Symi ve Marmaris’e dönüş.. Cumartesi sabah erken kalktık, tüm Tilos uyuyor ama motor çalışınca bizim teknede herkes uyandı..
Kahvaltıyı seyirde yapacağız..
Yaklaşık 30 mile yakın bir yolumuz var.
Rüzgar yok gibi, hava açık..
Symi adasının kuzeyinden Datça yarımadasını iskelemizde bordalayarak, Symi darboğaz’a kadar sorunsuzca geldik.
Symi kuzeyindeki dar boğazda derinlikler 4-5 metrelere kadar düşer ama geçiş için yelkenli tekneler için bir sorun teşkil etmez, boğazı ortalayarak rahatça geçilebilir..
Bu geçitte, turkuaz rengiyle çok berrak bir deniz vardır.
Bu geçidi geçer geçmez tam karşımızda Yeşilova körfezine doğru pruvası dönük bir Yunan Hücumbotu uzakta görüldü.. Sanırım bu göçmen konuları nedeniyle devriyedeler..
Biz ise bu temiz denizde bir yıkanma ve yüzme molası vermek niyetiyle durduk..
Akif, Ünal ve Kubilay önce atladılar denize, dayanamayan Deniz ise arkalarından.. Ben teknedeyim..
Yüzdükten sonra sırasıyla şampuanla denizde saçlarını yıkayıp, tekne havuzluğundaki duşla durulandılar..
Artık pirüpak şekilde Symi’ye hazırlar..
Symi limanına girdiğimizde geçmiş görüntüsünden çok uzak bir manzara ile karşılaştık.
Bütün liman bomboş, istediğin yere istediğin gibi yanaşabilirsin.. Öyle ki yer beğenemez olduk..

Neyse sonuçta Limanın kuzey kıyısında Manos’a yakın sayılır bir yere sancak bordamızdan aborda olduk..

Daha ilerimiz sığlaşan deniz nedeniyle yerel kayıklar var.
Akif ve Deniz çıkış işlemlerini biz yapalım düşüncesiyle Port Polise (bilenler için saat kulesinin arkasındaki binaya) gittiler ama orası göçmen dairesi olmuş sanırım, kimseleri bulamamışlar.
Ordaki bir görevli limanın karşı tarafındaki gümrük polisini tarif etmiş, Akif oraya gittiğinde ise onlar tekrar bu tarafa yönlendirmişler..
Bu duruma sıkıldık ve benim önceden tanıdığım Symi’deki acentayı arayıp, çağırdık.
Kostas ( tel no: 0030 694 646 6255) beş dakika sonra geldi ve 50 euro ya 15 dk içinde işlerimizi halletti..
Artık resmi işlemleri tamamlamıştık, istediğimiz zaman ayrılabilirdik..
Symi, benim için arka mahalle sayılır, son 20 yıl içinde elli kere gelmişimdir belki.. Sezondışı olması nedeniyle neredeyse her yer kapalı.. Akşama doğru bazı cafe ve tavernalar açıldı..
Arka sokaktaki her zaman içki aldığımız büyük dükkan yaz kış açık.. Oraya gidip bol miktarda içki aldık, fiyatlar Türkiye’ye göre ucuz, bize ayrıca bir indirim daha yaptılar.
Akşam olunca her zaman gittiğim Meraklis kapalı olunca yine ara sokaklarda adını şimdi hatırlayamadığım bir tavernada çok lezzetli deniz ürünleri ve çok pahalı bir barbun yiyerek karnımızı doyurduk..
Teknede seyir boyunca yanımızda gezdirdiğimiz son kavunu da sintinedeki yerinden alıp, getirmiştik. Tatlı yerine bu kavunu yedik, 2 büyük dilimini de Taverna sahibine verdik, o da alıp yakındaki evine, çocuğuna götürdü yesin diye..
Oradan kalkınca deniz kıyısındaki şirin bir cafeye oturduk. Bir süre burada oturup, tekneye döndük..
Kimsenin uyumaya niyeti yok, hemen gerimizde sahilde açık bir barın müzikli gürültüsü havuzluğa kadar geliyor..
Ben yattım, ekip n’aptı bilmiyorum, kimsenin de günahını almayayım şimdi..
Sonbahar’da Symi (Ünal Çilingir’in video kaydı)
………………………………………..
Madem döneceğiz bari erken gidelim de evlerimize geceye kalmadan varalım düşüncesiyle sabah yine erken saatte kalktık.
Yavaşça limandan avara olup, Symi’den ayrıldık..
Karşımızda Yeşilova körfezi, sancağa dönünce pruvamızda Rodos, arkamızda Datça.. motor seyriyle gidiyoruz, çantaları sırayla hazırladık..
Aslına bakarsanız kimse bu gezi bitsin istemiyor, günler ne çabuk geçti diyoruz..
Kah yelkenle, kah motorla bildik sularda Marmaris’e doğru ilerliyoruz.
Marmaris körfeze girerken Uğur’u (gümrük acentamız) aradım, bizi Gümrükte karşılayacak..
Önce Netsel Marina girişindeki akaryakıt istasyonundan yakıtı doldurup, gümrüğe geçtik, kısa bir giriş işleminden sonra Yalancı boğazdaki Yat Marinaya gidip, bağlandık.
Not: (ek bilgi) Gezimizin mali sorumlusu Akif, tüm harcamaları bir excel dosyasında tuttuğu için her kalemi detayıyla görmek mümkün oldu, size bu gezinin tüm maliyetinin kişi başı yaklaşık (kişisel hediye vb harcamalar hariç) 3500 TL olduğunu da söyleyerek sözlerimi bitireyim.
……………………………………
Evet, dostlar..!
2019 Kış’a girerken yaptığımız gezimiz bu şekilde sona erdi..
Sürçü lisan ettiysek affedin..
Seyir yazılarımı okuyan, yorum yapan, yazmam için teşvik eden tüm denizcilere teşekkür ederim..
Yeni seyirlerde görüşmek dileğiyle hoşçakalın..