Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Baba Tunca' nın 2019 yaz seyri

• *
Baba Tunca' nın 2019 yaz seyri
OP: 13 Eylül 2019, 23:33:48
Baba-Tunca'nın 2019 yaz seyri.
2019 yazı için birçok hayalim vardı.Hepsi de denizle ilgili.Küçük ile yaz planları,Riva devresinde ve Haliç te yelken yapmak amacıyla römork yaptırmak. İlk gerçekleştirdiğim iş römork oldu ama teknenin ölçülerinin doğru alınmaması çeşitli zaman alan tadilatlara neden oldu.Otomobilin çeki demirinin takılması TSE ve trafik muayeneden onayı.Noterden ruhsat çıkartılması da epey vakit kaybına neden oldu.Bütün bunlar olana kadar ramazan geldi.Yurt dışından gelen dostların işleri için Ramazan bayramına kadar hiç bir yere gidemedim.Bayramdan sonra yine program dışı çalışmalar, randevular, yurtdışı gezileri derken iyice bunaldım artık denize gitmeliydim.Kurban bayramına 5 gün kala  Tunca , Babası ve BABA TUNCA beraberce yola koyuldular.Aslında yola çıkmadan önce plan kısa ve çok netti.Marmara adası ve Çanakkale marina'da kısa bir konaklama , çıkış işlemlerini takiben Limnos adasından Yunanistana giriş yapmak ve Sürekli güneye doğru Girit adasına kadar gitmek.Olmadı.Olanla yetindik.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 13 Eylül 2019, 23:38:45 Gönderen: Mustafa Ertör »
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
Ynt: Baba Tunca' nın 2019 yaz seyri
#1: 14 Eylül 2019, 00:53:51
1.Gün
Dünden hazırlıklarımızı yaptım.Zaten teknenin hazırlığı bir hafta önce bitmişti.yeni zehirli, motor bakımı,vernikler,buzdolabı tamiri ,rüzgar jeneratörü montajı,yeni invertör takılması,AIS cihazı montajı ,otopilot ayarı,,,,,,,,hepsi yapılmıştı teknenin buzdolabını doldurup seyre başladık.
Ağustosun geleneksel poyrazı bu sene ara vermeden esti.Bizimde kolayımıza geldiği için keyifle seyre başladık.Sıcaklar aşırı olursa bunalırız diyordum ama seyir esnasında hiç bunalmadık .Durduğumuz zaman ter boşanıyordu üstümüzden.

Rüzgar 17-22 knt. arası hızımız 5,5-6,5 knt.civarı akşam 18.30 de Marmara adasına bağlandık.Keyifliydi seyrimiz.Uzun seyre çıktığım ilk gün tedirgin,hatta endişeli olurum. Herşeyi kontrol ederim.Tuvaletin bile sifon yapmadığından emin olmak için bakarım.Bu alışkanlığımın Ahmet Kabaalioğlu kardeşimde de olduğunu gördüm.Tek anormal ben değilim diye sevindim.
Barınakta bizi karşılayan arkadaş anında 75TL.tahsil etti.Suyumuz var zaten.Rüzgar jeneratörünün yeterliliğini anlamak için elektrik te almayacağım.Bakalım buzdolabı ve diğer elektrik sarfiyatını karşılayacak mıyız?
Tekneyi neta ettikten sonra karaya atladım.Unuttuğum birşeyi alması için Tunca'ya seslendim.oradan geçmekte olan bir adam "Vay Tunca ha?"dedi."O halde Baba oğul  geziyorsunuz.Baba da siz oluyorsunuz yani?Çok güzel be!"
Ne diyeceğimi bilemedim.Nazar deymesin diye içimden maşallah çekip dışımdan kıçımı kaşıdım.Başka korunma ritüeli bilseydim onu da yapardım.
İndiğimiz gibi doğru midye tava,midye dolma yemeye gittik.Nasıl acıkmışsak 4porsiyon midye dolma,4 porsiyon midye tava birayla beraber keyifle yendi.Üstüne ikişer çay biraz sohbet yorulmuşuz uyuyuverdik.Sabah heryerimizi sivri sinekler yemiş.Kahvaltıyı kaşınarak bitirdik.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
  • Donatan Temsilcileri
#2: 14 Eylül 2019, 09:44:44
oradan geçmekte olan bir adam "Vay Tunca ha?"dedi."O halde Baba oğul  geziyorsunuz.Baba da siz oluyorsunuz yani?Çok güzel be!"
Ne diyeceğimi bilemedim.Nazar deymesin diye içimden maşallah çekip dışımdan kıçımı kaşıdım.Başka korunma ritüeli bilseydim onu da yapardım.

Mustafacım, bu yazdığın çok hoş ve değerli..

Keyifle okuyorum..
  • IP logged

• *
#3: 15 Eylül 2019, 16:23:13
2.gün
Sabah Marmara adasından avara olup çayımızı içerek adanın kuytusundan çıkana kadar yelken açmadık.Ada saçağından çıktığımız gibi rüzgarı yakaladık.Geniş apaz 19- 22 knt.esiyor.Tunca direk dibine gitti.Ben dümendeyim.Yavaşça rüzgara dönmeye çalışıyorum ama tekne anormal aykırılıyor.Dalgalar çok büyük .Yeni öğrenenler gibiyim rüzgarın tam üstüne çeviremiyorum tekneyi.Tunca bağırıyor rüzgara dön diye .Ben bağırıyorum uğraşıyorum diye ama olmuyor.Sonunda epey yükleniyorum gazkoluna.Süratle Tunca anayelkeni basıyor direğe .rüzgar göstergesi 29 knt.gösteriyor.Tunca havuzluğa gelince hemen cenovayı da açıyor.Rüzgarı arkamıza alıp herzamanki Baba Tunca  arkadan gelen rüzgar seyrinin konforunu yakalıyoruz.Rüzgar 20 ile 24knt gösteriyor.Bumbaya vasattan geçen bir halatla fren tertibatı yapıyorum.cenovaya da cenova için özel yapım olan ahşap bumbasını takıyorum .Güvenli ayıbacağı seyri başlıyor.
Hava sıcak.ama bunalmıyoruz.Su,çay,meşrubat' vs. .Sıvı alımınına dikkat ediyorum.Farkettirmeden Tunca'nın da sıvı tüketmesini sağlıyorum.Boğaz girişine kadar ayı bacağı seyri yapıyoruz.Dümene dokunmuyoruz.Sabit Reis (otopilotumuz) işbaşında.Gelibolu'yu geçince rüzgar hafifliyor ve sanki biraz kuzey-kuzeybatı gibi oluyor.Ayı bacağı çalışmaz olunca bumba frenini ve cenova bumbasını söküyoruz.Apaz,dar apaz akıntınında yardımıyla süratle boğazda Çanakkale marinaya doğru seyir yapıyoruz.Çanakkale marina girişimiz 19.00 civarı oluyor.Giriş kayıtlarımızı yapıyoruz.Mazot yarın sabah alabilirmişiz.Su da alacağız depoları tamamlamak istiyorum.Tekneyi kilitleyip çorbacıya doğru gidiyoruz.Çanakkale güzel ,canlı,insanları dışarı çıkmak isteyen bir şehir.Üniversitenin toplum yaşamına katkısı olmuş.Gençler sahildeler.Ben tekneye gidiyorum.Tunca ben biraz daha dolaşacağım diyor.Havuzlukta uyku tulumuna kozaya girer gibi girip uykuya dalıyorum.Gecenin bir vakti Tunca da geliyor,Saati sormuyorum.Ama daha huzurla uykuya devam ediyorum.Sabah erken uyanıyorum.Bu gece de sinekler yemiş biraz.Marmara adası kadar değil bereket.Tunca da uyanıyor .Duş almak istiyordu. Gidiyor dönüşte burası pis duş alınmaz diyor.Benim de niyetim vardı.Vazgeçiyorum.Hazırlanıp kahvaltı için çıkıyoruz.
Tekneye dönerken Marinanın karşısındaki pastanede ben orta şekerli Türk kahvemi, Tunca da yeni moda kahvelerden birini istiyor. İçip ,mazot almak üzere marinaya geliyoruz.
Mazot ,su ikmalinden sonra hemen marinadan ayrılıyoruz.Yanımızda bizden sonra yanaşan 50+ ft.bir yelkenli var.Birkaç erkek arkadaş seyre çıkmışlar.Sakin insanlar hiç gürültü yapmadılar.Biz çıkarken dişarda hava kötü çıkıyor musunuz? Dedi bir tanesi.Aşağı gideceğimiz için rüzgarın kolayına olduğunu söyledim.Selamet diledi. Sağolsun.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#4: 16 Eylül 2019, 10:51:02
Bumbaya vasattan geçen bir halatla fren tertibatı yapıyorum.cenovaya da cenova için özel yapım olan ahşap bumbasını takıyorum .Güvenli ayıbacağı seyri başlıyor.

Mustafa Abi bu  seyri sayende defalarca yaptım, geçen yıl bodrum yarışında da Çanakkaleden Babakaleye kadar bu şekilde gitmiştik. en keyifli olanı bu seyirde üşümeden baş üstünde oturup ayakları uzatıp , kayığın sörfe kalkıp hızlanışını izlemek oluyordu..

Keyfin görüntüsü de şöyle
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#5: 16 Eylül 2019, 20:58:51
3.gün
Çanakkale Marina çıkışında sabit dubaları geçip hemen yelkenleri basmak istedik.Daha direk dibinde hazırlıkları yaparken arabalı vapurun geldiğini gördüm.Tam tur döndüm bekledim geçsin diye .Bu kez yakındaki iskeleden ayrıldı.Ona da yol verdik.Sarıldık mandara bastık yelkeni.Cenovayı da açınca keyfimiz yerine geldi. Boğaz çıkışına kadar dümen elde seyre devam ettik.Şehitlerimize saygı ve dualarımızı gönderdik.

Kumburnunu dönünce bizim havalar iyice oturdu.Ayıbacağı düzeneklerimizi kurduk.Bana kalsa Sabit reis vardiyayı alabilirdi ama Tunca dümende kalmak istedi.İnce ayarlarla, hiç boşlatmadan ayıbacağı seyrinde dümenciliğini pekiştirdi.Bozcaada'yı geçtik.Niyetimiz Babakale de gecelemek.Akşama doğru Babakale ye girdik.Liman içi gırgırlarla dolu..Birbirleri üzerine bordalamışlar.Biz de onlara aborda olalım diye düşündük.En dıştakine doğru iyice yaklaşmışken tayfadan biri başka gırgırların geleceğini ve tekneleri bağlayıp bayram için Bandırma'ya gideceklerini söyledi.Barınağın doğu tarafında yatların  olduğu yere gitmemizin daha iyi olacağını söyledi.Limanın ağzından üç tane daha gırgır giriş yapmıştı .Doğuya yöneldik.Epey saçma sapan manevra ,bağrış çağrış zorla bir yere sığıştık.Hemen hazırlandık ,havlu, çamaşır, şampuan alıp otele tırmandık. İşletmeci hanımefendiye isteğimizi söyledik makul bir fiyata anlaşıp bir güzel yıkandık.
Temizlenip paklanınca,karnımızın açlığı aklımıza geldi.İşletmeci hanım terasta çok güzel gün batımı ve güzel yemekler olduğunu söyledi.Bugün Tunca 'nın doğumgünü Baba oğul kutladık.Akşamın sürprizi İşletmeci hanımın Tunca'ya küçük bir doğumgünü hediyesi vermesiydi. Kafalar hafif çakır tekneye doğru indik. Yoldaki bakkaldan yarın için su,vs..aldık.Havuzlukta uyku tulumlarımızın içine girdik.Biraz sohbet ve huzur uykusu....
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
#6: 16 Eylül 2019, 21:03:45
4.gün
Sabah gün ışırken uyandırılıyorum.Kafamın üzerinde karasinekler bulut gibi . kimi konduğu gibi ısırıyor,kimi konup yüzümde dolaşmaya çıkıyor.Müthiş rahatsızlık.kalkıyorum. Rıhtımda marya ağları var .Denizden çekilmiş, balıklar alınmış ama ağ temizlenmemiş.Sinekler için beslenme ve üreme merkezi olmuş.Hemen Tunca'yı kaldırdım. Halatları çözüp yola koyulduk.Kafamda yol yapmak var.Hep gideyim istiyorum.Tunca gece seyrini sevmiyor.Kabul etse vardiya kurup gece gündüz gideceğim.Yola çıkınca seçenekleri düşünüyorum.Ayvalık çok yakın olur Cunda 'da Taş Kahve'de bir fincanTürk Kahvesi içmek çok iyi olurdu ama çok kısa yol. Gitme isteğim ağır basıyor.Bademli' ye devam ediyoruz.Rüzgar azalıp çoğalıyor ama hep var.Sürekli yelkenle devam ediyoruz.Bademli'ye yaklaşıyoruz.Buradan çoğunlukla gece geçtim.Sektörel fenerin anlamını bilmediğimden hep uzak geçtim.Sonra da okuyup öğrenmedim.Bu sefer tam üzerine gidiyorum.Pissa burnu üzerinde fener var.Güvercin kayaları sancakta haritaya göre ilerliyoruz. Dümende Tunca var. Kalem adasını güneyimizde bırakıp Bademli gezi teknelerinin bağlandığı çok sığyerleri şamandıra ile belirtilmiş koya giriyoruz.Demiri 2,6m.ye indirip biraz kaloma bırakıp motoru susturuyoruz.Zemin çamur .Sıkıntı yok ama salınım rüzgar yönü değişince diğer teknelerin üzerine düşürür mü? korkusu var içimde. Neyse sorun çıkmıyor.Tunca karaya çıkıyor.Bademli köyüne kadar gidiyor.Su,meyve,yumurta vs.. almış.Canım makarna yemek istemiyor. Lokanta var mı?diye soruyorum.Pideci var,çorba da var diyor. Bu sefer beraber 1.5 km.uzaktaki köye yürüyoruz.Yol üzerinde bir restaurant var.Girsek mi derken geçiyoruz.Arkamızdan adımı seslenen biri Aaa! Bizim Erdem Çakır.Sağolsun geçtiğimizi görünce tanımış davet etti.Ama Ailece oturdukları için katılmadık.Rahatsızlık vermeyelim dedik.
Bademli köyü küçücük bir yer köy meydanında birkaç dükkan market,çay,koruk suyu satan yerler,lokanta,pideci,nalbur ,cami ,taksi durağı ....herşey var.İşkembe çorbası sonrası,pideleri yedik .Kahvehanede üçer bardak çay, koruk suyu(alıştığımız koruk suyu değil ben sevemedim.)içip tekrar tekneye döndük.Gece boyunca rüzgar yön değiştirip esti .Rüzgar jeneratörü müthiş ses yapıyor.Huzursuz bir geceydi.Dönüp durdu tekne.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
  • Donatan Temsilcileri
#7: 16 Eylül 2019, 21:47:46
Mustafa Abi

Baba, Oğul ve Kutsal Ruh (Babatunca) yine bir araya gelip keyifli seyirler yapmışsınız ne güzel. Hatırladığım kadarıyla yaktığınız mazot içtiğiniz sudan daha azdı.

Ahmet'le seyir yapınca insana gece gündüz seyir yapma hastalığı bulaşıyor. Ben de tekneye gidince haldır haldır seyir yapmak ister hale geldim. :)

Seyir anılarınızı paylaştığınız için çok teşekkürler. Nice güzel seyirleriniz olsun.
  • IP logged

• *
#8: 17 Eylül 2019, 15:17:02
Sıvı alımınına dikkat ediyorum.Farkettirmeden Tunca'nın da sıvı tüketmesini sağlıyorum.
  • IP logged
Güvenlik daha çok batıl bir inançtır. Doğada bulunmaz... Helen KELLER

• *
#9: 17 Eylül 2019, 20:20:03
5.gün
Sabah uyandık.Güzel bir kahvaltı hazırladım.Biz sabahları çayı daha çok seviyoruz. Kahve sanki keyif için ,kahvaltı çayla yapılır alışkanlığı var. Bu sırada Merika teknesinin Reisi Kıvanç kardeşim iki güzel ve denizci kızıyla minik filikalarına binip kürek çekerek bizi ziyarete geliyorlar.Kıvanç yeni karşılaşmamıza rağmen çok içten davranıyor, dostluk gösteriyor.
Biraz ortalık toplama ,hazırlık sonrası demiri alıyoruz.Dışarısı beyaz köpüklerle bize gel gel yapıyor.Bizim boylarımızda bir yelkenli tekne pissa burnu ile kalem adası arasında batıya doğru yelkenlerini açmadan baş kıç yaparak bata çıka ilerlemeye çalışıyor.Tunca'ya Kalem adası ile anakara arasından güney çıkışına gitmek istediğimi söylüyorum.Yola koyuluyoruz.Adanın kuytusundan kurtulunca rüzgar ve dalga bizi selamlıyor.Tunca anayelkeni basmak için direk dibinde.Rüzgara dönünce karşıdan gelen rüzgar ve dalga ile rodeo başlıyor.Bereket Tunca direk dibine sert havada gittiyse bağlanıyor.İçim rahat.Anayelken basılıp cenovayı da açınca herzamanki Baba Tunca  seyrimize başlıyoruz.Pupa ya da bazen geniş apaz kuş gibi uçuyoruz.
Amacımız İzmir körfezine girmek ve Çeşmealtı barınağına bağlanmak.İzmir'de Serkan Güvenen Reisimiz var telefonla Çeşmealtı barınağının durumunu soruyorum.Ağabey ben burada sizi beklerim diyor.  Karaburun körfez ağzına geldiğimde rüzgar biraz daha artıyor.Doğu taraf biraz daha saçak altı olur diye karaya yakın seyrediyoruz. Çeşmealtı'nda olan yakınlarımı telefonla arıyorum .Tesadüfe bak onlar da Bayram münasebeti ile İstanbul'a gelmişler.Bu arada körfezin içine doğru epey yol aldık.Daha fazla gitmenin anlamı yok.Uzun ada'yı biraz geçmişiz. Ne yapalım ?Mordoğan daha uygun. Batıya çevirdik yüzümüzü.Rüzgar 25 knt.civarında hızla Mordağan'a yaklaşıyoruz.Apaz,dar apaz seyir 6 knt.civarı hızımız var.Serkan'a telefon edip durumu açıklıyorum.Teşekkür ediyorum.Boşuna beklemesin.Abi "Biz sizi Mordoğan 'da karşılarız." diyor.Bu deniz bana çok güzel dostlar verdi.yüzüme bir gülümseme yapışıyor.
Mordoğan barınağının mendirek taşları iyice seçiliyor.Önümüzde bir şamandra var,iskelemizde bırakıyoruz.Üzerinde balık tutmak yasaktır gibi birşey yazıyor.Mendirek önüne gelip rüzgara dönüyorum.Önce cenova sonra anayelkeni indiriyoruz.Motor zaten çalıştırılmıştı içeri giriyoruz.Dalga yok içeride ama rüzgar sanki açıktaymışız gibi 25 knt.civarı.Nereye girelim diye bakınırken bir alarm sesi duyuyoruz. Hararet kırmızı hatta. En sona dayanmış.Gördüğüm en yakın boşluğa baştan kara dalıyorum.Motor stop.Bağlanıp ne oldu şimdi muhasebesine girişiyoruz.Tunca " çok zorlamadık neden hararet olsun.?"diyor.Bende derin sessizlik."Ne yapacağız şimdi?"soruları.

Rıhtımdan Serkan 'ın sesini duyuyorum.Havuzluğa geliyor durumu O'na da anlatıyorum.Eşiyle birlikte gelmişler .Hep birlikte kasabaya yürüyoruz. Deniz kenarında oturup birşeyler yiyip içiyoruz.1,5 saat sonra barınağa döndüğümüzde bizi bekleyen biraz sinirli iki kişi karşılıyor bizi.Yerine bağlandığımız teknenin sahibi ve kooperatif sorumlusu.Durumu anlatıyoruz.Anlayışlı davranıyorlar,araya sıkışmamızı kabul ediyorlar.Serkan'lardan ayrılıyoruz.Sağolsunlar dostluklarını unutmayacağım.Buradan Serkan'a ve meslektaşım Işıl hanıma tekrar teşekkür ederim.

Mordoğan'da usta soruyoruz.verilen telefon numarasını arıyorum.Bayram dolayısıyla İzmir'de.Başka kimse yok.Bayram sonunu beklemek zorundayız.

• IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
#10: 17 Eylül 2019, 20:24:59
6.gün
Sabah yine erkenciyim.Uyandığımda hava daha alacaydı.Biraz daha uyuyayım dedim ama olmuyor. Biraz telefon kurcadım. Müzik dinledim.Kitap okudum.Ve uyumuşum.Saat 8.30 gibi tekrar uyandım.Tunca da uyandı.Mordoğan'da bir otele girdik. Kahvaltı etmek istediğimizi söyledik.Çok iyi etmişiz.klimalı ortamda çok güzel kahvaltı ettik. Bugün bayram herkes tatil için gelmiş benim canım sıkkın.Teknede birşey bozuk olunca ayarım da bozuluyor.Hava sıcak terledim .Bir berber buldum .Daldık içeri.Saçları 3 numaraya vurdurdum.Hırsımı saçlardan çıkardım.Sonuç değişmedi tabi.Motor ve ben hala hararet yapıyoruz.

Tekneye döndüm. Tunca gelmedi.gölge biryer buldu oturdu.Motoru boşta yaklaşık 1 saat çalıştırdım.Hiç hararet yapmadı.umutlandım.Belki birşey süzgeçi tıkadı,su gelmedi kısa sürede hararet oldu.Akşam yine denedim 2000rpm.de 1 saat.yine hararet yok. Sevindim. Yarın yola çıkmaya karar verdim,Tunca'ya sordum.Farketmez.Isınırsa kapatırız yelkenle devam ederiz diyor.Aslan oğlum.Bunaldım buralarda.Kooperatif sorumlusuna yarın çıkacağız deyince "Macera arama,seni kovan yok yerin güzel.Bayramın 3.günü usta gelir yaptırıp gidersin .Havalar 4 gün çok sert zaten. "diyor.Duruma göre hareket edeceğim deyip 2 günlük parayı ödüyorum.Kafam çoktan yola koyuldu bile.Hatta uzun mesafeli tramola mı atalım yoksa kısa aralıklı mı?Hesabı yapıyorum. Yine Mordoğan'a gidip yemek yiyoruz. 17 TL.ye yediğim sardalya tavanın tadı damağımda kalıyor.Tekneye dönüyoruz.pek erken sayılmaz uykuya dalıyoruz. Yarın yola çıkacağız.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
#11: 18 Eylül 2019, 09:12:59
7.gün
Sabah 8.30 gibi yola çıkıyoruz. Kahvaltı teknenin neta edilmesi.Yol için termosa çay demlenmesi vs.. ancak halatları çözebildik.Girerken kıç demirini atıp baştankara girmiştik.Bizim danforth kıç demirimiz zor anlarda bizi hiç üzmedi.Üstelik 3m.zincir ,40 m.kurşunlu 14 lük halatla kullanıyoruz.Demiri alıncaya kadar kuzeyli rüzgar bizi diğer teknelerin üzetine yaslıyor.bereket pruvamızdan yaşlanıyoruz.Tonoz halatlarına sarma sıkıntısı yok.Yarım kuvvet tornistanla kendimizi selametliyoruz.

Daha halatları çözmeden camadan düzenini kurmuştuk.Tam liman ağzında anayelkeni 1. Camadanda basıyoruz.Rüzgar çok sert .Kuzeyden 26-32 knt.arası daha mendireğin önünde esiyor.cenovayı 2.camadanda küçültüyorum.kuzey ,kuzey-doğu yönünde tırmanmaya başlıyoruz. Motor 1400 rpm.süratimiz 4,5 knt.Dalgalar iskele baş omuzluktan gelse de havuzluğa  serpintisi gelmiyor rahatız.Hatta kendime bir fincan çay bile dolduruyorum.Bazen camadanlı olduğumuz halde aşırı bayılıyor tekne.Birkaç kere anayelken iskotasını boşladığım bile oluyor.Tekrar batıya tramola atıyoruz.Zigzag larımız çok belirgin 90°oluyor hep.Bunda motor yelken gitmemizin payı büyük.Karaburun'a doğru volta volta yükseliyoruz.Rüzgar bir ara 37,5 knt. oldu.Cenovayı tamamen sardım.Ama motorda hiç hararet yok. İçim rahatlıyor .1400 rpm.yelken motor her yere giderim diyorum.
Karaburun'u batıya doğru dönmeye başlayınca sanki iklim değişiyor.Rüzgar 18 lere düştü.Tabi bunda rüzgarı kafadan almamanın etkisi de var.

Tam bu anda
""Karaburun önünde seyreden MMSI numarası 90......2 olan tekne.Burası İzmir sektör.""
Diye bir anons duyuyoruz.Hemen atlıyoruz sazan gibi.
""İzmir sektör burası Baba-Tunca.""
""Baba Tunca burası İzmir sektör çevre ticari gemilerden batıyoruz ya da denize adam düştü sinyali gönderdiğiniz ihbarı aldık.Doğru mudur?""
""İzmir Sektör biz böyle bir sinyal göndermedik.Telsiz distress butonumuz aktif değil.Ayrıca Epirb cihazımız da yok.Söylediğiniz MMSI numarası bize ait değil.""
""Baba Tunca koordinatlarınızı söyleyin.""
Koordinatları söylüyorum.
""Sinyal bu koordinattan geliyormuş.doğrudur.Sizde sorun yok mu?""
""Hayır hiçbir sorunumuz yok.Yanlış sinyal,ya da bizden gelmiyor.""
""Anlaşıldı iyi seyirler. Biz sorun olmadığını diğer sektörlere de bildireceğiz.""
""Anlaşıldı. Tamam.""
Al bir huzursuzluk sebebi daha .Sinyali biz gönderiyorsak nasıl gönderiyoruz.Diğer sektörlere sorun yok diyecekler.Ya bundan sonra sorun çıkar da yardım talep edersek Baba Tunca dan geliyor sinyal aldırmayın birşey yoktur derlerse.
Al başına püsküllüyü.
Neyse Çeşme'ye doğru tam iğnecikten gelen rüzgarla Cenova bumbalı, anayelken vasattan halatla bumbaya frenli yine kanat takıp hızla ilerlemeye başladık.
Çeşme marinadan yerimizi Yalıkavak marina direktörü Sevgili Deniz Akaltan reisimiz Yine Çeşme Marina direktörü kardeşi Can Akaltan'a bildirdiği için rezerve etmişler.Yerimiz hazır .Her iki dostuma buradan tekrar teşekkür ederim.Çeşme marina Can Akaltan sayesinde defalarca denizci dostu marina olduğunu bize kanıtladı.
Çeşme Marinaya anons edip girişimizi yaptık.Yakıt rıhtımına bağlandık.Yakıtı alırken.Marina ofiste görevli Ayşe hanım geldi.
""Sizi Sahil Güvenlik bizde  bağlı olup olmadığınızı sordu.""dedi.
Haydiii?Bu ne şimdi?
Yerimize bağlanıp Marina giriş işlemlerimizi yapıp.Evraklarımızla Sahil Güvenlik ofisine gittik.Nöbetçi komutanın haberi yok.
""Merak etmeyin.ilk anonsla ilgili sizi kontrol etmişlerdir."" diyor.
Bundan sonraki anonslarımızın dikkate alınmaması korkumuz var diyorum.
""Her anons duyulduğu sektörler ve Sahil Güvenlik istasyonlarında kayıt edilir.Her anonsu dikkate almak zorundayız.İçiniz rahat olsun."" diyor.Teşekkür edip, ferahlamış olarak ayrılıyoruz.Bu arada tekneyi neta edip duşa gidiyoruz ve doğru yemeğe.Bu yaz seyrinde yediğim sarımsaklı paça,işkembe çorbasını hiç bir zaman içmedim.Uzun bir süre de içmem artık.
Bir pide ,çorba salonuna giriyoruz.Çok kalabalık,suratlar yanmış ,vücutlar kayış gibi,kara suratlarımızda gözlerimiz daha bir pörtlek,daha bir sinirli görünüyor galiba.Hızlı servis yapmalarını aç ve yorgun olduğumuzu söylüyorum.Bizim arıza tipler olduğumuzu düşünüyorlar galiba müthiş hızlı bir servis.Mükemmel hizmet.İyi bir bahşişle ayrılıyoruz.Rehavet çöktü Ben tekneye dönmek istiyorum.Tunca biraz dolaşayım diyor.Marketten biraz alışveriş ve tekneye geliyorum.Pontondaki karşı teknenin sahibesi (ben yaşlarda)bir hanım bizim rüzgar jeneratörünü göstererek bunun sesini kısar mısınız?diyor.Jeneratör ün kuyruğuna kement takıp rüzgarın tersine çevirince dönmüyor ve ses bitiyor.Ofis ödemelerimizi yapmıştık yarın yine yola çıkacağız.Motor da hiç hararet yapmadı.Belki de birdaha yapmaz umudundayım.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
#12: 18 Eylül 2019, 11:26:32
İlgiyle okuyorum Mustafa Abi, Avusturalyalı denizciler için derler o enlemlerde sürekli deli estiği için 20 knot havaya gayet mutedil derlermiş. Maşallah diyelim valla onlara benzemişsiniz baba oğul.  :)
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

• *
Baba Tunca' nın 2019 yaz seyri
#13: 18 Eylül 2019, 20:08:08
8. Gün
Sabah yine erken çıkmak istiyorum ama aceleye de gerek yok. Teos'a gideceğiz.Uyanıyoruz. Tunca almak istediği birkaç şey için marina dışına çıkıyor. Simit almasını söylüyorum. Epey gecikiyor. Simitçide simitlerin fırından yeni çıkanını almış. O yüzden beklemiş. Beyaz peynir, sıcak simit, taze çay bundan güzel kahvaltı olur mu?
Kahvaltı sonrası hemen yola çıkıyoruz. Yine marinanın çıkışı yelkenler basılıyor. Apazına kolay bir seyirle Çeşme Sakız arası boğazda batıya doğru koşturuyoruz. Motor çalıştırmıyoruz. Buraya gelinceye kadar 38 Lt.mazot kullanmışız. Seviyorum bu işi. Hep denizde olsam ya?
Boğazı geçince pupadan yine kanatlandık. Ayı bacağı seyri yapıyoruz. Seferihisar körfezine kadar rüzgar bir kalıyor bir artıyor. İnat ede ede sadece yelkenle gideceğim diye beynim kaynıyor. Körfez girişinde yelkenleri indiriyoruz. Motora kuvvet gitmeye başlıyoruz.15 dakika sonra hafif bir rüzgar başlıyor. Bu arada gözüm hararet ibresinde .Yavaş yavaş yükseliyor. Hemen motoru kapatıyoruz. Yelkenler tekrar açıldı. Ama 30 dakika sonra tekrar zayıflıyor. Yeniden motor seyri başlıyor ama şimdi 1500 rpm. Hız 4.5 knt. Böyle bazen motor bazen yelken Teos marinanın önüne kadar geliyoruz. Anons edip giriş yapıyoruz. Bizi tam rıhtıma Kayıtsız'ın yanına bağlıyorlar. Hemen duş hazırlık doğru Sığacık sokaklarına vuruyoruz kendimizi. Bir lokantaya giriyoruz. Garsonun gelmesi 15dk. sürüyor. Tunca benden sabırlı. Siparişlerimizi veriyoruz. Yemekler 30 dk.sonra geliyor yemekler bitince de salatayı getiriyorlar. Salatayı geri çeviriyorum. Bu kadar da olmaz. Hatırı sayılır bir para ödeyip çıkıyoruz. Tunca "Baba buralılar işbilmez adamlar. Biraz önce bir emlakçı gördüm adı HARABE EMLAK diyor epey gülüyoruz. Ben yine yaşlı adam tekneye dönüyorum. Tunca dışarıda. Gece ne zaman geliyor bilmem ama uyandığımda havuzlukta uyuyor görüyorum. İçim rahat uykuya devam ediyorum.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 19 Eylül 2019, 03:03:52 Gönderen: Hasan Toparlak »
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
#14: 18 Eylül 2019, 23:16:21
Mustafa Kaptan;

Çok güzel bir seyir yazısı.. Rüzgar, yelken, motor arızası, her şey var.. Bunlar, yaşarken biraz zor olsa da sonrasında çok güzel anılara dönüşüyorlar..

Severek okuyorum.. Kaleminize sağlık..

• IP logged

Yukarı git