Her an başımıza gelebilecek bir olay.Gökovanın başına gelmiş faydalı olacağını düşündüğüm bu yazıyı paylaşmak istedim
Ege Denizi’nde son aylarda kaçak göçmen trafiğinde büyük artış kaydedildi. Hal böyle olduğunda, teknesi ile seyir halinde olan gerek amatör, gerek profesyonel pek çok denizcinin her an kaçak göçmenlerle karşılaşması mümkün.
Böyle bir durumda ne yapılması gerektiğini, kulaktan dolma yanlış bilgileri de bertaraf etme düşüncesi ile Mart 2019’da Bodoslama köşemize taşıdık.
- Denizde kaçak göçmen gördük, ne yapalım? >>
Yazımızda aktardığımız teorik bilgiler, yelkenci dostumuz Atilla Gökova tarafından geçtiğimiz günlerde pratiğe döküldü. Diğer denizci dostlarımızın da yararlanması amacıyla bu deneyimi paylaşalım istedik.
İzmir'in Dikili ilçesi açıklarında yasa dışı yollardan yurt
dışına çıkmaya çalışırken botları su alan 42 kaçak göçmen,
kurtarıldı. Bottaki Suriyeli bir çocuğun beline can yeleği
işlevi görmesi amacıyla pet şişeler bağlandığı görüldü.
UZAKTA BİR IŞIK GÖRDÜ
Atilla Gökova, İzmir Güz Trofesi yarışlarına katıldığı “Yarış-Ati” adlı yelkenlisi ile sabah 03.00 sıralarında Göcek’e gitmek üzere Çeşme Marina’dan ayrıldı. Saat 05.30’da gün ağarmaya başladığında Sakız Adası’na 15, Samos Adası’na 40 deniz mili mesafede seyrederken uzakta yanıp sönen bir ışık gördü.
Bu rotada pek çok seyir gerçekleştirdiği için, ışığın yanıp söndüğü noktada bir çakar olmadığını biliyordu. Ne olduğunu öğrenebilmek için rotasını değiştirdi.
Yaklaştığında, arkasına 5 beygir gücünde zayıf bir motor takılı 5 metre boyunda ve “merdiven altı üretim” olduğu belli bir şişme botun aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 15 kişi yardım istiyordu.
Fotoğraf: Arşiv
Teknede tek başına olduğu için güvenli bir mesafeye kadar yaklaştıktan sonra durdu ve hemen Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın 158 no’lu ihbar hattını aradı, koordinat vererek durumu bildirdi. İhbarı karşılayan görevli, Gökova’yı telefon numarası vererek kendisine yakın bir botun komutanına yönlendirdi.
Bot komutanını aradığında, verdiği mevkiinin merkez tarafından kendilerine aktarıldığını ve yaklaşmakta olduklarını öğrendi.
Bu arada da gerek olur düşüncesi ile can salını hazırladı.
Kaçak göçmenlerin bulunduğu bot alabora olursa ya da batarsa, can salını denize bırakacaktı. Zira tek başına olduğu için onları tekneye almanın kendi güvenliği açısından risk taşıdığını biliyordu.
Sahil Güvenlik botu yaklaşık 15 dakika içinde belirtilen noktaya gelmiş, oldukça hızlı bir tahliye gerçekleştirerek bottaki göçmenleri kendi teknesine transfer etmişti. Atilla Gökova’ya teşekkür ederek yoluna devam edebileceğini söylediler ve dönüşe geçtiler.
Fotoğraf: Arşiv
Atilla Gökova, yaşadığı deneyim sonrasında denizci dostlarına önermelerini şöyle sıraladı:
•Derhal Sahil Güvenlik 158 İhbar Hattı’nı arayıp koordinat vererek durumu bildirin.
•Sahil Güvenlik botu gelene kadar güvenli bir mesafede bekleyin.
•Türk karasularında değilseniz, o ülkenin Sahil Güvenlik birimlerini arayın.
•Can salınızı mültecilerin botunun batma ihtimaline karşı hazır tutun.
•Çok elzem bir durum yoksa, kaçak göçmenleri güverteye almayın. Bunun son seçenek olduğunu aklınızda bulundurun.
•Yasal olarak herhangi bir sorunla karşılaşmaktan korkmayın. İnsan ister istemez çekiniyor ama ben böyle bir şey yaşamadım ve ihtimal de vermiyorum.
•Türk Sahil Güvenlik birimlerine güvenin.