Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Vasa Gemisi ve Müzesi

• *
Vasa Gemisi ve Müzesi
OP: 11 Eylül 2019, 23:51:59
Ne zamandır aklımdaydı bu gemiyi yazmak da bir türlü fırsat olmadı.

Bundan 7-8 yıl kadar önce çok ilginç bir konferansa katılmıştım. Konferans Helsinki - Stokholm arası çalışan bir feribotta yapılıyordu. Katılımcılar da hem bu ilginç gemi atmosferini yaşıyor hem de iki şehri de görme şansı elde ediyordu. Baltık denizinde bu rotaya bakarsanız Stokholm'e girmek için bir geminin binlerce minik adanın arasından geçmesi gerektiğini görürsünüz. Bu minik adacıkların bazıları özel mülkiyet olup üzerinde ev olanlar bile vardır ve sabah Stokholm'e yaklaşan geminin güvertesinden bakıldığında sürreal bir görüntü oluştururlar.

Stokholm'e varınca 5-6 saat boş vakit koymuş organizatörler millet şehri gezebilsin diye. Öğleden sonra aynı gemi ile dönülecek dolayısıyla bir şeyler görebilmek için eli çabuk tutmak gerekiyor. Zaten çok büyük bir şehir değil, hemen merkeze gidip turizm masasını buldum ve 3-4 saatte neler yapılabileceğini sordum. Bana Nobel ödüllerinin verildiği Nobel müzesini, tarihi şehir merkezini, İskandinav hayatını anlatan güzel tematik bir parkı ve Vasa müzesini söylediler.

Vasa neymiş ki diye fazla ilgimi çekmedi başta ama bütün kılavuzlarda ilk sırada gösteriliyor. Diğerlerine de vakit ayırmaya özen göstererek merak ettim gittim. Gerçekten gittiğime değdi.

Vasa 1620'lerde inşa edilmiş bir savaş gemisi. O dönemin İsveç kralı savaşa hazırlık kapsamında inşa edilmesini ve acele edilmesini istemiş. Haşmetli birşey yapmaya çalışmışlar. Gemi ders niteliğinde ibretlik bir mühendislik hatası olarak olması gerektiğinden daha yüksek ve dar inşa edilmiş bir şekilde. Ağırlık merkezi çok yukarıda (muhtemelen kaldırma merkezi ile aynı hizada) inşa edilmiş. Rivayet o ki stabilite testi bile çok üstünkörü yapılmış. 1628'de aceleyle suya indirilmiş, 1 mil bile gidememiş, ilk hafif dalgada alabora olup batmış. 300 kişilik mürettabatın kaçının hayatta kaldığı konusunda bir bilgi yok.

Gemi yaklaşık 350 yıl kadar dipte kalmış ama dibin özel balçıklı yapısından dolayı neredeyse aynen korunmuş. 1961 yılında İsveç'liler çıkarıp biraz restorasyon ve makyajdan sonra bu müzede sergilemeye başlamışlar. Müzede içine giremiyorsunuz ama etrafını çepeçevre gezip bütün o harika ahşap işlemecilik detaylarını görebiliyorsunuz.

İsveç'liler ilginç adamlar; bu mühendislik hatasını bile bir turizm merkezine çevirmekle kalmamışlar, İsveç'in "büyük güç zamanları"nın bir sembolü olarak pazarlıyorlar.  :)

İsveç'li adamlarından değil de kadınlardan bahsetmeden bitiremem... Ingrid Bergman, Greta Garbo, Scarlet Johansson, saymakla bitmez zaten de...  ;) Gidip bir yerinde görün ne dediğimi anlarsınız... Rasyonel beynim istediği kadar "millet kavramının biyolojik ve bilimsel bir temeli yok" diye tırı vırı etsin, "iki dakika dur be baba" diyen bir taraf da var beynimde...  ;D Süper bir yer İsveç...  :)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 11 Eylül 2019, 23:57:36 Gönderen: Doğan Erbahar »
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

• *
  • Donatan Temsilcileri
Ynt: Vasa Gemisi ve Müzesi
#1: 12 Eylül 2019, 09:33:22
Süper görünüyor sahiden.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
#2: 12 Eylül 2019, 10:56:26
Baltık denizini fiyortlarıyla bilirdim. Böyle adaların olduğunu ve güzel kızlarının olduğunu bilmezdim .
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#3: 12 Eylül 2019, 11:01:30
Ne kadar güzel böyle adaların arasında seyir yapmak, çok keyifli olsa gerek. Gidilecekler listemde vardı zaten , bu bilgiyle üst sıralara çıktı. Nasip olur inşallah.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#4: 12 Eylül 2019, 11:17:48
Helsinki - Stokholm feribotunun rotası aşağıda mavi ile gösterilmiş. Bu yine çok uzaktan görüntü, daha da zumlayınca iyice görünüyor binlerce adacık google maps'de.

• IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#5: 12 Eylül 2019, 11:56:57
Deniz haritası tam bir kabus!
Burada gece kötü havada seyir yaptığınızı hayal etsenize! :O

Kuzey denizlerinde neden iyi denizciler yetişiyor? sorusunun cevabı belli; doğal seleksiyon! :D

• IP logged
><(((º>

Z

Ziya GÜNEŞ

#6: 12 Eylül 2019, 13:27:55
Tam bana göreymiş.
Freddy'nin kabusu
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#7: 12 Eylül 2019, 14:10:57
Bu kadar kardinal fenerinin çalışır ve bakımlı tutulması bile bir derttir sanırım.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#8: 12 Eylül 2019, 16:00:18
 İsveç'e üç kere, Norveç'e iki kere gittim.Yaşanacak yerler ama son gidişimde ülkemi özledim.Norveç için şunu söylemeliyim.Trafik levhasında 70 km.yazıyorsa 71 le dahi seni geçmek isteyen çıkmıyor.Oslo'dan 850km. kuzeye araba kiralayıp gittik.Kural ihlali yapan kimse olmadı.Heyecansız ülke yani. :)
İnsan fizyonomisi ise ayrı bir durum.Hepsi fit.omurgası düzgün ve hayatlarının heryerinde taşıt olarak bisiklet kullanıyorlar.Karavancılık ve özellikle kamp yaşamı tercihleri fazla.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
  • YAZDIKLARIMA O KADAR ÖNEM VERMEYİN.İHTİYAR İŞTE !!
#9: 12 Eylül 2019, 16:03:00
Hayatlarından hiçte memnun değiller.Dünyada hem nüfüsa oranla hemde adet olarak en çok intiharın olduğu bölge
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#10: 12 Eylül 2019, 16:13:24
Hayatlarından hiçte memnun değiller.Dünyada hem nüfüsa oranla hemde adet olarak en çok intiharın olduğu bölge
Deniz yollarının böyle karmaşık olmasından işte.. :P
  • IP logged
><(((º>

• *
  • Donatan Temsilcileri
#11: 12 Eylül 2019, 16:43:10
İyi denizci, doğal seleksiyon ha Özgür... koptum :)
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

s

serdar çırak

#12: 12 Eylül 2019, 17:35:05
Onları bilmemde biz oraya gitsek esas kafayı yeriz..

- Løyndfiskvatnet de mi oturuyorsunuz?

- Hayır.. Skjevelandsvatnetbørg deyiz..

- Orasını biliyorum..Kvitsöyfjørdengeltvatnet in yanı değil mi?

Brrrr..

..memleketimi seveyim..

- Yolculuk nereye kardeş..
- Angara..

Bu kadar..:)
  • IP logged

• *
  • Selamlar
#13: 12 Eylül 2019, 18:09:31

Ben bir dönem İsveç”in önemli bir şirketinde çalıştım. Anlattılarına göre gerçekten intihar oranı çok fazla. İlk neden dayanılması zor iklim, uzun geceler vs ama onlara göre en önemli neden gerçekte o ülkelerin birer polis devleti (  belki kötü anlamda değil ) olmaları. Hiçbir şeyi gizlemeniz mümkün değildi ta 30 yıl önce. Hep şikayet ederler, hiç tanımadıkları insanları beslerler diye. İsveç anayasasında yazılana göre orada vatandaş olsun veya olmasın hiç bir kişi fukaralıktan dolayı ölme hakkına sahip değildir. İşten çıkarılırsanız devlet size iş bulur. İlk ikisini red etme hakkınız olur, üçüncüsünde sen bilirsin derler ama yine sana bakmaya devam ederler. Böyle olunca düzgün çalışanlar ister istemez asalakları beslemek durumunda oluyorlar ve bu onları cidden sinirlendiriyor. Zaten oralarıda giderek aşırı sağa kayıyor. Kısa bir süre sonra avantacılar için cennet olmaktan çıkacak

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
#14: 12 Eylül 2019, 19:10:54
Intihar mutsuzluktan tetiklenebilir ancak İsveç'te durum bu değildir. Dünyanın en müreffeh ve mutlu toplumlarının başında geliyor bütün listelerde çünkü.

Intiharın açık ara en büyük sebebi klinik depresyondur ve bu bir sağlık sorunudur. Genetik başta olmak üzere çevresel koşullardan da tetiklenebilir.

Ayrıca İsveç için bahsedilen oranlar günümüz için doğru değil, 1960 lardan kalma. Ama biz bu hikayeyi anlatmayı seviyoruz her fırsatta nedense.

60'larda İsveç devleti buna (özellikle iyice karanlık kuzey enlemlerde) bir sağlık sorunu olarak yaklaştı ve müdahale ederek çözmeyi başardı. Güncel intihar oranları ve bu dediklerime kaynak olarak şuraya bakılabilir:

http://worldpopulationreview.com/countries/suicide-rate-by-country/

Depresyon haricinde kültürel etmenler de var, Japonya güzel bir örnek mesela. Orta doğu ise diğer bir uç örnek. Yanı öyle kolaylamasına mutsuzmuş tatminsizmiş demek kendimizi "teselli" etmek biraz...
  • IP logged

Yukarı git