Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: 10 kuvvetinde hava ile güreşmek

• *
  • Donatan Temsilcileri
Ynt: 10 kuvvetinde hava ile güreşmek
#15: 14 Ekim 2019, 19:27:18
1997 senesi Ağustos ayında 35 gün süre ile bu bölgede bulundum.

Danimarkalı bir Doktor arkadaşımla çok geniş bir alanda Bergen- Stavenger arası geniş bir bölgede Sağlık Ocağı hekimliği benzeri bir görev yaptık.

Haegesund un kuzeyinde Skavenik de fiyorda bakan çok güzel bir evimiz vardı.

Bölge hastanesinden altımıza verilen 4x4 Toyota jeep ve telsiz vardı. 24 saat boyunca çağrılan her vakaya gidiyorduk.

Reyhan ve oğlum Sinan -ki o zaman 11 yaşındaydı- da benimleydi, her gün balık tutardık.

Geceleri sabaha kadar şömine başında kuzeye bakar tam olarak kararmayan geceyi seyrederdik..

Daha sonra orada yerleşmemizi önerdiler.. O zaman ki aklımızla kabul etmedik..

Çok güzel yerler, mutlaka görmenizi öneririm..

.......................

Kusura bakmayın konu yelken ve fırtına seyriydi ama dayanamadım, anılarım depreşti, paylaşmak istedim..
  • IP logged

• *
#16: 15 Ekim 2019, 09:38:41
Olmamış. Becerememiş!
Bizim lodoslar çok daha sertti... )))

Şaka bir yana Cem Gür de övgüyle bahsetmiş sağolsun ama ben Özgür'e katılıyorum.
Bence burada 10 kuvvet devamlı esen bir rüzgar değil de 30-40 aralığında esen rüzgardaki seyir videoları izledik.
Eğer sağanakta bile 48-50 olaydı bence kesin kameradan izlerdik.
Ama kamera görüntüleri özellikle deniz durumu ile ilgili çok yanıltıcı oluyor. Baştan belirteyim...

10 kuvvet demeyelim de knot olarak ifade edeyim, şimdiye kadar seyirde sadece 3 kez 55 knot üstü hava gördüm.
Çok fena şeylerdi. Limanda hazırlanılıp içine girilecek şeyler değil.

Ama coğrafya çok etkileyici...
Eyüp Ağabey eğer kalsaydın, şimdiye lacivert bir svanın güvertesinde ama titreye titreye dolaşıyordun  )))

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#17: 15 Ekim 2019, 15:59:30

Eyüp Ağabey eğer kalsaydın, şimdiye lacivert bir svanın güvertesinde ama titreye titreye dolaşıyordun  )))

Ama bir tabloda üşüyor olurdu.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#18: 17 Ekim 2019, 12:19:10
Ama kamera görüntüleri özellikle deniz durumu ile ilgili çok yanıltıcı oluyor. Baştan belirteyim...
Evet bu da çok doğru tespit, bizim için zorlu heyecanlı bir seyirden sonra eşe dosta videoları gösterince "ee?" derler ya hep! :)
  • IP logged
><(((º>

• *
    • instagram
#19: 21 Ekim 2019, 17:39:25
Söylenecek, yorum yapılacak o kadar çok şey var ki !!!!

Filmin 23'09  limana girerken teknenin iskele tarafında  rıhtıma aborda olmuş çift direkli bir tırandil var mesela. (Algıda seçicilik). Tiryaki'nin " Tırandil okyanusa çıkar mı?/ Geçer mi?" sorusuna yanıt olabilir.

"Korku bilmemekten kaynaklanır, bilirsen korkuyu yenersin" mealinde bir yorumu var Erik Aandraa'nın. Daha filmin başında kendisini, teknesini, çevresindeki denizleri 27 yıldır iyi tanıdığını, limitlerini bildiğini büyük harflerle vurguluyor.

Tekne 1980/90 yılların geniş karınlı, dar kıçlı, el yatırması, muhtemelen en az 5 santimlik et kalınlığı olan, o yılların "daşş gibin" teknelerinden biri. Yani henüz polyester tekne fabrikaları tasarımların denizcilik kalitesinden taviz vermemiş, tava kıçlı, geniş iç hacimli, yüzer lüx meskenlere dönmemişler.

Bu Norveçli Erik'i eleştirmek tümü ile olaya nereden baktığımıza bağlı. Hiç denk gelmemiş olsa da Merem, Erol, Ömer ile Marmara'da lodos seyri yapamadım, çok isterdim. Yelkenli bir teknesi olup da sadece frişka rüzgarda sahil boyu volta atmak, "piyasaya çıkmak", rüzgâr 15-20 knot'lara gelince sadece cenovayı kullanmak, hemen her havada kolayına geldiği için ana yelkeni açmamak kendine "yelkenciyim" diyenlerin tarzı olmamalı. Teknenin ve kullanıcısının sınırları içinde teknenin de yelkenin de hakkı verilmeli.

Denize mecbur deniz emekçileri dışında kalan biz yelkencilerin uzun seyirlerimizde kişisel limitlerimizi test etmemiz, kendimizi, doğayı tanıma çabalarımız belki de, artık iyice doğadan koparılmışlığımıza bir baş kaldırı, bir var olma ispatı oldu.

Fırtınada, bir yelken teknesi ile denize çıkmanın zor ve çetin bir dağ tırmanışından çok da farklı olduğunu düşünmüyorum.

Abi inanmayacaksınız ama o tirhandilin sahibi ile instagram üzerinden tanıştım. Uzunca bir süre de arması üzerine soru sordu bildiğim kadarıyla yardımcı oldum...  :D :D :D
  • IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#20: 21 Ekim 2019, 21:00:05
Evet bu da çok doğru tespit, bizim için zorlu heyecanlı bir seyirden sonra eşe dosta videoları gösterince "ee?" derler ya hep! :)

Ben defalarca , çok güzel videolar çektim fakat hemen sonrasında kendim izledim. Videoya bakıyorum başka dışarı bakıyorum başka. Bu yüzden bıraktım video işini , artık ortamın görüntüsü  bizim hafızalara. Nasıl olsa bir sürü böyle videolar çeken var zaten. Bizde onları izleriz.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#21: 05 Nisan 2020, 19:36:50
Eric bu sefer shetland adasına viking festivaline gidiyor. Çekimler harika.

• IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#22: 05 Nisan 2020, 19:40:43
Hemen peşi sıra shetland Adasında Faroe adasına gidişi var izlemenizi öneririm. Linki ekte.

• IP logged

• *
  • Selamlar
#23: 05 Nisan 2020, 21:17:01
Enteresan adam.
Bu arada Faroe adları yolunda Alman bir markadan bahsetti. Kablosuz be kendi solar paneli ile beslenen rüzgar gülü. Aplikasyon ile telefona da bağlanıyormuş. Fiyatına bakılmasında fayda olabilir. Tabi teknenin pupasında bir düzenek yapmak gerekir

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

Yukarı git