16.gün
Aslında kendim bal gibi biliyorum ama birşey olur da vazgeçerim diye kendime bile söylemediğim gibi bu sabah yola çıkacağım.Uyandığımda fenere doğru bakıyorum.Şansıma rüzgar var ama çok değil.Motoru çalıştırıyorum.Etraf sessiz ben de gürültüsüzce demiri topluyorum. Yeni demiri ve şimdi çektiğim demiri loçalarında emniyet halatıyla bağlıyorum.İleri yol verip koydan çıkıyorum.Yolum çok değil Ayvalık'a gideceğim.Anayelkenim açık, rüzgar tam pruvadan geliyor.Devir 1500 rpm.Anayelkeni küçük açısal değişikliklerle sürekli dolu ,çalışır tutuyorum. Rüzgar yavaş,yavaş üstüne koyuyor.Daha önce aynısını Bidarka'nın transferinde yaşamıştık.Midilli ile Anakara arasında kuzey- kuzey doğu yönden rüzgar öyle kaçak yapıyor ki 30 knt.altına düşmüyor.Bir ara 38 i görüyorum.Anayelkene camadan vurmamıştım.Fazla geliyor çok yatıyorum.Kafamda bin türlü düşünce?? Direk kırılır mı?Kırılırsa ne yaparım? Tel kesme makasım hangi dolaptaydı?Makas kesmezse demir testeremin yedeği varmıydı?Almıştım ama tekneye getirdim mi?
Çıplak adanın kanalına giriyorum. Hararet hiç artmadı.Şükür direk te kırılmadı. Koçum benim.diye dümeni seviyorum.Baba Tunca ile konuşmayıp ne yapacağım.Övgüyü hakediyor .
Artık şamandıralar göründü.Rüzgar 30 lar civarında.Gezi tekneleri yine de çıkmışlar.Bir sürü Jale, Jalem,Jalecim,,,, isimli gezi tekneleri geçiyor yanımdan.Anlıyorum ki Jale önemli.Şamandıralar bitip selamete çıkınca doğruca Setur Ayvalık Marinaya yöneliyorum girişte anons edip,Mazot rıhtımına bağlanıyorum.Palamar gence motor ustası soruyorum.Hemen telefon ediyor. Marinanın ustasıymış ,çok iyiymiş.Pontona bağlandıktan yarım saat sonra geliyor.Makinayı sökmeden bakamam diyor.Manifolda ulaşmak çok zormuş.Bademli'den aldığım porçözleri boca ediyor hortumdan.Biraz çalıştırıp stop ediyorum.Para almamak istiyor.Birşey yapamadım diyor.Yine de bir miktar veriyorum,Bu kez de fazla verdin deyip yarısını iade etmeye çalışıyor.Ülkemin insanları şaşırtmaya devam ediyor beni.Ofise giderken Ahmet'e telefon ediyorum geceden otobüse bineceğiz diyor.Yanında oğlu Aslan Mustafa Reis de geliyormuş.Seviniyorum.Sessiz güç Mustafa Mert Reis.İyi yetişti, Yolu hep açık olsun.Üniversiteyi Kaptan olmak için okuyacak.
Dışarı çıkıp akşam yemeği sonrası tekneye dönüp uyuyorum.Yorulmuşum.
Bu arada Setur Ayvalık marina bütün gezi boyunca en yüksek parayı alan yer oldu.283 TL.Elektrik,su ayrı ücret, Bir makine çamaşır yıkamak için 30TL.Neden diye sorduğumda yoğunluk,talep vs..dedi ofis.Ama çok ilgili ve nazikler.