 2017, 14:47:55
Kaan bizim bu yörede hamsi bulunmuyor,
Güzelbahçe mezatta bulunsa da Karadeniz hamsisinin lezzeti yok.

Şöyle bir tabak hamsi için yürüyerek İstanbula giderim valla.

• IP logged
ВЛАДА / TEOS

• *
    • KUTUP YILDIZI
#58: 19 Şubat 2017, 14:52:53
Eh bu kadar balık yemeği tarifinden sonra,
sofraya soğan koyup, rakıya yumruğumuzu meze  yapacaz anlaşıldı.

• IP logged
ВЛАДА / TEOS

T
  • *
#59: 19 Şubat 2017, 15:01:15
Hah, tabağı görünce aklıma geldi, bir de balığa limon sorunsalı vardır halk arasında konuşa gelen  :P ;D ;D ;D
  • IP logged

Yukarı git